🍀 Infractorii riscă până la cinci ani de închisoare pentru că au îndrumat copiii spre o viață de criminalitate

Infractorii condamnați pentru că au îndrumat copiii spre o viață de criminalitate ar putea fi condamnați la cinci ani de închisoare, conform legislației care ar urma să fie aprobată miercuri de către cabinet.

Ministrul justiției, Simon Harris, va solicita aprobarea colegilor săi miniștri pentru proiectul de lege, care este menit să împiedice rețelele criminale să exploateze tinerii pentru a comite infracțiuni și care urmărește să rupă legătura dintre bande și tinerii vulnerabili.

Se așteaptă ca dl Harris să declare la ședința de dimineață a cabinetului că unii copii sunt înșelați de rețelele criminale, care îi fac să creadă că infracțiunea poate aduce “bogăție, lux și un stil de viață de petrecere, dar în realitate aduce datorii și frică”.

Proiectul de lege 2023 privind justiția penală (implicarea copiilor în activități infracționale) a fost inițial promovat de ministrul Helen McEntee, care se află în prezent în concediu de maternitate. Se înțelege că guvernul intenționează să promulge legislația înainte de vară.

Legea ar da An Garda Síochána puterea de a interveni la nivel local pentru a preveni săvârșirea infracțiunilor. Aceasta va conține infracțiuni specifice care vor acoperi cazurile în care un adult obligă, constrânge, induce sau invită un copil să se implice în activități infracționale.

Garda va primi puteri suplimentare pentru a face din acest tip de ademenire o infracțiune separată, care poate fi urmărită penal. Există deja prevederi în lege conform cărora un adult care folosește un copil pentru a comite o infracțiune poate fi găsit vinovat, în general, ca autor principal al infracțiunii. Acest lucru înseamnă că poate fi pedepsit ca și cum ar fi comis el însuși infracțiunea.

În mod separat, cabinetul va lua în considerare, de asemenea, noi planuri de instalare a unor încărcătoare de mare putere pentru vehicule electrice de-a lungul principalelor rețele rutiere ale statului, care ar urma ca astfel de încărcătoare să fie amplasate la fiecare 60 km de distanță.

Eamon Ryan, liderul Partidului Verzilor și ministrul Mediului, va prezenta colegilor săi detalii despre această strategie, care are ca scop să îi liniștească pe utilizatorii de automobile cu privire la fezabilitatea trecerii de la un vehicul pe benzină sau diesel la un vehicul electric în următorii ani.

Se așteaptă ca guvernul să aprobe ceea ce ar fi prima strategie de infrastructură de încărcare a vehiculelor electrice din stat, care stabilește planurile de realizare a unei astfel de infrastructuri în următorii trei ani.

Se înțelege că va fi pusă la dispoziție o finanțare de 100 de milioane de euro și că punctele de încărcare publice vor fi implementate pentru a completa încărcarea la domiciliu, care reprezintă în prezent modul în care este încărcată marea majoritate a vehiculelor electrice.

Strategia va încerca, de asemenea, să abordeze problemele legate de încărcarea vehiculelor electrice la case și în complexele de apartamente, punctele de încărcare din cartier, încărcarea la destinație în locuri precum centrele comerciale și hoteluri și opțiunile de-a lungul rețelei rutiere principale.

Dl Ryan va prezenta o notă separată privind strategia de transport pentru zona metropolitană Dublin pentru următorii 20 de ani, care va stabili politica de planificare a transporturilor pentru regiunea care cuprinde comitatele Dublin, Kildare, Meath și Wicklow. Acesta va include planuri pentru proiecte majore de infrastructură deja bine definite și în curs de desfășurare la un anumit nivel, cum ar fi BusConnects, Dart+ și MetroLink.

Între timp, se așteaptă ca ministrul pentru arte, media și cultură, Catherine Martin, să prezinte o strategie de implementare și un plan de acțiune pentru a pune în aplicare recomandările făcute în raportul Comisiei pentru viitorul mass-media de anul trecut.

Strategia urmează să includă o revizuire a serviciilor în limba irlandeză în întregul sector media, precum și introducerea finanțării prin intermediul unui nou fond media. Prioritatea va fi acordată reportajelor despre democrația locală și schemelor de raportare a instanțelor. De asemenea, se vor lua angajamente pentru a progresa în ceea ce privește reforma legilor privind defăimarea și o revizuire a funcționării legilor privind drepturile de autor.

🍀 Unul din șase recruți de la Garda nu reușește să treacă testul de aptitudini fizice necesar pentru a finaliza pregătirea

Mai mult de unul din șase recruți din Garda nu reușesc să treacă testul de aptitudini generale pe care trebuie să-l susțină pentru a deveni membri ai forțelor de ordine, potrivit Departamentului de Justiție. Jim O’Callaghan TD, purtătorul de cuvânt al Fianna Fáil pe probleme de justiție, a declarat că este îngrijorat că testul este prea strict și că subminează eforturile de creștere a numărului de membri ai forțelor de poliție, după ce pandemia a forțat oprirea recrutărilor.

El a solicitat o revizuire a testelor, în special a limitelor de timp implicate, deoarece testele fizice prea stricte “blochează” eforturile de a crește numărul de membri ai Garda la 15.000. Capacitatea forței de a crește a fost subminată de testele care nu corespund normelor internaționale de poliție, într-un moment în care se cheltuiesc sume “fără precedent” pentru poliție în Republică, a adăugat el.

Ca răspuns la întrebările dlui O’Callaghan, ministrul justiției, Simon Harris TD (FG), a declarat că din cei 315 recruți care au fost supuși testului de competență fizică anul trecut, până la începutul lunii decembrie, aproximativ 55 au eșuat.

Testele sunt compuse dintr-o cursă de alergare, în timpul căruia recruții trebuie să alerge între puncte în limite de timp. De asemenea, ei trebuie să facă flotări, să parcurgă o cursă cu obstacole și apoi să efectueze exerciții pe o mașină de împins și tras, în limite de timp.

Helen McEntee TD (FG), care se află în prezent în concediu de maternitate și care a fost înlocuită temporar de dl Harris în funcția de ministru al justiției, a declarat în octombrie anul trecut în Dáil că numărul recruților care nu trec testele de aptitudini fizice a fost “de fapt în creștere”, înainte de a adăuga că testul este imperativ pentru persoanele care doresc să devină gardaí.

“Este important ca membrii Garda să aibă un anumit nivel de fitness. Există provocări care apar și trebuie să ne asigurăm că suntem la înălțimea lor”, a declarat ea la acea vreme.

În ultimii ani, ratele de eșec au ajuns uneori la 25-30%, ceea ce înseamnă că cifrele de anul trecut par a fi o îmbunătățire. Cu toate acestea, o defalcare mai cuprinzătoare a ratelor de eșec și de promovare de anul trecut ar fi necesară pentru o evaluare completă.

Dl O’Callaghan a declarat că Garda a primit în prezent o finanțare de 2,14 miliarde de euro în acest an, dar a considerat că standardele stabilite pentru testele de aptitudini, în special timpul permis pentru finalizarea acestora, au fost prea exigente și au dus la excluderea recruților din proces.

Dl O’Callaghan a subliniat că pista cu obstacole trebuie parcursă de trei ori în mai puțin de 3:20. Cu toate acestea, evaluarea “similară” a PSNI a permis 4:30 pentru pista cu obstacole, iar în Canada, unde testul a fost “similar”, recruților li s-a permis 5:30 pentru pista cu obstacole, precum și pentru exerciții de împingere și tragere.

🍀 Nouăsprezece câini confiscați de poliție în urma unei percheziții în Limerick

Garda din Limerick a confiscat 19 câini în urma unei operațiuni de percheziție comună la o reședință din Pallasgreen, marți.

Percheziția a fost efectuată de poliție împreună cu personal de la Consiliul Local și Consiliul Județean Limerick. Câinii au fost confiscați în conformitate cu secțiunea 45 din Legea privind sănătatea și bunăstarea animalelor din 2013, în urma unei inspecții efectuate de oficiali veterinari. Printre aceștia se numărau 15 pit bull terrier, doi alsacieni și doi rottweiler.

Câinii se află în prezent în grija unui adăpost pentru câini, unde primesc îngrijiri medicale. Până în acest moment nu au fost făcute arestări, iar poliția a declarat că investigațiile sunt în curs de desfășurare.

🍀 Guvernul este îndemnat să introducă “cât mai repede posibil” autoînscrierea la pensie

Se așteaptă ca Autoritatea pentru Pensii să declare astăzi în fața Comisiei pentru Protecție Socială din Oireachtas că guvernul ar trebui să introducă cât mai repede posibil înscrierea automată la pensie.

În octombrie, detaliile noului sistem de înscriere automată au fost aprobate înaintea introducerii sale preconizate în 2024.

Lucrătorii cu vârste cuprinse între 23 și 60 de ani vor fi înscriși automat la un plan de pensii cofinanțat de angajatorul lor și de stat, dar pot renunța dacă doresc să plece.

Planul se adresează angajaților care nu sunt deja înscriși într-un sistem de pensii ocupaționale.

Lucrătorilor li se va oferi de către angajator o sumă egală cu cea economisită pentru pensie, în proporție de unu la unu. Statul va oferi, de asemenea, un supliment de 1 euro pentru fiecare 3 euro economisiți de lucrător.

Proiectul de lege de introducere a sistemului de pensii se află în prezent în fața comisiei pentru examinare prelegislativă, iar deputații vor fi audiați astăzi de către Autoritatea pentru Pensii.

“Ca urmare a naturii voluntare a pensiilor ocupaționale, gradul de acoperire a pensiilor în Irlanda este scăzut”, se așteaptă ca Dr. David Begg, președintele Autorității pentru Pensii, să le spună membrilor.

“De departe, cel mai mare predictor al faptului că un lucrător va avea sau nu o pensie este dacă angajatorul său oferă una.”

“Prin urmare, din punctul nostru de vedere, este de o importanță vitală ca Guvernul să promulge această legislație și să introducă înscrierea automată cât mai repede posibil pentru a se asigura că rata de acoperire a pensiilor în Irlanda crește”, se așteaptă să spună Dr. Begg.

Furnizorul de pensii Irish Life urmează, de asemenea, să se adreseze audierii de astăzi.

Reprezentanții sunt așteptați să spună că, deși salută introducerea înscrierii automate la pensie, au îngrijorări cu privire la acest sistem. Se așteaptă ca membrii comisiei să audă că, dacă nu sunt abordate problemele legate de propuneri, acestea ar putea exacerba diferențele de gen în materie de pensii.

De asemenea, se așteaptă ca Irish Life să își exprime îngrijorarea cu privire la nivelurile mai scăzute de protecție și drepturi pentru membrii înscrierii automate și să sublinieze incertitudinile legate de modul în care membrii vor avea acces la banii lor în viitor.

Înaintea reuniunii de astăzi, deputatul Cathaoirleach al Comitetului, Denis Naughten, a declarat că disparitatea dintre lucrătorii din sectorul public și privat și proiecțiile pentru o populație din ce în ce mai îmbătrânită înseamnă că mulți oameni se vor confrunta cu un nivel de trai mai scăzut după ce se vor pensiona.

“Rapoartele succesive au recomandat înscrierea automată ca mijloc de a asigura o mai mare acoperire a pensiilor în rândul lucrătorilor”, a declarat dl Naughten.

“Așteptăm cu nerăbdare să discutăm aceste aspecte și alte chestiuni conexe cu reprezentanții”, a adăugat el.

🍀 Sectorul construcțiilor ar trebui naționalizat, deoarece modelul actual “a eșuat în mod dezastruos”, a declarat Mick Barry, membru al Partidului Socialist.

Anul trecut, prețurile locuințelor din Irlanda au revenit la același nivel la care se aflau în perioada de vârf a Tigrului Celtic, iar nivelul persoanelor fără adăpost a atins un nivel record.

Pentru dl Barry, toate acestea sunt o dovadă că guvernul trebuie să își schimbe radical abordarea față de criza imobiliară.

“Modelul pentru profit al locuințelor din această țară, să spunem că a eșuat ar fi o subestimare”, a declarat el pentru emisiunea The Hard Shoulder de la radio Newstalk.

“Cred că a eșuat în mod dezastruos. “Să ne uităm la bilanț, ce a dat? “Avem prețurile locuințelor în comparație cu salariile, raportul este mai mare decât oricând din 2009. “Închirierea unei case pentru un an în Cork este de 20.000 de euro și 25.000 de euro în Dublin… și acum avem o emigrare a tinerilor care începe din nou [care este] determinată de criza imobiliară.”

O astfel de mișcare ar fi într-adevăr radicală, dar senatorul Fine Gael, Regina Doherty, a declarat că, dacă s-ar întâmpla, ar fi “foarte temătoare că toată chestia asta sângeroasă s-ar bloca”.

“Lumea de a cumpăra și de a vinde, de a crea și de a vinde trebuie să aibă un motiv de profit, pentru că altfel nu există niciun stimulent pentru oameni”, a susținut ea. “Acestea [problemele de pe piața imobiliară] nu se rezolvă atât de repede pe cât și-ar dori oricine.

“Fără ele, nu am avea nici măcar o fracțiune din casele pe care le avem în prezent în construcție. “Sunt aproape 30.000 de case construite în 2022 și cele 40.000 de case de care vom avea nevoie în viitor. “Fără acești oameni, am avea zero… Ei sunt singurii care le oferă.”

🍀 “Chiriile din Dublin sunt pur și simplu nebunești”: forțați să părăsească Irlanda

Aproape 60 la sută dintre tinerii de 18-29 de ani din Irlanda au în considerare posibilitatea de a emigra pentru a reduce costul vieții

Lisa Rogers (27 de ani), radioterapeut din Clontarf, Dublin, a emigrat în Australia în iulie, împreună cu prietenul ei, cu o viză de vacanță de lucru.

“Amândoi locuiam acasă cu părinții noștri”, spune ea, “și ne-am dat seama că dacă închiriam un apartament nu puteam economisi pentru a cumpăra o casă”. Deși își doreau să locuiască în străinătate, “iar Covid a făcut acest lucru mai clar”, dacă rămâneau cu părinții lor, nu făceau decât să economisească pentru a plăti “o sumă exorbitantă” pentru o casă.

Contrastul dintre Irlanda și Australia a devenit rapid evident. “Abia când am ajuns aici, ne-am dat seama cât de greu este acasă”, spune ea.

Cuplul închiriază un apartament cu două camere în “o zonă destul de populară” din Sydney, pentru echivalentul a 2.100 de euro pe lună, spune ea, “ceea ce ți-ar permite să iei un apartament cu un pat, departe de orașul Dublin”.

“Sunt mulți irlandezi aici”, adaugă ea, “mulți lucrători din domeniul sănătății, profesori”.

Aproape 60% dintre tinerii irlandezi cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani ar lua în considerare posibilitatea de a emigra pentru a reduce costul vieții, potrivit raportului Our Lives, Our Money (Viețile noastre, banii noștri) publicat de Central Statistics Office (CSO) la începutul lunii decembrie.

În mod similar, un studiu realizat de Red C în septembrie pentru Consiliul Național al Tineretului din Irlanda a indicat că peste 70 % dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani iau în considerare posibilitatea de a se muta în străinătate pentru o calitate mai bună a vieții în altă parte.

Deși piața chiriilor din Sydney este dificilă, toți cunoscuții lui Rogers și-au luat un apartament. “Ne-am luat apartamentul în 10 zile de la sosirea în Sydney”.

“În ultimul an, șase dintre oamenii din domeniul meu, care este un domeniu mic, s-au mutat acolo”, spune ea. “În trei luni de la sosirea în Australia, toți prietenii mei au ieșit.

“Urăsc să dau de gol”, adaugă ea, “dar, nu, nu cred că guvernul face suficient.

“În Irlanda trebuie să existe un echilibru mai mare între salarii și costul vieții”.”

Familia și prietenii ei nu au vrut ca ea să plece, dar “văd că sunt mult mai independentă și că lucrurile sunt mult mai ușoare”.

“Planul a fost întotdeauna să ne întoarcem”, spune ea, “dar acum că suntem aici, va fi foarte greu să ne întoarcem. Mamei nu-i va plăcea să audă asta!”

Gavin Walmsley (25 de ani) din Westport, Co Mayo, care lucra de acasă ca gestionar de reclamații de călătorie, emigrează la Londra în această lună.

El a cântărit dacă mutarea la Dublin sau la Londra are mai mult sens. “Totul din cercetările mele mă atrage spre Londra, în special raportul dintre salariu și chirie”, spune el.

Motivul principal pentru care emigrează este oportunitatea de angajare, întrucât a obținut un post de analist de date la nivel de începător. “Voi avea un salariu de 40.000 de euro”, spune el, “spre deosebire de cel din Dublin, care este de 35 de euro”.

De asemenea, el consideră că în Londra există posibilitatea de a mânca la restaurant mai ieftin, “în timp ce la Dublin, majoritatea lucrurilor sunt scumpe”.

O altă atracție pentru Walmsley este reprezentată de timpul liber. “Sunt mult mai multe lucruri de făcut în Londra”, spune el, “și voi avea mai multe venituri disponibile”.

De asemenea, el consideră că guvernul nu acordă suficientă atenție costului chiriei. “Există în mod clar o problemă în acest domeniu”, spune el. “Mă interesează doar unde se duc banii mei pe chirie, iar în Dublin, este pur și simplu o nebunie. Raportul dintre salariu și chirie este cu adevărat îngrozitor”.

El compară locuința sa, o cameră în Bow, în nord-estul Londrei, cu 700 de lire sterline (791 de euro) pe lună, cu tot cu facturi, și aproape de metrou, pe care a găsit-o în câteva zile, cu cea a prietenului său din Dublin. “Ea nu este nici măcar în apropierea unei linii Luas și plătește 800 de euro pe lună, fără facturi”, spune el.

Majoritatea prietenilor lui Walmsley se află într-o situație similară, unii dintre ei plănuind să plece la Londra și la Sydney. “Își termină experiența de unul sau doi ani, astfel încât să poată negocia pentru o ofertă mai bună în străinătate”, spune el.

“Unul dintre prietenii mei va merge în Canada în februarie. Celălalt prieten al meu tocmai s-a întors la New York, locuiește cu unchiul său. Salariile de acolo pot fi uriașe”.

Remarcile făcute în noiembrie de către Leo Varadkar, pe atunci tánaiste și acum Taoiseach, care a identificat New York-ul ca fiind un loc în care emigranții nu vor găsi chirii mai mici, nu a fost “cel mai bun exemplu, într-adevăr”, râde Walmsley. “Majoritatea oamenilor nu se duc acolo. Nu ajută când face aceste declarații despre cum iarba pare mai verde când, în mod obiectiv, este mai verde”.

❤️ DONEAZĂ ❤️

Fă o donație pentru Informatia IRL

Dacă vrei să ajuți Informatia IRL și să continuăm să vă aducem știri zilnice o poți face cu o mică donație apăsând pe butonul DONAȚIE.
Vă mulțumim!

Donații lunare pentru Informatia IRL