🍀 Irlandezii continuă să plece în concedii în ciuda faptului că sunt amenințați cu amenzi și chiar cu închisoare

Abordarea Garda presupune sfătuirea oamenilor de a respecta indicațiile de sănătate publică și să evite călătoriile ne-esențiale. Garda a început să-i avertizeze pe turiștii irlandezi că pot fi trimiși la închisoare și se pot alege cu dosar penal dacă își continuă călătoria internațională.

Cu toate acestea, unii dintre ei aleg să ignore aceste sfaturi și să-și continue vacanța, spun surse. Garda spune că se așteaptă ca mai multe familii să se întoarcă din vacanțe în străinătate și se pot trezi cu o chemare în sala de judecată.

Până de curând, abordarea Garda a fost de a emite amenzi, asemănătoare amenzilor de viteză, persoanelor care călătoresc către aeroporturi sau porturi pentru călătorii neesențiale. Aceste amenzi erau inițial de 100 EURO, dar ulterior au fost crescute la 500 EURo și există planuri de a le crește din nou până la 2.000 EURO.

Cu toate acestea, Garda a continuat să găsească câțiva călători care nu au fost descurajați de amenzi și au fost dispuși să o plătească ca parte a costului plecării într-o vacanță.

Drept răspuns, Garda a început să facă dosare celor care refuză în mod oficial să renunțe la vacanțe și să respecte legea.

Secțiunea 31 (a) (7) Health Act 1947 conferă Garda puterea de a sfătui o persoană să respecte o prevedere penală. Nerespectarea devine o infracțiune penală care poate fi urmărită penal în instanțe.

🍀 Garda a dispersat o înmormântare a unui fost mafiot datorită încălcărilor regulamentelor Covid

Liturghia de înmormântare pentru Philip Griffiths a fost întreruptă, deoarece 250 de persoane erau prezente în biserică

Cei care participau la înmormântarea fostului condamnat pentru crimă organizată pentru clanul Kinahan, au încercat să blocheze ofițerii Garda să intre în biserică.

Prietenii și susținătorii lui Philip Griffiths, au fost invitați pe rețelele de socializare să asiste la înmormântarea de sâmbăta trecută la Biserica Sf. Agnes din Crumlin din Dublin și să vină fără a purta măști.

Alertată de mesajele transmise pe rețelele de socializare, Garda s-a prezentat la biserică pentru a se asigura că regulile Covid-19, care împiedică prezența a peste 10 persoane într-o biserică, sunt respectate.

Cu toate acestea, membrii congregației au închis ușa din față a bisericii odată ce Liturghia funerară era pe punctul de a începe în încercarea de a ține ofițerii Garda la distanță, au declarat martorii pentru The Irish Times.

Garda a intrat ulterior în biserică prin sacristie și a ajuns la altar unde l-au rugat pe preotul care ținea liturghia, pr. Tom Clowe, să spună congregației că, cu excepția cazului în care toată lumea, cu excepția familiei apropiate, părăsește biserica, liturghia funerară nu va continua.

Mulțimea a refuzat să plece. Garda a cerut apoi oamenilor să plece. Unii membri ai publicului s-au apropiat de microfon și au început să îi aducă omagii domnului Griffiths, ignorând total autoritățile.

Garda i-a condus pe preot în sacristie, în mijlocul huidurilor și aplauzelor oamenilor din biserică.

Preotul paroh din St Agnes, părintele Tony O’Shaughnessy, a declarat că este prima dată când un astfel de incident a avut loc la o înmormântare în biserică de când a început pandemia în martie anul trecut.

Sicriul a fost apoi scos din biserică și adus la cimitirul din Palmerstown pentru înmormântare fără ca un preot să fie prezent.

Un martor ocular care nu dorește să fie numit, a spus că unii membri ai congregației blocat drumul și a existat o atmosferă de intimidare în biserică, deși până la urmă nu au fost incidente violente. „Liturghia nu a putut continua, deoarece erau prea mulți oameni în biserică, nu purtau măști și nu exista distanțare socială”, a spus martorul ocular.

„Garda a intervenit imediat într-un mod foarte calm, deoarece există potențialul de a ieși un scandal de proporții, dar asta nu s-a întâmplat. A fost oribil. Exista potențialul de a fi mult mai rău.”

Liturghia nu a fost transmisă în direct la cererea familiei, dar a fost înregistrată și Garda analizează acum filmările de la incident.

Griffiths a fost găsit mort într-un apartament din Orwell Road, Rathgar, pe 8 februarie. Garda spune că nu există circumstanțe suspecte în jurul morții sale.

🍀 Exporturile au crescut datorită companiilor farmaceutice din Irlanda

Noile cifre preliminare ale Oficiului Central de Statistică arată că exporturile au fost evaluate la 160.814 miliarde EURO anul trecut – cel mai mare total export înregistrat vreodată – și o creștere de 8.280 miliarde EURO ceea ce reprezintă 5% față de 2019.

Cea mai mare categorie de exporturi de anul trecut au fost produsele medicale și farmaceutice. Exporturile acestor bunuri au reprezentat 39% din totalul exporturilor, ceea ce a marcat o creștere de 25% față de 2019.

Cifrele OSC de ieri arată, de asemenea, că importurile anul trecut au scăzut cu 6% față de 2019, scăzând cu 5,495 miliarde EURO, până la 85,367 miliarde EURO.

Importurile echipamentelor de transport, inclusiv aeronavele, au fost evaluate la 12,711 miliarde EURO anul trecut, sau 15% din totalul importurilor. Aceasta a reprezentat o scădere de 41% față de nivelul importurilor din 2019.

Importurile de petrol au scăzut cu 40% în 2020, la 2,584 miliarde EURO, pe fondul restricțiilor de călătorie Covid-19, a adăugat OSC.

Între timp, exporturile către Marea Britanie anul trecut au scăzut cu 9%, până la 12.399 miliarde EURO și au reprezentat 8% din totalul exporturilor.

Importurile din Marea Britanie au scăzut cu 5% la 17,812 miliarde EURO, ceea ce a dus la un deficit comercial de 5,413 miliarde EURO cu Regatul Unit în 2020.

OSC a declarat că UE a reprezentat 40% din totalul exporturilor în 2020, o creștere de 13% față de 2019. Exporturi în valoare de 17,897 miliarde EURO au fost trimise în Belgia și 17,449 miliarde EURO în Germania.

Exporturile către țări din afara UE (cu excepția Regatului Unit) au fost evaluate la 82.457 miliarde EURO anul trecut, o creștere cu 3% față de nivelul exporturilor din 2019.

SUA a fost cea mai mare destinație de export din acest grup de țări în 2020, reprezentând 31% din totalul exporturilor, a menționat OSC.

Între timp, un total de 30,329 miliarde EURO din importuri au venit din UE în 2020, reprezentând 36% din totalul importurilor. Importurile din țări terțe (cu excepția Regatului Unit) au totalizat 35.522 miliarde EURO, în scădere cu 4% față de nivelul importurilor din 2019.


🍀 Peste 80.000 de persoane urmează să fie vaccinate împotriva Covid-19 săptămâna aceasta

Numărul vaccinărilor împotriva coronavirusului este în creștere, peste 80.000 de persoane urmând a fi vaccinate în această săptămână.

Vaccinarea comunitară a început de ieri în timp ce medicii de familie au început să primească doze de vaccinuri la cabinetele de medicină generală.

De ieri, persoanele în vârstă de peste 85 de ani au început să fie vaccinate în cabinetul lor local de medicină generală sau în 40 de centre de vaccinare din toată țara. Cei cu vârsta peste 85 de ani vor primi prima doză pe o perioadă de trei săptămâni.

Aproximativ 12.000 de prime doze de vaccin Pfizer BioNTech vor fi administrate la 84 de cabinete medicale din 20 de comitate.

Aproximativ 3.000 de medici de familie și asistenți medicali din cabinete de medicină generală au fost vaccinați duminică.  Doctorilor și asistentelor li s-au administrat vaccinul Oxford-AstraZeneca la centrele de vaccinare din toată țara.

Între timp, tuturor celor peste 70 de ani li se va administra prima doză până la jumătatea lunii aprilie și a doua doză până la jumătatea lunii mai.

Directorul executiv al serviciului de sănătate, Paul Reid, a declarat: „Avem înainte o săptămână crucială, în care vom face peste 80.000 de vaccinări”. Cifra este “aproape dublă față de ceea ce am făcut până acum săptămânal”, a adăugat el.

🍀 Publicul plătește o factură masivă de 3 milioane de euro pentru curățenia din Dáil

Contribuabilii au fost nevoiți să plătească o factură masivă de curățenie de aproape 3 milioane de euro pentru cei de la putere.

Costul masiv al Casei Oireachtas a fost pentru curățarea birourilor și clădirilor care găzduiesc politicienii noștri în ultimii cinci ani, conform Irish Daily Mail. De asemenea, s-au cheltuit mai mult de 4,2 milioane de euro pentru lucrări de întreținere în campusul din Dublin care găzduiește Dáil, arată documente publicate de Mail.

De asemenea, coronavirusul pare să aibă un impact asupra cheltuielilor anuale pentru materialele de curățare, deoarece costul s-a dublat cu aproximativ 70.000 € la 140.000 € anul trecut.

Casele clădirilor din Oireachtas includ Leinster House, Leinster House 2000, o clădire administrativă în Merrion Square, Kildare House, Kildare House Extension, Frederick Buildings și Agriculture House. Factura pentru curățenie pentru 2020 a fost de 715.460 EURO, o creștere de peste 150.000 EURO față de anul precedent.

Având în vedere că politicienii nu au fost în clădiri pentru o mare parte a anului 2020, o sursă Oireachtas a sugerat că costul mai mare ar fi putut fi cauzat de alegerile generale. ‘Curățenia ar fi costat mult după alegerile generale. Când un deputat se mută dintr-un birou după ce a fost acolo timp de cinci ani, se face o curățare completă ”, a spus sursa din Oireachtas.

Purtătorul de cuvânt al Casei Oireachtas a spus că „toate birourile, toaletele, bucătăriile, coridoarele etc.” intră în factura de curățenie de 3 milioane de euro. În 2020, au fost stabilite regimuri de curățare îmbunătățite pentru a face față COVID-19, inclusiv igienizări periodice și, de asemenea, curățarea atentă a suprafețelor frecvent atinse.

Bugetul pentru materialele de curățare a fost de aproximativ 30.000 EURO pe an din 2016 până în 2019, dar a ajuns la 104.899 EURO pentru 2020. ‘Tot ceea ce cumpărăm pentru a curăța, inclusiv echipamentele, intră în categoria„ materiale de curățare ”.

Cu toate acestea, în 2020, aceasta include și șervețele, igienizator, dozatoare suplimentare, măști etc. ”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Oireachtas, care a indicat că bugetul crescut se explică prin consumul suplimentar de produse de curățare necesare în pandemie.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 11 februarie.

Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document.

Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.