🍀 Cei care nu respectă carantina obligatorie în hoteluri ar putea primi amenzi de până la 4000 de euro 

Persoanele care nu respectă regulile de carantină obligatorie la hotel ar putea primi amenzi de până la 4.000 EURO.

Miniștrii cabinetului s-au întâlnit târziu miercuri seară și au aprobat proiectul de lege pentru introducerea carantinei obligatorii pentru pasagerii care sosesc în Irlanda din 20 de țări cu o incidență ridicată a noilor variante de Covid-19. Ministrul Sănătății, Stephen Donnnelly, a adus marți textul proiectului de lege la Guvern, însă discuțiile au fost amânate pentru o zi pentru a aborda o serie de probleme.

Reuniunea miniștrilor a fost amânată de mai multe ori pe parcursul zilei de miercuri pentru a permite efectuarea modificărilor la legislația complexă. S-au făcut modificări substanțiale la proiectul de lege al Guvernului pentru a atenua îngrijorările că ar limita prea mult libertățile civile ale oamenilor.

Proiectul de lege va include pedepse dure, inclusiv închisoarea pentru oricine încearcă să evite carantina obligatorie.

Devin infracțiuni, părăsirea hotelului unde se face carantina fără permisiune, punerea la risc a sănătății sau vieții sau refuzul de a face testele PCR Covid-19. Se înțelege că cei găsiți vinovați de aceste infracțiuni vor primi o amendă de 4.000 EURO sau o lună de închisoare.

Se înțelege, de asemenea, că proiectul de lege include dispoziții pentru creșterea amenzilor pentru călătoria la aeroport din motive neesențiale la 2.000 EURO de la 500 EURO.

De asemenea, vor fi dispoziții care să permită oamenilor să părăsească camerele în scopuri specificate – cum ar fi o urgență medicală – în timpul perioadei de carantină de 14 zile. Cu toate acestea, nu vor exista scutiri de la obligativitatea carantinei, deși va exista de a depune contestație celor care dovedesc că au călătorit în scopuri umanitare.

Printre alte modificări aduse proiectului de lege se numără o prevedere care va permite persoanelor care sosesc în Irlanda din 20 de țări cu niveluri ridicate de noi variante de Covid-19 să părăsească carantina obligatorie din hoteluri după 10 zile, în loc de 14, dacă au un test Covid negativ făcut în acea zi.

Marți au avut loc, de asemenea, o discuție la Cabinet marți cu privire la circumstanțele în care oamenii și-ar putea părăsi camerele de hotel, cel puțin un ministru și-a exprimat îngrijorarea că limitarea lor în camerele lor în toate circumstanțele ar fi o măsură prea draconiană și ar lăsa proiectul de lege deschis. la contestare juridică.

Este de așteptat ca proiectul de lege să fie aprobat până la sfârșitul acestei luni și să intre în vigoare la începutul lunii martie.

🍀 Deschiderea școlilor: Clasele de infants și a elevilor care au Leaving Cert se redeschid pe 1 martie.

Primul Ministru al Irlandei a declarat la o ședință a partidului parlamentar Fianna Fáil că este posibil ca studenții Leaving Certificate, junior-senior infants și studenții din anul cinci să se poată întoarce sălile de clasă pe 1 martie.

Cu toate acestea, Micheál Martin a spus că varianta B117 din Marea Britanie a Covid-19 reprezintă acum 90% din toate cazurile din Irlanda, iar acest lucru va complica orice relaxare a restricțiilor. El a spus că redeschiderea școlilor și redeschiderea șantierelor de construcții sunt o prioritate.

Domnul Martin a declarat că subcomitetul guvernului Covid-19 se va reuni joi și va discuta despre sănătatea publică, dar există „o îngrijorare crescută” cu privire la prezența tot mai mare a variantei britanice în Irlanda.

Surse din cadrul întâlnirii au declarat că dl Martin a indicat că și alți elevi se vor întoarce probabil la școală în luna martie, deoarece acest lucru va permite HSE și Nphet să monitorizeze impactul reluării orelor.

El a mai declarat la ședința partidului că până la mijlocul lunii mai, majoritatea persoanelor peste 70 de ani vor fi vaccinate. El a avertizat, totuși, că va exista o perioadă semnificativă de restricții impuse în lunile martie și aprilie, pentru a reduce numărul de cazuri și pentru a preveni răspândirea noilor tulpini de virus.

🍀 Bank of Ireland trebuie să ramburseze 35.000 de clienți care au credite ipotecare

Bank of Ireland va rambursa zeci de mii de clienți cu credite ipotecare după ce a descoperit că aceștia au fost suprataxați. Aproximativ 35.000 de conturi au fost afectate de eroarea apărută atunci când ratele au fost greșit calculate de către creditor.

“Acest lucru a însemnat că plăteau în medie cu 80c în plus în fiecare lună, iar rambursarea medie către clienți este de 16,35 euro”, a spus banca.

„Suntem în curs de a scrie clienților pentru a le informa despre această eroare, pentru a le rambursa suma plătită în exces la ipoteca lor și pentru a ne cere scuze pentru orice confuzie cauzată.”

Gafa deși poate părea mică în conturile clienților va costa banca peste 572.000 de euro.

Deși vor primi 16 euro înapoi de la bancă, aproximativ o treime din cei 35.000 se vor lovi de o creștere a ratelor ipotecare. În medie, vor trebui să plătească în jur de 2,09 EURO în plus față de ceea ce plătesc în prezent în fiecare lună. Acest lucru se datorează faptului că au profitat de o opțiune de ipotecă flexibilă la un moment dat la început după contractarea creditului.


🍀 NatWest refuză să comenteze informațiile apărute cum că Ulster Bank se va închide în Irlanda

Grupul bancar britanic NatWest a refuzat să comenteze rapoartele apărute aseară cum că consiliul său va lua o decizie joi cu privire la o propunere de lichidare a operațiunilor Ulster Bank în Irlanda.

Uniunea Serviciilor Financiare (FSU) a descris raportul Irish Times ca fiind „extrem de îngrijorător”. “FSU a contactat Ulster Bank și ministrul finanțelor pentru a cere clarificări și răspunsuri”, a spus John O’Connell, secretar general al FSU.

“Este un moment foarte stresant pentru personal și clienți. Pur și simplu nu este suficient de bun pentru ca personalul să afle din presă că NatWest anulează operațiunile Ulster Bank în Irlanda.” Domnul O’Connell a adăugat că, dacă Ulster Bank va ieși de pe piața irlandeză, orice soluție trebuie să implice protecție maximă pentru clienți, locurile de muncă ale personalului și structura sucursalei.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Ulster Bank a refuzat să comenteze raportul.

NatWest efectuează o revizuire strategică a operațiunilor din Irlanda a Ulster Bank încă din luna septembrie. Trebuie să raporteze rezultatele anuale pentru 2020 vineri dimineață și se așteaptă ca acesta să ofere o actualizare la momentul respectiv cu privire la revizuire, pe fondul speculațiilor din ce în ce mai mari cu privire la intențiile sale.

Ulster Bank are aici 1,1 milioane de clienți, alături de 2.800 de angajați și operează 88 de sucursale. Banca a funcționat în Irlanda de 160 de ani și are 20,5 miliarde de euro în împrumuturi pe piața irlandeză, astfel încât orice decizie de ieșire ar avea implicații semnificative.

Ministrul finanțelor a declarat recent că consecințele retragerii Ulster Bank de pe piață aici ar fi „foarte grave” pentru economie, ocuparea forței de muncă și credit.

🍀 Pierderi masive în industria nunților: organizatori, formații, fotografi cu toții extrem de afectați de pandemie

Asociația Wedding Band, o asociație care reunește formații care cântă la nunți în Irlanda, estimează că membrii asociației au pierdut 11 milioane de euro în timpul pandemiei

Trupa de nuntă compusă din cinci persoane Bluemoose a susținut un singur concert de la începutul pandemiei Covid-19. Pre-pandemic, grupul rock-pop ar avea trei până la patru nunți pe săptămână, iar solistul Tony Ward a spus că au deja anulat 44 de nunți planificate pentru anul acesta.

„Suntem norocoși că suntem de obicei extrem de ocupați. . . Oamenii nu înțeleg mărimea afacerii pe care o conducem ”, a spus el. Divertismentul de nuntă este o industrie „valoroasă”, a spus el, dar dacă nu primește sprijin „va dispărea”. În prezent, artiștii de nuntă „nu se califică” pentru programele de stimulare guvernamentale, a spus Ward.

Animatorii nu sunt eligibili pentru finanțarea de la Consiliului Artei, dar nici nu pot solicita subvenții de afaceri care necesită un „spațiu fix” atașat afacerii, a spus el.

„Am o autoutilitară plină de echipamente în valoare de peste 150.000 € care trebuie rambursate, facturi de telefon, asigurare de răspundere publică. Acestea sunt costuri majore ” Plata pentru șomaj pentru pandemie (PUP) este un „mare ajutor”, dar acoperă doar cheltuielile pentru gospodărie și familie, a spus Ward.

„Dacă acest lucru va continua, va trebui să caut un alt loc de muncă și băieții vor trebui să caute un alt loc de muncă. Oamenii se vor căsători în continuare, dar afacerea mea ar putea să nu mai existe.”

Estimând că cei aproape 90 de membri ai săi au pierdut câștiguri de 11 milioane de euro în timpul pandemiei, Irish Wedding Band Association solicită un pachet de ajutor din partea Guvernului și o foaie de parcurs clară pentru revenirea nunților.

Asociația a scris ministrului pentru artă Catherine Martin avertizând că afacerile membrilor săi au fost lăsate într-un „loc precar și incert”, deoarece nu se încadrează în fluxurile de finanțare disponibile în prezent.

Industria nunților a mai primit „o lovitură” săptămâna aceasta, a spus fondatorul asociației, Cathal Molloy, deoarece Guvernul a sugerat, că este foarte puțin probabil ca întrunirile a peste 50 de persoane să fie permise înainte de toamnă. Molloy a spus că nu doar trupele și interpreții au fost afectați de restricțiile adunărilor, ci fotografii, make-up artiștii și alți profesioniști independenți care sunt profilați pe nunți.

Și evenimentele românești din Irlanda sunt foarte afectate de pandemie: săli de petrecere, organizatori, decoratori, fotografi și nu în ultimul rând DJ și trupe de muzică sunt cu toții afectați și speră ca organizarea de evenimente precum nunți și botezuri cu invitați, să fie permise cât mai curând posibil.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 17 februarie.

Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document. Atenție: conform Art.2 aliniatul 5 de mai jos, operatorii de transport nu au voie să primească pasageri fără test RT-PCR, vaccin sau dovadă că deja au fost infectați cu Covid-19 în ultimele 90 de zile și au trecut 14 zile de confirmare.

Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.