Midleton, Co. Cork, Irlanda

🍀 “Apa a intrat pe geam” – afacerile și proprietarii de case din Cork se simt foarte afectați după inundațiile “fără precedent”

  • Taoiseach Leo Varadkar promite fonduri de urgență pentru cei afectați de pagube
  • Met Éireann “va trebui să ofere prognoze mai bune” în ceea ce privește avertizările, în timp ce inundații fără precedent afectează casele și afacerile

Comercianții și proprietarii dintr-un oraș din estul orașului Cork cu greu și-au stăpânit lacrimile, în timp ce pagubele provocate de furtuna Babet deveneau evidente. Lucrările de reparații vor costa multe milioane de euro în urma celor mai grave inundații care au afectat Midleton în aproape un secol.

Aproape 120 mm de precipitații – mai mult decât într-o lună – au lovit anumite zone din Cork în decurs de 36 de ore. Sistemele de drenaj nu au putut face față, iar râurile și pârâurile au ieșit din matcă.

Pagube importante au fost provocate de inundații în Glanmire, Castletownbere, Killeagh, Youghal, Halfway și Rathcormac din Co Cork. De asemenea, au fost afectate părți din Waterford și Kerry.

Orașul Midleton a fost cel mai afectat de potop, cu poduri distruse, drumuri sub ape și peste 100 de proprietăți grav avariate.

Localnicii s-au întrebat de ce nu a fost emisă o alertă Cod Roșu, având în vedere amploarea precipitațiilor. A fost instituit dor un Cod Portocaliu.

Șeful departamentului de prognoză al Met Éireann, Eoin Sherlock, a recunoscut că, având în vedere amploarea pagubelor provocate de inundații în sudul țării, “poate că trebuie să ne descurcăm puțin mai bine”.

Agenția urmează să revizuiască parametrii de emitere a alertelor, în special pentru precipitații și inundații.

Consiliul Județean Cork a declarat că inundațiile care au afectat orașele au fost “fără precedent”.

Centrul comunitar din Midleton a fost folosit temporar ca loc de refugiu pentru cei evacuați din casele lor.

Taoiseach Leo Varadkar a călătorit în Cork și a văzut devastarea de pe strada principală din Midleton. El a promis că guvernul va oferi fonduri de urgență.

“Am vizitat zone afectate de inundații în trecut, dar aceasta este deosebit de gravă”, a declarat el. “Sunt multe pagube provocate locuințelor și întreprinderilor și este de înțeles că oamenii sunt foarte supărați și furioși.

“Suntem aici, ca guvern, nu doar pentru a ne exprima solidaritatea, ci și pentru a ajuta. Punem în aplicare un pachet financiar pentru a ajuta casele care au fost avariate și afacerile afectate de inundații care nu au fost asigurate.

“Ne vom asigura că ajutorul este pe drum. Vreau să mulțumesc în mod special serviciilor de urgență și tuturor voluntarilor care au făcut atât de mult pentru a ajuta oamenii.”

Dl Varadkar a declarat că alocarea inițială va fi de 10 milioane de euro. El a insistat asupra faptului că fondul nu va fi limitat și că, dacă va fi necesar, vor fi furnizate și alte fonduri.

“Există o subvenție inițială de 5.000 de euro doar pentru a-i pune pe oameni în mișcare și apoi o subvenție mai mare de până la 20.000 de euro”, a spus el. “Dar cred că va trebui să mărim această sumă, deoarece nivelul de deteriorare a unora dintre stocurile de aici este foarte ridicat – oamenii au adus stocuri pentru Crăciun.”

🍀 Președintele Michael D. Higgins afirmă că încrederea în dreptul internațional nu poate fi invocată “atunci când îi convine”, în cadrul întâlnirii cu Papa

Președintele Michael D. Higgins a declarat că încrederea în dreptul umanitar internațional nu poate fi invocată “atunci când convine”, în timp ce violențele dintre Israel și Hamas se apropie de a treia săptămână.

Președintele Higgins a declarat că “este posibil să fi fost comise crime de război” pe fondul violențelor din Israel și Gaza din ultimele două săptămâni, în care au fost ucise peste 4.500 de persoane.

În urma unei întâlniri cu Papa Francisc, care a avut loc ieri la Vatican, președintele Higgins a declarat că este nevoie de o “discuție sofisticată, onestă și directă” atunci când vine vorba de criticarea statului Israel, fiind în același timp “absolut fără echivoc” în ceea ce privește expresiile antisemite.

“Este incredibil de important, în această etapă, pe măsură ce trecem acum peste evenimentele îngrozitoare, oribile care au avut loc [în Israel și Gaza], să fim absolut fără echivoc în ceea ce privește exprimarea antisemită, dar cred că este incredibil de important ca distincția să fie onorată între cei care critică, de exemplu, orice încălcare a dreptului internațional și, într-adevăr, a așezărilor ilegale – orice”, a spus el.

“Dacă critici statul Israel pentru așezările ilegale – unii dintre noi au făcut-o în trecut – este complet greșit să descrii acest lucru ca fiind antisemit. Așadar, trebuie să ajungem la o discuție sofisticată, onestă și directă.

“Nimeni nu ar trebui să tolereze antisemitismul nicio clipă – aceasta este cu siguranță părerea mea – dar, în egală măsură, trebuie să fim liberi să vorbim despre responsabilitățile care există pentru toate statele în legătură cu dreptul internațional și cred că și în acest stadiu, de exemplu, este o încălcare a dreptului internațional să iei ostatici și cred cu siguranță că acei ostatici ar trebui să fie eliberați.

“Aceasta este o încălcare a dreptului internațional. Dacă crezi în dreptul internațional umanitar, trebuie să fii la nivel și să îl vezi în toate circumstanțele sale și trebuie să îl susții și să îl revendici.”

După întâlnirea privată cu Papa Francisc, președintele Higgins a depus o coroană de flori la Campo Santo, în Colegiul Pontifical Teutonic, în memoria irlandezului Monsignor Hugh O’Flaherty, care a ajutat mii de evrei din Germania să scape de persecuție în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

“Este foarte important să recunoaștem. Amintiți-vă că Monseniorul O’Flaherty lua măsuri foarte excepționale. A fost nevoie de foarte mult curaj”, a spus el.

🍀 Elevii irlandezi știu că petrec prea mult timp online, dar le este greu să oprească jocurile și aplicațiile, potrivit unui sondaj.

Puțin peste două treimi (67%) dintre elevii de liceu și jumătate (51%) dintre elevii de școală primară recunosc că stau prea mult timp pe internet.

Aproape o treime dintre elevii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani au declarat că “le este greu să se deconecteze de la jocuri și aplicații”, la fel ca și 28% dintre elevii cu vârste între 8 și 12 ani.

Studiul realizat de grupul de campanie pentru siguranța online CyberSafeKids, vine în momentul în care organizația caritabilă își lansează inițiativa națională CyberBreak.

Aceasta urmărește să încurajeze familiile să ia o pauză de 24 de ore, începând de astăzi de la toate dispozitivele inteligente, inclusiv telefoane, laptopuri și console de jocuri.

“Copiii de toate vârstele au nevoie de ajutor în gestionarea sănătății și bunăstării lor digitale, iar luarea unei pauze în familie pentru a reevalua sau reseta echilibrul dintre viețile noastre online și offline este exact ceea ce reprezintă inițiativa noastră CyberBreak”, a declarat Alex Cooney, directorul executiv al CyberSafeKids.

“Adulților le este la fel de greu să se deconecteze de la lumea online ca și copiilor, dar trebuie să îi învățăm pe copii de la o vârstă fragedă cât de important este să găsească un echilibru sănătos între viața lor online și cea offline și să îi ajutăm să înțeleagă cât de dependente sunt cu adevărat unele dintre aplicațiile și jocurile pe care le folosesc.”

Cercetarea a constatat, de asemenea, că fetele de vârstă școlară secundară au fost mai predispuse decât băieții să experimenteze sentimente negative atunci când petrec timp online.

De asemenea, social media a fost activitatea online dominantă pentru fetele din această categorie de vârstă. Fetele cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani au fost mai predispuse să se simtă geloase pe alții (19pc) decât băieții (4pc).

De asemenea, ele sunt mai predispuse decât băieții să simtă că le lipsește ceva, că sunt anxioase, inadecvate și că le este frică.

Băieții petrec mai mult timp cu jocurile de noroc decât cu orice altă activitate online.

Acest lucru a fost valabil pentru toți băieții din toate grupele de vârstă analizate – cercetarea a constatat că 56% dintre elevii din școlile primare și 36% dintre elevii din școlile secundare și-au petrecut timpul jucându-se online.

Studiul a constatat, de asemenea, o diferență semnificativă în ceea ce privește modul în care grupurile de vârstă mai mari își percep obiceiurile online, fetele fiind mai predispuse să aibă o părere negativă despre timpul petrecut online.

Fetele au fost mai înclinate să spună că petrec prea mult timp online (70 %), în timp ce doar 30 % dintre băieții din aceeași grupă de vârstă au fost de acord că sunt prea mult timp online.

Nu mai puțin de 66% dintre tinerii de 16 ani au declarat că pierd timp online, în comparație cu 17% dintre cei de opt ani.

Un total de 48% dintre fetele mai mari au declarat că pierd timpul online, față de 36% dintre băieții mai mari.

Treizeci și patru la sută dintre aceste fete au declarat că le este greu să deconecteze jocurile sau aplicațiile, comparativ cu 21pc dintre băieți.

În general, 43% dintre copiii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani au declarat că au avut o experiență online în mare parte pozitivă, comparativ cu 55% dintre cei cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani.

🍀 Aproape una din trei persoane care nu dețin o locuință în proprietate crede că nu va ajunge niciodată să fie proprietar, potrivit unui nou sondaj.

Studiul realizat de Banking and Payments Federation Ireland (BPFI) arată că, deși majoritatea oamenilor doresc sau se așteaptă să dețină o locuință, unii cred că acest lucru s-ar putea să nu se întâmple niciodată. Aproximativ 1.200 de persoane au participat la sondajul privind locuințele.

Acesta a constatat că aproape două treimi (63%) sunt proprietari de locuințe, un sfert (24%) sunt chiriași și 12% locuiesc la prieteni sau rude.

Aproape o treime dintre cei care stau în chirie se așteaptă să cumpere o locuință în următorii cinci ani.

BPFI a precizat că situația locuințelor variază semnificativ în funcție de vârstă, cei cu vârsta de 35 de ani sau mai mult având mai multe șanse de a fi proprietari de locuințe.

Persoanele cu vârsta sub 35 de ani aveau mai multe șanse să închirieze de la un proprietar privat sau să locuiască la prieteni sau familie.

Aproape jumătate dintre cei care nu sunt proprietari de locuințe (48%) cred că vor trece până la 10 ani până când își vor cumpăra propria locuință. Aproape unul din trei (29%) dorește să dețină o locuință, dar nu crede că o va face vreodată.

Persoanele cu vârsta de 35 de ani sau mai tinere sunt mai optimiste în ceea ce privește cumpărarea unei locuințe în următorul deceniu, în timp ce un număr semnificativ de neproprietari care au vârsta de 35 de ani sau mai mult nu cred că vor cumpăra o locuință.

Referindu-se la publicarea sondajului, Brian Hayes, directorul executiv al BPFI, a declarat: “Locuința este o problemă cheie pentru societate, dar și pentru fiecare familie din Irlanda.

“Rezultatele sondajului de astăzi confirmă încă o dată faptul că a deține propria locuință este un obiectiv important pentru mulți oameni.

“În timp ce aproximativ două treimi dintre familii sunt deja proprietari, aproape nouă din zece dintre cei care nu sunt proprietari se așteaptă sau doresc să cumpere o locuință, iar una din trei familii care închiriază în prezent se așteaptă să cumpere o locuință în următorii cinci ani.

“Acest sondaj ne ajută să ne îmbunătățim înțelegerea mișcărilor de pe piața imobiliară din Irlanda.”

Cercetarea a mai arătat că șase din 10 adulți irlandezi locuiesc la adresa lor actuală de peste 10 ani.

Mai mult de jumătate (56%) nu intenționează să se mute din locuința lor actuală, ajungând la 72% din totalul proprietarilor sau ocupanților.

Un număr mare de neproprietari (59%) intenționează să locuiască în casa lor actuală timp de până la cinci ani înainte de a se muta.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 6)

🍀 Pe măsură ce dezinformarea crește, Irlanda se pregătește pentru un nou rol de supraveghere

O înregistrare video postată pe rețelele de socializare pretinde că arată luptători Hamas doborând un elicopter de război israelian în Gaza. Imaginile au fost de fapt preluate dintr-un joc video.

Un alt videoclip susținea că arată avioane israeliene bombardând ținte din nordul Gaza. Dar, de fapt, era vorba de imagini cu focuri de artificii care sărbătoreau o victorie la fotbal în Algeria în urmă cu trei ani.

În ultimele săptămâni, conflictul dintre Israel și Hamas a înregistrat o creștere bruscă a numărului de videoclipuri și fotografii false postate pe rețelele de socializare în încercarea de a induce în eroare utilizatorii de internet și de a semăna confuzie și îndoială.

Dr. Eileen Culloty este profesor asistent în cadrul Școlii de comunicare de la Dublin City University.

Ea a declarat că, din păcate, în vremuri de război, adevărul este adesea prima victimă.

“Există o istorie tristă și regretabilă a oamenilor care au folosit o retorică dezumanizantă pentru a justifica crimele din timpul războiului, așa că nimic din toate acestea nu este nou”, a declarat Dr. Culloty. “Dar ceea ce s-a întâmplat cu social media este volumul acesteia și presiunile pe care le pune asupra oamenilor pentru a naviga prin ea”, a adăugat ea.

Comisia Europeană intensifică presiunea asupra companiilor de social media pentru a face mai mult pentru a combate dezinformarea, pentru a se conforma Legii privind serviciile digitale (DSA).

Noile norme UE prevăd amenzi mari pentru platformele care nu reușesc să elimine conținutul ilegal.

Deoarece multe dintre marile firme de tehnologie își au sediul european aici, Irlanda va juca un rol important în combaterea răspândirii dezinformării.

Din februarie anul viitor, această sarcină va reveni autorității de reglementare a mass-media nou înființate, Coimisiún na Meán.

Președintele executiv al comisiei este Jeremy Godfrey.

“Dacă firmele de tehnologie își respectă obligațiile, nu va fi nevoie să fim duri cu ele, dar rolul nostru va merge dincolo de dezinformare și ne vom asigura că sunt respectate toate obligațiile care le revin în temeiul Legii privind serviciile digitale și al Codului nostru de siguranță online”, a declarat dl Godfrey.

“Recrutăm personalul de care avem nevoie. Guvernul s-a asigurat că avem suficienți bani, ne-a dublat bugetul pentru DSA în bugetul pentru anul viitor”, a adăugat el.

Progresele în domeniul inteligenței artificiale (AI) fac ca videoclipurile manipulate, cunoscute sub numele de “deep fakes”, să fie mai greu de identificat.

Postările care arată că liderii politici sau celebritățile par să spună cuvinte pe care nu le-au rostit niciodată în realitate pot contribui la amplificarea mesajelor false online.

Compania irlandeză de tehnologie VidayoPro a lansat săptămâna aceasta un nou instrument de inteligență artificială pentru generarea de videoclipuri educaționale.

Directorul executiv al VidayoPro, Brendan Kavanagh, a declarat că inteligența artificială nu ar trebui să fie privită ca un dușman atunci când vine vorba de răspândirea dezinformării.

“Paradoxul este că, probabil, IA oferă și răspunsul în ceea ce privește rapiditatea cu care poate identifica dezinformarea”, a declarat dl Kavanagh.

“Cred că trebuie să existe linii directoare și reguli în domeniul dezinformării, dar este vorba cu adevărat despre IA sau despre platformele sociale care găzduiesc de foarte mult timp informații care nu sunt în niciun fel verificate?”, a întrebat el.

Astăzi este termenul limită pentru ca membrii publicului să își spună părerea cu privire la elaborarea unei noi Strategii naționale de combatere a dezinformării.

Aceasta este o inițiativă guvernamentală menită să aibă o abordare mai coordonată și mai strategică pentru a combate impactul dăunător al dezinformării.

“Dezinformarea este o problemă foarte complexă, există atât de multe componente diferite”, a declarat Dr. Culloty.

“Există psihologie, politică, tehnologie și dinamica acesteia se schimbă mereu, așa că o strategie națională poate stabili câteva principii generale despre cum să mergem mai departe.”

Nu se poate nega faptul că dezinformarea este o problemă în Irlanda, de la teorii ale conspirației nebunești despre Covid-19 până la grupurile de extremă dreapta care folosesc social media pentru a alimenta protestele antiimigrație.

Într-un raport recent privind dezinformarea depus la Comisia Europeană, TikTok a declarat că a descoperit și a închis o operațiune de influență secretă care viza utilizatorii din Irlanda cu opinii divergente în încercarea de a intensifica conflictul social.

Fie că este vorba de imagini cu lupte în Orientul Mijlociu sau de videoclipuri false ale unor celebrități, persoanele fizice pot juca un rol în stoparea răspândirii dezinformării urmărind sursele de încredere și nu împărtășind conținut îndoielnic.