☘️ Doar un sfert din locurile de muncă bine plătite din Irlanda sunt ocupate de femei, arată un nou raport
Un raport recent al Biroului Central de Statistică din Irlanda (CSO) dezvăluie că doar puțin peste 26% dintre cele mai bine plătite joburi din țară sunt deținute de femei, în timp ce bărbații ocupă aproape 74% dintre acestea.
Chiar dacă proporția femeilor în rândul celor mai bine plătiți 1% dintre angajați a crescut cu șapte puncte procentuale în ultimul deceniu, femeile reprezintă totuși puțin peste un sfert din totalul acestui segment. În ultimii cinci ani, această proporție a crescut de la 21,4% în 2018 la 26,4% în anul trecut.
Dr. Eimear Heffernan, statistician în cadrul diviziei de analiză a veniturilor la CSO, subliniază că cele mai mari diferențe între prezența femeilor în toate domeniile și reprezentarea lor în topul câștigurilor se regăsesc în sectoarele educației și sănătății. „În 2023, femeile reprezentau 72,6% din totalul angajaților în educație, comparativ cu 32,2% din topul celor mai mari câștiguri. Similar, în sănătate și asistență socială, femeile constituiau 76,6% din personal, dar doar 37,2% din topul 1% al veniturilor.”
Domeniul sănătății și asistenței sociale este cel în care se află cele mai multe femei cu venituri ridicate, în timp ce majoritatea bărbaților bine plătiți lucrează în construcții. Deși numărul de femei și bărbați angajați este aproape egal, bărbații dețineau puțin peste 51% dintre locurile de muncă anul trecut, iar femeile, puțin peste 49%.
Dr. Heffernan a adăugat că reprezentarea de gen în toate ocupațiile este relativ echilibrată. „Pentru joburile cu activitate de cel puțin 50 de săptămâni pe an, bărbații reprezintă 50,9%, iar femeile 49,1%”, a precizat ea.
Cei mai bine plătiți angajați din Irlanda locuiesc majoritar în Dublin, unde se regăsesc 57% dintre locurile de muncă de top, comparativ cu doar 2% în regiunile midlands și de graniță. În Dublin, 90% dintre angajați au câștigat sub 115.955 euro anul trecut, iar venitul mediu anual a fost de aproape 48.000 de euro, cu aproximativ 13.000 de euro mai mult decât cel din Donegal, care a avut cele mai mici câștiguri anuale.
Peste jumătate dintre cei cu venituri foarte mari locuiesc în Dublin, în timp ce regiunile de graniță și midlands au cele mai mici procente de angajați cu câștiguri ridicate. În sud-vestul țării se află 11% dintre cei mai bine plătiți, 13,5% în zona mid-east, circa 4% în mid-west și vest, iar 3,5% în sud-est.
Dublinul a înregistrat cele mai mari venituri medii anuale anul trecut, de 47.873 de euro, cu 11% peste media națională, care a fost de 43.221 de euro. Kildare, Meath, Wicklow și Cork urmează în clasament, cu salarii medii între 44.000 și 46.800 de euro. Cele mai mici venituri au fost în Donegal (35.010 euro), Monaghan (35.894 euro) și Kerry (37.151 euro).
☘️ Un consilier din Wexford susține că a fost intimidat de bandele de traficanți de droguri locale
Consilierul Aontú, Jim Codd, candidat și la viitoarele alegeri generale, afirmă că a fost ținta unor acte de intimidare din partea traficanților de droguri din Wexford, după ce a vorbit deschis în ultimii ani despre activitățile acestora.
„Am făcut comentarii dure despre traficanții de droguri care amenință familiile nevinovate din acest județ,” a declarat Cllr Codd. „Ca răspuns, casa mea a fost ținta unor atacuri, iar Garda era îngrijorată pentru siguranța mea, efectuând verificări de noapte în timp ce tatăl meu era pe moarte.”
Într-un incident, Codd a găsit peștele mort aruncat în fața casei și pe drumul de acces către locuința sa. „Nu știu dacă au văzut prea multe filme cu mafie sau ce a fost în capul lor, dar Garda părea să ia lucrurile în serios,” a spus el.
Într-un alt incident, a primit un email cu numele unui traficant de droguri din Dublin, recent ucis într-o dispută între bande, care îl avertiza să fie „corect informat.” „Nu era o amenințare directă, dar avea un ton sinistru, iar Garda a fost interesată,” a spus Codd.
Aceste incidente au coincis cu articole apărute în *The Wexford People* și pe site-ul *Irish Independent*, care discutau despre rutele de droguri din și către județ, averi nejustificate în comunitățile rurale, amenințări asupra familiilor și atacuri din cauza datoriilor neplătite.
„Eram îngrijorat, bineînțeles,” a spus consilierul Aontú. „Am devenit mult mai atent când mă dădeam jos din mașină ca să deschid poarta de la intrare. Îmi lăsam câinii liberi pe timp de noapte și mă asiguram că puștile mele de vânătoare nu erau prea departe.”
Ca primar al districtului municipal Rosslare, Codd spune că este conștient de mai multe cazuri în care familiile din satele rurale din Wexford trăiesc în frică față de traficanții de droguri. „Am vorbit cu mame îngrozite că vor fi date afară din case din cauza datoriilor la droguri ale fiilor lor. Cunosc cazuri unde bătăi au fost aplicate pentru bani neplătiți. Un tânăr, pe care îl cunosc bine, a avut piciorul rupt și acum șchiopătează permanent.”
Consilierul descrie și situații în care terenuri din zonele rurale au fost vândute pentru a plăti datoriile la droguri, sau un fermier pensionar a fost nevoit să revină la muncă pentru a acoperi datoriile fiului său. „Toate acestea se întâmplă în afara legii. Și nu se întâmplă în centrul Dublinului, ci în parohiile rurale din Wexford. Cred cu tărie că statul trebuie să intervină și să desfășoare un efort concentrat pentru a alunga acești infractori din comunitățile noastre.”
Codd spune că mulți dintre cei afectați se tem să vorbească cu Garda din cauza represaliilor și cred că traficanții sunt practic „intangibili.” Garda din zonele rurale, de asemenea, nu dispune de resurse suficiente pentru a combate aceste grupuri.
În puburile și centrele comunitare din Wexford, identitatea unora dintre traficanții locali este cunoscută, iar există și teorii despre rutele și metodele prin care drogurile ajung în județ. „La Europortul Rosslare mai sunt controale, dar nu există verificări asupra a ceea ce se aduce în Kilmore Quay sau pe râu de la Hook Head. Posibilitățile de a aduce droguri pe coasta Wexfordului sunt enorme,” a declarat Codd. „De asemenea, cantitatea de avere nejustificată în parohiile rurale din Wexford este uriașă.”
☘️ O tânără care a făcut o operație de slăbit în Turcia, a murit după 44 de ore petrecute în secția de urgență supraaglomerată a unui spital din Dublin
Erin Dennis, o tânără de 26 de ani din Tallaght, Dublin, a murit pe 2 martie 2022 din cauza unui cheag de sânge, la scurt timp după ce a petrecut aproape 44 de ore în secția de urgență a Spitalului Universitar Tallaght (TUH), arată o anchetă.
Coronerul Districtului Dublin a audiat că spitalul TUH și-a cerut scuze pentru eventualele deficiențe în îngrijirea oferită lui Erin, identificate într-o analiză internă. Totuși, avocatul familiei Dennis, Nichola Delaney, a subliniat că au auzit „multe scuze” din partea spitalelor și a întrebat cât de des va mai fi oferit un astfel de gest „înainte ca o scuză să fie sinceră.”
Ancheta a arătat că Erin a petrecut 43 de ore și 38 de minute în secția de urgență a TUH, unde i-au fost diagnosticați calculi renali ca posibilă cauză a durerii abdominale. Nu i s-a făcut un ECG, deși avea puls ridicat – procedură cerută de politica spitalului. În plus, starea pacientei impunea verificări ale semnelor vitale la fiecare patru până la șase ore, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza aglomerării.
Coronerul Clare Keane a constatat că moartea tinerei s-a datorat unei embolii pulmonare cauzate de tromboză venoasă profundă la piciorul stâng. Cauzele includeau indicele ridicat de masă corporală, operația de gastric sleeve efectuată în Turcia și o fractură la gleznă pe care Erin o suferise în spital.
Dr. Michael Bennett, consultant în medicină de urgență, a confirmat că Erin a avut parte de un sejur „prelungit” într-o secție de urgență „extrem de supraaglomerată și insuficient dotată cu personal.” În loc să fie evaluată în 15 minute de la sosire, tânăra a așteptat patru ore și 29 de minute pentru a fi văzută, iar examinarea de către un medic s-a produs abia după aproape 11 ore de la prezentare.
Erin Dennis a plecat de la TUH în jurul orei 15:30 pe 2 martie, dar s-a prăbușit lângă casa sa în jurul orei 17:00, fiind readusă la spital în stop cardiac. Medicii nu au reușit să o resusciteze, fiind declarată decedată la ora 19:03.
Mama ei, Theresa Dixon, a povestit printre lacrimi că Erin se plânsese de amețeli și vedere încețoșată, simptome care au dus la prima sa internare pe 23 ianuarie 2022. Ea a suferit o cădere și și-a fracturat glezna în spital pe 24 ianuarie, fiind externată pe 17 februarie, doar pentru a reveni la urgențe cu dureri de spate pe 28 februarie.
Medicul neurolog Allan McCarthy a spus că, înainte de deces, Erin vomita de cinci-șase ori pe zi, timp de opt săptămâni, și fusese diagnosticată cu encefalopatie Wernicke – o afecțiune cerebrală cauzată de lipsa vitaminei B1, absentă în suplimentele pe care ea le lua.
De asemenea, în urma operației din Turcia, nu i s-a prescris nicio medicație anticoagulantă, iar medicii TUH au considerat că riscul de cheaguri era redus la momentul consultului pe 1 martie, cu doar o zi înainte de deces.
Coronerul a exprimat condoleanțe familiei și a recunoscut că Erin avea speranța că operația din Turcia îi va schimba viața. Dr. Keane a subliniat că riscurile includ un indice BMI ridicat, implanturi contraceptive cu etonogestrel și perioade de imobilitate, factori care pot favoriza formarea cheagurilor de sânge.
Recomandările formulate în urma analizei cazului includ creșterea resurselor pentru tratamentul pacienților cu BMI ridicat, suplimentarea personalului pentru gestionarea trombozei și conștientizarea riscurilor călătoriilor în afara UE pentru chirurgie bariatrică.
Familia tinerei speră ca toți pacienții să fie evaluați pentru riscul de cheaguri în primele 24 de ore de la internare.
☘️ Inspectoratul Garda critică lipsa de strategie în combaterea crimei organizate și internaționale în Irlanda
Inspectoratul Garda a acuzat recent Garda Síochána de lipsa unei strategii eficiente pentru combaterea crimei organizate și a crimei organizate transnaționale. Raportul arată că mulți membri ai grupurilor de crimă organizată își continuă activitățile infracționale din închisoare, iar Garda întâmpină dificultăți în implementarea unui model național de informații și colectarea de date complete despre criminalitate.
Inspectoratul, care urmează să fie desființat și integrat în noua Autoritate de Poliție și Siguranță Comunitară, subliniază că Garda întâmpină și probleme legate de procesul lent și birocratic de evaluare a probelor critice din alte țări, iar unele agenții partenere sunt „frustrate” de reticența gardienilor de a partaja informații.
Raportul intitulat „Crima Organizată Transnațională – O revizuire a structurilor, strategiilor și proceselor în Garda Síochána” recunoaște, totuși, că Garda are „o prezență internațională puternică” prin ofițerii de legătură. Totodată, raportul atrage atenția asupra necesității unei politici clare privind utilizarea informatorilor și a tacticilor sub acoperire, precum și a unor standarde mai stricte de conformitate în acest domeniu.
Această analiză vine după o operațiune recentă a Biroului de Droguri și Crimă Organizată din cadrul Garda, care a confiscat active în valoare de peste 3 milioane de euro și peste 15 milioane de euro în droguri, inclusiv cocaină, cannabis și heroină. După infiltrarea rețelei internaționale de comunicații „Ghost” în septembrie, au fost percheziționate 27 de locații, inclusiv locuințele unor figuri de top din crima organizată din Irlanda, și au fost confiscate dispozitive electronice, bani în criptomonedă și alte bunuri de lux.
În ciuda succesului în destructurarea grupului Kinahan și salvarea a 51 de vieți, Inspectoratul Garda avertizează că aceste succese adesea „nu adresează efectele nocive” pe termen lung asupra comunităților. Raportul recomandă Garda Síochána să dezvolte un „instrument de evaluare a amenințărilor din partea crimei organizate”, o abordare comună la nivelul insulei pentru combaterea crimei organizate transnaționale și implementarea urgentă a Cadrului Național de Informații Criminale.
Inspectoratul sugerează și înființarea unui Centru Național pentru Crimă de către Departamentul de Justiție, pentru a facilita cooperarea între agenții și a accelera modernizarea legislației pentru a permite investigațiile pe platformele digitale criptate și deschise. De asemenea, recomandă adoptarea unei legislații care să autorizeze și supravegheze utilizarea informatorilor sub acoperire (Covert Human Intelligence Sources) în operațiuni de crimă organizată.
Acest raport este ultimul publicat de Inspectoratul Garda, care va fi desființat și ale cărui funcții vor fi preluate de noua Autoritate de Poliție și Siguranță Comunitară, condusă de Dr. Elaine Byrne.
☘️ Creștere de 61% a încasărilor din taxe în Irlanda datorită primei tranșe din impozitele Apple
Încasările fiscale din luna octombrie au crescut cu 61% față de aceeași perioadă a anului trecut, datorită primei tranșe din impozitele Apple de 3 miliarde de euro care au intrat în conturile statului.
Cu toate acestea, cheltuielile guvernamentale cresc mai rapid decât fusese prevăzut. Până la sfârșitul lunii octombrie, cheltuielile totale au ajuns la 67 miliarde de euro, cu 13% mai mari față de aceeași perioadă din 2022 și cu 5% peste proiecțiile Departamentului de Finanțe.
Statul a colectat până acum 76 de miliarde de euro în taxe în 2023, în creștere cu 15% față de anul precedent, ceea ce indică o economie robustă. Impozitul pe venit a crescut cu 7%, TVA-ul cu 8%, accizele cu 15%, iar impozitul pe profit a înregistrat un salt de 35%, parțial datorită încasărilor de la Apple.
Ministrul Finanțelor, Jack Chambers, a declarat că „avem rezultate puternice la impozitul pe venit, ceea ce arată soliditatea pieței muncii în economia irlandeză, iar creșterea TVA indică o întărire a consumului intern.”
El a adăugat că Guvernul dorește să fie „prudent” în utilizarea acestor venituri „nesperate” și că prioritățile sunt investițiile în energie, locuințe și infrastructura de apă.
Referindu-se la alegerile din SUA și posibilele efecte asupra încasărilor viitoare din impozitul pe profit, Chambers a menționat că „suntem mereu conștienți de riscurile geopolitice în gestionarea economiei irlandeze.” Din acest motiv, Guvernul menține un surplus bugetar semnificativ.
Ministrul a mai subliniat că Irlanda va colabora cu orice președinte american, indiferent de partidul acestuia.
☘️ O femeie afirmă că a fost violată de Conor McGregor și povestește cum a încercat să se apere
Nikita Hand, o femeie din Dublin, susține că a fost violată de luptătorul de arte marțiale mixte Conor McGregor și a oferit mărturii în fața Înaltei Curți despre incidentul care ar fi avut loc în decembrie 2018, într-o suită la Beacon Hotel din Dublin. Femeia, în vârstă de 35 de ani, a descris momentele în care a încercat să-l respingă pe McGregor, care, spune ea, „nu accepta un refuz.”
Hand a spus că McGregor îi cerea să se „relaxeze” și a încercat să o țină imobilizată. Ea a detaliat cum și-a folosit brațele pentru a-l împinge de pe ea, dar acesta ar fi continuat să își apese greutatea asupra ei. Mărturiile acesteia, susținute de avocatul John Gordon, vorbesc despre un atac violent, în care McGregor ar fi folosit forța excesivă, inclusiv o cheie de braț care i-ar fi cauzat dificultăți de respirație.
Avocatul lui Hand a precizat că victima a suferit răni semnificative – încheieturi vânătă, zgârieturi pe piept și dureri cervicale, după ce a fost imobilizată de gât. Hand a relatat că, în timpul atacului, McGregor i-ar fi spus: „Acum știi cum e în Octogon când am fost nevoit să cedez.”
Hand, care lucra ca stilist colorist în Drimnagh, se afla în compania lui McGregor după o petrecere de Crăciun la care consumase alcool și cocaină. McGregor o adusese la hotel cu o mașină în dimineața zilei de 9 decembrie, împreună cu o prietenă. Acolo, sportivul i-ar fi sugerat să-i ofere sex oral, propunere la care ea a refuzat să răspundă. Ulterior, însă, Hand a afirmat că s-a trezit singură în dormitor cu McGregor și că a încercat să-i explice acestuia că nu dorește să întrețină relații sexuale.
În ciuda refuzului, McGregor ar fi continuat, iar Hand susține că s-a simțit forțată și incapabilă să se apere. Dr. Daniel Kane, ginecologul care a examinat-o la scurt timp după incident, a confirmat că Hand era foarte afectată emoțional și prezenta dureri severe și răni vizibile, descriindu-o drept „distrusă emoțional, plângând constant.”
McGregor și asociatul său, James Lawrence, neagă toate acuzațiile. Ei susțin că raportul sexual ar fi fost consimțit, iar Lawrence a afirmat că el și Hand ar fi avut ulterior două întâlniri consensuale. Conform apărării, amândoi bărbații consideră acuzațiile lui Hand drept false și motivată de interese materiale.
În apărarea sa, McGregor afirmă că Hand ar fi fost „entuziasmată și vocală” în timpul actului, fără să-i fi cerut vreodată să se oprească. Lawrence susține că Hand i-ar fi cerut să o ducă într-un bar, după care au revenit la hotel, unde ar fi avut parte de alte două întâlniri intime, despre care Hand afirmă că nu-și amintește.
Hand, care era într-o stare de șoc post-traumatic în acea dimineață, a ajuns la unitatea de tratament pentru agresiuni sexuale (SATU) a Spitalului Rotunda. Examinările au relevat răni serioase, iar un tampon a fost îndepărtat cu forța din corpul ei. Ea a declarat medicului că s-a temut pentru viața sa în timpul atacului, spunând că a crezut că va fi ucisă.
Procesul continuă în Înalta Curte, iar juriul a primit raportul SATU și imagini cu rănile vizibile ale lui Hand. Avocatul acesteia, John Gordon, a subliniat că McGregor și Lawrence au prezentat o apărare totală, negând orice comportament abuziv.