Știri Irlanda 11 septembrie 2024 Informatia IRL
Știri Irlanda 11 septembrie 2024 Informatia IRL

☘️ Raport OECD: Irlanda investește cel mai puțin în educație dintre țările OECD

Irlanda investește o proporție mai mică din PIB în educație decât orice altă țară membră OECD, potrivit unui nou raport al organizației. Raportul „Education at a Glance” plasează Irlanda pe ultimul loc din 34 de țări în ceea ce privește proporția din PIB alocată educației, cu doar 2.8%, comparativ cu media OECD de 5.7%.

Raportul, bazat pe date din 2021, arată că, deși cheltuielile pentru educație au rămas stabile în majoritatea țărilor între 2015 și 2021, acestea au scăzut cel mai vizibil în Irlanda, Letonia și Mexic. Irlanda, Japonia și Regatul Unit au înregistrat cele mai scăzute niveluri de cheltuieli guvernamentale în educație.

Impactul sectorului multinațional în Irlanda face ca PIB-ul să fie un indicator mai puțin potrivit pentru a reflecta dimensiunea reală a economiei. Cu toate acestea, Irlanda investește doar 1% din PIB în învățământul primar, sub media OECD de 1.4%, și 0.9% în învățământul secundar, comparativ cu media OECD de 1.9%.

John Boyle, secretarul general al INTO, sindicatul învățătorilor, a cerut guvernului să reducă dimensiunea claselor și să crească finanțarea pentru educația primară și specială în bugetul pentru 2025. El a avertizat că școlile primare se confruntă cu constrângeri financiare severe, ceea ce afectează calitatea educației.

Sindicatul profesorilor de nivel secundar, TUI, a descris situația ca fiind „deosebit de gravă”, iar președintele David Waters a criticat lipsa investițiilor la nivel terțiar, care este la jumătate față de media OECD, ca fiind o „moștenire rușinoasă” a lipsei de acțiune politică pentru rezolvarea crizei de finanțare.

Kieran Christie, secretarul general al ASTI, a subliniat că lipsa investițiilor în educație împiedică desfășurarea eficientă a curriculumului modern în săli de clasă suprapopulate și subfinanțate.

Toate sindicatele cer o creștere semnificativă a finanțării educației în bugetul din 2025, pentru a reduce decalajul dintre Irlanda și restul țărilor OECD.

☘️ Cazul Apple de 14,1 miliarde de euro devine un punct central al campaniei electorale în Irlanda

Cheltuirea celor 14,1 miliarde de euro obținute de Irlanda din taxele Apple va deveni un subiect cheie în alegerile generale, pe măsură ce alte țări cer o parte din această sumă. Este de așteptat ca banii să fie disponibilizați din contul escrow în aproximativ șase luni, potrivit unor surse guvernamentale.

Deși nu s-a decis încă cum vor fi cheltuiți banii, este înțeles că aceștia vor fi folosiți pentru proiecte de investiții capitale, nu pentru cheltuieli curente. Opoziția a sugerat deja că fondurile ar trebui direcționate către criza locuințelor și investiții în proiecte de energie eoliană offshore.

Ministrul Finanțelor, Jack Chambers, a menționat că unele țări în care Apple a realizat vânzări ar putea revendica o parte din fonduri. Până acum, 455 de milioane de euro au fost plătiți altor țări unde Apple avea filiale, reducând marginal suma din contul escrow.

Premierul Simon Harris a subliniat că fondurile vor fi utilizate cu grijă și că trebuie discutate modalitățile de investiție pentru a aduce beneficii pe termen lung Irlandei. Ministrul Cheltuielilor Publice, Paschal Donohoe, a afirmat că bugetul pentru 2025 nu va fi afectat de această sumă unică și că nu se vor face schimbări în planurile de cheltuieli anuale.

Partidele de opoziție, inclusiv Sinn Féin și Labour, au cerut utilizarea rapidă a acestor bani pentru a aborda problemele urgente, cum ar fi locuințele și infrastructura. Liderul Sinn Féin, Mary Lou McDonald, a criticat guvernul pentru încercarea de a contesta decizia inițială a Comisiei Europene, considerând această abordare „iresponsabilă”.

☘️ Gardaí trimit dosarul la Procurorul General în cazul turistului canadian decedat în urma unui atac pe O’Connell Street

Gardaí au trimis un dosar la Procurorul General (DPP) cu privire la moartea unui turist canadian care a decedat în urma rănilor suferite într-un incident pe O’Connell Street din Dublin, în luna iunie. Marți, judecătorul Alan Mitchell a amânat cazul românului Ionut Danca pentru încă două săptămâni, în așteptarea unei decizii privind posibila adăugare a unei acuzații suplimentare legate de presupusa agresiune asupra lui Neno Dolmajian pe 23 iunie.

Judecătorul a fost informat de către tribunalul Cloverhill că gardaí au finalizat investigația și au trimis dosarul la DPP. Ionut Danca (24 de ani), muncitor român în construcții, cu domiciliul pe Rathdown Square, Dublin 7, rămâne în arest preventiv.

Danca a fost acuzat inițial de agresiune cauzatoare de vătămare corporală, dar ar putea fi acuzat de o “acuzație mai gravă” în urma decesului lui Dolmajian. Acesta a fost refuzat pentru eliberare pe cauțiune pe 28 iunie.

Neno Dolmajian, originar din Montreal, necăsătorit și în vârstă de aproximativ 40 de ani, a fost transportat la Spitalul Mater în stare “neconștientă”, nu și-a revenit niciodată și a decedat pe 2 iulie.

Judecătorul Mitchell a observat schimbarea circumstanțelor de la prima audiere, având în vedere că victima a decedat între timp. Între timp, Danca a amânat și o cerere de cauțiune la Înalta Curte.

În timpul audierii anterioare privind cauțiunea la Tribunalul Districtual, sergentul detectiv Eoghan Byrne a declarat că Danca se afla împreună cu un grup pe Cathal Brugha Street când victima s-a apropiat și a început o conversație. Un membru al grupului l-ar fi lovit, iar interacțiunea a continuat pe O’Connell Street.

Detectivul a descris incidentul spunând că victima a fost lovită cu un “șut în plin” în față, ceea ce a cauzat căderea și rănirea sa gravă.

Probele CCTV și fuga din țară

Probele CCTV au fost obținute și se presupune că acțiunea acuzatului a provocat rănirea turistului. Instanța a aflat că, știind că gardaí îl căutau, Danca a părăsit țara pentru două zile. Inițial, a rezervat un zbor din Dublin spre București, iar poliția l-a așteptat la aeroport. Cu toate acestea, a mers la Belfast, de unde a zburat la Edinburgh și apoi la Napoli.

Sergentul detectiv Byrne a precizat că, la adresa sa din Dublin, locuința fusese “curățată”, cu 10 saci de bunuri, iar iubita acestuia ar fi indicat că intenționau să părăsească definitiv Irlanda și să-și trimită lucrurile în România.

Deși Danca s-a întors voluntar în urma unor discuții, sergentul detectiv a afirmat că acesta a evitat inițial apelurile și mesajele timp de două zile. Un alt bărbat este, de asemenea, acuzat de agresarea lui Dolmajian și se află în fața instanței.

☘️  Rata dizabilităților în zonele defavorizate ale Irlandei egalează cea din zonele prospere la vârsta pensionării

Copiii care cresc în zone extrem de defavorizate din Irlanda raportează rate de dizabilitate similare cu cele întâlnite la persoanele aflate aproape de vârsta pensionării din zonele prospere ale țării, conform unui nou raport publicat de Pobal. Rata de 7% este aceeași atât pentru tineri, cât și pentru vârstnici, în funcție de zona în care locuiesc, potrivit cercetării.

Raportul a constatat că persoanele care trăiesc în zone sărace din Irlanda sunt mult mai predispuse să raporteze sănătate precară sau dizabilități, subliniind astfel inegalitățile de sănătate și cerând guvernului să asigure servicii puternice de sănătate și îngrijire socială în aceste regiuni.

Intitulat „Dizabilitate și Deprivare: Investigarea relației dintre inegalitățile de sănătate și dezavantajul geografic folosind Pobal HP Deprivation Index”, raportul a analizat datele din recensământul din 2022 și a arătat că locuitorii din zonele cele mai defavorizate au o probabilitate de patru ori și jumătate mai mare de a raporta sănătate precară, în comparație cu cei din zonele prospere.

Persoanele din zonele defavorizate sunt, de asemenea, de două ori mai predispuse să raporteze dizabilități comparativ cu cele din zonele bogate.

Alana Ryan, manager de cercetare și politici la Pobal și coautoare a raportului, a explicat: „Această cercetare demonstrează o legătură directă între gradul de deprivare al unei zone și sănătatea populației. Aproximativ 5% dintre cei care trăiesc în zone prospere raportează sănătate precară, în timp ce în zonele extrem de defavorizate, această cifră crește la peste 20%.”

În mod similar, aproape o treime dintre locuitorii din zonele foarte defavorizate trăiesc cu o afecțiune sau o dizabilitate, în timp ce în zonele bogate acest procent scade la 14%.

Raportul a constatat, de asemenea, că zonele urbane defavorizate au o rată a dizabilităților ușor mai mare decât cele rurale, dar legătura dintre deprivare și dizabilități este prezentă în ambele medii.

Unul dintre cele mai remarcabile rezultate ale studiului este că rata dizabilităților în rândul tinerilor din zonele defavorizate este aproximativ echivalentă cu cea a persoanelor vârstnice din zonele prospere.

Anna Shakespeare, directorul Pobal, a menționat că aproape 200.000 de persoane trăiesc în prezent în zone de extremă sărăcie, caracterizate prin șomaj concentrat, educație scăzută, muncă slab calificată și un număr mare de familii monoparentale.

☘️ Român acuzat de incendierea care a distrus mumiile “de neprețuit” de la Biserica St Michan’s din Dublin

Un român a fost acuzat de incendiere după ce un incendiu la Biserica St Michan’s din Dublin a distrus mumiile „de neprețuit”. Christian Topiter, în vârstă de 38 de ani, care se află în arest preventiv de aproape trei luni, a apărut marți în fața judecătorului Alan Mitchell la Curtea Districtuală Cloverhill.

Topiter, fost locatar pe Lower Rathmines Road, Dublin 6, fusese inițial acuzat de distrugere criminală la 11 iunie, în legătură cu rămășițele mumificate, proprietatea Arhidiaconului Bisericii Irlandei și Vicarului Bisericii St Michan’s, David Pierpoint.

Marți, Direcția de Procuratură Publică (DPP) a autorizat ca acuzația să fie înlocuită cu una de incendiere. Garda James Kenny a declarat că Topiter nu a avut nicio replică la acuzație, însă a răspuns „Nu am fost eu” la o a doua acuzație nouă de jaf, în legătură cu furtul unei valize în Smithfield, Dublin, în aceeași zi.

DPP a decis ca Topiter să fie trimis în judecată cu un rechizitoriu în fața unui judecător și a unui juriu la Curtea Penală a Circuitului din Dublin, care are puteri de condamnare mai largi. De asemenea, Topiter ar putea fi trimis înainte pe baza unei pledoarii de vinovăție semnate, dacă va fi cazul.

Se așteaptă ca dosarul probelor să fie pregătit pentru următoarea audiere. Consilierul apărării, Eloise Flynn, a cerut divulgarea unor dovezi înainte de audiere, pentru ca acuzatul să poată lua în considerare acuzațiile. Judecătorul a fost de acord să includă această cerere în ordinul său.

Fostul agent de securitate a primit inițial cauțiune de 4.000 de euro, dar nu a reușit să o achite și nu a făcut nicio cerere de eliberare pe cauțiune pentru noile acuzații marți. Judecătorul Mitchell l-a plasat din nou în arest preventiv, urmând să apară din nou în fața instanței pe 17 septembrie.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 16:00, pe 11 iunie, iar daunele cauzate de apă se crede că au distrus cinci rămășițe mumificate, inclusiv un artefact de 800 de ani cunoscut sub numele de „Cruciatul”. Celelalte mumii datează de 400 de ani.

☘️ Raport GSOC 2023: Garda sancționat pentru relație necorespunzătoare cu o victimă a abuzului domestic

Un garda a fost găsit vinovat de încălcarea regulilor disciplinare și sancționat după ce o investigație GSOC (Comisia de Supraveghere a Poliției din Irlanda) a stabilit că acesta a avut o relație sexuală necorespunzătoare cu o victimă a abuzului domestic. Acest caz face parte din raportul anual GSOC 2023, care arată că anul trecut au fost deschise 1.577 de plângeri din partea publicului, o scădere de 14% față de 2022.

În raport se precizează că GSOC a trimis 40 de dosare la Directorul Procuraturii Publice (DPP) în urma unor investigații penale referitoare la membri ai forțelor de poliție. DPP a decis neînceperea urmăririi penale în 25 de cazuri și a dispus urmărirea penală pentru 11 infracțiuni din opt dosare trimise în 2023 și alte trei din 2022.

Printre cazurile în care DPP a dispus urmărirea penală se numără hărțuire, agresiune sexuală, agresiune cauzatoare de vătămare corporală și pervertirea cursului justiției. De asemenea, un garda se confruntă cu patru capete de acuzare pentru conducere periculoasă.

Cazuri penale și sancțiuni disciplinare

Raportul subliniază că șapte cazuri penale au fost finalizate în 2023, dintre care patru au fost respinse, două au dus la achitări și într-un caz, inculpatul a fost obligat să facă o donație caritabilă.

Până la sfârșitul lui 2023, 23 de anchete penale erau încă în desfășurare împotriva membrilor forțelor de poliție, inclusiv unul care se confruntă cu acuzații de viol.

Un caz notabil menționat în raport implică un fost membru al rezervei garda, condamnat la șase ani și jumătate de închisoare pentru abuz sexual și viol asupra unui băiat.

Cazul ciclistului și amenda pentru trecerea pe roșu

Un alt caz interesant din raport implică un ciclist care a furnizat poliției imagini video din casca sa, surprinzând un șofer care folosea telefonul sau parca ilegal. Cu toate acestea, ciclistul a primit o amendă pentru că în aceeași înregistrare video a fost surprins trecând pe culoarea roșie a semaforului.

Serviciul clienți și plângeri inadmisibile

Principala cauză a plângerilor din 2023 a fost legată de “serviciul clienți” oferit de gardaí, reprezentând 25% din cazuri, urmate de comportamentul în timpul arestărilor și investigațiilor (14% fiecare).

Din cele 3.394 de acuzații investigate de GSOC, 2.165 de cazuri au fost închise din lipsă de dovezi. Raportul mai arată că 81 de sancțiuni au fost impuse membrilor forțelor de poliție în urma investigațiilor disciplinare.