Jumătate dintre tinerii adulți cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au fost victime ale hărțuirii sexuale în ultimele 12 luni, comparativ cu 7% dintre cei cu vârste de 65 de ani și peste, potrivit cifrelor Biroului Central de Statistică (Central Statistics Office – CSO).
Cele mai recente date arată, de asemenea, că 20% dintre adulți au fost hărțuiți sexual în ultimele 12 luni.
Femeile au fost de peste două ori mai susceptibile (28%) de a experimenta hărțuirea sexuală decât bărbații (13%) și au fost de aproape patru ori mai susceptibile de a fi experimentat contact fizic nepotrivit (15%) decât bărbații (4%).
Cifrele sunt cele mai recente rezultate ale unui amplu sondaj realizat de CSO cu privire la violența sexuală în Irlanda.
Rezultatele oferă o analiză detaliată în special în jurul subiectului conex al hărțuirii sexuale în Irlanda.
Mai mult de unul din 12 tineri adulți (8%) a declarat că în ultimele 12 luni a avut experiența că imaginile sau videoclipurile lor sexuale au fost partajate fără permisiunea lor, în comparație cu 1% dintre cei cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani.
Aproape nouă din zece adulți (87%) care au fost supuși hărțuirii sexuale au declarat că autorul a fost un bărbat.
Jumătate (50%) dintre bărbații care au fost supuși hărțuirii sexuale în ultimele 12 luni nu și-au povestit experiența.
În ultimele 12 luni, 3% dintre adulți au experimentat hărțuirea cu teamă de violență sexuală.
Cele mai multe persoane (70%) care au suferit hărțuire cu teamă de violență sexuală în ultimele 12 luni au povestit cuiva despre această experiență.
Hărțuirea sexuală este definită în sondajul CSO ca fiind comportamente nedorite pe care o persoană le-ar fi experimentat în ultimele 12 luni, care au făcut-o să se simtă jignită, umilită sau intimidată.
La nivel național, cea mai răspândită experiență de hărțuire sexuală a fost cea în care au fost făcute remarci de natură sexuală în afara mediului online – de exemplu, în persoană, prin SMS sau telefonic.
Aceasta a inclus remarci grosolane sau explicit sexuale pe care persoana le-a considerat jignitoare, umilitoare sau intimidante.
În general, 12% dintre adulți au avut această experiență în ultimele 12 luni, comparativ cu 2% care au avut parte de imagini sau videoclipuri cu caracter sexual care au fost partajate fără permisiunea lor.
Cea mai răspândită locație pentru hărțuirea sexuală a fost într-un pub, club sau discotecă, 18% dintre bărbați și 29% dintre femei raportând acest loc ca loc al unei experiențe.
În general, mai mult de jumătate dintre adulții (52%) care au fost hărțuiți sexual în ultimele 12 luni au dezvăluit acest lucru cuiva și cel mai probabil au spus-o unui prieten (67%).
În cadrul sondajului, hărțuirea este definită ca fiind “acțiuni nedorite și persistente, cum ar fi urmărirea, așteptarea, contactarea prin telefon, SMS și/sau social media, care sunt împotriva voinței dumneavoastră sau implică amenințări”.
În cadrul sondajului CSO, stalking-ul a fost specificat în ceea ce privește subiectul violenței sexuale.
În comun cu publicațiile anterioare privind experiențele de violență sexuală, femeile au raportat că au fost supuse la un nivel mai ridicat decât bărbații (1 %) în ultimele 12 luni la un nivel mai ridicat decât bărbații (1 %) la un nivel mai ridicat decât femeile (4 %).
Majoritatea (96%) celor care au experimentat hărțuirea cu teamă de violență sexuală au raportat că a fost vorba de o singură persoană, iar aceasta a fost cel mai probabil un bărbat.
Sondajul a constatat că majoritatea persoanelor povestesc cuiva despre experiența lor.
Șapte din zece (70%) adulți care au fost victime ale hărțuirii cu teamă de violență sexuală în ultimele 12 luni au dezvăluit cuiva despre această experiență.
Trei sferturi dintre adulți au fost mai predispuși să spună unui prieten.
În cadrul emisiunii News at One de la RTÉ, Clíona Saidléar, director executiv al Rape Crisis Network Ireland, a declarat că este semnificativ faptul că statul a decis să numere și să definească hărțuirea sexuală în acest mod.
“În mod specific, astăzi este vorba despre hărțuirea sexuală și s-ar putea spune că acesta este domeniul care este cel mai predispus la respingere, negare, reducere la tăcere acesta este într-adevăr domeniul în care, în esență, am configurat societatea noastră pentru a facilita violența sexuală”, a spus ea.
“Stabilim tăcerea, le spunem autorilor ce pot scăpa cu ce pot scăpa în și în jurul domeniilor de hărțuire sexuală, așa că este atât de important să ne concentrăm asupra hărțuirii sexuale aici și, după cum putem vedea, cifrele sunt foarte mari.”
Dna Saidléar a adăugat că este vorba despre “inegalitate” și “accesul la spațiile publice”.