🍀 Oficialii din domeniul sănătății identifică contactele apropiate ale adolescentei care a murit de meningită

Departamentul de Sănătate Publică Mid West a anunțat miercuri că a identificat contactele apropiate ale unei persoane care a murit de meningită în regiunea Mid West.

Persoana decedată, numită local Aoife Johnston (16 ani) din Cronan Lawn, Shannon, Co Clare, a fost lovită de boală la sfârșitul săptămânii trecute și a murit luni la Spitalul Universitar Limerick.

Domnișoara Johnston “s-a stins în pace înconjurată de familia ei iubitoare”, se arată într-un anunț necrologic.

Omagii aduse domnișoarei Johnston au fost lăsate într-o carte de condoleanțe online, inclusiv un refren emoționant care spunea “Odihnește-te în pace, înger frumos. Zboară sus”.

Domnișoara Johnston, care a lăsat în urmă “familia sa sfâșiată, părinților James și Carol, surorile Meagan și Kate, bunicilor”, a fost înmormântată la McMahon’s Funeral Home Shannon (18:00-19:30) miercuri, urmată de mutarea la biserica St John and Paul’s Church, Shannon.

Slujba de înmormântare are loc joi la ora 11.00, urmată de înmormântarea în cimitirul Illaunmanagh.

Departamentul de Sănătate Publică Mid-West a declarat că “investighează un singur caz de boală meningococică confirmată în Clare”.

Acesta a fost notificat despre acest caz “în ultimele zile, în ceea ce privește un adolescent care, din păcate, a murit”. “Oferim sincerele noastre condoleanțe familiei și prietenilor persoanei decedate”, a declarat departamentul. “Contactele apropiate sunt identificate de către Public Health Mid-West și sunt contactate și li se oferă tratament”.

Acesta a subliniat că “riscul general pentru comunitatea în general este considerat scăzut”, dar că meningita “este o boală gravă care implică inflamarea membranelor care acoperă creierul și măduva spinării și poate fi cauzată de o varietate de germeni diferiți, în principal bacterii și viruși”.

“Răspândirea de la persoană la persoană a bolii meningococice este foarte neobișnuită, în special cu alte persoane care nu sunt din aceeași casă sau un contact personal fizic apropiat.

“Meningita bacteriană este mai puțin frecventă, dar de obicei mai gravă decât meningita virală și necesită tratament urgent cu antibiotice. ” Meningita bacteriană poate fi însoțită de septicemie (otrăvire a sângelui). Bacteria trăiește în mod natural în nas și în gât la persoanele sănătoase și normale, fără a provoca boli. “Răspândirea bacteriei este cauzată de picăturile din nas și gură.”

Departamentul a precizat că boala apare “cel mai frecvent la copiii mici și la adolescenți, de obicei sub formă de cazuri izolate”.

Acesta a recomandat: “Meningita bacteriană sau septicemia necesită tratament antibiotic urgent”. “Deși riscul pentru comunitatea în general este considerat scăzut, dorim ca publicul larg să fie conștient de semnele și simptomele acestei boli”.

Semnele și simptomele pot include dureri de cap severe, febră, vărsături, somnolență, disconfort sub formă de lumină puternică, rigiditate a gâtului, erupții cutanate. “Sfătuim ca, în cazul în care cineva are motive de îngrijorare, să contacteze imediat medicul de familie și să se asigure că este solicitată expertiza medicală”, a spus acesta.

Departamentul a precizat că boala meningococică B este “prevenită prin vaccinare”.

“Vaccinul MenB a fost introdus în Irlanda pentru toți copiii născuți la 1 octombrie 2016 sau după această dată, deoarece copiii sub un an prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire cu meningococul B”. “Tuturor copiilor li se oferă vaccinul MenB la vârsta de 2 și 4 luni, cu o doză de rapel de vaccin MenB administrată la 12 luni.” “Elevilor din primul an de liceu li se oferă vaccinul Men ACWY.” Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul web al HSE.

🍀 Medicul-șef al Irlandei spune că persoanele vulnerabile ar trebui să poarte măști la serviciile religioase

Medicul șef, profesorul Breda Smyth, a îndemnat persoanele vulnerabile să poarte măști atunci când participă la serviciile religioase în perioada Crăciunului.

Prof. Smyth a declarat pentru emisiunea News at One de la postul de radio RTÉ că orice persoană care se confruntă cu Covid sau simptome de gripă nu ar trebui să participe la slujbe sau în medii reunite. Populația generală ar trebui să ia în considerare luarea de măsuri preventive pentru a-i ajuta pe ceilalți, a adăugat ea.

A existat o creștere semnificativă a cazurilor de Covid în ultima săptămână, cu 120 de cazuri spitalizate peste noapte, dintre care 19 se află la terapie intensivă. De asemenea, a existat o creștere de 75% a cazurilor de gripă, cu o creștere de 35% a spitalizărilor legate de gripă.

Majoritatea pacienților care au fost spitalizați cu Covid au avut peste 65 de ani sau au fost copii. A existat o creștere de 65 la sută a numărului de spitalizări în rândul celor cu vârste cuprinse între cinci și 14 ani.

Creșterea numărului de cazuri spitalizate cu Covid în ultimele șapte zile este îngrijorătoare, a declarat profesorul Smyth. Ea i-a îndemnat pe toți cei care sunt eligibili fie pentru rapelul Covid, fie pentru vaccinul antigripal, să beneficieze de acesta cât mai curând posibil.

Prof. Smyth a subliniat că tratamentele antivirale sunt, de asemenea, disponibile pentru cei care sunt considerați cu risc ridicat. Orice persoană cu vârsta de peste 75 de ani care a fost complet vaccinată și care prezintă simptome ar trebui să fie evaluată din punct de vedere medical pentru a vedea dacă este eligibilă pentru un tratament antiviral.

“Este important să folosim toate instrumentele din dotare.”

Tot ceea ce se poate face a fost organizat pentru a face față provocării amenințării comune a Covidiei și a gripei în această iarnă, a spus ea, deoarece au văzut ce s-a întâmplat în iarna din emisfera sudică.

Prof. Smyth a făcut apel la persoanele care folosesc transportul public să poarte măști ca un act de solidaritate – aceasta a fost o măsură simplă care ar putea menține oamenii în siguranță, a spus ea.

🍀 Infracțiunile de furt și răpire înregistrează cele mai mari creșteri în cele mai recente statistici privind criminalitatea

Furturile și infracțiunile conexe au înregistrat o creștere bruscă în anul care s-a încheiat la sfârșitul lunii septembrie, arată datele Oficiului Central de Statistică (OCS).

Astfel de infracțiuni, în număr de 62.546 în acest an, au crescut cu 39% față de perioada precedentă de 12 luni, în timp ce răpirile și infracțiunile conexe au crescut cu 29%.

Omuciderile și infracțiunile conexe au crescut, de asemenea, cu 12 procente.

Dintre cele 12 categorii de infracțiuni analizate, doar două au înregistrat scăderi față de anul precedent: infracțiunile legate de droguri controlate (în scădere cu 19%) și infracțiunile legate de arme și explozibili (în scădere cu 1%).

Infracțiunile legate de tentativele sau amenințările de omor, agresiunile și hărțuirile au crescut cu o cincime, ajungând la 23 229, urmate de infracțiunile de tâlhărie (în creștere cu 18%, ajungând la 9 885) și de infracțiunile de jaf, extorcare și deturnare (în creștere cu 17%, ajungând la 1 975).

Infracțiunile de natură sexuală au înregistrat cea mai mică creștere în acest an, cu 6 procente.

În timp ce furturile au crescut în toate regiunile, cea mai mare creștere a fost înregistrată în sud (+43%) și în nord-vest (+32%).

Sudul a înregistrat, de asemenea, cea mai mare creștere în ceea ce privește tentativele sau amenințările cu crima, agresiunile, hărțuirile și infracțiunile conexe (+28%), în timp ce regiunea metropolitană Dublin a înregistrat cea mai mică creștere a acestor cazuri (+15%).

Numărul bărbaților înregistrați ca victime ale tentativelor sau amenințărilor cu crima, agresiunilor, hărțuielilor și infracțiunilor conexe a crescut cu 5%, categoria celor sub 18 ani înregistrând cea mai mare creștere (+14%).

În mod similar, numărul femeilor înregistrate ca victime ale unor astfel de infracțiuni a crescut, de asemenea, cu 5 %, categoria de vârstă 30-44 de ani înregistrând cea mai mare creștere (10 %).

🍀 Preotul paroh din Rathkeale solicită discuții de pace pentru a opri violențele

Gardieni înarmați patrulează în oraș pentru a încerca să țină sub control tensiunile care au izbucnit lunea trecută.

Preotul paroh din Rathkeale a făcut apel la grupurile implicate într-o dispută violentă din oraș să facă un pas înapoi și să se abțină de la alte violențe, înainte de Crăciun.

Părintele Robert Coffey a făcut apel la discuții de pace, în timp ce polițiștii înarmați patrulează în oraș pentru a încerca să țină sub control tensiunile care au degenerat lunea trecută.

Mai multe mașini au fost distruse și se presupune că au fost folosite macete atunci când mașinile au fost atacate în timpul unor incidente violente în oraș.

Luna trecută, gardaí au confiscat arme la o proprietate din oraș, iar o casă mobilă a fost avariată atunci când bărbați purtând cagule au atacat-o cu macete și cârlige de tăiat.

Un clan din Limerick, din comunitatea stabilită, este, de asemenea, monitorizat, fiind suspectat că a încercat să extorcheze proprietăți și terenuri de la travellerii stabiliți în oraș.

În luna octombrie a anului trecut, un gardian a fost rănit într-un incident de tamponare, iar gardienii au investigat rapoartele privind focuri de armă trase asupra unei mașini din oraș.

“În calitate de comunitate creștină, ne rugăm ca pacea să fie restabilită în comunitatea noastră și ca persoanele implicate să se așeze la masă și să își rezolve diferendele”, a declarat părintele Coffey.

Făcând apel la calm, a spus el: “Îi rog să facă acest lucru mai ales în această perioadă de Crăciun”.

Părintele Coffey a spus că oamenii ezită să vorbească în public despre noul val de violență, dar că pur și simplu doresc ca acesta să se încheie, de dragul tuturor celor din comunitate.

“Oamenii își țin sfatul pentru ei înșiși, este o situație delicată și dacă spui ceva ar putea fi înțeles greșit.”

“Nu am auzit niciun comentariu real despre asta, pentru că este foarte delicată, nu am auzit pe nimeni spunând nimic substanțial, doar că toată lumea speră că (cei implicați) se vor așeza la masă și își vor rezolva diferendele, asta e tot – este un lucru foarte sensibil.”

Stephen Keary, un consilier local Fine Gael pentru zona respectivă, a declarat pentru programul Morning Ireland de la postul de radio RTÉ că situația actuală din oraș este “inacceptabilă într-o societate civilizată”.

“Legea țării este acolo pentru ca toată lumea să o respecte. Nu este respectată în acest moment în Rathkeale de către acești oameni care se dușmănesc”, a spus el.

El l-a lăudat pe ministrul interimar al justiției, Simon Harris, pentru vizita sa în oraș și a adăugat că susține apelurile pentru implicarea travellers în Comitetul comun de poliție, care se va reuni într-o sesiune specială vineri dimineață pentru a aborda evoluțiile recente.

Bernard Joyce, directorul Mișcării irlandeze a Travellers care a apărut, de asemenea, în cadrul emisiunii, a încurajat pe oricine are informații să contacteze An Gárda Siochána, adăugând că “rezultatul dorit este de a îmbunătăți poliția comunitară, de a lucra între comunități pentru a preveni ca astfel de incidente să se materializeze în viitor [și] de a detensiona problemele care se pot materializa”.

Un purtător de cuvânt al HSE Mid West Community Healthcare a confirmat că o clinică medicală mobilă, un serviciu oferit anual pentru a face față valului de populație din oraș în perioada Crăciunului, va fi disponibilă din nou în perioada 22-31 decembrie, urmând să se închidă în ziua de Crăciun.

Un medic și o asistentă medicală vor fi disponibili la Unitatea de sănătate a travellers care sprijină sănătatea și bunăstarea travellers de la 11:00 și 16:00 zilnic.

Orice persoană care se prezintă la clinică cu simptome Covid-19 va fi rugată să efectueze un test antigen înainte de a intra în clinică și este obligată să aducă cu ea un card medical, un card EHIC sau un card NHS.

🍀 Organismul irlandez de supraveghere a găsit mai multe imagini de abuz sexual asupra copiilor anul trecut decât în ultimii 21 de ani la un loc

Organismul irlandez de supraveghere a conținutului online ilegal a detectat anul trecut 14772 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor pe internet – mai multe decât în toți cei 21 de ani anteriori la un loc.

În ultimul său raport anual, Hotline.ie a declarat că anul 2021 a fost cel mai “oneros” din istoria sa de lucru pentru a detecta și elimina abuzurile online.

Un sfert din imaginile de abuz detectate “păreau să fi fost generate chiar de copii”, a avertizat raportul.

În aceste cazuri, au existat dovezi de “aranjare sau constrângere din partea adulților, în special în materialul video, cum ar fi un copil care primește complimente, instrucțiuni sau chiar amenințări [pe chat-ul video, alteori de la cineva prezent în cameră, deși nu este vizibil pe cameră]”.

Aproape una din 10 (9%) dintre imagini a fost generată pe calculator sau desenată pentru a înfățișa abuzuri sexuale grave asupra copiilor. Astfel de imagini sunt ilegale în conformitate cu legislația irlandeză.

Hotline.ie a declarat că abuzul “virtual” asupra copiilor pe internet a crescut constant în ultimii cinci ani. Anul trecut a marcat un “maxim istoric” în ceea ce privește detectarea unor astfel de imagini.

“Este o tendință îngrijorătoare, deoarece urmărește să normalizeze consumul de imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor, în încercarea de a desensibiliza față de răul fizic și psihologic suferit de copiii adevărați care suferă abuzuri sexuale și exploatare”, a declarat organizația de supraveghere.

Raportul detaliază, de asemenea, că imaginile și videoclipurile cu abuzuri sexuale ale copiilor cu vârste cuprinse între patru și 12 ani au fost “cele mai răspândite”, reprezentând două treimi (66%) din toate imaginile detectate.

Gravitatea abuzurilor a variat de la “activități sexuale explicite ale unui copil la agresiuni sexuale cu penetrare asupra unui copil de către un adult, la tortură sexuală sadică și bestialitate cu implicarea unui copil”.

În luna septembrie a anului trecut, Hotline.ie a lansat un serviciu specializat care vizează abuzul de imagini intime (IIA) – schimbul de imagini sau videoclipuri intime fără consimțământ.

În primele sale 12 luni de funcționare, acesta a tratat 773 de rapoarte. Potrivit Hotline.ie, o operațiune similară din Marea Britanie a tratat 500 de rapoarte în primul său an de funcționare.

Dintre rapoartele irlandeze, 525 conțineau informațiile necesare pentru a localiza imaginile online, de unde acestea puteau fi eliminate.

Hotline.ie a precizat că analiza inițială a sugerat că bărbații sunt cel mai probabil victimele “sextortion” prin “șantaj prin webcam” sau prin amenințarea de a expune imagini sexuale.

Victimele au declarat că au fost amenințate pe rețelele de socializare, prin intermediul aplicațiilor de dating sau pe serviciile de videochat. Cu toate acestea, doar unul din șapte a optat să raporteze abuzul la An Garda Síochána.

La lansarea raportului, ministrul interimar al justiției, Simon Harris, a subliniat “munca importantă, demnă și dificilă” depusă de Hotline.ie.

“Fiecare imagine este o crimă”, a spus el. “Fiecare imagine are o victimă, sau mai multe victime, care au suferit abuzuri și care sunt revictimizate de fiecare dată când abuzul lor este vizualizat, deoarece este împărtășit în întreaga lume. Nu trebuie să ne împietrim sau să ne obișnuim niciodată cu aceste cifre”.

Ana Niculescu, director executiv al Hotline.ie, a declarat că ar putea fi “copleșitor” să descoperim abuzurile online “dar nu ne putem permite să ne uităm în altă parte”.

“Există motive de speranță, siguranța online și criminalitatea cibernetică urcând pe agenda națională și globală”, a adăugat ea.

Săptămâna trecută, a fost avertizată că o întârziere de trei ani în examinările criminalistice efectuate de Garda asupra computerelor și dispozitivelor folosite pentru a vizualiza materiale de abuz sexual asupra copiilor (CSAM) a pus copiii în pericol de a fi supuși unor “abuzuri care pot fi prevenite”.

Dr. Conor O’Mahony, raportor special pentru protecția copilului, a declarat că din aproape 7.000 de rapoarte de CSAM online raportate de o linie telefonică națională către gardaí în 2020, doar 160 au fost investigate.

Descriind o astfel de inacțiune din partea gardaí cu privire la CSAM ca fiind “alarmantă”, el a spus că a lăsat autorii “în libertate pentru perioade îndelungate”, chiar și după ce au ajuns în atenția gardaí.

🍀 Un șofer de taxi din Dublin a fost încarcerat pentru că a transportat canabis în valoare de 100.000 de euro

Un șofer de taxi din Dublin a fost condamnat la trei ani de închisoare după ce a fost de acord să transporte canabis în valoare de aproximativ 100.000 de euro, în ceea ce un judecător a descris ca fiind o “greșeală uriașă de judecată”.

Mark Byrne (47 de ani) a pledat vinovat de deținerea canabisului în vederea vânzării sau furnizării la Watermill Drive, Raheny, Dublin 5, la 22 februarie 2021.

De asemenea, el a recunoscut că a deținut 3.500 de euro în numerar ca produs al infracțiunii și că a deținut un telefon mobil Nokia în scopul facilitării unei infracțiuni de trafic de droguri la Springdale Road, Raheny, la aceeași dată.

Pronunțând sentința miercuri la Dublin Circuit Criminal Court, judecătorul Martin Nolan a declarat că Byrne nu are cazier judiciar și este “foarte puțin probabil” să se mai prezinte în fața instanțelor de judecată.

“Pot să accept că era disperat după un ajutor financiar, dar este un om matur și ar fi trebuit să știe mai bine decât să se implice în acest comportament criminal; a făcut o mare greșeală de judecată”, a declarat judecătorul Nolan.

Istoric bun de muncă
Judecătorul a remarcat că Byrne, cu adresa Richmond Park, Monkstown, Co Dublin, are un istoric de muncă foarte bun și a fost șofer de taxi timp de 20 de ani.

Fiona Murphy SC, apărătoarea lui Byrne, a declarat că nu există niciun dubiu că Byrne posedă vreun element de bogăție și că acum și-a pierdut mijloacele de trai, deoarece licența de taxi i-a fost revocată.

Doamna Murphy a declarat că Byrne a avut probleme financiare foarte serioase și că familia sa a avut într-adevăr dificultăți în a se descurca, astfel încât a simțit că nu avea nicio opțiune.

Avocatul a spus că Byrne a fost “în mod clar cineva care a fost folosit de cineva mai sinistru” și a citat un raport psihologic care spune că era ușor de manipulat și că suferea de anxietate și depresie severă.

Doamna Murphy a declarat că Byrne are o familie foarte solidară și muncitoare și că este foarte conștient de daunele pe care le-a provocat.

Instanța a auzit că Byrne a primit 3 500 de euro drept compensație sau recompensă pentru că a transportat drogurile.

Judecătorul Nolan l-a condamnat pe Byrne la trei ani de închisoare.

❤️ DONEAZĂ ❤️

Fă o donație pentru Informatia IRL

Dacă vrei să ajuți Informatia IRL și să continuăm să vă aducem știri zilnice o poți face cu o mică donație apăsând pe butonul DONAȚIE.
Vă mulțumim!

Donații lunare pentru Informatia IRL