🍀 Deschiderea școlilor ar putea fi amânată din cauza noilor variante ale Covid-19

Două subcomitete ale Guvernului se vor întâlni la sfârșitul acestei săptămâni pentru a da recomandări cu privire la examenul Leaving Cert din acest an, precum și la redeschiderea treptată a școlilor.

După cum relatează The Irish Times, Guvernul sugerează că calendarul pentru redeschiderea școlilor ar putea fi întârziat puțin în urma ultimelor sfaturi de sănătate publică privind noile variante de Covid-19.

Întrucât discuțiile au continuat marți seară între ministrul educației Norma Foley și sindicatele profesorilor, guvernul a spus că speră ca negocierile privind acordurile legate de examenul Leaving Cert să ajungă la o concluzie săptămâna aceasta.

Un purtător de cuvânt a spus că subcomitetul pentru educație al Cabinetului s-a întrunit miercuri într-un efort de a clarifica situația Leaving Cert și redeschiderea treptată a școlilor.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că nu există încă o dată precisă cu privire la redeschiderea școlilor, dar a spus că clasele care au examenele Leaving Cert vor fi prioritare urmând copiii din școlile primare din primii ani, cum ar fi Juniori Infants și Senior Infants.

În timp ce școlile în sine sunt sigure, Guvernul a spus că trebuie să existe o „notă de precauție în ceea ce privește mobilitatea în masă”. Acest lucru sugerează că Guvernul se va mișca într-un ritm mai lent decât planifica inițial.

🍀 Părinții vor fi rugați să semneze declarații pe proprie răspundere 

Deși nu există o dată certă de întoarcere la școală, părinții vor fi rugați să semneze declarații prin care să ateste că nu au motive să creadă că copilul lor are o boală infecțioasă precum Covid-19.

Este una dintre noile măsuri de siguranță cuprinse într-un proiect pentru redeschiderea școlilor, având în vedere amenințarea noii variante a virusului din Marea Britanie.

Părinții vor fi, de asemenea, îndemnați să evite adunarea în fața școlilor, în timp ce medicii din domeniul sănătății publice vor furniza online o serie de videoclipuri prin care se solicită părinților să „fie responsabili” și să țină copiii simptomatici acasă.

În noile îndrumări, școlile vor fi sfătuite să mențină ferestrele complet deschise în timpul pauzelor și la sfârșitul zilei și să fie parțial deschise pe timpul orelor de studiu. Pentru a preveni răcirea excesivă a sălilor de clasă, școlile vor trebui să verifice că temperatura din calorifere este setată la niveluri optime pentru a „maximiza căldura disponibilă în școală” și ar trebui să funcționeze pentru perioade mai lungi când vremea este mai rece.

🍀 Legislația privind carantina obligatorie hotelieră ar putea fi gata în două sau trei săptămâni

Astăzi au loc noi discuții, deoarece Guvernul încearcă să ajungă la un consens asupra unui plan de implementare a unui sistem de carantină obligatorie în hoteluri.

Acesta va fi inițial pentru cei care sosesc în Irlanda din 20 de țări și pentru oricine nu are un test negativ de Covid-19.

Detaliile finale ale propunerii sunt încă în curs de elaborare.

Cu toate acestea, este clar că cei care intră în carantină obligatorie timp de 14 zile vor trebui să plătească pentru cazarea lor și vor trebui să plătească pentru o serie de teste Covid-19 în acel timp.

Este probabil ca firme private de securitate să fie implicate în funcționarea zilnică a acestor hoteluri, iar Garda va avea un rol în cazul încălcării legii. De asemenea, este de așteptat ca Armata să fie implicată în planificarea logistică pentru înființarea sistemului.

Pasagerii care sosesc în Irlanda din 20 de țări, inclusiv Austria, Emiratele Arabe Unite, Brazilia și 17 țări africane vor trebui să intre în carantină obligatorie în hoteluri.

Legislația va fi gata cel mai probabil în două-trei săptămâni pentru a trece de toate etapele de aprobare din Oireachtas.


🍀 150 de locuri de muncă se pierd la Kerry Group

Până la 150 de persoane își vor pierde locurile de muncă la Kerry Group în anul următor, în timp ce compania își mută divizia de servicii în Mexic și Malaezia.

Într-o declarație, Kerry Group a declarat că crearea unei divizii de servicii partajate mai mari și consolidate va permite companiei să construiască echipe specializate care să se extindă și să ofere un serviciu mai eficient și mai consistent la nivel global.

Grupul a declarat că va colabora îndeaproape cu angajații și grupurile reprezentative pentru a sprijini pe toată lumea în perioada următoare, oferind pachete de concediere și servicii de relocare, inclusiv cursuri de recalificare.

Compania va colabora, de asemenea, cu parteneri industriali din întreaga regiune pentru a identifica oportunitățile de angajare viitoare.

Kerry Group efectuează, de asemenea, o revizuire strategică a activității sale pe producția de lactate din Irlanda și Marea Britanie, care ar putea duce la o tranzacție în lunile următoare.

🍀 Takeda creează 100 de locuri de muncă în Dublin, cu o investiție de 36 milioane de euro

Compania farmaceutică Takeda Ireland a anunțat ieri o investiție de 36 milioane de euro în fabrica de la Castelul Grange din Dublin, investiție care va crea aproximativ 100 de noi locuri de muncă în următorii trei ani.

Takeda a declarat că investiția va sprijini extinderea liniei sale de producție de terapie celulară, care este prima de acest fel din Irlanda.

După extindere, compania a declarat că fabrica de la Grange Castle va juca un rol important în aprovizionarea piețelor europene, americane și canadiene cu o opțiune de tratament cu terapie celulară pentru pacienți.

Thomas Wozniewski, Global Manufacturing & Supply Officer al Takeda, a declarat că investiția pentru extinderea liniei sale de producție de terapie celulară evidențiază importanța terapiei celulare pentru companie.

„Extinderea liniei de producție în Grange Castle ne va ajuta să deservim mai mulți pacienți din întreaga lume și subliniază angajamentul nostru față de Irlanda ca țară cheie. Prin utilizarea sa avansată a tehnologiilor digitale, liniile de producție a terapiei celulare din Grange Castle sunt o mărturie a capacităților noastre inovatoare “, a adăugat el.

Tánaiste și ministrul pentru întreprinderi, comerț și ocuparea forței de muncă, Leo Varadkar, a declarat că forța de muncă cu înaltă calificare a țării este doar unul dintre motivele pentru care Irlanda este recunoscută ca un hub global pentru companiile biofarmaceutice precum Takeda.

Directorul executiv al IDA Ireland, Martin Shanahan, a declarat că investiția continuă a companiei Takeda în clădirea de la Grange Castle și crearea a 100 de locuri de muncă extrem de calificate demonstrează un vot imens de încredere în Irlanda.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 11 februarie.

Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document.

Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.