DIRECTORUL celei mai aglomerate maternități din Irlanda a avertizat despre o criză acută a siguranței pacienților, criză datorată de supraaglomerare și logistica învechită.
Acesta a spus că spitalul este un moment de criză, în care spitalul aproape nu mai poate garanta siguranța copiilor prematuri aflați în secția de terapie intensivă.
Îngrijorările profesorului Fergal Malone, au fost transmise Ministrului Sănătății Simon Harris, scrisoare datată 10 mai 2019.
În scrisoarea respectivă, Fergal Malone, spune că Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală (NICU) a fost închisă datorită unei infecții cu o bacterie super rezistentă. La momentul în care scria scrisoare, spitalul Rotutunda se lupta deja cu această infecție de șase săptămâni.
- Până acum 8 bebeluși născuți prematur au fost infectați cu bacterii
- un copil prematur a murit iar cauza exactă încă nu a fost stabilită, dar se crede că tot din cauza unei infecții
- trei copii au dezvoltat o infectie invazivă cu aceiași bacterie, doi dintre ei au făcut meningită iar al treilea sepsis și enterocolită necrotizantă.
Profesorul spune că cauzele principale sunt supraaglomerarea. Dacă zona pentru tratarea unui bebeluș de la secția intensivă ar trebui să fie pe o suprafață dedicată de 16 metri pătrați, în prezent un copil are alocat doar 5 metri pătrați. Acesta spune că practic incubatoarele sunt la un metru distanță unul de altul fiind imposibil să fie prevenite focarele infecțioase.
Problema incubatoarelor a fost adusă în discuție și în 2017 într-un raport făcut la acea vreme. Sursă: Raportul anual Rotunda 2017