🍀 Republica Moldova, introdusă pe lista țărilor din care se intră în carantină obligatorie hotelieră în Irlanda
Irlanda a adăugat încă 26 de state pe lista obligatorie de carantină hotelieră, dar deocamdată nu sunt incluse alte țări din Uniunea Europeană.
De la ora 04:00 dimineața, pe 6 aprilie, persoanele care sosesc în Irlanda din aceste țări și teritorii, trebuie să-și fi făcut deja o rezervare pentru 12 nopți de carantină obligatorie la hotel. Cheltuielile de cazare sunt suportate de pasageri. Durata carantinei în hotel poate fi redusă dacă o persoană primește un test negativ în ziua a zecea de carantină.
Ieri după-amiază au avut loc discuții între Miniștrii Sănătății, Stephen Donnelly, și Afacerile Externe, Simon Coveney, precum și oficiali din aceste ministere.
Dl Donnelly se înțelege că ar fi vrut să introducă și unele țări din UE pe această listă, dar după opoziția domnului Coveney, aceste țări din UE, precum Franța, Italia și Germania nu au fost incluse deocamdată. Cu toate acestea, surse din Guvern nu au exclus ca acestea să fie adăugate pe listă la o dată ulterioară.
Statele de pe lista anunțată aseară sunt: Republica Moldova, Albania, Andorra, Aruba, Bahrain, Bonaire, Sint Eustatius și Saba, Etiopia, Israel, Iordania, Kosovo, Kuweit, Liban, Monaco, Muntenegru, Nigeria, Macedonia de Nord, Oman, Palestina, Filipine, Puerto Rico, Qatar, Sfânta Lucia, San Marino, Serbia, Somalia și Insulele Wallis și Futuna.
Anunțul făcut aseară aduce la 59 numărul țărilor și teritoriilor considerate de guvern ca fiind cu risc ridicat. Tările care sunt deja pe listă includ Argentina, Austria, Brazilia, Chile, Mauritius, Rwanda, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite și Zimbabwe.
🍀 Un medic de la spitalul Coombe a adus acasă la familie, vaccinuri pentru Covid, arată o anchetă
O anchetă independentă a constatat că dozele de vaccin Covid-19 au fost luate acasă de la spital de către un medic consultant pentru a vaccina membrii familiei.
O anchetă a vaccinărilor la Spitalul Universitar Coombe din Dublin a fost efectuată după ce 16 membri ai familiilor personalului au primit doze de vaccin rămase pe 8 ianuarie.
Irish Times relatează că raportul avocatului Brian Kennedy SC, realizat la cererea consiliului de administrație al Coombe și publicat joi, a constatat că directorul spitalului știa că consultantul ducea acasă doze de vaccin.
Un medic, identificat în raport ca „Consultant B”, a luat două doze de vaccin acasă și le-a administrat celor doi membri ai familiei după o conversație la spital cu „Consultantul C”.
Se înțelege că „Consultantul C” este directorul spitalului Coombe, profesorul Michael O’Connell.
„La rândul lor, consultantul B a înțeles că consultantul C i-a permis să ia vaccinul acasă. Într-un interviu cu mine, consultantul B a declarat că altfel nu ar fi luat vaccinul din spital ”, a spus domnul Kennedy în raport.
„La rândul lor, consultantul C a declarat într-un interviu cu mine că a fost de acord că consultantul B poate lua vaccinul acasă.”
Întrebat de dl Kennedy dacă i-a dat permisiunea medicului să ia vaccinurile acasă, consultantul C „a caracterizat înțelegerea lor ca fiind mai mult una de genul că, dacă s-ar presupune că consultantul B ar vrea să ia vaccinuri acasă, el nu s-ar opune”.
„Consultantul C a declarat„ deci, dacă acest lucru este interpretat ca o permisiune, atunci asta este permisiune”, dar afirmă în continuare că nu își amintește să îi ofere o permisiune explicită de a lua acasă vaccinuri”.
Într-o declarație, consiliul de administrație al spitalului a acceptat că „s-au făcut greșeli, nu în ultimul rând în decizia de vaccinare a membrilor familiei și, într-un caz, în administrarea a două vaccinuri în afara spitalului. Lecțiile trebuie și vor fi învățate pentru a se asigura că probleme similare nu pot reapărea. ”
Prof. O’Connell și-a cerut anterior scuze pentru administrarea vaccinurilor către 16 membri ai familiilor personalului în ianuarie și a spus că a făcut „toate eforturile pentru a stabili priorități și pentru a identifica lucrătorii din primă linie” pentru doze.
🍀 Este publicată hotărârea Înaltei Curți de suspendare a doctorului Gerard Waters, doctor care a spus unui pacient că boala lui este cauzată de purtarea măștii
Un medic generalist din Co Kildare, care a fost suspendat de Consiliul Medical după ce a refuzat să trimită pacienții pentru testarea Covid-19, ar fi spus unui pacient care se plângea de dureri toracice că simptomele sale au fost cauzate de purtatul măștii, arată o hotărâre a Înaltei Curți.
Doamna judecătoare Mary Irvine de la Înalta Curte a aprobat luna trecută o cerere venită din partea Consiliului medical pentru suspendarea doctorului Gerard Waters, medic de familie la clinica Whitethorn din Celbridge, în urma acuzațiilor privind afirmațiile sale legate vaccinul Covid-19 și respectarea măsurilor de sănătate publică.
Înalta Curte și-a publicat hotărârea în întregime joi, în urma unei noi cereri a Consiliului medical.
Hotărârea judecătorească arată că Dr. Waters a refuzat să facă vaccinuri Covid-19 pe baza faptului că spune el se „opune pe baza conștiinței”, dar nici nu a luat măsuri pentru a îndruma pacienții către alți medici chiar dacă aceștia doreau să se vaccineze.
Problema a fost adusă la cunoștința Consiliului medical de către un pacient al doctorului Waters, care a spus că a mers la o consultație la cabinetul său când bănuia că ar putea suferi de o infecție în piept.
În timp ce aștepta în zona de așteptare a cabinetului, reclamantul a observat o broșură fotocopiată cu titlul: „Nici o pandemie nu ne ucide”.
După ce și-a început consultarea cu dr. Waters, reclamantul a spus că „a fost bombardat cu o serie de prostii în legătură cu „păcăleala care este Covid-19”” și că „statul și guvernul înșeală poporul”. Mai mult, se spune că dr. Waters l-ar fi informat pe reclamant că purtarea măștilor cauzează boli.
În plus, dr. Waters i-a înmânat pagini fotocopiate cu grafice ale decese, din Irlanda și Italia, diagrame pe bază de vârstă ale victimelor și toate, într-un efort de a-l convinge că Covid-19 este o farsă, spune hotărârea judecătorească.
🍀 Cheltuielile Irlandei pentru măsurile pandemice se așteaptă să atingă 28 de miliarde de euro până la sfârșitul acestui an
Cheltuielile pentru măsurile de pandemie vor crește până la 28 miliarde de euro până la sfârșitul anului, a declarat Ministrul Cheltuielilor Publice și Reformei. Michael McGrath a declarat că suma acoperă sprijinul pentru afaceri, creșterea cheltuielilor pentru sănătate și subvențiile salariale în 2020 și 2021.
Ministrul din partea partidului Fianna Fáil a declarat unui webinar al Institutului de Afaceri Internaționale și Europene (IIEA) că cheltuielile sunt „pe deplin justificate”.
„Până la sfârșitul acestui an, departamentul meu estimează că vom avea până la 28 miliarde de euro cheltuieli directe legate de COVID în 2020 și 2021”, a spus el.
„Ca urmare a acestor măsuri, se estimează un deficit public de 19 miliarde de euro, sau aproape 5,5%, pentru 2020 – o diferență de 21 miliarde euro față de 2019.
„Și se așteaptă din nou un deficit similar în 2021” iar ministrul McGrath a adăugat, că este „pe deplin justificat să acționăm așa pentru a sprijini economia în aceste circumstanțe, iar acest lucru a fost sprijinit de abordarea adoptată de Banca Centrală Europeană în răspunsul său la pandemie ‘. Cu toate acestea, el a avertizat că mai sunt multe zile întunecate înainte, în timp ce țara iese din pandemie.
🍀 Cum se compară Irlanda cu alte țări când vorbim de principalele teme ale pandemiei
După mai mult de 90 de zile de restricții de nivel 5 în Irlanda, cum se compară ea cu alte țări în ceea ce privește numărul cazurilor, numărul vaccinărilor și duritatea restricțiilor?
Israelul a depășit cu mult restul lumii atunci când vine vorba de vaccinări. 56% populația țării a primit prima doză de vaccin, în timp ce 51% au avut două doze.
Nicio țară din UE nu se apropie de nivelul de vaccinare al Israelului. Vaccinarea în Irlanda este ușor peste media europeană, cu absorbții similare cu Austria, Danemarca și Franța.
Bulgaria și Letonia rămân în urmă, în timp ce Ungaria, care folosește vaccinuri chinezești și rusești care nu au fost încă aprobate de autoritatea de reglementare a UE, este pe primul loc.
Cu toate acestea, la vaccinările persoanelor în vârstă, Irlanda este printre liderii vaccinărilor din Uniunea Europeană, potrivit doamnei Anastasia Harris, expert în boli infecțioase la Centrul European pentru Controlul Bolilor.
“Potrivit celor mai recente date pe care le avem, care sunt pentru săptămâna 12, Irlanda arată foarte bine mai ales în grupul persoanelor de peste 80 de ani. În grupul respectiv, Irlanda este de fapt a treia țară din Europa la administrarea primei doze de vaccin.”
Restricțiile curente de Nivel 5 ale Irlandei înseamnă că se este în primele zece țări din lume cu cele mai severe restricții de la începutul anului. Irlanda se află sub incidența restricțiilor de Nivelul 5 de 92 de zile
De altfel Irlanda a avut unele dintre cele mai dure restricții din lume, pe tot parcursul crizei, potrivit doamnei Jessica Anania, cercetător la Oxford Covid-19 Government Response Tracker.
“Irlanda a menținut, în afară de mica pauză de la Crăciun, un scor de urgență relativ ridicat atât la nivel global, cât și în contextul european”, a spus ea.
În timp ce Irlanda era la știrile de pe tot mapamondul în ianuarie din toate motivele greșite, rata sa de incidență la 14 zile este acum a treia cea mai mică din UE.
Dr. Catherine Smallwood, care este Manager de incidente în Europa pentru Covid-19 la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că măsurile luate ca răspuns la creșterea din ianuarie înseamnă că Irlanda a plasat-o printre unele dintre țările cu performanțele cele mai bune în scăderea numărului de cazuri.
“Irlanda se află într-o situație mai bună decât multe țări. Irlanda, Regatul Unit, Portugalia și Spania – toate aveau creșteri semnificative de cazuri în ianuarie dar au reușit să scadă aceste numere prin măsuri sociale și de sănătate drastice care au fost puse în aplicare.
“Vedem multe țări care se luptă și sunt în aceiași situație în care a fost Irlanda în ianuarie, dar au probleme cu reducerea numărului de cazuri”.
Chiar și în țările cu o capacitate mai bună a sistemului de sănătate decât Irlanda, sunt luate măsuri dificile cu care se confruntă publicul și profesioniștii din domeniul sănătății.
Franța, care a anunțat miercuri o extindere a restricțiilor severe, este unul dintre exemple.
“Deci, acesta este al treilea blocaj în care intrăm, iar guvernul a fost foarte reticent în a introduce restricții mai dure. Are un sistem spitalicesc puternic și este capabil să primească mai mulți pacienți decât Irlanda, de exemplu. Dar medicii au avertizat că vor trebui să înceapă triajul”, spune jurnalista cotidianului Politico Clea Calcutt.
Dar performanța puternică a Irlandei este relativă la experiența din țările care se confruntă cu un alt val.
În timp ce OMS a spus că Irlanda ar putea fi într-o poziție mai bunp – numărul infecțiilor este încă încăpățânat de mare, potrivit dr. Gabriel Scally, profesor de sănătate publică la Universitatea din Bristol.
“Succesul viitor al Irlandei în controlul virusului va depinde în mare măsură de menținerea stabilă a ratelor de infecție cu măsuri de sănătate publică, în același timp vaccinând rapid restul populației. Acesta din urmă depinde de aprovizionare, o problemă în mare parte care nu depinde de Irlanda.”
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro