🍀 Trei femei care au fugit din hotelul de carantină au fost întoarse de Garda

Încă trei persoane care au fugit din carantina hotelieră din Dublin au fost convinse să-și întoarcă mașina și să se întoarcă în camerele lor după ce au fost interceptate de Garda la peste 150 km distanță.

Surse au declarat că se crede că cele trei femei sunt brazilience care au încercat să se îndrepte spre Loughrea, Co Galway, dar detaliile sunt neconfirmate.

Cele trei erau în carantină la Hotelul Crowne Plaza din Santry, nordul Dublinului, în ultimele zile, înainte de a decide să plece din hotel. Au ieșit din Co. Dublin cu mașina personală înainte de a fi văzute de o patrulă Garda pe autostradă și oprite lângă Loughrea. În urma unei conversații cu ofițerii, femeile au fost convinse să se întoarcă în carantină.

Nu este încă clar de unde au venit în Irlanda.

Marți seară Garda a confirmat că au fost în contact cu ofițerul de legătură de stat la o unitate de carantină desemnată, în conformitate cu protocoalele.

Un purtător de cuvânt a declarat pentru Irish Times că a urmat „un raport despre trei persoane care au plecat dintr-o unitate de carantină din zona Dublin. Garda a adoptat un răspuns gradat al poliției, iar de atunci toate cele trei persoane s-au întors în hotel”

„Deoarece Departamentul Sănătății este agenția principală în ceea ce privește gestionarea carantinelor obligatorii, An Garda Síochána nu va mai comenta suplimentar în acest moment.”

🍀 Numărul total de persoane care au primit PUP a scăzut cu 5,7% în luna martie

Numărul total de persoane înregistrate în registrul live sau care primesc plata pentru șomaj pentru pandemie (PUP) a scăzut cu 5,7%, până la 617,441 în martie 2021.

Cele mai recente cifre publicate de Oficiul Central de Statistică (CSO) arată că totalul registrului neajustat se ridică la 183.096 pentru martie 2021.

OSC a declarat în ultima săptămână din martie 2021 că 443.247 de persoane au primit PUP. Ei au spus că numărul persoanelor care au primit PUP a scăzut cu 25.644 față de luna trecută și a crescut cu 49.274 față de acum un an.

În ceea ce privește structura celor care au primit PUP: 54,6 la sută sunt bărbați, 70,9 la sută sunt cetățeni irlandezi și aproape un sfert sunt tineri în grupa de vârstă 25-34 de ani (22,1 la sută) și 22.7% la grupa de vâstă 35-44.

🍀 Departamentele guvernamentale se contrează pe subiectul carantinei obligatorii

Oficialii își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa unui plan clar cu privire la modul de adăugare a mai multor țări pe lista de carantină obligatorie hotelieră.

Un număr de departamente guvernamentale și-au exprimat noi îngrijorări cu privire la planurile de extindere a regimului obligatoriu de carantină hotelieră la o serie de țări europene.

O nouă dispută a apărut în urma reuniunii de marți a șapte departamente guvernamentale care a fost concepută pentru a găsi un acord cu privire la modul de gestionare a pasagerilor care călătoresc din țări precum Franța, Germania și Italia.

Reuniunea oficialilor a inclus Departamentul Taoiseach, precum și departamentele de sănătate, transporturi, afaceri externe, apărare, justiție și afaceri.

Se înțelege că ultimele patru departamente și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce o sursă a spus că este o „lipsă de răspunsuri la întrebări fundamentale și de bază” cu privire la modul de extindere a sistemului.

Deși nu au existat miniștri la reuniune, ruptura din ce în ce mai mare dintre Departamentul Sănătății și alte departamente cheie este privită ca fiind semnificativă din punct de vedere politic.

Se înțelege că principalele probleme care au apărut marți se referă la întrebări practice referitoare la cât de multă capacitate va fi disponibilă pentru o creștere preconizată a pasagerilor dacă regimul este extins la alte țări europene.

Au existat, de asemenea, întrebări legate de necesitatea consolidării formularului de localizare a pasagerilor. Se înțelege că există o oarecare rezistență în Guvern față de sugestia discutabilă a controalelor îmbunătățite pentru persoanele aflate în carantină la domiciliu, în loc de carantină obligatorie la hotel pentru alte țări.

Există, de asemenea, o puternică rezistență la impunerea unui plafon la sosiri, existând o propunere în acest sens.


🍀 Certificatul de vaccinare nu ar trebui să ducă la discriminare – ICCL

Consiliul irlandez pentru libertăți civile (ICCL) a declarat că un certificat digital pentru vaccinarea Covid-19 nu poate și nu ar trebui să ducă la niciun tip de discriminare.

Vorbind la emisiunea Drivetime de la RTÉ, directorul executiv al ICCL, Liam Herrick, a spus că orice lucru care permite discriminarea în ceea ce privește accesul la bunuri și servicii sau ocuparea forței de muncă „ridică un semn de întrebare evident … discriminare”.

“De asemenea, pune oamenii în situația de a fi obligați indirect să facă un vaccin, ceea ce ridică probleme de integritate corporală și principiul consimțământului din programul de vaccinare.”

Pe de altă parte Adrian Cummins, director al Asociației Restaurantelor din Irlanda, a declarat că susține discuțiile cu guvernul cu privire la așa-numitele permise verzi, care ar putea permite oamenilor complet vaccinați libertăți mai mari dacă sunt introduse.

Vorbind tot la emisiunea Drivetime de la RTÉ, domnul Cummins a spus că există „capcane” la certificatele digitale verzi, deoarece spune el că va crea un „sistem pe două niveluri”. De asemenea, el s-a întrebat cum ar putea fi controlat un astfel de sistem.

Dl Cummins a declarat că data “cea mai importantă” pentru cei din industria sa este “când se poate redeschide sectorul horeca la interior”.

🍀 566 de cazuri detectate în centrele de testare de tip walk-in în ultimele două săptămâni

Centrele de testare Covid-19 deschise cu scopul de a identifica cazurile asimptomatice în comunitate au dat până acum 566 de cazuri pozitive, conform cifrelor executivului serviciului de sănătate.

Tinerii, cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, au avut cele mai ridicate niveluri de infecție a persoanelor care participă la cele 12 centre de tip walk-in, cu o rată de pozitivitate de 4,46 la sută. Cu toate acestea, adulții cu vârste cuprinse între 24 și 40 de ani au fost cel mai entuziast grup care a vrut să se testeze, reprezentând 45% din participanți.

Luni seara, au fost efectuate peste 8.700 de teste la cele șapte centre care au fost deschise la sfârșitul săptămânii trecute. Alte cinci centre walk-in, deschise joi, 25 martie, s-au închis.

Vinerea Mare a fost cea mai aglomerată zi pentru aceste centre noi, cu 2.537 tampoane efectuate. Trei dintre aceste centre temporare se află în Dublin (Finglas, Balbriggan și Crumlin), în timp ce există și centre în Navan, Athlone, Ballinasloe și Naas. Toate centrele sunt deschise zilnic între orele 11:00 și 19:00, cu peste 1.390 de teste efectuate în Duminica Paștelui.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro