🍀 Un hoț din magazine l-a rugat pe judecător să-l trimită la închisoare pentru a-l ajuta să-și “limpezească mintea”
Un hoț din magazine i-a cerut unui judecător să îl încarcereze, pentru a se întoarce în închisoare și “să-și limpezească mintea”. Brian Mulhall (53 de ani) are antecedente de furturi, a mai făcut închisoare în trecut și a ieșit din închisoare de aproape un an, a declarat un tribunal.
Judecătorul Gerard Jones l-a declarat vinovat și l-a condamnat pe Mulhall la trei luni de închisoare.
Acuzatul, din Abbotstown Avenue, Finglas, a recunoscut că a furat produse alimentare, în valoare de 73 de euro, de la Supervalu, Rathborne Drive, Ashtown, Dublin 15, la 16 noiembrie 2022. Sergentul Maria Callaghan a declarat la Tribunalul districtual din Blanchardstown că gardaí au fost chemați la magazin în urma unor rapoarte de furt.
Sgt Callaghan a declarat că inculpatul a pus mai multe articole într-o pungă și a plecat fără să plătească pentru bunuri. El a fost oprit de personalul de securitate, iar alimentele au fost recuperate în stare de revânzare, a spus sergentul.
Instanța a auzit că Mulhall a avut o serie de condamnări anterioare care datează de câțiva ani, majoritatea fiind pentru chestiuni legate de furt. Mulhall, care este șomer și beneficiază de ajutor social, a mai fost închis anterior în închisoare și a ieșit din închisoare de aproximativ un an, a declarat instanța.
Avocatul apărării, Rory Staines, a declarat că se află în circumstanțele neobișnuite de a cere judecătorului să îi dea clientului său o pedeapsă cu închisoarea. Dl Staines a spus că acuzatul duce o luptă interioară în acest moment, iar Mulhall credea că trebuie să meargă la închisoare pentru a-și putea “limpezi mintea”.
🍀 Bebelușii unei mame “leșinate” aveau scutecele foarte murdare în autobuz
O tânără mamă care a fost găsită leșinată din cauza alcoolului într-un autobuz avea în grijă doi copii mici, ambii având scutece foarte murdare, a declarat un tribunal.
Femeia în vârstă de 28 de ani a fost coborâtă din autobuz și cei doi copii ai ei au fost luați în grijă după ce pasagerii au alertat șoferul autobuzului când unul dintre copii a căzut de pe scaun și s-a rostogolit sub scaunul din față. Judecătorul Gerard Jones a impus o pedeapsă de o lună.
Inculpata, care nu poate fi identificată pentru a-și proteja copiii, a recunoscut neglijarea copiilor la N4 Lucan la 29 iulie 2019.
Sergentul Maria Callaghan a declarat la Tribunalul districtual Blanchardstown că gardaí a primit un apel de la un șofer de autobuz cu puțin timp înainte de miezul nopții, care le-a spus ofițerilor că pasagerii l-au alertat că un copil a căzut de pe un scaun. Șoferul autobuzului a spus că copilul s-a rostogolit sub scaunul din față, iar pasagerul care stătea pe acel scaun avea grijă de copil.
Sergentul Callaghan a declarat că gardaí a mers în autobuz și a găsi-o pe inculpată, care era leșinată. Aceasta avea doi copii cu ea, ambii sub doi ani. Copiii erau murdari, aveau scutecele foarte murdare, iar femeia nu avea la ea scutece sau șervețele. De asemenea, nu avea nici mâncare.
Sergentul Callaghan a declarat că atunci când femeia a fost trezită de gardaí a devenit agresivă. Inculpata le-a dat inițial gardienilor detalii false, dar aceștia i-au descoperit identitatea din documentele din geanta ei, a spus sergentul. Copiii au fost luați în grija Tusla și rămân în îngrijire. Femeia are vizite supravegheate de două ori pe săptămână, a declarat instanța.
Apărarea sa a declarat că femeia pledează vinovată de neglijență față de copii pe baza faptului că scutecele erau murdare și că nu a reușit să le ofere îmbrăcăminte adecvată. Avocatul a spus că copiii nu au suferit nicio rană și nu au avut probleme fizice. El a spus că femeia nu a avut condamnări anterioare pentru neglijarea copiilor.
Femeia provine dintr-o familie numeroasă, iar două dintre surorile sale au fost în instanță pentru a o susține. El a spus că inculpata era despărțită de tatăl copiilor și avea un ordin de interdicție împotriva acestuia. Ea “a avut problemele ei”, a adăugat el.
El a spus că clienta sa “recunoaște vina” pentru ceea ce s-a întâmplat și îi cere judecătorului să fie cât mai îngăduitor posibil, spunând că copiii au fost luați în grijă cu promptitudine și că nu au pățit nimic.
🍀 O femeie cu paralizie cerebrală a primit o despăgubire de 12 milioane de euro care i-a schimbat viața
Mama unei femei în vârstă de 27 de ani cu paralizie cerebrală spune că o înțelegere de 12 milioane de euro aprobată ieri de Înalta Curte va schimba viața fiicei sale, permițându-i acesteia să trăiască acasă cu familia sa.
Jane Harte, care nu poate vorbi sau merge și suferă de tetraplegie spastică, a intentat un proces în legătură cu îngrijirea primită după naștere la o maternitate privată din orașul Cork, închisă în prezent. Înțelegerea nu implică recunoașterea răspunderii.
De la naștere, Jane Harte a locuit la unitatea Fundației Cope din Montenotte, orașul Cork, iar mama ei spune că acum se va putea întoarce acasă, unde va putea locui cu frații ei. Oliva Harte a declarat: “Acest lucru ne schimbă viața tuturor și în special a lui Jane, viața ei se poate îmbunătăți de acum înainte și se poate întoarce acasă… va avea o calitate a vieții mult mai bună”.
Astăzi, în fața celor patru tribunale, familia ei a declarat că dorește să încurajeze autoritățile din domeniul sănătății să “fie atente la infecțiile cu meningită streptococică, deoarece un simplu antibiotic poate vindeca această infecție”. Jane Harte s-a născut în octombrie 1995 la o maternitate privată din Cork, unde mama ei, în vârstă de 16 ani, era pacientă.
La 17 ore de la naștere, a fost transferată la un alt spital pentru tratament neonatal specializat, unde avocatul ei a declarat că a fost “literalmente in extremis cu șoc septic sever” și, ulterior, meningită.
Dr. John O’Mahony SC, instruit de avocații Callan Tansey pentru doamna Harte, a declarat în fața instanței că, dacă s-ar fi luat măsurile adecvate la City General Hospital și dacă Jane ar fi primit antibiotice, ea s-ar fi recuperat.
Dar, a spus el, “a fost lăsat prea târziu, când nu s-a mai putut face nimic”, iar acum Jane este “profund, permanent și ireversibil handicapată” și trebuie să folosească un scaun cu rotile.
Cazul a fost intentat împotriva consultantului și ginecologului pensionar Pallany Pillay, în vârstă de 88 de ani, tot din orașul Cork, care a fost proprietarul City General Hospital, închis în 2000.
Domnul Pillay a fost, de asemenea, consultant la spital, iar Olivia Harte a fost pacienta sa privată.
S-a susținut că a existat o întârziere în tratamentul copilului cu septicemie și meningită cu debut precoce cauzată de streptococul de grup B.
Și s-a susținut că, dacă ar fi fost tratată în mod corespunzător atunci când a prezentat prima dată dificultăți respiratorii, nu ar fi dezvoltat șoc septic și meningită.
S-a afirmat că presupusa întârziere în administrarea antibioticelor ar fi cauzat copilului șocul septic și meningita, care i-au provocat leziuni cerebrale.
Afirmațiile au fost respinse.
🍀 Femeie arestată în cadrul unei anchete privind “prostituția organizată” și spălarea de bani
O FEMEIE în vârstă de 20 de ani a fost arestată de gardaí în cadrul unei anchete privind “prostituția organizată” și spălarea de bani.
Un purtător de cuvânt al Garda a declarat: “Ancheta se concentrează asupra unor persoane atașate unui grup de crimă organizată din Europa de Est, suspectate de implicare în prostituție organizată, practicarea prostituției și spălare de bani”.
Au fost deja efectuate mai multe percheziții în legătură cu această anchetă.
Femeia, în vârstă de 20 de ani, este în prezent reținută la o secție de garda din orașul Dublin.
Ea a fost arestată de gardaí care fac parte din Unitatea de investigare a prostituției organizate (OPIU) din cadrul Biroului național de servicii de protecție Garda.
🍀 Germania cere extrădarea unui irlandez pentru un incident “stupid” petrecut la un restaurant din Berlin în urmă cu 30 de ani
Ar fi “nedrept” să extrădeze un irlandez care este încă căutat în Germania pentru un incident “stupid” petrecut la beție la un restaurant din Berlin în urmă cu aproape 30 de ani, au declarat avocații săi la Înalta Curte.
Mandatul de arestare a lui Liam Patrick Daly (50 de ani), născut la Dublin și cu domiciliul în Birmingham, a fost emis pentru prima dată în 1996, în urma unei acuzații potrivit căreia acesta ar fi intrat într-un restaurant de tip takeaway de pe Uhlandstrasse din Berlin, pe 18 februarie 1994, ținând piciorul unui scaun și cerând bani.
Avocații lui Daly au susținut că perioada de timp care a trecut ar duce la o încălcare a drepturilor omului în cazul în care ar fi predat.
Mandatul de arestare pentru Daly, care are și o adresă anterioară pe Berliner Strasse, Berlin, precizează că acesta ar fi intrat beat în restaurantul Berolina la ora 22:00, cu o mască pe cap, ținând în mâna dreaptă piciorul rupt al unui scaun de lemn și încercând să lovească în cap un angajat al snack-barului.
Mandatul de extrădare susține că Daly a avut intenția de a lua bani de la lucrătorul care a reușit să respingă atacul fără a fi rănit.
La audierea de extrădare de ieri de la Înalta Curte, avocatul lui Daly, Willie Hughes BL, a declarat că Daly a emigrat în Marea Britanie la vârsta de 18 ani și apoi s-a mutat în Germania la 22 de ani.
Hughes a spus că clientul său nu își amintește nimic din evenimentele din acea noapte din cauza intoxicației. Avocatul a declarat că Daly a fost arestat și reținut timp de trei zile, dar a fost eliberat cu pașaportul său după ce a indicat adresa logodnicului său din Berlin pentru notificarea oricăror documente legale.
Cu toate acestea, Daly și-a schimbat adresa la scurt timp după ce a fost eliberat din detenție, ceea ce a împiedicat notificarea unui act de acuzare. În august 1994 a fost emis un mandat de arestare național german pe numele lui Daly, urmat de un mandat european de arestare în martie 1996.
Hughes a afirmat că Daly nu a fost “obligat” să le spună autorităților germane că și-a schimbat domiciliul și că nu a existat nicio sugestie de limitare a libertății clientului său.
Avocatul a declarat că clientul său s-a întors în Irlanda în 1996, s-a mutat la Birmingham în 2002 în mod permanent – călătorind între Irlanda și Regatul Unit cu un pașaport irlandez – și nu a încercat să se sustragă de la nicio autoritate.
Judecătorul Naidoo a amânat cauza pentru marți, săptămâna viitoare, pentru a se face cercetări cu privire la ultimul mandat din Marea Britanie și pentru a vedea dacă ministrul are cunoștință de vreun nou mandat în Irlanda.
🍀 De ce continuă să crească prețurile la produsele alimentare?
Rata globală a inflației în Irlanda este în scădere – prețurile au crescut cu 7,7% în anul care a luat sfârșit în martie, potrivit Oficiului Central de Statistică.
Această cifră este comparată cu 8,5% în februarie și a scăzut și mai mult față de rata de peste 9% pe care inflația a atins-o de mai multe ori anul trecut. Aceasta înseamnă că prețurile continuă să crească, desigur, dar cel puțin fluxul se atenuează – și se speră că tendința descendentă va continua. Principalul motiv pentru această încetinire este faptul că ritmul de creștere a prețurilor la energie a scăzut.
În afară de uleiul pentru încălzirea locuinței, nu am văzut încă o scădere a prețurilor, dar cel puțin creșterea nu mai este atât de dramatică precum a fost.
Dar, în timp ce prețurile la energie încep să scadă, prețurile la alimente continuă să crească.
Potrivit CSO, prețurile la alimente au fost cu 13,3% mai mari în martie – aceeași creștere ca și în februarie și mai mare decât în ianuarie.
Potrivit Kantar, prețurile produselor alimentare sunt cu 16,8% mai mari acum, comparativ cu cele de acum un an. Aceasta se bazează pe coșul mediu de cumpărături – care ar fi diferit de sondajul mai larg al CSO privind produsele alimentare.
Dar, dacă ne luăm după cifrele Kantar, se estimează că un consumator mediu ar cheltui cu peste 1 200 de euro mai mult pe an pentru cumpărăturile sale – presupunând că nu face nicio schimbare, cum ar fi trecerea la mărci proprii sau la alternative mai ieftine. Din nefericire, multe dintre alimentele de bază ar fi primul lucru pe care cei mai mulți dintre noi și l-ar nota atunci când își fac lista de cumpărături.
Lactatele, de exemplu, au înregistrat unele creșteri semnificative de prețuri în ultimul an. Potrivit CSO, laptele integral este acum cu peste 24% mai scump decât era în luna martie a anului trecut. Untul este cu 21% mai scump, iar brânza este cu aproape 17% mai scumpă.
Dar nu este vorba doar de lactate – ouăle sunt cu 20% mai scumpe față de anul trecut, în timp ce puiul este cu peste 16% mai scump.
Acest lucru contribuie în mare măsură la faptul că, în general, carnea este cu 14% mai scumpă – prețurile la carnea de porc sunt, de asemenea, mult mai mari, cu 14,4%. Carnea de vită și mânzat este cu 10% mai mare – în timp ce carnea de miel și de capră a crescut cu 5%.
Și, în mod interesant, prețurile organelor comestibile sunt de fapt în scădere de la an la an – sunt cu 3,5% mai mici decât în martie 2022.
Nici băuturile nu au scăpat de creșteri; cafeaua este acum cu 14,2% mai scumpă. Acesta ar fi costul unei pungi de cafea într-un magazin, așa că nu ar reflecta schimbarea de preț într-o cafenea. Ceaiul este mai mare cu peste 7%.
Dacă sunteți în căutarea a ceva un pic mai puternic decât atât – băuturile alcoolice sunt cu 4,7% mai scumpe… nu atât de semnificativ având în vedere ce se întâmplă în alte părți. Prețurile berii au crescut cu aproape 7%, în timp ce prețurile băuturilor spirtoase au crescut cu doar 3%.
Dar, de fapt, băuturile cele mai dulci sunt cele care au înregistrat cea mai mare creștere. Băuturile răcoritoare sunt cu 13,9% mai mari de la an la an. Apele minerale sau de izvor sunt cu 13,5% mai mari.
Dacă toate celelalte lucruri se liniștesc, de ce cresc în continuare prețurile la alimente?
În esență, există un decalaj între ceea ce se numește prețul pentru producători și prețul pe care îl plătim la casa de marcat.
Dacă ne întoarcem la prețurile de consum din luna iunie a anului trecut – când inflația globală a atins pentru prima dată 9,1%, datorită creșterii prețurilor la energie cu aproape 60% – prețurile la alimente au crescut cu mai puțin de 7% în acel moment. Aceasta este aproape jumătate din rata înregistrată în luna martie a acestui an.
Dar dacă ne întoarcem în iunie și ne imaginăm, să zicem, un fermier care crește vite – sau care cultivă fructe sau legume. Chiar dacă factura lor de energie a crescut cu 60% – sau mai mult – în iunie, sunt încă săptămâni sau chiar luni până când produsele pe care le cresc vor fi gata de vânzare. Și abia atunci încearcă să compenseze costurile mai mari cu care s-au confruntat în timpul producerii alimentelor.
Dar, bineînțeles, costurile de ambalare și de transport sunt mai mari decât erau, așa că se adaugă și acestea. Sau poate că vând bunurile unei companii care utilizează ingredientele brute pentru a produce altceva – un fel de alimente procesate – și care utilizează energie, deci și costurile sunt mai mari.
În cele din urmă ajunge la comerciantul cu amănuntul – care trebuie să cheltuiască mai mult pentru a menține lumina aprinsă – astfel încât se adaugă și costurile lor, iar acesta este prețul pe care îl plătește cumpărătorul.
Așadar, poate dura mult timp pentru a ajunge de la fermă la consumator și poate dura mult timp până când costurile mai mari cu care se confruntă un producător, un procesator sau un distribuitor se reflectă în casele de marcat.