🍀 Este posibil ca elevii din școlile secundare să aștepte până pe 12 aprilie pentru a reveni la școală

Mulți elevi ar putea fi nevoiți să aștepte până pe 12 aprilie înainte de a se întoarce la sala de clasă, în conformitate cu planurile de redeschidere a școlii legate de pandemia Covid-19, discutate de sindicatele personalului școlar și de guvern.

Sindicatele sunt așteptate să finalizeze luni un plan de reîntoarcere la școală cu oficialii Departamentului Educației, înainte ca un anunț formal să fie făcut în urma unei ședințe a cabinetului de a doua zi.

După cum relatează The Irish Times, în cadrul proiectelor, școlile primare se vor redeschide cel mai devreme de la 1 martie, pentru junior infants, senior infants, clasele întâi și clasele a doua. La al doilea nivel, elevii de Leaving Cert ar avea prioritate să revină la aceeași dată.

Se așteaptă ca restul claselor de la școlile primare să reînceapă câteva săptămâni mai târziu. Cu toate acestea, ritmul acestei reveniri va fi supus îndrumării autorităților de sănătate publică.

La al doilea nivel, se înțelege că sindicatele discută despre revenirea anului trei și cinci în câteva săptămâni, urmate de restul claselor. Cu toate acestea, având în vedere că școlile se închid pentru sărbătorile de Paște pe 26 martie, este foarte probabil ca mulți dintre acești elevi să nu se întoarcă la școală decât pe 12 aprilie.

Președintele Asociației Naționale a Directorilor și Directorilor Adjuncti (NAPD) a declarat că testarea de rutină Covid-19 a profesorilor și elevilor ar trebui luată în considerare în mod continuu pentru a se asigura că școlile rămân deschise.

Michael Cregan a spus: „Sănătatea și siguranța personalului și a studenților nu trebuie niciodată compromise. Trebuie să luăm în considerare în mod serios o astfel de mișcare pentru a ne asigura că școlile rămân în siguranță și că ținem Covid sub control ”.

Deparat, mii de elevi cu nevoi speciale sau suplimentare se întorc de astăzi la clasele din școlile obișnuite. Școlile cu nevoi speciale s-au deschis la începutul acestei luni, cu o participare de 50%, astfel că copiii cu nevoi mai complexe merg la școală timp de două sau trei zile pe săptămână.

În cadrul unui cadru de redeschidere a școlii, care este discutat cu sindicatele, părinții vor fi rugați să semneze formulare de declarație care să ateste că nu au motive să creadă că copilul lor are o boală infecțioasă, cum ar fi Covid-19.

🍀 Garda poate fi trimisă din nou în locurile pitorești, parcuri și plaje, datorită aglomerației din weekend.

Numărul mare de oameni adunați în locuri publice în weekend va duce foarte probabil la o redistribuire a personalului Garda în locații populare pentru a descuraja formarea mulțimilor, potrivit unor surse din cadrul Garda Dublin. Garda spune că va reintroduce puncte de control în unele locuri pitorești și parcuri din toată țara după ce mulțimile s-au adunat în weekend datorită vremii bune, asta în ciuda restricțiilor de nivelul 5.

Surse din cadrul Garda din Dublin au declarat că pare să existe o creștere notabilă a numărului de oameni care socializează în aer liber.

Cu toate acestea, ei au spus că mii de oameni care au ieșit în locurile populare duminică locuiau la mai puțin de 5 km de aceste locații aglomerate și li s-a permis să facă exerciții în acea „zonă de 5 km de acasă”.

Biroul de Lucrări Publice a raportat că Phoenix Park, Dublin, a fost „extrem de aglomerat” duminică, cu toate parcările „aproape de capacitatea maximă” la ora prânzului. Cei care au planificat să viziteze parcul au fost rugați să „ia în considerare mersul pe jos sau cu bicicleta”.

După o cerere venită de la Garda în încercarea de a controla mulțimea de oameni care merge în parc, Poarta Chapelizod a fost închisă până la ora 18:00.

Consiliul Județean Fingal a raportat că parcurile sale erau „extrem de aglomerate” duminică și a îndemnat oamenii „să nu conducă pentru a ajunge la parcuri sau plaje” la mai mult de 5 km de casă.

Când mulțimea a început să adune duminică dimineața, Garda a cerut consiliului să închidă parcarea de la Newbridge Demesne din Donabate. Consiliul a închis porțile și nu a mai permis vehicule în interior, spunând că parcarea va fi închisă până la un nou anunț.

Plaja Donabate a fost, de asemenea, foarte aglomerată, precum și cele din Malahide și Portmarnock, unde parcările erau supra-aglomerate.

Alte locații, cum ar fi Sandymount din sudul Dublinului și Howth din nordul Dublinului, au fost, de asemenea, foarte ocupate cu amatorii de excursii de o zi.

Garda din Phoenix Park a declarat că Garda a încurajat oamenii să respecte reglementările Covid-19, inclusiv cerința de a rămâne acasă, cu excepția călătoriilor esențiale și de a face mișcare la maxim 5 km de acasă.

“Garda poate face recomandări autorităților locale sau rangerilor din parcuri în ceea ce privește gestionarea traficului și a mulțimii”, a adăugat Garda, cerând închiderea unor parcuri atunci când este necesar în timpul pandemiei. „În cele din urmă, autoritățile locale sunt agențiile principale în ceea ce privește gestionarea facilităților publice și ar trebui să fie în măsură să răspundă la întrebările din mass-media legate de aceste facilități”

🍀 Construcțiile și magazinele vor fi probabil industriile „primele pe listă” care se vor redeschide atunci când numărul cazurilor scade

CONSTRUCȚIILE ȘI MAGAZINELE sunt probabil primele industrii cărora li se permite redeschiderea odată cu scăderea cazurilor de Covid-19, în timp ce sectorul ospitalității se va confrunta cu o așteptare mai lungă.

Experții în sănătate publică anticipează o „vară în aer liber” pentru Irlanda, cu o posibilă ușurare a restricțiilor privind contactele sociale, dacă numărul cazurilor o permite.

Vorbind la RTÉ Radio One’s This Week, profesorul Phillip Nolan, președintele Grupului consultativ pentru modelarea epidemiologică irlandeză, a declarat că construcțiile și comerțul cu amănuntul sunt probabil industriile „primele pe listă” care vor reveni atunci când numărul cazurilor va scădea.

Nolan a spus că experții în sănătate publică „se vor concentra asupra a ceea ce este important pentru societate, a ceea ce este important pentru sănătatea noastră mentală, a realității că în aer liber este mai sigur decât la interior, a realității că un anumit nivel de amestecare între gospodării va fi necesar pentru ca noi să rămânem sănătoși când vom intra în vară”.

„Unele sectoare, cum ar fi comerțul cu amănuntul și construcțiile, sunt mai sigure decât altele, așa că ar fi logic să fie pe primul loc pe listă atunci când suntem într-o situație mai bună”, a spus Nolan.

Este puțin probabil ca puburile și restaurantele să poată fi redeschise până la mijlocul verii, a spus Taoiseach Micheál Martin.

Guvernul preconizează întoarcerea sectorului ospitalităii până când numărul cazurilor este semnificativ mai mic. Federația Irlandeză a Hotelurilor a declarat că lucrătorii din sectorul ospitalității sunt dezamăgiți de perspectiva altor câteva luni înainte de orice redeschidere a puburilor și restaurantelor.

O redeschidere la mijlocul verii ar avea un impact semnificativ asupra industriei turismului și ar afecta aproximativ 160.000 de lucrători din sectorul ospitalității care și-au pierdut temporar locurile de muncă.


🍀 Trei cazuri cu varianta braziliană P1 a virusului Covid au fost detectate în Irlanda

Detectarea tulpinei braziliene a Covid-19 este o „adevărată îngrijorare” pentru lucrătorii din fabricile de carne, care se tem că ar putea fi mai contagioasă decât arată cifrele oficiale, a declarat un sindicat din industrie.

Echipa Națională de Urgență a Sănătății Publice (Nphet) a anunțat că trei cazuri ale variantei braziliene, cunoscută și sub numele de P1, au fost identificate în Irlanda.

Varianta virusului din Marea Britanie, cunoscută sub numele de B117, reprezintă în prezent 90% din toate cazurile noi de Covid din Irlanda. O variantă sud-africană este, de asemenea și ea în circulație.

Se crede că noile variante sunt mai transmisibile și s-au exprimat îngrijorări cu privire la faptul că vaccinările utilizate în prezent ar putea să nu fie la fel de eficiente împotriva acestor variante, deși cercetările pe această temă sunt încă în curs de desfășurare.

Greg Ennis, organizatorul diviziei de producție a SIPTU, a declarat că între 60 și 70% dintre lucrătorii din fabricile de carne sunt migranți, un „număr important” dintre aceștia fiind din Brazilia și Africa de Sud.

„Știm că lucrătorii au tendința de a-și păstra concediul din timpul anului și de a călători acasă în Brazilia, de exemplu, de Crăciun. Este destul de obișnuit și asta s-a întâmplat anul acesta ”, a spus dl Ennis.

„Am cerut situația de carantină în noiembrie și decembrie, pentru ca carantina să fie cu adevărat aplicată și controlată din cauza numărului de lucrători migranți care lucrează în industria cărnii și care călătoresc înainte și înapoi la familiile lor.”

Aproximativ 20 la sută dintre lucrătorii din fabricile de carne au contractat Covid-19 de la debutul pandemiei, cu trei focare în ultimele săptămâni, potrivit sindicatului.

Cele trei cazuri ale variantei braziliene care au fost detectate săptămâna trecută au fost direct asociate cu călătoriile recente din Brazilia. O purtătoare de cuvânt a Departamentului Sănătății a spus că persoanele care au fost testate pozitiv „s-au auto-izolat” la sosirea lor în țară.

Oficialii din domeniul sănătății publice au spus că nu există dovezi ale transmiterii mai ample a variantei.

Un purtător de cuvânt al Meat Industry Ireland (MII), un grup care reprezintă procesatorii de carne, a declarat că membrii săi sunt „extrem de vigilenți” cu privire la riscul pe care îl prezintă Covid-19.

„Protocoale robuste și măsuri de atenuare rămân în vigoare. Continuă să aibă loc teste PCR regulate ale angajaților din sectorul procesării cărnii. Până în prezent, s-au efectuat peste 116.000 de teste cu o rată de pozitivitate foarte scăzută de 0,8% “, a spus purtătorul de cuvânt.

🍀 Patru din cinci persoane vizate de fraudatori anul trecut, spune AIB

Noile cercetări efectuate de AIB au arătat că patru din cinci persoane din Irlanda au fost vizate de fraudatori în ultimul an, după ce au primit fie un sms, un telefon sau un e-mail fraudulos.

Cercetarea arată că persoanele cu vârsta de peste 55 de ani au fost mai frecvet vizate de fraudatori, 85% din această grupă de vârstă declarând că au primit o formă de comunicare frauduloasă în ultimul an.

Cu toate acestea, clienții din toate categoriile de vârstă sunt încă vizați de fraudatori, 80% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani declarând că au primit o formă comunicare frauduloasă în ultimul an.

Anul trecut, pierderile de pe urma fraudei pe cardurile de credit și de debit ale consumatorilor irlandezi s-au ridicat la 22 de milioane de euro, potrivit datelor din industrie.

Cercetările efectuate de Amárach în numele AIB în februarie au arătat, de asemenea, că 33 la sută dintre persoane au primit o comunicare frauduloasă care părea că vine de la o bancă sau instituție financiară la care nu erau clienți, în timp ce 30 la sută au primit o comunicare frauduloasă care pretindea că este o companie de tehnologie. 22 la sută dintre oameni au primit un mesaj fraudulos care pretindea că vine de la Revenue.
Încurajator, cercetarea arată că 98 la sută dintre oameni nu răspund la astfel de forme de comunicare frauduloase, cum ar fi sms, apeluri telefonice sau e-mailuri, cu toate acestea este nevoie de vigilență, deoarece două la sută este încă un procent mare de oameni care răspund. 63% dintre oameni au ignorat smsul, apelul telefonic sau e-mailul fraudulos, în timp ce 16% au raportat incidentul ​​băncii lor. 11% s-au consultat cu un membru al familiei pentru a vedea dacă este fals, în timp ce 2% au răspuns, crezând că este mesajele sau apelurile sunt adevărate.

În general, oamenii știu cum să se protejeze împotriva fraudei, 86% dintre oameni știind că banca lor nu le va trimite niciodată un link, în timp ce 77% sunt conștienți că un mesaj fraudulos poate părea ca fiind un mesaj adevărat de la banca lor, fraudatorii folosind o metodă cunoscută sub numele de „smishing”.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 17 februarie.

Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document. Atenție: conform Art.2 aliniatul 5 de mai jos, operatorii de transport nu au voie să primească pasageri fără test RT-PCR, vaccin sau dovadă că deja au fost infectați cu Covid-19 în ultimele 90 de zile și au trecut 14 zile de confirmare.

Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.