Știri Irlanda ☘️ 10 februarie 2025

Informatia IRL - Portal de informare a românilor din Irlanda

0

☘️ Scene de haos și panică în inima capitalei irlandeze

Dublinul a fost zguduit de un atac șocant cu cuțitul în cartierul Stoneybatter, unde trei bărbați au fost răniți la gât într-o serie de agresiuni violente care au avut loc în plină zi. Gardaí investighează cazul ca o posibilă tentativă de omor, având în vedere natura țintită a atacurilor.

Victimele, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, au suferit răni provocate de o armă albă, însă, din fericire, niciuna dintre leziuni nu a fost fatală. Doi dintre bărbați au fost răniți serios, dar viața nu le este pusă în pericol, în timp ce al treilea a scăpat cu răni mai ușoare. Toți trei au fost transportați de urgență la spital pentru îngrijiri medicale.

La scurt timp după atac, un bărbat de origine sud-americană, în vârstă de 20 de ani, a fost arestat de Gardaí. Surse apropiate anchetei au confirmat că individul era deja cunoscut poliției pentru infracțiuni minore legate de droguri.

Deși în trecut a locuit în zona Dublin 7, se pare că în ultimele luni acesta ajunsese să trăiască pe străzi. Cu toate acestea, nu existau indicii că ar fi avut probleme de sănătate mintală, iar în momentul arestării părea „complet lucid și sobru.”

„Nu s-a stabilit încă un motiv clar pentru acest atac. Pare să fi fost un act de violență complet aleatoriu – Gardaí nu au descoperit nicio dispută anterioară care să fi dus la această agresiune brutală”, a declarat o sursă din cadrul anchetei.

Martorii au descris scene de groază, cu un bărbat înarmat cu un cuțit atacând trecători în jurul orei 15:00. Străzile din Arbour Hill, o zonă liniștită a Dublinului, s-au transformat brusc într-un peisaj al panicii.

„Am auzit un bărbat țipând ‘Ajutor, ajutor, am fost înjunghiat!’”, povestește o localnică de pe Niall Street, una dintre străzile unde s-a produs atacul. „Am ieșit repede afară și l-am văzut pe jos, ținându-se de gât. Când m-am apropiat, am verificat rana și am văzut că nu era adâncă, mai mult o tăietură, ceea ce l-a liniștit. S-a ridicat imediat și ne-a spus că atacatorul fugise după colț.”

O altă victimă a fost atacată pe Carnew Street, în timp ce încerca să intre în propria casă. Un vecin a relatat că l-a văzut fugind în locuință, lăsându-și bicicleta aruncată pe drum.

„Am auzit o gălăgie afară, iar bărbatul de lângă mine a alergat direct în casă. Părea panicat, a scăpat bicicleta în mijlocul drumului, iar apoi au venit ambulanțele și Gardaí. Când a ieșit din nou, am văzut că avea o rană pe față”, a spus un martor ocular.

Un alt locuitor a descris cum victima „țipa și încerca disperată să intre în casă, în timp ce atacatorul se îndepărta grăbit.”

Pe măsură ce vestea atacului s-a răspândit, poliția a intervenit rapid, ordonând rezidenților să-și încuie ușile și să rămână în case pentru siguranță.

Deși suspectul era periculos și înarmat, un garda neînarmat a reușit să-l imobilizeze și să-l aresteze fără incidente majore. Curajul acestuia a fost apreciat de colegii săi, care au confirmat că nu mai există alți suspecți în acest caz.

„Reacția rapidă a poliției a fost impresionantă”, a declarat Ray McAdam, consilier Fine Gael, subliniind că forțele de ordine „au împânzit zona” în doar câteva minute de la primul apel.

Atacul a generat un val de șoc în întreaga comunitate. Premierul Micheál Martin a condamnat incidentul și a transmis urări de însănătoșire victimelor:

„Gândurile noastre sunt alături de cei răniți în atacurile șocante din Stoneybatter. Mulțumesc Gardaí și serviciilor de urgență pentru reacția promptă.”

Ministrul Justiției, Jim O’Callaghan, a confirmat că este în contact direct cu Gardaí pentru actualizări despre anchetă. „Suspectul este acum în custodie, iar victimele primesc îngrijiri medicale,” a declarat oficialul.

Liderul Sinn Féin, Mary Lou McDonald, a reacționat și ea la tragedie: „Este o veste îngrozitoare. Comunitatea este în stare de șoc. Gardaí și serviciile de urgență merită toate laudele pentru intervenția rapidă.”

Deși Stoneybatter este cunoscut ca un cartier activ și bine conectat, atacul de ieri a lăsat mulți locuitori speriați și neliniștiți. Totuși, Gardaí au asigurat comunitatea că vor menține o prezență ridicată în zonă pentru a preveni alte incidente.

„Oamenii se întreabă: ‘Cum s-a putut întâmpla așa ceva la noi în cartier?’ Dar au fost liniștiți de reacția rapidă a poliției”, a adăugat consilierul McAdam.

Atacul din Stoneybatter ridică noi semne de întrebare cu privire la siguranța publică și gestionarea criminalității în Dublin. Deși Gardaí au reacționat rapid și eficient, evenimentul rămâne un avertisment sumbru despre cât de repede se poate transforma o zi obișnuită într-un coșmar.

☘️ Guvernul renunță la creditele pentru energie: Facturile la electricitate vor crește fără sprijin suplimentar

Decizia surprinzătoare a premierului Micheál Martin lovește în buzunarele irlandezilor

Guvernul nu intenționează să prelungească măsura creditelor pentru energie și nici să introducă un nou pachet de sprijin pentru costul vieții în următorul buget, a anunțat premierul Micheál Martin.

Măsura vine ca o lovitură dură pentru sute de mii de gospodării, mai ales în contextul în care peste 400.000 de conturi de electricitate și gaze sunt deja în urmă cu plățile.

În bugetul din octombrie anul trecut, Guvernul a oferit sprijin populației prin reducerea facturilor de energie electrică cu 250 de euro, împărțiți în două tranșe. Această măsură a fost una dintre cele mai apreciate în lupta cu inflația și creșterea costurilor la utilități.

Totuși, într-un interviu acordat RTÉ, premierul Martin a fost ferm: „Nu vom avea un pachet pentru costul vieții anul acesta. Aceasta este poziția Guvernului.”

Deși a precizat că vor exista alte forme de sprijin prin sistemul de protecție socială și ajustări fiscale, Martin nu a oferit detalii concrete despre măsurile vizate.

În bugetele anterioare, Guvernul a oferit plăți suplimentare unice pentru diverse categorii vulnerabile, inclusiv pentru beneficiarii de Child Benefit, Disability Allowance și Fuel Allowance, dar și o deducere fiscală pentru chiriași.

Însă premierul nu a clarificat dacă aceste ajutoare vor fi menținute sau eliminate complet.

O altă îngrijorare majoră pentru consumatori este legată de impactul reparațiilor rețelei electrice asupra facturilor. ESB Networks a confirmat că costurile de reparare a daunelor cauzate de furtuna Éowyn nu vor afecta tarifele în 2025, dar după 2026 tarifele ar putea fi ajustate.

Declarația vine după ce directorul executiv al ESB, Paddy Hayes, a avertizat că pagubele produse de furtună sunt „semnificative” și se ridică la zeci de milioane de euro. El a sugerat că, pe termen lung, aceste costuri vor fi reflectate în tarifele percepute consumatorilor.

Comentariile sale au stârnit reacții dure, iar vicepremierul Simon Harris le-a catalogat drept „extraordinar de insensibile”.

„Este nevoie de o abordare mai sensibilă. Nu putem pune povara acestor costuri direct pe umerii oamenilor care deja se luptă să-și plătească facturile,” a spus Harris.

Pe fondul acestor incertitudini, noile date ale Comisiei pentru Reglementarea Utilităților (CRU) arată că:
275.500 de gospodării sunt în urmă cu plata facturilor la electricitate
164.000 de conturi de gaze naturale au datorii

Aceasta înseamnă că aproximativ unul din patru clienți de gaze naturale nu și-a achitat facturile, iar situația ar putea deveni și mai gravă pe măsură ce sprijinul Guvernului dispare.

Fără credite pentru energie și cu facturi care continuă să crească, mulți irlandezi se tem că vor ajunge în imposibilitatea de a-și plăti utilitățile. În timp ce Guvernul promite soluții prin ajustări fiscale și ajutoare sociale, rămâne de văzut dacă acestea vor fi suficiente pentru a compensa eliminarea pachetului de sprijin pentru costul vieții.

Decizia de a renunța la această măsură vine într-un moment critic, iar presiunea asupra autorităților va crește în lunile următoare, pe măsură ce tot mai multe gospodării vor resimți impactul direct asupra bugetului familial.

☘️ Scandal la o universitate din Irlanda: Mesaje „dezgustătoare” despre o studentă care dă instituția în judecată

Universitatea promite o investigație după scurgerea de informații și comentariile jignitoare

O universitate irlandeză urmează să investigheze circulația unor mesaje „răutăcioase” și „dezgustătoare” pe rețelele sociale, legate de o studentă care a intentat un proces împotriva instituției într-un conflict privind examenele.

Tânăra a dat universitatea în judecată anul trecut, susținând că i s-a refuzat dreptul de a reda examenele pe care le-a căzut după ce a fost grav agresată de un alt student.

Încercările de a ajunge la un acord prin mediere au eșuat luna trecută, iar cazul a continuat în instanță.

Deși Curtea Supremă a impus restricții asupra raportării cazului – ceea ce înseamnă că numele studentei, universității și detaliile agresiunii nu pot fi făcute publice – se pare că identitatea tinerei a fost asociată cu procesul în mesajele care circulă printre studenți.

Avocatul ei, Ciaran Craven SC, a declarat că aceste mesaje sunt „extrem de tulburătoare și supărătoare” pentru clienta sa.

Mai mult, studenta susține că un membru al personalului universității a refuzat să mai lucreze cu ea din cauza procesului, fără a-i spune cine a divulgat informațiile. Un alt student i-ar fi spus că un profesor a comentat ironic că ea „vrea să distrugă universitatea prin acest proces”.

Avocatul universității, Feichín McDonagh SC, a confirmat că instituția va lansa o investigație pentru a afla cine este responsabil de scurgerea de informații și de comentariile ofensatoare.

„Studenta a furnizat capturi de ecran terifiante ale mesajelor, care, dacă sunt autentice, sunt de-a dreptul revoltătoare și trebuie anchetate urgent”, a spus McDonagh.

Totodată, s-a confirmat în instanță că tânăra a fost de acord să coopereze cu ancheta universității pentru a face lumină în acest caz.

În urma acestor dezvăluiri, avocatul studentei a cerut relaxarea restricțiilor impuse presei, susținând că, având în vedere scurgerea de informații, scopul acestor interdicții „a devenit irelevant”.

Însă judecătorul Tony O’Connor a respins cererea, aprobând în schimb o contra-moțiune a universității, care a solicitat chiar înăsprirea restricțiilor.

„Nu există nicio dovadă clară că există un interes public nou care să justifice relaxarea restricțiilor”, a declarat judecătorul.

În cadrul procesului, studenta susține că universitatea a refuzat să-i acorde o derogare pentru a reface examenele ratate în 2023, deși a prezentat certificate medicale.

Universitatea, însă, contestă acest lucru, argumentând că a fost informată mult mai târziu despre problemele medicale ale studentei și că doar ulterior a aflat că acestea erau legate de o agresiune suferită cu trei luni înainte de examene.

Săptămâna trecută, Curtea Supremă i-a permis studentei să modifice declarația de revendicare, oferindu-i și alte indicații pre-proces.

Acest scandal pune în lumină probleme grave legate de protecția confidențialității victimelor în mediul universitar, dar și despre sprijinul acordat studenților care trec prin traume personale.

În timp ce universitatea promite să investigheze scurgerea de informații, rămâne de văzut dacă tânăra va obține dreptatea pe care o caută în instanță – și dacă astfel de situații vor fi prevenite în viitor.

☘️ Greva profesorilor de la BIMM Dublin: Proteste împotriva concedierilor și salariilor reduse

Un conflict tensionat lovește una dintre cele mai prestigioase școli de muzică din Irlanda

Profesorii de la BIMM Music Institute Dublin, una dintre cele mai respectate instituții de învățământ muzical din Irlanda, au început astăzi o serie de greve pentru a protesta împotriva concedierilor în masă, salariilor mici și lipsei de siguranță a locurilor de muncă.

Protestul este organizat de cadrele didactice care sunt membre ale sindicatului IFUT (Irish Federation of University Teachers), iar acțiunile vor continua și în zilele următoare.

Luna trecută, conducerea BIMM a anunțat Departamentul pentru Afaceri, Comerț și Ocupare cu privire la un plan de restructurare care amenință 53 dintre cele 135 de locuri de muncă din instituție.

Această reorganizare presupune înlocuirea unui număr mare de cadre didactice existente cu un număr mai mic de profesori permanenți cu normă parțială (Senior Lecturers) și cu posturi de profesori asociați independenți (Associate Lecturers), care ar fi angajați pe bază de colaborare și fără protecție socială.

Sindicatul IFUT a criticat dur această strategie, afirmând că angajarea pe bază de freelance elimină siguranța locului de muncă, drepturile legale și orele stabile, punând profesorii într-o situație extrem de vulnerabilă.

De asemenea, sindicatul susține că salariile profesorilor seniori propuși sunt semnificativ mai mici decât cele pentru poziții similare din alte instituții de învățământ superior.

Practic, taie jumătate din personalul didactic și reduc din nou salariile într-un moment în care acestea ar trebui, de fapt, să crească”, a declarat Joe Wall, profesor la BIMM și reprezentant IFUT.

Wall, care este și membru fondator al trupei irlandeze The Stunning, a criticat modul în care conducerea instituției tratează angajații:

Profesorii de la BIMM sunt plătiți mult mai puțin decât cei din alte colegii și universități. Este inacceptabil. Prin această restructurare, ne oferă contracte inferioare și concediază zeci de oameni.

El a subliniat importanța instituției pentru scena muzicală irlandeză:

„BIMM este locul unde mulți tineri muzicieni își perfecționează talentul, sunt îndrumați de profesioniști, își găsesc colegi de trupă și cresc artistic. Dar profesorii sunt suprasolicitați, subplătiți și abia reușesc să își câștige existența.”

Sindicatul a acuzat, de asemenea, conducerea BIMM că refuză să intre în negocieri și că nu a confirmat participarea la discuții cu Workplace Relations Commission (WRC), instituția responsabilă de relațiile de muncă din Irlanda.

Într-o declarație oficială, BIMM Music Institute Dublin susține că 46 de posturi vor fi oferite profesorilor în cadrul procesului de restructurare și că există un răspuns pozitiv din partea unor membri ai comunității academice.

Planul include:
20 de poziții part-time pentru senior lecturers, cu salarii anuale între 36.500 – 45.500 de euro
26 de poziții pentru associate lecturers, care vor fi angajați pe bază de freelance, fără obligații administrative și cu mai multă „flexibilitate”

Reprezentanții BIMM au transmis că restructurarea „este menită să îmbunătățească experiența studenților”, însă angajații și studenții nu sunt de aceeași părere.

Profesorii au început astăzi primele zile de grevă, iar pichete au fost organizate la sediul instituției. Protestele continuă mâine și sâmbătă, când BIMM organizează un Open Day pentru viitorii studenți.

Studenții s-au alăturat protestului, organizând în ultimele săptămâni mai multe demonstrații de susținere pentru profesorii lor.

Niall Dowling, student la BIMM și unul dintre organizatorii acțiunilor studențești, a declarat:

Decizia profesorilor de a intra în grevă este justificată. Vom fi alături de ei, în solidaritate.

Sindicatul IFUT a anunțat că, dacă nu vor fi inițiate negocieri, grevele vor continua și săptămâna viitoare și ar putea fi extinse.

BIMM Dublin este recunoscut pentru contribuția sa la industria muzicală irlandeză, având printre absolvenți membri ai trupelor Fontaines D.C. și The Murder Capital, dar și artiști solo precum Erica Cody.

Totuși, viitorul instituției pare tot mai incert. Dacă protestele continuă, este posibil ca imaginea școlii să fie afectată, iar studenții să fie descurajați să se înscrie.

Rămâne de văzut dacă BIMM va accepta să negocieze sau dacă va continua restructurarea în ciuda opoziției masive din partea profesorilor și studenților.

☘️ Irlandezii lasă nevalorificate milioane de euro în rambursări pentru creditele ipotecare

Doar 14% dintre proprietarii eligibili au solicitat ajutorul guvernamental

Mii de proprietari de locuințe din Irlanda nu și-au revendicat rambursările fiscale pentru dobânzile ipotecare, lăsând nevalorificate aproximativ 120 de milioane de euro anul trecut, potrivit celor mai recente date publicate de Revenue.

Programul Mortgage Interest Tax Credit (Creditul Fiscal pentru Dobânda Ipotecară) a fost introdus de fostul ministru de finanțe Michael McGrath în bugetul din octombrie 2023, ca o măsură temporară destinată celor afectați de creșterea agresivă a ratelor dobânzilor impuse de Banca Centrală Europeană (BCE).

Între iulie 2022 și septembrie 2023, BCE a majorat dobânzile de zece ori, ridicându-le de la 0% la 4,5%. Această creștere a dus la plăți suplimentare de peste 4.000 de euro pe an pentru mulți proprietari de locuințe.

Deși programul a fost conceput pentru a ajuta peste 208.000 de persoane, inclusiv deținătorii de credite ipotecare cu dobândă variabilă, cei cu credite preluate de fonduri speculative („vulture funds”) și persoanele care au trecut recent de la o dobândă fixă, doar 29.254 de persoane au aplicat până acum – ceea ce reprezintă doar 14% dintre cei eligibili.

Cererea pentru acest credit fiscal a fost lentă, în special în a doua jumătate a anului trecut. În iunie 2023, doar 23.000 de persoane aplicaseră, numărul crescând la 26.859 în octombrie.

Chiar și cei care au solicitat rambursarea nu au primit suma maximă. Deși ajutorul poate ajunge până la 1.250 de euro pe an, valoarea medie a rambursării primite de cei care au aplicat a fost de 670 de euro.

Bazându-se pe această medie, Revenue estimează că aproape 120 de milioane de euro rămân încă nevalorificate.

Pentru a beneficia de acest credit fiscal, un proprietar trebuie să fi avut:
Un sold ipotecar între 80.000 și 500.000 de euro la 31 decembrie 2022
O creștere a dobânzii ipotecare în 2023 comparativ cu 2022

Creditul acoperă 20% din creșterea costurilor cu dobânda, până la un plafon maxim de 1.250 de euro.

‼️ IMPORTANT: Programul nu este valabil pentru proprietăți de investiții sau case de vacanță – doar locuințele principale sunt eligibile.

Deși inițial conceput ca o măsură unică, guvernul a decis să extindă programul și pentru 2024. În această nouă etapă, rambursările vor fi calculate pe baza diferenței dintre dobânda plătită în 2024 și cea din 2022.

Acest lucru înseamnă că cei care nu au aplicat pentru 2023 încă au timp să revendice banii pentru ambele perioade.

Cei care nu au aplicat încă pentru Mortgage Interest Tax Credit mai au timp să o facă. Revenue permite depunerea cererilor de rambursare până la patru ani după anul fiscal în cauză.

➡️ Pentru rambursările din 2023, termenul limită este sfârșitul anului 2027.
➡️ Pentru rambursările din 2024, termenul limită va fi sfârșitul anului 2028.

Totuși, experiența arată că mulți dintre cei care nu revendică beneficiile fiscale la timp ajung să le piardă complet.

Această problemă nu este unică pentru proprietarii de locuințe. Un alt exemplu de beneficiu fiscal subutilizat este creditul fiscal pentru chirie.

Deși aproximativ 400.000 de chiriași din Irlanda sunt eligibili pentru acest credit fiscal, doar 290.000 au aplicat anul trecut. Acest credit valorează până la 1.000 de euro pe an per persoană, dar mulți chiriași pur și simplu nu îl solicită.

Faptul că milioane de euro rămân nevalorificate în conturile statului arată că mulți irlandezi nu sunt conștienți de drepturile lor fiscale sau nu știu cum să aplice.

Dacă ai avut rate mai mari la creditul ipotecar în 2023 și îndeplinești criteriile de eligibilitate, aplicarea pentru Mortgage Interest Tax Credit este un proces simplu care îți poate aduce înapoi până la 1.250 de euro.

Nu lăsa banii nevalorificați – ai timp până în 2027, dar cu cât aplici mai repede, cu atât vei beneficia mai devreme de această rambursare.

☘️ Irlanda, cea mai singuratică țară din Europa: Cum izolarea socială devine o criză națională

Tragedia din Glenbeigh scoate la iveală o realitate sumbră

Descoperirea șocantă a cadavrelor unui cuplu în descompunere, într-o casă din Glenbeigh, Co. Kerry, a fost doar cel mai recent exemplu al unei probleme tot mai acute: izolarea socială extremă, care face ca unele decese să rămână nedescoperite luni sau chiar ani întregi.

În ultimii trei ani, șase cazuri similare au fost înregistrate în Irlanda, confirmând că această criză nu este un incident izolat, ci un simptom al unei societăți din ce în ce mai deconectate.

De ce aceste cazuri s-au înmulțit în ultimii ani? Nu există un răspuns clar. Dar este evident că structurile sociale s-au schimbat dramatic în ultimele decenii. Familiile sunt mai mici, femeile nu mai rămân acasă în roluri tradiționale, iar magazinele locale, băncile și oficiile poștale – puncte-cheie de socializare pentru vârstnici – se închid pe bandă rulantă.

Cifrele vorbesc de la sine. Organizația Alone, care sprijină persoanele în vârstă aflate în dificultate, a dezvăluit că peste 20% dintre irlandezi se simt singuri „cea mai mare parte a timpului sau tot timpul”. Acest procent este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde media este de doar 13%.

Mai mult, studiul longitudinal asupra îmbătrânirii în Irlanda (TILDA) arată că 37% dintre persoanele peste 50 de ani se simt singure frecvent, iar acest procent crește la 45% pentru cei peste 75 de ani.

Aceasta nu este doar o problemă emoțională, ci și o amenințare gravă la adresa sănătății publice. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat oficial, în noiembrie 2023, că singurătatea este o criză de sănătate globală, comparabilă cu fumatul sau obezitatea în privința impactului negativ asupra longevității și calității vieții.

Profesorul și medicul Rose Anne Kenny explică, în cartea sa Age Proof, că relațiile sociale sunt esențiale pentru sănătate, având un impact direct asupra bolilor de inimă și asupra longevității.

Studiile Harvard au demonstrat că persoanele care au conexiuni sociale puternice în jurul vârstei de 80 de ani sunt mult mai puțin predispuse la demență și declin cognitiv. „Mesajul clar este că relațiile frecvente și de calitate sunt bune pentru creier”, concluzionează Prof. Kenny.

Iar singurătatea nu afectează doar vârstnicii. Childline, organizație care oferă suport pentru copii, raportează că singurătatea este unul dintre principalele motive pentru care copiii apelează serviciul lor.

În 2018, Guvernul Marii Britanii a fost primul din lume care a creat un Minister al Singurătății, ca răspuns la un raport care arăta că peste nouă milioane de britanici (14% din populație) se simt frecvent sau mereu singuri.

Această inițiativă a dus la o strategie guvernamentală complexă, incluzând:
✅ Prescriere socială – medicii de familie recomandă activități comunitare în loc de medicamente
✅ Crearea unor programe de prietenie pentru persoanele izolate
✅ Finanțare pentru activități sociale locale

În Irlanda, Partidul Verde, prin senatorul Pauline O’Reilly, a propus un model similar în 2023, solicitând numirea unui ministru dedicat combaterii singurătății.

Irlanda este cea mai singuratică țară din Europa. Este timpul să luăm măsuri concrete”, a spus O’Reilly, propunând ca toate autoritățile locale să implementeze strategii de combatere a singurătății, folosind bibliotecile, centrele comunitare și infrastructura sportivă.

În 2018, Irlanda a înființat Grupul de Lucru pentru Singurătate, condus de Dr. Keith Swanwick și CEO-ul Alone, Seán Moynihan. Ei au formulat cinci recomandări-cheie:

1️⃣ Finanțare anuală de 3 milioane de euro pentru programe anti-singurătate
2️⃣ Numirea unui ministru dedicat combaterii singurătății
3️⃣ Campanii publice de conștientizare
4️⃣ Sprijin pentru inițiative comunitare și voluntariat
5️⃣ Cercetări specifice pentru a înțelege mai bine fenomenul în Irlanda

Cu toate acestea, senatorul independent Eileen Flynn a declarat recent că „s-au făcut multe planuri, dar nu s-a acționat aproape deloc”.

Singurătatea nu este doar o problemă socială sau medicală – ea are și un impact economic uriaș. Un raport britanic din 2017 a estimat că peste un milion de angajați din Marea Britanie suferă de singurătate, ceea ce costă economia 2,5 miliarde de lire sterline pe an.

Această cifră a fost calculată înainte de pandemia de COVID-19, care a accelerat izolarea socială prin munca de acasă și schimbarea rutinei sociale.

Pe măsură ce criza climatică globală se intensifică, iar inegalitățile sociale cresc, este clar că simpla creștere economică nu este suficientă pentru a asigura bunăstarea unei societăți.

Iernile lungi și reci din Irlanda agravează izolarea, iar tragedii precum cea din Glenbeigh sunt doar vârful icebergului.

Irlanda trebuie să tragă o linie clară și să recunoască singurătatea drept o criză națională. O soluție imediată ar fi implementarea recomandărilor Grupului de Lucru pentru Singurătate și numirea unui ministru dedicat combaterii acestui fenomen.

Dacă Marea Britanie a fost pionier în această inițiativă, Irlanda nu trebuie să rămână în urmă. Fiecare zi în care nu acționăm este o zi în care alți oameni se sting în izolare, neștiuți, neauziți și uitați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.