🍀 „Living with Covid” 5 aprilie o posibilă dată pentru relaxarea restricțiilor

Nivelul 5 va fi extins și relaxarea restricțiilor este foarte puțin probabilă

Taoiseach Micheál Martin va anunța astăzi o prelungire a blocajului actual pentru cel puțin o lună, odată ce Guvernul va aproba planul actualizat „Living with Covid”.

Restricțiile vor fi prelungite până la 5 aprilie, când va fi făcută o revizuire a potențialului de relaxare a restricțiilor. În ciuda speranței că anumite activități sociale și economice ar putea avea parte de o relaxare limitată, surse din guvern au declarat aseară că numărul mare de cazuri și prioritatea reluării educației ar limita posibilitatea relaxării blocajului curent.

Mii de elevi care frecventează cursuri speciale în școlile primare și secundare obișnuite s-au întors luni la sălile de clasă pentru prima dată de dinainte de Crăciun.

Încă 330.000 de elevi se vor întoarce la școală săptămâna viitoare, când se vor întoarce unii elevi din învățământul primar, precum și elevii de Leaving Cert. Se așteaptă ca elevii să se întoarcă în două grupe pe 1 și 15 martie. Junior infants, senior infants, clasa I și a II-a se vor întoarce pe 1 martie împreună cu elevii de Leaving Cert. Alte clase de școală primară și cei din anii cinci vor reveni pe 15 martie. Restul elevilor de școli secundare nu se vor întoarce decât după sărbătorile de Paște de la mijlocul lunii aprilie.

Sectorul construcțiilor va rămâne probabil în continuare închis, în afară de scutirile actuale, în ciuda unei presiuni constante de a se permite lucrul la finalizarea caselor individuale.

Este probabil ca Guvernul să anuleze planurile de a permite o ușurare a restricțiilor în aer liber, inclusiv sporturile fără contact. Până săptămâna trecută, miniștrii discutau activ reluarea limitată a unor astfel de activități de la începutul lunii aprilie, dar, în ciuda argumentelor puternice aduse în favoarea sănătății mintale a oamenilor, continuarea numărului mare de cazuri și a presiunii asupra spitalelor au condus la eliminarea ridicării restricțiilor și este foarte puțin probabil să fie luată din nou în considerare până după Paște.

Restricțiile privind comerțul cu amănuntul neesențial și limita de exercițiu de 5 km vor rămâne în vigoare.

🍀 Ambasadorul României în Irlanda, rechemat de la post

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat un decret privind rechemarea doamnei Manuela Breazu din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Irlanda.
Doamna Manuela Breazu ocupa funcția din 2013, fiind unul dintre cei mai longevivi ambasadori dintre cei rechemați ieri prin decretele prezidențiale.  Ea și-a prezentat scrisorile de acreditare Președintelui Michael D. Higgins la data de 28 noiembrie 2013.
Doamna Manuela Breazu a fost numită în funcția de ambasador în Irlanda de Președintele Traian Băsescu în 2013, după ce fusese rechemată mai devreme în același an din funcția de Ambasador în Republica Argentina şi Republica Paraguay.
23 de ambasadori au fost rechemați ieri de la posturi, majoritatea datorită expirării mandatelor, mulți fiind numiți de domnul Kalus Iohannis, când acesta a preluat primul mandat de președinte.

🍀 Avertismente de vânt și ploaie în vigoare pentru întreaga țară

Met Éireann a emis o serie de avertismente meteorologice, de vreme foarte umedă și cu vânt, vreme așteptată să afecteze toată Irlanda în următoarele câteva zile.

În prezent, este în vigoare o avertizare Status Orange pentru precipitații pentru Cork, Kerry, Tipperary și Waterford și va dura până la ora 21:00. Aceasta va implica ploi foarte puternice astăzi, care probabil vor provoca inundații, cu precipitații totale de 50-80mm.

O avertizare Cod Galben de precipitații a intrat în vigoare la ora 21:00 aseară și este valabilă 24 de ore pentru Leinster, Connacht, Cavan, Monaghan, Clare și Limerick. Acest lucru poate duce la ieșirea din matcă a unor râuri și inundații de suprafață locale, cu precipitații totale de 30-50mm.

O avertizare de vânt cod galben pentru Munster, Carlow, Kilkenny, Wexford, Donegal, Galway, Mayo și Sligo a intrat în vigoare la ora 21:00 și este în vigoare până astăzi la 18:00.

Se estimează rafale de până la 110 km / h sau chiar mai mari pe coastele expuse. De asemenea, va exista riscul inundațiilor în zona de coastă, iar vânturile din sud vor atinge viteze medii ale vântului de 50-65 km / h.


🍀 Sateliții lui Elon Musk aduc internet de mare viteză în Kerry Valley

Aproape o treime din casele și afacerile din Kerry nu au un serviciu de internet de calitate

Black Valley din Kerry, este una dintre cele mai defavorizate zone din punct de vedere tehnologic din Irlanda, este ultima zonă electrificată din Irlanda, care a primit curent electric abia în anii 70. Black Valley urmează să obțină internet de mare viteză prin satelit în acest an într-un proiect pilot finanțat de miliardarul Elon Musk.

Musk, fondatorul SpaceX și producătorul de mașini electrice Tesla, formează un lanț de sateliți în spațiu pentru a oferi o conexiune rapidă la internet pentru locațiile rurale îndepărtate.

Secretul parafat printr-un un acord strict de nedivulgare a fost încheiat între compania miliardară Starlink și Consiliul județean Kerry în decembrie. Localnicii din Black Valley, Co Kerry, s-au obișnuit de mult cu sosirea întârziată a noilor tehnologii. Fiind cea mai îndepărtată destinație din Irlanda, a fost ultimul colț al țării care a fost conectată la electricitate în 1976.

La fel, a fost unul dintre ultimele locuri unde a ajuns telefonia fixă, în timp ce semnalul la telefonia mobilă este sporadic. Un proiect comunitar de internet de bandă largă anul trecut a trebuit limitat doar la folosirea internetului în școli.

🍀 Foști avocați care au sustras aproape 400.000 de euro de la bănci trimiși la închisoare

Doi foști avocați care au furat aproape 400.000 de euro de la bănci au fost încarcerați. 

Cuplul căsătorit de avocați a creat 60 de identități false, s-au deghizat și chiar au plătit persoane fără adăpost pentru numerele lor PPS pentru a frauda băncile și unele filiale ale Credit Union de câteva sute de mii de euro.

Keith Flynn (46 de ani), a fost închis timp de patru ani și Lyndsey Clarke (37 de ani) a fost trimisă la închisoare pentru doi ani. Cei doi au pledat anterior vinovați de acuzațiile de fraudă aduse la Curtea Penală a Circuitului Cork.

Cuplul, care avea o adresă pe Blarney Street din Cork, a pledat vinovat de conspirație pentru comiterea fraudelor ieșite la iveală în urma unei anchete Garda privind furtul de fonduri de la o serie de bănci și instituții financiare pe o perioadă de 18 luni.

Detectivul Garda Alan McCarthy a declarat instanței că perechea a creat 80 de conturi false folosind 60 de identități false pentru a frauda Bank of Ireland, AIB, Ulster Bank și mai multe sucursale Credit Union prin obținerea de credite bancare personale în mod necinstit.

El a spus că activitatea infracțională a perechii a început în ianuarie 2017, când au început să solicite împrumuturi bancare personale folosind identități false.

Cuplul, care s-a cunoscut când doamna Clarke a început să lucreze la cabinetul juridic al domnului Flynn în urmă cu opt ani, a contractat o serie de împrumuturi în instituții financiare folosind identități false.

Băncile și uniunile de credit au avut o pierdere de 394.804 EURO în urma activității infracționale a celor doi. Puțin peste 100.000 de euro au fost acum recuperați.

Procurorul avocat Siobhan Lankford, SC, a declarat că perechea conduce efectiv o „fabrică de identități”. Ea a spus că, fără o pledoarie de vinovăție, audierea unui proces ar fi implicat o „sarcină herculeană”, având în vedere cantitatea uriașă de documentație implicată.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 17 februarie.

Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document. Atenție: conform Art.2 aliniatul 5 de mai jos, operatorii de transport nu au voie să primească pasageri fără test RT-PCR, vaccin sau dovadă că deja au fost infectați cu Covid-19 în ultimele 90 de zile și au trecut 14 zile de confirmare.

Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.