🍀 Vizitele la domiciliu vor rămâne interzise și după 5 martie, iar sectorul ospitalității se va redeschide doar în aer liber abia în luna mai, spun unele surse guvernamentale.

Noua strategie a Guvernului vizează planuri pentru o redeschidere eșalonată a construcțiilor și o revenire lentă la școală, menținând în același timp o interdicție pentru vizitele la domiciliu și pentru ospitalitate.

Noul plan este în faza incipientă a elaborării și surse implicate în proces spun că, deși nu vor fi stabilite în mod explicit date pentru redeschiderea societății și economiei, vaccinările ar trebui să permită acest lucru în mai sau iunie.

Surse din industrie consideră că sectorul ospitalității poate începe redeschiderea doar în aer liber începând cu sărbătorile legale din mai, cu o redeschidere treptată la interior pe măsură ce lunile de vară progresează, în funcție de nivelul numărului de infectări de atunci.

Întâlnirile cu un număr mai mari de 50 de persoane sunt puțin probabil până când o mare parte a populației nu va fi vaccinată, Guvernul fiind precaut optimist că acest lucru se va întâmpla în septembrie.

Redeschiderea Școlilor

Prioritatea planului revizuit “Living with Covid-19” va fi redeschiderea lentă a școlilor, alături de o revenire progresivă a construcțiilor, cu o prioritate pentru șantierele care construiesc locuințe. Deși restricțiile pot fi ușurate pentru a permite oamenilor să se întâlnească în aer liber, interzicerea vizitelor la domiciliu cel mai probabil va rămâne în vigoare.

Se aștepta ca Guvernul să semneze marți o decizie legată de examenul Leaving Cert, dar surse din cadrul Departamentului Educației spun că nu există încă certitudini cu privire la acest calendar. Discuțiile dintre sindicate și departament au avut loc duminică pe acest subiect și se vor relua din nou astăzi.

Există, de asemenea, discuții paralele despre redeschiderea școlilor în general. Surse guvernamentale și sindicale spun că 1 martie este examinată ca o dată potențială pentru redeschiderea treptată a școlilor primare, sub rezerva sfaturilor de sănătate publică.

La nivel secundar, ambiția este de a reveni pe etape de la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, începând cu studenții din anul șase.

Între timp, medicii de familie vor începe să primească livrări în această dimineață de vaccinuri pentru persoanele cu vârsta peste 85 de ani, iar vaccinările vor începe mai târziu astăzi sau mâine, în funcție de orele la care vaccinul ajunge în cabinete.

Aproximativ 2.700 de vaccinuri urmează să fie livrate luni la cabinetele medicilor de familie, în cadrul celor 106 clinici care vor administra în mare parte vaccinul Pfizer la această grupă de vârstă în această etapa a vaccinării. Aceasta va fi urmată de 3.500 de doze marți, 2.300 miercuri, 3.500 joi și 2.200 vineri. Doar unul dintre cele 106 cabinete va primi vaccinuri Moderna.

Săptămâna aceasta marchează prima dată când vaccinurile vor fi administrate în afara unui spital sau a unui centru de îngrijire medicală.

🍀 Garda anchetează mai multe plângeri legate de activitatea unor șantiere în Kerry

Garda din Co Kerry se ocupă cu rapoarte periodice despre activitatea unor șantiere care ar trebui să fie închise, rapoartele venind în special în sudul comitatului.

Restricțiile temporare în temeiul Legii sănătății pentru a preveni răspândirea Covid-19 au adus restricții la majoritatea lucrărilor de construcții din Irlanda. La Garda din Kerry sunt făcute plângeri despre lucrările de construcții care au loc la locuințe, extinderi, hoteluri și alte construcții comerciale. În cele mai multe cazuri, rapoartele sunt făcute de vecini.

„Construcții de mari dezvoltări comerciale precum fabricile de bere; și dacă o locuință a fost în mod substanțial începută sau este în curs de reparare necesară sunt factori care trebuie luați în considerare când analizăm aceste rapoarte”, a spus superintendentul Flor Murphy de la Killarney Garda.

Este permisă construcția de locuințe sociale, inclusiv renovarea unei case. Munca la unitățile de educație și sănătate este de asemenea permisă. El a spus: „Există plângeri periodice, care sunt în curs de desfășurare și o serie de rapoarte sunt în prezent în curs de anchetă”.

Abordarea Garda a fost să se angajeze și să încurajeze conformarea cu restricțiile actuale, a spus el. În majoritatea cazurilor, se ajunge la un acord pentru încetarea activității care nu este conformă cu reglementările în vigoare.

Luna trecută Garda a închis lucrările la fostul centru de aprovizionare directă, la Hotelul Skellig Star, controversatul centru de azil din Cahersiveen, a confirmat Garda.

Nu există statistici naționale disponibile la aceste situații, de șantiere deschise ilegal. Cu toate acestea, An Garda Síochána a declarat că „a efectuat și continuă să efectueze controale asupra activităților de construcții în sprijinul regulamentelor de sănătate publică”.

„An Garda Síochána a fost consecventă în răspunsul nostru gradat de poliție la susținerea regulamentelor și ghidurilor de sănătate publică, în conformitate cu tradiția noastră de poliție prin consimțământ.”

🍀 Leo Varadkar se oferă să se întâlnească cu Garda în legătură cu scurgerea confidențială a contractului

Tánaiste Leo Varadkar s-a oferit să se întâlnească cu Garda pentru a-i ajuta cu ancheta lor preliminară cu privire la scurgerea unui document confidențial.

Într-o declarație făcută aseară, dl Varadkar a spus: „Sunt conștient că a fost depusă o plângere împotriva mea în noiembrie anul trecut. Acest lucru a fost raportat pe scară largă în mass media la acea vreme.

„Garda trebuie să-și facă treaba și să investigheze acea plângere. Nu m-aș aștepta la nimic altceva. Nu au fost în contact cu mine în legătură cu această chestiune, dar eu, prin intermediul avocaților mei, am luat legătura cu ei și m-am oferit să mă întâlnesc cu ei, să răspund la orice întrebări pe care le-ar putea avea și să ofer o declarație completă cu privire la această chestiune. ”

„Faptele nu diferă de cele expuse de mine în Dáil în noiembrie trecut. Sfatul pe care l-am primit de la echipa mea juridică, este că nu am comis nicio infracțiune. Aștept cu nerăbdare să se încheie această problema. Având în vedere circumstanțele, nu voi mai face niciun comentariu.”

Detectivii de la Biroul Național de Investigații Criminale (NBCI), sub îndrumarea comisarului adjunct John O’Driscoll, efectuează ceea ce sursele au descris pentru The Irish Times drept „anchete preliminare” pentru a stabili dacă o infracțiune ar fi putut fi comisă în conformitate cu Legea secretelor oficiale .

Ministrul educației superioare, Simon Harris, a făcut deja o declarație către Garda cu privire la distribuirea unui contract confidențial de către Tánaiste la șeful Asociației Naționale a Medicilor Generaliști în aprilie 2019. În timp ce un purtător de cuvânt al dlui Harris a spus că nu poate să comenteze această chestiune, se înțelege că fostul ministru al sănătății a dat o declarație scrisă la Garda cu privire la această chestiune.

Domnul Harris nu se află sub nici o anchetă și se înțelege că i s-a cerut o declarație din cauza rolului său anterior. Au fost solicitate declarații de la o serie de persoane și organizații, au declarat surse pentru The Irish Examiner.

Garda a confirmat luna trecută pentru The Examiner că o anchetă era în desfășurare după ce au primit o plângere. Într-o declarație se spunea: „An Garda Síochána a primit corespondență care este în prezent evaluată pentru a determina dacă este necesară o acțiune Garda. „An Garda Síochána nu are alte comentarii în acest moment.”

Se crede că plângerea împotriva dl Leo Varadkar a fost făcută înainte de Crăciun și au fost efectuate interviuri pentru a evalua validitatea acesteia.


🍀 Tunel submarin între Insula Irlanda și Marea Britanie

Un tunel submarin lung de 25 de mile care leagă Marea Britanie de Insula Irlanda ar putea primi aprobarea luna viitoare.

Legătura, supranumită „vizuina Boris”, ar conecta Scoția de Irlanda de Nord. Boris Johnson a susținut mai întâi ideea conectării lui Larne din Irlanda de Nord la Stranraer din Scoția, când era secretar de externe în 2018. Cu toate acestea, ideea sa de a construi un pod a căzut din cauză că ar fi prea complexă și costisitoare, un tunel fiind acum considerat opțiunea preferată.

Tunelul ar avea o lungime de aproximativ 40 de kilometri și ar oferi o legătură rutieră și feroviară.

Secretarul de stat pentru Scoția, Alister Jack, și-a reiterat sprijinul pentru această legătură înainte de lansarea preconizată a unui studiu care ar putea da startul unei consultări oficiale cu privire la această idee. El a spus că a vorbit cu prim-ministrul britanic și că un tunel a apărut cea mai viabilă cale înainte.

El a spus podcast-ului Daily Telegraph: “Tu spui pod. Eu spun tunel. Cred că un pod ar fi închis probabil 100 de zile pe an cu vremea din Marea Irlandei”.

El a adăugat: „Înclinarea mea puternică ar fi că el [domnul Johnson] crede că ar trebui să fie un tunel, deoarece el și cu mine am purtat conversații despre vremea din Marea Irlandei și despre digul Beaufort unde există un depozit de muniții”. Orice proiect ar trebui, de asemenea, să evite digul, un șanț lung de 30 de mile și până la 300m adâncime. Este cea mai cunoscută construcție militară din Marea Britanie, Ministerul Apărării aruncând aproximativ un milion de tone de muniție acolo între anii 1940 și 1970.

Se pare că un raport privind infrastructura de transport din Marea Britanie este iminent și se preconizează că proiectul va primi undă verde.

🍀 Mașina unui șofer care era la 30km de casă a fost confiscată de Garda

Un șofer prins la telefon într-o mașină cu alți trei pasageri a fost oprit și Garda a descoperit că se afla la 30 km de casă.

Gardai din Kildare a oprit mașina când a observat că șoferul folosea un telefon în timp ce conducea. Ofițerii au menționat că în mașină se aflau alte trei persoane în momentul opririi și s-a stabilit că toate cele patru persoane se aflau la 30 km distanță de casele lor.

S-a stabilit că niciunul dintre ocupanții mașinii nu se afla într-o călătorie esențială și mașina a fost în cele din urmă confiscată. Un purtător de cuvânt al Garda a spus: “Naas Roads Policing Unit a oprit această mașină după ce l-a văzut pe șofer folosindu-și telefonul. S-a constatat că șoferul nu avea nici asigurare și că el și cei 3 pasageri ai lui se aflau la 30 km de casă și nu erau într-o călătorie esențială. Mașina a fost confiscată. Urmează procedurile legale. ”

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 11 februarie.

Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document.

Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.