Știri Irlanda 20 septembrie 2024 Informatia IRL
Știri Irlanda 20 septembrie 2024 Informatia IRL

☘️ Legea sub care Tusla ia copiii în îngrijire va fi contestată în instanță

Legea care permite agenției Tusla să ia în custodie copiii, atunci când există motive rezonabile de a crede că aceștia sunt victime ale abuzului sau neglijenței, va fi contestată în fața Curții Constituționale la sfârșitul acestei luni. Dacă procesul va avea succes, legislația utilizată de Tusla pentru a obține ordine provizorii de îngrijire a copiilor ar putea fi anulată.

Procesul este intentat de o mamă căreia i s-au luat nouă din cei zece copii la începutul acestui an, pe fondul acuzațiilor de abuz fizic. Femeia neagă acuzațiile și susține că pragul pe care Tusla trebuia să-l atingă pentru a-i lua copiii a fost prea scăzut.

Intervenția Tusla a venit după ce un medic și-a exprimat îngrijorarea că copiii suferă de un număr disproporționat de răni, unele dintre acestea fiind sugestive de abuz. Mama cere acum o anchetă la Curtea Supremă pentru a evalua legalitatea custodiei copiilor de către Tusla.

La începutul acestei săptămâni, judecătoarea Siobhan Lankford a stabilit data de 30 septembrie pentru audierea cazului, subliniind necesitatea unei soluționări rapide.

Copiii au fost luați în custodia Tusla în luna mai, sub ordine provizorii emise de un judecător de la Curtea de District, conform Secțiunii 17 din Legea Protecției Copilului din 1991. Aceste ordine pot dura până la 29 de zile, dar pot fi prelungite, ceea ce s-a întâmplat și în acest caz.

Secțiunea 17 permite intervenția Tusla atunci când există „motive rezonabile de a crede” că un copil este neglijat sau abuzat. Avocații mamei susțin însă că acest standard este mult sub pragul stabilit de articolul 42A din Constituție, care permite intervenția doar atunci când se demonstrează că părinții și-au neglijat datoria față de copii.

În mod obișnuit, se aplică ordinele de îngrijire completă conform Secțiunii 18 din lege, care presupune un standard mai ridicat, cerând ca instanța să fie „convinsă” că un copil a fost neglijat sau abuzat. Totuși, o audiere sub Secțiunea 18 nu a fost încă programată.

Luna trecută, în instanța de district, mama a depus mărturie că nu și-a abuzat niciodată copiii. În schimb, o asistentă socială a declarat că pragul pentru emiterea unui ordin provizoriu de îngrijire sub Secțiunea 17 a fost îndeplinit. Aceasta a adăugat că au existat dezvăluiri din partea copiilor și că unii dintre ei au fost intervievați de Garda. Instanța a auzit că asistentul social nu era deschis la posibilitatea ca acuzațiile să fie false.

Emiterea ordinelor a fost susținută de doi gardieni ad litem, desemnați să informeze instanța despre dorințele copiilor și să ofere sfaturi privind ce este cel mai bine pentru ei.

Instanța a mai auzit că părinții nu au cooperat cu evaluarea parentală, deoarece aceasta presupunea acceptarea acuzațiilor de abuz ca fiind adevărate. Judecătorul a menționat că o audiere completă sub Secțiunea 18 nu poate avea loc până la finalizarea interviurilor cu copiii.

☘️ Supermarket obligat să plătească despăgubiri unui bărbat de etnie romă pentru discriminare rasială

Un supermarket care a refuzat să servească un bărbat rom pe motiv că acesta ar fi strigat și i-ar fi numit „rasisti” pe angajați a fost obligat să îi plătească 6.000 de euro pentru discriminare rasială și hărțuire. Comisia pentru Relații de Muncă (WRC) a concluzionat că refuzul de a-l servi a fost bazat pe un stereotip, iar angajații magazinului știau că bărbatul este de etnie romă și erau instruiți să nu-l servească dacă intra în magazin.

Decizia a fost luată în urma unei plângeri anonime depuse conform Legii privind egalitatea de șanse din 2000, împotriva unui supermarket dintr-un oraș de provincie.

Tribunalul a aflat că bărbatul locuia în oraș de peste nouă ani, iar casa sa se afla la câțiva pași de supermarketul respectiv, din care soția sa fusese interzisă în aprilie 2023. Proprietarul magazinului a afirmat că soția bărbatului a devenit abuzivă și a aruncat cu un coș în el după ce i-a spus că copiii ei deranjau clienții.

Reprezentată de Lorna Madden BL, din partea Comisiei Irlandeze pentru Drepturile Omului și Egalitate, reclamantul a susținut că, pe lângă discriminarea și hărțuirea pe motive de rasă și etnie, a fost și victima unei represalii pentru că a depus inițial o plângere de discriminare în numele soției sale.

Bărbatul a declarat că, după ce a decis să nu continue cu plângerea, s-a dus la magazin pentru a-și cere scuze proprietarului pentru comportamentul soției sale.

Pe 5 octombrie 2023, în timp ce se afla în magazin cu fiica sa, bărbatul a încercat să plătească cumpărăturile, dar un angajat i-a spus că „nu are voie” să fie în magazin.

Angajata, numită doamna A, a negat că i-ar fi spus bărbatului că nu are voie să intre în magazin. Ea a susținut că s-a simțit „intimidată și anxioasă” de prezența lui și că acesta o fixa cu privirea, înainte de a-i spune „De ce te uiți la mine?”. După ce bărbatul a acuzat-o că este rasistă, ea a pus produsele deoparte și și-a chemat managerul.

Managerul adjunct, domnul C, a susținut că bărbatul striga când a venit să intervină și că i-a spus acestuia „Calmează-te, băiete” după ce doamna A i-a spus că a fost numită rasistă. Deși domnul C a afirmat că a încercat să-l servească pe bărbat, acesta l-a numit și pe el rasist, moment în care i-a cerut să plece.

Pe telefonul mobil, bărbatul a înregistrat cum domnul C îi spune că nu va fi servit pentru că a numit oamenii „rasiști”. Înregistrarea arăta cum angajatul indică ușa și îi spune să vorbească cu proprietarul.

Proprietarul supermarketului, domnul B, a recunoscut că înregistrările CCTV nu au surprins incidentul de la casă, fiind șterse luna următoare. În timpul interogatoriului, a negat că știa de etnia romă a familiei reclamantului, argumentând că soția acestuia purta, uneori, treninguri, nu haine tradiționale.

Adjudecătorul Thomas O’Driscoll a considerat neplauzibil ca bărbatul să petreacă 10-15 minute în magazin cu fiica sa alegând produse, pentru ca apoi să devină brusc agresiv „fără niciun motiv aparent”. El a concluzionat că refuzul de a-l servi pe bărbat s-a bazat pe un stereotip asociat cu etnia romă și că expulzarea acestuia din magazin a constituit hărțuire.

Domnul O’Driscoll a decis că magazinul trebuie să plătească 6.000 de euro despăgubire bărbatului pentru discriminare.

Decizie separată: Băiat de 11 ani din comunitatea de travelers, despăgubit cu 5.000 de euro

Într-o altă decizie, WRC a acordat 5.000 de euro unui băiat de 11 ani din comunitatea de travelers, căruia i s-a refuzat să fie servit într-un alt magazin când a încercat să cumpere o băutură răcoritoare. Angajații i-au spus băiatului că trebuie să fie însoțit de un adult după ora 18:00, invocând reguli de sănătate și siguranță. Tatăl băiatului a prezentat tribunalului dovezi că alți minori, care nu erau din comunitatea de travelers, au fost serviți fără probleme după ora 18:00. Adjudecătorul Patsy Doyle a constatat că magazinul nu a aplicat această politică în mod consistent, acordând despăgubiri de 5.000 de euro.

☘️ Protestatari anti-imigrație îndepărtați forțat de pe Podul O’Connell în urma unui protest tensionat în Dublin

Mai mulți protestatari anti-imigrație au fost îndepărtați forțat de pe Podul O’Connell din centrul Dublinului, după ce Garda a intervenit pentru a dispersa un protest de tip sit-in.

Incidentul a avut loc în cadrul unei zile de tensiuni și perturbări în capitală, unde protestatarii anti-imigrație și activiștii anti-rasism au organizat manifestații rivale în diverse locații ale orașului.

Pe parcursul zilei, Garda a făcut 19 arestări, iar unități de ordine publică au fost mobilizate pentru a face față protestelor celor care, fluturând steaguri irlandeze, s-au adunat pentru a critica politicile guvernului privind imigrația. Protestatarii anti-imigrație s-au așezat pe Podul O’Connell, refuzând să plece.

Garda a folosit megafoane pentru a cere protestatarilor să părăsească podul, înainte de a interveni pentru a dispersa manifestația. Un număr de protestatari au fost îndepărtați și duși în dubele Garda, în mijlocul unor scene tensionate.

Sute de persoane s-au adunat pentru a privi desfășurarea operațiunii de dispersare. În jurul orei 17:00, podul a fost eliberat de protestatari, care s-au mutat mai sus pe Strada O’Connell.

Mai devreme, grupurile rivale s-au adunat în apropierea Dáil-ului. Bariere ridicate de Garda au împiedicat orice activitate de protest în imediata apropiere a clădirii Leinster House.

Evenimentele au început în jurul orei 14:00 la sediul GPO de pe Strada O’Connell, unde sute de oameni s-au adunat pentru a participa la demonstrația anti-imigrație. Protestatarii purtau steaguri irlandeze, bannere cu „Erin Go Bragh” și steaguri inscripționate cu sloganul „You’ll Never Beat the Irish”. Mulțimea a scandat lozinci precum „Irish Lives Matter”, „Whose streets? Our streets” și „Get them out, get them out”.

Protestatarii anti-imigrație au mărșăluit apoi prin oraș, îndreptându-se spre Dáil, în timp ce un grup de activiști anti-rasism s-a adunat la capătul Străzii Grafton. Scene tensionate s-au înregistrat în momentul în care protestul rival a trecut pe lângă aceștia, iar Garda a format un lanț uman pentru a-i separa.

Protestatarii anti-imigrație au continuat marșul spre Dáil și s-au adunat pe Strada Molesworth, în fața Leinster House, dar barierele ridicate de Garda i-au împiedicat să se apropie de porțile parlamentului.

Peste o sută de activiști anti-rasism s-au relocat în apropiere, la intersecția Străzii Dawson cu Strada Molesworth, scandând lozinci precum „far-right loyalists, get off our streets” („loialiștii de extremă dreaptă, plecați de pe străzile noastre”).

Zeci de gardaí au fost prezenți între cele două manifestații pentru a asigura separarea grupurilor, iar unitățile de ordine publică au fost mobilizate la fața locului.

Cele două grupuri s-au dispersat din zona Dáil-ului la scurt timp și s-au îndreptat separat spre Strada O’Connell.

Marșul anti-rasism a traversat Podul O’Connell și a urcat pe Strada O’Connell înainte ca activiștii anti-imigrație să se reunească și să înceapă protestul lor de tip sit-in.

Un purtător de cuvânt al Garda a declarat că au fost luate măsuri extinse de securitate în mai multe locații din centrul orașului, cu 100 de ofițeri în uniformă mobilizați de la primele ore ale dimineții pentru a facilita protestele. De asemenea, gardaí au răspuns la mai multe incidente de ordine publică, inclusiv unul pe Strada Grafton, în jurul orei 14:30.

Două unități de ordine publică au fost mai târziu desfășurate pe Podul O’Connell.

„În total, au fost făcute 19 arestări ca parte a operațiunii de astăzi”, au declarat reprezentanții Garda. „An Garda Síochána nu are cunoștință de existența vreunei persoane rănite în acest moment.”

☘️ Femeie obligată să plătească 6.000 € în restanțe la chirie după ce a redus plățile când partenerul a fost închis

Agnieszka Labedzka, o chiriașă din Newbridge, Co Kildare, a fost obligată de tribunalul Consiliului pentru Chiriași (RTB) să plătească aproape 6.000 € în restanțe la chirie după ce a redus plățile lunare, susținând că partenerul său fusese închis. Tribunalul a decis că Labedzka nu poate „decide unilateral” să reducă chiria pentru apartament, chiar dacă partenerul său nu mai locuiește acolo.

Labedzka, care împărțea locuința cu fostul său partener, Daniel Syrek, a declarat că de când Syrek a fost închis în decembrie 2023, ea a plătit doar partea ei din chirie, refuzând să plătească pentru cineva „care nu era responsabilitatea sa”. Ea a menționat că l-a contactat pe agentul proprietarului de mai multe ori pentru a explica situația, dar restanțele la chirie au continuat să se acumuleze.

Eva Farragher, agentul proprietarului Desmond Diver, a afirmat că s-au acumulat restanțe de 5.726 € din decembrie 2023 și că Syrek nu a luat legătura în legătură cu aceste datorii. Tribunalul a decis că Labedzka trebuie să plătească suma restantă în 18 rate lunare de 318,11 €.

Chiriaș obligat să părăsească locuința și să plătească peste 24.000 € în restanțe

Într-un caz separat, Jordan Lawrence a fost declarat „overholding” (ocuparea ilegală a unei proprietăți după expirarea contractului) de către un tribunal RTB și a fost obligat să părăsească locuința și să plătească 24.667 € în restanțe la chirie. Agentul proprietarului, Niamh Carney de la Savills, a declarat că Lawrence nu a plătit chiria timp de 12 luni, de la 1 august 2023 până la 31 iulie 2024.

Carney a menționat că toate încercările de a contacta chiriașul pentru a rezolva situația au rămas fără răspuns. După trimiterea unei scrisori de avertizare și a unei notificări de încetare a contractului în 2023, Lawrence nu a părăsit locuința până la termenul stabilit în decembrie și a încălcat alte obligații ale chiriașului, inclusiv schimbarea încuietorilor și deținerea unui câine în locuință.

☘️  Sub acoperire ca femeie de serviciu într-un hotel din Irlanda: „Lucrez 11 ore, dar se simt ca 20. Abia am timp să merg la toaletă”

Un reportaj sub acoperire dezvăluie condițiile grele de muncă ale imigranților est-europeni angajați în hoteluri din Irlanda, unde orele lungi, stresul și salariile mici fac parte din viața de zi cu zi.

Agnieszka Labedzka, o femeie din Republica Cehă, a fost angajată ca femeie de serviciu într-un hotel dintr-un mic oraș aflat la 50 km de Dublin. După un interviu realizat online, ea a ajuns să muncească într-un mediu dominat de colegi slovaci, similare cu experiențele sale anterioare de muncă în străinătate. La hotel, s-a confruntat cu promisiuni de salarii care nu au fost respectate și cu condiții de muncă din ce în ce mai dificile.

Ziua ei de lucru începea devreme, iar pe parcursul celor 11 ore de muncă, rareori avea timp să ia o pauză. Împreună cu colegii săi, era responsabilă de curățenia camerelor, de pregătirea meselor și de alte sarcini care se acumulau rapid din cauza lipsei de personal. Presiunea de a lucra rapid și eficient a fost atât de mare încât a suferit de epuizare fizică și emoțională, adesea simțind că nu poate ține pasul.

Problemele legate de contractele de muncă și de plata salariilor au fost o altă sursă de frustrare. Mulți angajați nu aveau contracte clare și, fără un PPS (număr personal de securitate socială), statul irlandez le reținea o mare parte din venituri ca impozit de urgență. Veronika, o colegă de muncă, a povestit că a așteptat peste două luni pentru a primi un contract și că prima sa leafă a fost de doar 315 €.

Pe lângă orele de muncă epuizante, angajații hotelului erau supuși la condiții stricte și neplăcute în căminul în care erau cazați. Supravegheați prin camere CCTV, ei nu puteau cumpăra bere din hotel și erau obligați să facă drumuri lungi până la o benzinărie pentru lucruri simple. Multe dintre orele de muncă nu erau înregistrate corect, iar plata era adesea sub ceea ce ar fi trebuit să fie.

După doar o săptămână de muncă, Agnieszka a decis să părăsească hotelul, trimițând un mesaj politicos managerului pentru a-l informa. În final, a primit 369 € pentru cele opt zile de muncă, o sumă diminuată din cauza taxelor reținute în lipsa unui PPS.

Experiența Agnieszkei nu este una izolată. Colegii ei, care au venit în Irlanda cu mari speranțe, au fost adesea dezamăgiți de condițiile de muncă dure și de lipsa de respect față de muncă lor.

☘️ Gardaí ar putea avea nevoie de mai multe puteri pentru a aresta și condamna bărbații care plătesc pentru servicii sexuale

Gardaí ar putea primi mai multe puteri pentru a aresta și condamna bărbații care plătesc pentru servicii sexuale, înainte de publicarea unei revizuiri mult așteptate a legii anti-prostituție din Irlanda. Ruhama, o organizație caritabilă care sprijină supraviețuitorii traficului de persoane și exploatării sexuale, și-a exprimat speranța că An Garda Síochána va primi astfel de puteri pentru a crește numărul de condamnări în baza legii din 2017.

Helen McEntee a confirmat că revizuirea legii, promisă de guvern, și care are deja o întârziere de patru ani, va fi „gata în săptămânile următoare”.

Fostul ministru al justiției, Frances Fitzgerald, a adoptat în 2017 o lege care face ilegală plata pentru servicii sexuale, ca parte a unui plan de a „pune capăt cererii” pentru prostituție în Irlanda.

Susținătorii legii au afirmat că aceasta va contribui la reducerea exploatării sexuale prin perturbarea pieței. Cu toate acestea, alții au susținut că legislația ar împinge munca sexuală în clandestinitate și ar face-o mai periculoasă. Guvernul a fost criticat și pentru dublarea pedepsei pentru „menținerea unui bordel”, ceea ce ar putea pedepsi lucrătoarele sexuale care locuiesc împreună pentru siguranță.

Ministrul justiției a confirmat că revizuirea legii, care inițial trebuia finalizată până la sfârșitul anului 2020, se află acum în faza finală în cadrul departamentului său.

„Au existat răsturnări de situație și obstacole în acea revizuire,” a spus McEntee.

Anul trecut, s-a dezvăluit că un avocat de renume, Maura Butler, a avut contractul reziliat de către departamentul ministrului după ce raportul pe care trebuia să-l redacteze în trei luni a fost întârziat cu trei ani. Butler, care a primit peste 300.000 de euro pentru diferite rapoarte guvernamentale, a fost criticată de oficiali pentru lipsa progreselor reale în elaborarea raportului. În cele din urmă, McEntee a cerut propriilor funcționari să finalizeze revizuirea legii.

Barbara Condon, directoarea Ruhama, a declarat că organizația așteaptă recomandările din raport, sperând că Gardaí vor primi puteri sporite pentru a obține mai multe condamnări.

La lansarea raportului anual Ruhama, Frances Fitzgerald a subliniat că speră ca revizuirea legii să o întărească, nu să o slăbească.

„Trebuie să învățăm din experiențele Gardaí în aplicarea legii. Legislația trebuie modificată pentru a le ușura munca și pentru a ne asigura că vom obține mai multe condamnări,” a spus Fitzgerald.

La eveniment, a vorbit și o femeie care a fost traficată în Irlanda pentru exploatare sexuală. Femeia, care dorește să rămână anonimă, a descris cum a fost violată de mai multe ori și a experimentat traume extreme.

„Seria de traume și durere prin care am trecut este de nedescris. Drepturile mele ca femeie au fost încălcate în cele mai nepotrivite moduri. Am fost atât de speriată și incapabilă să vorbesc. Eram fără voce, fără ajutor, fără prieteni. Am contemplat sinuciderea de multe ori, simțind că mi-am pierdut toate motivele de a trăi,” a mărturisit ea.

Femeia, care a primit aplauze în picioare, lucrează acum în domeniul asistenței medicale. „Am venit în Irlanda într-un mod trist, fără alegerea mea, dar acum pot spune că trăiesc fericită aici datorită vouă, oamenilor minunați,” a adăugat ea.

☘️ Noaptea Culturii aduce artiști și spectacole pe străzile din întreaga țară

Astă-seară, artiști, muzicieni și performeri vor invita publicul să ia parte la Noaptea Culturii, un eveniment desfășurat pe străzile din întreaga țară. De la învățarea artei tatuării unei banane la Dublin Ink până la participarea într-un spectacol unic cu circul comunitar din Galway, Noaptea Culturii oferă un program variat de evenimente captivante pentru toate vârstele.

Ajuns la a 19-a ediție, evenimentul a crescut considerabil și este acum un punct de reper anual pe calendarul cultural, unde toată lumea este invitată să exploreze artele și cultura, gratuit.

Totul a început ca un eveniment inovator, dar modest, în Dublin, în 2006, și a devenit între timp o sărbătoare națională majoră, la care anul trecut au participat peste 1,2 milioane de oameni.

Organizat de Consiliul Artelor, evenimentul promite și mai multe activități anul acesta. Într-o declarație pentru RTÉ News, Maureen Kennelly, directoarea Consiliului Artelor, a spus că este optimistă că numărul evenimentelor va crește față de cele peste 1.700 de activități desfășurate anul trecut.

„Noaptea Culturii a devenit o parte integrantă a calendarului național și suntem extrem de mândri de relațiile, conexiunile și imaginația pe care toate grupurile și locațiile participante le aduc la această zi specială”, a declarat Kennelly.

Ea a adăugat: „Programul este impresionant, iar accesul la evenimente și locuri crește în fiecare an, ceea ce este foarte încurajator.”

Tema folosită anul acesta de Consiliul Artelor este „Cum vei sărbători Noaptea Culturii?”, iar programul include o gamă diversă și impresionantă de activități.

Locațiile vor deschide porțile până târziu, iar evenimentele unice sunt programate în diferite locuri participante, toate fiind gratuite.

Unul dintre momentele de vârf include Teatrul Abbey, care își va deschide ușile publicului pentru a asista la repetiția generală a următorului său spectacol major, „Grania” de Lady Gregory, ce va avea premiera săptămâna viitoare.

Caitriona McLaughlin, directoarea artistică a teatrului, a explicat pentru RTÉ News că este pentru prima dată când publicul va avea acces la o repetiție generală, subliniind că astfel de repetiții sunt, de obicei, momente când lucrurile pot merge greșit și sunt corectate departe de ochii spectatorilor.

„Ne-am dorit ceva special pentru Noaptea Culturii, așa că am oferit 50 de bilete pentru această repetiție, iar 1.000 de persoane au aplicat pentru a fi selectate printr-o tragere la sorți. Este emoționant pentru noi, dar reflectă perfect aventura pe care o oferă acest eveniment.”

Lista tuturor evenimentelor poate fi găsită pe culturenight.ie