🍀 Restricțiile continuă neschimbate, doar școlile se vor redeschide treptat

Școlile își vor începe redeschiderea treptată de la începutul lunii martie, dar restricțiile de Nivelul 5 vor rămâne în vigoare, conform planurilor discutate de miniștri joi seară.

Subcomitetul Guvernului pentru Covid-19 s-a întâlnit cu reprezentanții Echipei Naționale de Urgență a Sănătății Publice (Nphet), în timp ce miniștrii au continuat să lucreze la finalizarea planului revizuit al Guvernului „Living with Covid-19”.

O sursă a declarat pentru cotidianul The Irish Times că se așteaptă la „modificări minime” la restricțiile de nivelul 5. Se așteaptă ca planul să includă o redeschidere treptată a școlilor, începând cu studenții de Leaving Cert și elevii mici din școlile primare.

Studenții de Leaving Cert se vor întoarce probabil pe 1 martie la școală împreună cu junior și senior infants. Cu toate acestea, ceilalți elevi nu se vor întoarce în clase decât după Paști, deoarece NPHET a recomandat o abordare prudentă pentru redeschiderea școlilor.

Nu a existat nicio discuție formală cu privire la redeschiderea construcții, dar mai mulți miniștri cred că nu va exista o reducere a restricțiilor pentru sectorul respectiv ceea ce înseamnă că șantierele cel mai probabil vor rămâne închise.

La ședință, a existat un acord cu privire la faptul că plata șomajului pentru pandemie și Schema de subvenționare a salariilor temporare vor trebui prelungite până în vară.

Planul va trebui să fie aprobat de întregul Guvern săptămâna viitoare.

🍀 37 de copii cu vârsta sub 12 ani au fost internați cu Covid în ultimele două săptămâni

În grupul de vârstă 0-4 ani, 19 copii au fost spitalizați cu Covid-19.

Aceste cifre sunt raportate la perioada de două săptămâni din 2 februarie până în 15 februarie. În această săptămână, au existat un total de 579 de cazuri confirmate de Covid-19 în grupa de vârstă 0-4 și 905 cazuri în grupa de vârstă 5-12 ani.

În grupul de vârstă 13-18 ani, au existat 17 spitalizări cu 995 de cazuri în total.

Niciunul dintre aceștia nu a fost internat la terapie intensivă, cel mai tânăr pacient internat la terapie intensivă a fost din grupa de vârstă 25-34 de ani. Aceasta a fost și grupa de vârstă cu cel mai mare număr de cazuri, cu 2.074 confirmate în toată țara.

Grupa de vârstă cu cele mai mari spitalizări a fost cea cu vârsta cuprinsă între 75 și 84 de ani, cu 213 spitalizări și 558 cazuri în total.

În total, de când a început pandemia, 132 de copii cu vârsta sub cinci ani și 130 de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani au fost internați cu coronavirus.

Grupa de vârstă cu cel mai mare număr de spitalizări din Covid-19 din martie 2020 și până acum este cea de peste 65 de ani, cu 6.635 de persoane internate în spital.

🍀 Un focar de Covid-19 a izbucnit la un azil din Wicklow cu câteva zile înainte de a doua doză de vaccin

Organismul de Supraveghere al Medicamentelor spune că moartea unor pacienți nu este cauzată de vaccinare. 

Un focar de Covid-19 a izbucnit la o casă de bătrâni din Co Wicklow la sfârșitul lunii ianuarie, cu câteva zile înainte ca rezidenții să primească a doua doză de vaccin. Focarul a dus la o serie de decese în rândul locatarilor azilului.

Casa de bătrâni Aisling House din apropiere de Arklow a declarat că focarul a izbucnit după prima rundă de vaccinări, dar a refuzat să dezvăluie la cât timp după prima doză sau numărul de cazuri și decese cauzate de boală.

Înregistrările HSE arată că prima doză de vaccin Covid-19 a fost administrată rezidenților la casa de bătrâni pe 19 ianuarie. Focarul a avut loc la sfârșitul lunii trecute, a spus azilul.

„Focarul a avut loc cu câteva zile înainte de a doua doză de vaccin și există planuri pentru a doua vaccinare pentru a proteja împotriva amenințării continue a virusului”, a declarat Jan Ali, furnizorul înregistrat responsabil cu asistența medicală Co Wicklow.

A doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech – vaccinul administrat majorității locuitorilor căminelor de îngrijire medicală – se administrează la 21 până la 28 de zile după prima doză.

Prima doză are o eficiență de 52%, dar protecția nu începe până la cel puțin 12 zile după administrare. O a doua doză oferă 95% eficacitate la o săptămână după administrare.

Aisling House, un azil pentru bătrâni cu 31 de paturi, a declarat că majoritatea locuitorilor s-au recuperat din infecție și că întregul personal afectat s-a întors după boală și izolare la muncă.

Autoritatea de reglementare a produselor pentru sănătate, Organismul de Supraveghere al Medicamentelor al Irlandei, a declarat la începutul acestei luni că a primit „un număr mic de rapoarte ale pacienților vârstnici, care aveau afecțiuni subiacente și care au decedat după vaccinare”.

Aceste decese au fost „revizuite cu atenție” și pe baza informațiilor furnizate nu au ridicat îngrijorări cu privire la utilizarea în siguranță a vaccinului Pfizer-BioNTech la această categorie de vârstă, a spus HPRA.

Se poate aștepta ca decese cauzate de progresia bolilor subadiacente sau cauze naturale  să apară, inclusiv după vaccinare. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că decesul a fost cauzat de vaccin “, a declarat autoritatea de reglementare într-o actualizare de siguranță a vaccinurilor emisă pe 4 februarie.

HPRA a spus că, după cum se vede dintr-o revizuire a siguranței vaccinurilor de către Agenția Europeană pentru Medicamente, la care a participat autoritatea de reglementare irlandeză, toate rapoartele despre decesele post-vaccinare sunt „evaluate cu atenție”, iar rezultatul revizuirii „nu a sugerat o îngrijorare.”


🍀 Dublinul se confruntă cu niveluri „fără precedent și extraordinare” de aruncare ilegală a gunoaielor

Orașul Dublin continuă să experimenteze niveluri „fără precedent și extraordinare” de aruncare ilegală a gunoaielor de la începutul pandemiei, potrivit Consiliului orașului Dublin.

Problema este deosebit de gravă în jurul facilităților de reciclare a hainelor și a altor materiale textile, a spus consiliul. Aceste facilități se pot umple în câteva ore de la golire, ducând la aruncarea obiectelor pe pământ în jurul lor acestor centre.

„Din păcate, aruncarea ilegală continuă să fie problematică la facilitățile de reciclare din oraș”, a spus consiliul ca răspuns la o întrebare a consilierului Vincent Jackson dintr-o reuniune recentă a Comitetului pentru zona centrală de sud a orașului.

„De când a început pandemia, ne confruntăm cu niveluri extraordinare și fără precedent de reciclare și în același timp de aruncare ilegală. În ciuda unei întrețineri regulate, centrele de sticle și în special de haine se umplu de multe ori în câteva ore și, din păcate, oamenii continuă să arunce obiectele în mod ilegal.”

Consiliul a declarat că firmele care deservesc centrele de reciclat sticlă, Rehab și Glassco, își propun să curețe zilnic facilitățile și locațiile înconjurătoare. „Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna posibil datorită volumului mare de sticlă care este în prezent reciclat. Personalul serviciilor de gestionare a deșeurilor, de asemenea, curăță în mod regulat în jurul locațiilor de reciclare și continuă să asiste la rapoartele privind aruncare ilegală.

În mai 2020, sa raportat că orașul Dublin a înregistrat o creștere cu 25% a aruncării la întâmplare pe străzi a deșeurilor menajere în timpul pandemiei.

Echipele de curățare a străzilor din orașul Dublin s-au confruntat cu o creștere a deșeurilor generale, precum și a gunoiului provenit din curățarea gospodăriilor, inclusiv, într-un caz, o cadă aruncată pe Bride Street, aproape de Catedrala Christ Church.

În plus, lucrătorii au raportat că trebuie să strângă materialele legate de Covid-19, cum ar fi mănuși de unică folosință și măști care ar putea fi contaminate de virus.

🍀 Un cuplu căsătorit judecat după ce a furnizat servicii de televiziune online

Cei doi au fost acuzați de deținere de venituri provenite din infracțiuni și de încălcarea drepturilor de autor.

Un cuplu căsătorit este judecat după ce ar fi furnizat un serviciu ilegal de televiziune online în Dublin și Meath prin comercializarea așa numitelor cutii contrafăcute și a unor abonamente online.

Alison McGrane, în vârstă de 42 de ani, și Michael McGrane, în vârstă de 44 de ani, din Johnswood Drive, Ashbourne, Co Meath, au primit dovezile pe care acuzarea le are împotriva lor atunci când s-au prezentat ieri în fața judecătoarea Miriam Walsh în Dublin District Court.

Aceștia au fost acuzați de deținerea de venituri provenite din infracțiuni și de încălcarea drepturilor de autor. Directorul Procuraturii Publice a condus procesul acuzării.

Judecătoarea Walsh a emis un ordin de judecată și le-a spus cuplului că sunt trimiși spre judecată la Curtea Penală a Circuitului Dublin, unde se vor confrunta cu următoarea audiere pe 15 aprilie.

Doamna McGrane este acuzată că deține 13.232 EURO și 3.436 USD (dolari SUA) în încasări făcute într-un cont PayPal, contrar legislației privind spălarea banilor. Banii au fost în cont din 29 septembrie 2017 până în 11 septembrie 2018.

De asemenea, ea este acuzată de deținerea unui „dispozitiv de încălcare a drepturilor de autor” la adresa de domiciliu la data de 11 septembrie 2018. Deținerea acestor dispozitive de recepționare ilegală a transmisiunilor online este infracțiune și contravine Legii drepturilor de autor și drepturilor conexe, 2000.

Domnul McGrane se confruntă cu șase acuzații. El este acuzat că a vândut dispozitive de recepționare a unor programe ilegal prin intermediul unui site web în trei date în 2017 și 2018. De asemenea, este acuzat că a avut încasări în valoare de 70.568 € într-o sucursală din Co Meath a Permanent TSB, precum și 114.529 GBP într-un cont PayPal .

El are, de asemenea, o acuzație pentru utilizarea ilegală a unui computer contrar Legii privind furtul și frauda.

Judecătoarea Walsh le-a spus ambilor inculpați că trebuie să anunțe acuzarea în termen de 14 zile dacă intenționează să folosească un alibi în apărarea lor. Ei nu au spus încă cum vor pleda.

Asistența juridică a fost acordată în urma unei cereri a avocatului apărării Tony Collier. A fost emis un ordin pentru ca copii ale interogatoriilor lor de la Garda să fie transmise avocatului.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 17 februarie.

Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document. Atenție: conform Art.2 aliniatul 5 de mai jos, operatorii de transport nu au voie să primească pasageri fără test RT-PCR, vaccin sau dovadă că deja au fost infectați cu Covid-19 în ultimele 90 de zile și au trecut 14 zile de confirmare.

Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.