☘️ Doi copii de școală primară, amenințați în contextul unui conflict violent din Dublin
Doi copii dintr-o școală primară au fost avertizați oficial de Garda că sunt în pericol, ca parte a unui conflict periculos între grupuri rivale din Dublin. Minorii, complet nevinovați, au devenit ținta unor amenințări după ce un apel anonim la școală a transmis că vor fi vizați.
Conform informațiilor obținute de Irish Independent, celor doi copii le-a fost emis recent un Garda Information Message (GIM), un document oficial folosit de poliție atunci când se consideră că siguranța unei persoane este în pericol și se oferă sfaturi de securitate.
Cei doi copii, care au mai puțin de 12 ani, sunt printre cei mai tineri din istorie care au primit un asemenea avertisment. Se pare că nu există indicii clare despre un atac iminent asupra copiilor, însă poliția le-a oferit sfaturi de siguranță după amenințările primite la sfârșitul lunii trecute.
„Este greu de crezut că cineva ar coborî atât de jos încât să vizeze copii, dar aceste amenințări au fost făcute,” a spus o sursă apropiată cazului. „Garda a venit la casa lor și a înmânat avertismentul familiei. Comunitatea este deja oripilată de evenimentele recente și este alarmant că Garda a simțit nevoia să emită un avertisment oficial pentru niște copii nevinovați.”
Școala primară unde învață copiii a decis luna trecută să îi trimită pe toți elevii acasă după ce două apeluri anonime au amenințat că cei doi copii vor fi ținta unui atac și că școala va fi incendiată. Poliția consideră că aceste amenințări sunt legate de un conflict între două grupuri din sudul orașului Dublin, conflict care a implicat un atac cu bombe cu benzină și un incident cu o presupusă bombă artizanală.
În cadrul aceleiași dispute, luna trecută poliția a fost chemată la o altă școală după ce mai mulți bărbați mascați și înarmați au fost observați în apropierea clădirii. Locuitorii din zonă și-au exprimat îngrijorarea că situația scapă de sub control.
„Majoritatea oamenilor de aici vor doar să-și vadă de viața lor, dar acum școlile sunt forțate să închidă, copiii nevinovați sunt amenințați, iar tinerii aleargă cu cuțite prin fața copiilor,” a spus un locuitor. „Este doar o mână de oameni care creează probleme, dar întinează reputația întregii zone.”
Conflictele sunt concentrate între două grupuri rivale și asociații lor din sudul orașului. Alte infracțiuni asociate cu această dispută includ un atac cu bombe cu benzină în Drimnagh, în luna iulie, și plasarea unei presupuse bombe artizanale în fața unui apartament din centrul orașului, în aceeași săptămână.
De asemenea, se pare că unii dintre cei implicați în acest conflict ar avea legături cu uciderea lui Joshua Itseli (20 de ani) în Crumlin, în luna mai. Poliția suspectează că Itseli și complicii săi se pregăteau să comită un atac cu o bombă artizanală când el a fost împușcat accidental de unul dintre cei din propria echipă.
Reacționând la situație, deputatul Patrick Costello, membru al Partidului Verde, a declarat că este „șocant” să vezi copii atât de tineri primind avertismente oficiale de siguranță. „Acest tip de avertismente face parte din viața infracțională, dar să vezi copii de această vârstă implicați este deosebit de îngrijorător,” a spus el.
Costello a subliniat nevoia unei prezențe mai mari a poliției în zonă pentru a combate activitatea criminală și a adăugat că este esențial să se investească în servicii de suport pentru tineri, pentru a-i ține departe de activitățile infracționale.
„Avem nevoie de o creștere a prezenței poliției și de îmbunătățirea metodelor de patrulare, dar, în același timp, trebuie să investim semnificativ în Programele de Diversiune pentru Tineret, Munca de Tineret și proiecte OutReach,” a spus Costello. „Avem nevoie de o intervenție polițienească pentru a combate criminalitatea, dar, în cazul copiilor atât de tineri, trebuie să prevenim implicarea lor în astfel de activități și este nevoie de investiții masive în proiecte de asistență pentru tineri în această zonă.”
☘️ Peste 63 milioane de euro din ajutoarele PUP plătite în exces nu au fost recuperate încă
Ieri s-a dezvăluit că peste 63 de milioane de euro, bani plătiți în exces prin schema de ajutor Pandemic Unemployment Payment (PUP), rămân nerecuperați din cauza fraudelor sau a erorilor. Până acum, doar 21,8 milioane de euro din totalul de 85,2 milioane de euro plătite în plus au fost recuperate.
Ajutorul PUP a fost creat pentru a oferi sprijin financiar persoanelor care și-au pierdut locul de muncă în timpul pandemiei de Covid-19, fie din cauza restricțiilor, fie în cazul lucrătorilor pe cont propriu.
Din totalul sumelor plătite în exces, aproximativ 6,2 milioane de euro sunt legate de fraude, dintre care doar 1,08 milioane de euro au fost recuperate.
Ministrul Protecției Sociale, Heather Humphreys, a explicat că aceste plăți în exces pot apărea fie atunci când o persoană furnizează informații false sau înșelătoare în cererea sa, fie printr-o eroare de partea solicitantului sau a Departamentului pentru Protecție Socială.
„Persoanele care au primit ajutoare sociale în exces au obligația să returneze suma respectivă,” a adăugat Humphreys, ca răspuns la o întrebare a liderului Aontú, Peadar Tóibín.
„Cazurile de activități frauduloase sau suspectate de fraudă apar atunci când un ofițer de decizie constată că există suficiente dovezi că o persoană a furnizat în mod deliberat informații false sau a ascuns intenționat informații relevante pentru a obține acest ajutor,” a subliniat Humphreys, adăugând că este necesar un nivel ridicat de dovezi în astfel de situații.
„Până în prezent, departamentul meu a evaluat peste 34.000 de cazuri de plăți PUP în exces, în valoare de 85,2 milioane de euro, din care s-au recuperat 21,8 milioane de euro,” a spus ea. „Dintre acestea, aproximativ 1.350 de cazuri de plăți în exces PUP au fost considerate suspecte de fraudă, totalizând 6,2 milioane de euro, din care 1,08 milioane de euro au fost recuperate.”
Un raport anterior al Comptroller and Auditor General, organismul care monitorizează cheltuielile publice ale statului, a relevat că lipsa controalelor de rutină efectuate de angajații protecției sociale în timpul pandemiei de Covid-19 a dus la o „probabilitate semnificativă” ca un număr mare de persoane să fi solicitat PUP fără să fie eligibile pentru acest ajutor.
☘️ Femeie condamnată la doi ani de închisoare pentru rolul său într-un jaf violent asupra unei adolescente
O femeie din Cork, Natasha Morey, în vârstă de 30 de ani, a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru implicarea sa într-un “jaf cu amenințări” asupra unei fete adolescente. Incidentul a avut loc pe 3 septembrie 2023, lângă parcul de skate Mardyke din Cork, când Morey, împreună cu o complice, a abordat doi tineri de 15 ani și un prieten al acestora într-o zonă împădurită.
Conform declarațiilor prezentate la Curtea Penală din Cork, fetele și prietenul lor petreceau o după-amiază însorită când cele două femei s-au apropiat de ei și i-au amenințat. Polițistul Patrick Houlihan a relatat că adolescenților li s-a spus că vor avea “trecere în siguranță” doar dacă își vor preda banii. Speriate, victimele le-au dat celor două femei tot ce aveau în buzunare, puțin sub 10 euro.
Una dintre fete și-a dat banii de autobuz, dar când a spus că nu are nimic altceva, femeile au insistat că minte. Garda Houlihan a descris cum una dintre adolescente a fost apucată, lovită peste față și amenințată cu un băț, iar lănțișorul său de 300 de euro, primit cadou de la bunica sa decedată, i-a fost smuls de la gât.
După ce tinerii au încercat să părăsească zona, femeile i-au urmărit și au continuat să-i amenințe. Cele două victime au oferit o descriere a suspectelor, iar poliția le-a identificat pe Natasha Morey și complicea sa, Michelle Harrington, în vârstă de 36 de ani, care a fost deja condamnată la trei ani de închisoare pentru rolul ei principal în jaf.
Procurorul Emmet Boyle a menționat că Harrington a fost „principalul factor determinant” în acest jaf de zi. În cazul lui Morey, care are 17 condamnări anterioare, aceasta este prima infracțiune judecată de Curtea Penală din Cork.
Avocatul apărării, Seamus Roche, a subliniat că Morey regretă sincer implicarea ei în incident și a recunoscut pe deplin rolul său, explicând că avea un trecut dificil. De asemenea, a menționat că Harrington a fost „protagonista principală” a atacului.
Mama a trei copii, Morey urmează în prezent un program de tratament cu metadonă în închisoare, ca parte a luptei sale împotriva dependenței de heroină. Ea a pledat vinovată la trei capete de acuzare pentru jaf.
Declarațiile de impact ale victimelor au fost prezentate judecătorului Dermot Sheehan, care a fost informat că una dintre fete se simte acum în siguranță doar în prezența părinților săi și că este „nervoasă” atunci când se află afară. Tribunalul a aflat și că lănțișorul furat fusese un cadou de la bunica fetei, care între timp a decedat.
Judecătorul Sheehan a declarat că ambele femei sunt „la fel de responsabile”, dar a recunoscut participarea mai redusă a lui Morey în comparație cu Harrington. Astfel, a condamnat-o pe Morey la patru ani de închisoare, dintre care doi ani cu suspendare.
Michelle Harrington, complicea sa, fusese condamnată în luna iunie la trei ani de închisoare, primind o pedeapsă mai lungă cu un an pentru a reflecta rolul său mai mare în jaf. Mama a patru copii, Harrington avea deja 40 de condamnări anterioare pentru furt, spargere, punerea în pericol și distrugere de bunuri.
Judecătorul Cormac Quinn a subliniat că printre factorii agravanți s-au numărat faptul că victimele erau minore și că Harrington avea condamnări anterioare relevante. În apărare, a luat în considerare dependențele inculpatei, faptul că nu a fost folosită o armă, pledoaria de vinovăție și exprimarea regretului.
☘️ Peste 5.000 de rapoarte de securitate cibernetică în 2022, dar nicio amenințare severă
Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Irlanda a primit anul trecut 5.276 de rapoarte de securitate cibernetică, dintre care 721 au fost confirmate ca incidente. Aceste rapoarte au dus la deschiderea a 309 investigații, conform *Raportului Anual de Securitate Cibernetică 2023*, publicat astăzi.
Majoritatea incidentelor au fost clasificate la capătul inferior al scalei de severitate, iar raportul arată că niciun incident nu a fost suficient de grav pentru a se încadra în primele două categorii de risc. „Aceste cifre reflectă munca preventivă eficientă a NCSC, prin care amenințările sunt oprite înainte de a afecta grav infrastructura statului,” se precizează în raport.
Actualizarea anuală marchează punctul de la jumătatea perioadei strategiei naționale de securitate cibernetică și prezintă progresele făcute de diverse departamente guvernamentale și agenții în lupta împotriva atacurilor cibernetice. Printre acestea se numără Departamentul Comunicațiilor, Garda Națională (An Garda Síochána), Forțele de Apărare și Departamentul Afacerilor Externe.
Ossian Smyth, ministru de stat în cadrul Departamentului Mediului, Climei și Comunicațiilor, a declarat că „acest raport răspunde cerinței publicului pentru mai multă transparență și informații detaliate despre eforturile Guvernului în domeniul securității cibernetice.”
Raportul subliniază, de asemenea, angajamentul Guvernului de a proteja infrastructura critică a statului, de a dezvolta competențe în societatea civilă și de a sprijini tranziția digitală a Irlandei.
Totodată, Guvernul a anunțat lansarea unui fond de 2 milioane de euro pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) în consolidarea securității cibernetice. Programul este cofinanțat prin Programul Europa Digitală al Uniunii Europene și oferă IMM-urilor eligibile o finanțare de 80% din costurile proiectelor, cu un grant maxim de 60.000 de euro. Aceste fonduri vor permite companiilor să implementeze măsuri esențiale de securitate cibernetică, să-și testeze sistemele și să primească asistență pentru îmbunătățiri viitoare.
☘️ Un om de afaceri pensionat acuză o fraudă de 1 milion de euro în care ar fi implicat un apropiat al oligarhului rus Mihail Hodorkovski
Raymond Quinn, un fost specialist în conformitate la o firmă de titluri de valoare de pe Wall Street, susține că a fost înșelat cu aproape 1 milion de euro de persoane care ar fi acționat în numele oligarhului rus Mihail Hodorkovski. Quinn, originar din Convoy, Co. Donegal, a formulat aceste acuzații într-o acțiune la Înalta Curte împotriva Comisiei de Supraveghere a Poliției Irlandeze (Gsoc).
El afirmă că, alături de regretatul om de afaceri american Jack Grynberg, a fost victima unei escrocherii complexe în timp ce căutau finanțare pentru un proiect de petrol și gaze în Statele Unite. Potrivit lui Quinn, Garda ar fi desfășurat o investigație defectuoasă, iar o plângere ulterioară adresată Gsoc ar fi fost clasificată greșit și, în loc să fie investigată independent, a fost trimisă unui ofițer superior.
Ieri, judecătorul Conleth Bradley i-a acordat lui Quinn permisiunea de a iniția o acțiune de revizuire judiciară, contestând modul în care Gsoc a gestionat cazul. În fața instanței, Quinn a fost reprezentat de Patricia Brazil SC și Ruaidhrí Giblin BL, coordonați de firma KRW Law.
Într-o declarație pe propria răspundere, Quinn a subliniat că, atât el, cât și Grynberg, au crezut întotdeauna că frauda a fost „perpetuată în numele miliardarului Mihail Hodorkovski”. Hodorkovski, care trăiește în exil la Londra și este cunoscut drept un critic vocal al președintelui rus Vladimir Putin, nu este parte a procesului.
Quinn a menționat în plângerea sa către Garda trei persoane pe care le considera implicate în schemă, inclusiv pe Petteri Nieminen, pe care l-a cunoscut în 2007 în timp ce lucra pentru o firmă de capital de risc în Texas. Quinn susține că Nieminen, care pretindea că reprezintă companii de petrol și gaze din Rusia, l-a convins să transfere aproape 1 milion de dolari către instituții financiare din Singapore și Hong Kong între noiembrie 2007 și februarie 2008 pentru a acoperi primele de asigurare ale tranzacției. Totodată, un cunoscut al lui Quinn din Co. Antrim ar fi contribuit cu 42.000 de lire sterline.
Proiectul de petrol și gaze nu s-a concretizat, iar Quinn și Grynberg nu și-au putut recupera banii. În 2015, Quinn a fost contactat de un individ numit Anthony Cohen, care i-a cerut să transfere fonduri către o firmă de avocatură din Londra pentru a „debloca” un cont de trust la Coutts Bank, deschis pe numele lui Quinn și Grynberg. Ulterior, Societatea de Drept din Anglia și Țara Galilor l-a avertizat că Cohen era, de fapt, un escroc care folosea numele unui avocat pensionat.
Quinn a depus o plângere la Garda în octombrie 2015. Deși au transmis informații către Interpol, în martie 2018 i s-a comunicat că nu se va iniția o anchetă penală din lipsă de dovezi suficiente. Ulterior, Quinn a făcut o reclamație la Gsoc, susținând că a existat „o mușamalizare” pentru a ascunde deficiențele investigației.
Gsoc a admis plângerea, dar a clasificat-o ca o „anchetă disciplinară nesupravegheată” și a trimis-o spre investigare unui ofițer superior al Gardai, în loc să fie investigată de un anchetator al comisiei.
Avocatul Kevin Winters, partener la KRW Law, a declarat că clientul său este „ușurat” că instanța a acordat permisiunea și că acest caz reprezintă „una dintre primele ocazii în care Înalta Curte intervine pentru a analiza modul în care Gsoc desfășoară investigațiile pe baza plângerilor”.
☘️ Un medic din Kildare, acuzat de abateri profesionale, respinge acuzațiile privind poziția sa asupra vaccinurilor Covid
Dr. Neville Wilson, un medic de familie din Kilcock, Co. Kildare, a declarat în cadrul unei anchete a Consiliului Medical din Irlanda că preferă să se bazeze pe studii internaționale despre vaccinurile Covid-19, mai degrabă decât pe „detaliile minuțioase ale ghidurilor HSE” emise la nivel național. Medicul sud-african, care practică medicina de 43 de ani, este acuzat de abateri profesionale legate de interacțiunea cu doi pacienți în timpul pandemiei și de afișarea unor postere care contestă eficacitatea vaccinurilor.
Potrivit acuzațiilor, Dr. Wilson i-ar fi spus unui pacient, identificat ca „Martorul A”, că nu ar fi trebuit să se vaccineze împotriva Covid și ar fi sugerat că vaccinul este periculos. De asemenea, ar fi avut o dispută cu un alt pacient, „Martorul B”, care venise la clinică cu soția și copilul său mic în mai 2022 și a fost deranjat de afișele antivaccin din cabinet și de faptul că personalul clinicii nu purta măști.
Dr. Wilson respinge aceste acuzații, afirmând că declarațiile martorilor sunt false. La audierea de luni, el a subliniat că urmează ghidurile internaționale bazate pe studii revizuite de experți și că vede recomandările HSE ca având „foarte puțină relevanță” pentru el.
Doctorul a mai spus că opinia sa că infecția naturală oferă o protecție mai bună decât vaccinul a fost doar „o opinie”, nu un „sfat” și că nu este împotriva vaccinurilor, ci „pro-știință”.
În cadrul audierii, expertul Consiliului Medical, Dr. Tríona Marnell, a declarat că, dacă acuzațiile se dovedesc a fi adevărate, acestea contrazic toate recomandările de sănătate publică din acea perioadă, care susțineau vaccinarea rapidă a populației. Ea a subliniat că medici precum Dr. Wilson au datoria profesională de a urma ghidurile stabilite pentru siguranța pacienților și că opiniile personale trebuie lăsate „la ușă”.
„Nu ne putem permite să alegem ce parte din ghiduri vrem să respectăm,” a spus Dr. Marnell, adăugând că ignorarea deliberată a recomandărilor poate crea confuzie în rândul pacienților și poate submina încrederea publicului în sistemul medical. Ea a recunoscut însă că nu există dovezi că cineva ar fi suferit vreo daună directă din cauza celor reproșate medicului.
Un martor-cheie în anchetă a fost Noeleen Bontempi, recepționera clinicii, care a relatat că „Martorul B” a fost extrem de deranjat de posterele din clinică și de lipsa măștilor. Sub interogare, Bontempi a admis că nu știa despre afiliațiile grupurilor din posterele afișate, precum *America’s Frontline Doctors* și *World Doctors’ Alliance*, care promovau opinii antivaccin și aveau membri implicați în controverse.
În pledoaria finală, Dr. Wilson a susținut că s-a comportat „profesionist și cu compasiune” și că a acționat întotdeauna în interesul pacienților, bazându-se pe dovezi științifice. Cu o experiență profesională care se întinde pe mai bine de patru decenii, el a declarat că respinge toate acuzațiile.
Președinta comisiei de anchetă, Jill Long, a anunțat că decizia va fi comunicată la o dată ulterioară, încă nestabilită.
☘️ Bărbat din Louth condamnat la un an de închisoare pentru recrutarea de persoane într-o schemă de spălare de bani
Innocent Aigbekaen, în vârstă de 31 de ani, a fost condamnat la un an de închisoare pentru implicarea sa într-o operațiune de spălare de bani, în cadrul căreia a recrutat mai multe persoane pentru a permite utilizarea conturilor lor bancare.
Aigbekaen, din Mary Street North, Dundalk, a pledat vinovat la Curtea Penală din Dublin la două capete de acuzare de spălare de bani, implicând sume de 75.816 de euro și 60.989 de euro în perioada aprilie 2016 – octombrie 2017.
Detectiv Garda Jennifer Connolly a declarat în fața instanței că Aigbekaen a participat într-o schemă desfășurată pe o perioadă de 18 luni, prin care s-au spălat aproximativ 331.000 de euro. Judecătoarea Pauline Codd a recunoscut că Aigbekaen nu era „căpitanul navei”, ci mai degrabă „un recrutor” care a convins mai multe persoane, inclusiv pe soția sa și pe colegii săi de muncă, să permită utilizarea conturilor lor bancare pentru „a facilita câștigurile ilegale obținute prin aceste fraude”.
„A acționat într-un mod extrem de neglijent – ar fi trebuit să știe mai bine,” a declarat judecătoarea Codd. Ea a stabilit o pedeapsă inițială de cinci ani, dar a luat în considerare pledoaria de vinovăție și istoricul de muncă al lui Aigbekaen.
Judecătoarea Codd i-a impus o pedeapsă finală de patru ani de închisoare, suspendând însă ultimii trei ani cu condiția respectării unor reguli stricte pe o perioadă de trei ani.
Un raport de probațiune a indicat că Aigbekaen a „demonstrat o remușcare limitată și o înțelegere limitată a faptelor” și că a încercat să dea vina pe o altă persoană, care nu a fost implicată și nici investigată.
Avocatul apărării, Fergal Foley, a menționat că, în afară de un incident minor legat de posesia de cannabis pentru uz personal, clientul său nu a mai avut probleme cu legea de la momentul infracțiunii. Foley a adăugat că Aigbekaen a venit din Nigeria în Irlanda în 2014 pentru „a-și face o viață mai bună” și a studiat pentru a-și îmbunătăți cunoștințele de limba engleză.
Apărarea a cerut instanței să recunoască faptul că Aigbekaen și-a asumat în final responsabilitatea pentru rolul său în schemă.