🍀 Covid-19: 56 de decese și 574 de cazuri noi
Departamentul Sănătății a anunțat aseară 574 de cazuri noi de Covid-19 și alte 56 de decese.
Dintre decesele notificate aseară, 31 au avut loc în februarie, 13 în ianuarie, 3 în decembrie sau mai devreme, iar alte 9 sunt în curs de anchetă. Vârstă celor care au murit a fost de 16 – 97 de ani, iar vârsta medie a fost de 82 de ani.
Ieri la ora 8:00, 652 de persoane erau în spital cu Covid-19, cu 35 de spitalizări suplimentare în ultimele 24 de ore. Numărul pacienților cu covid în unitățile de terapie intensivă este de 137, în scădere cu 13 față de ziua precedentă.
Echipa Națională de Urgență a Sănătății Publice a spus Guvernului că este „prea devreme pentru a sfătui cum și când” ar trebui să fie ușurate majoritatea restricțiilor.
🍀 10.500 de persoane au ajuns săptămâna trecută pe aeroportul Dublin – Donnelly
Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a declarat că în prezent există în jur de 1.000 până la 3.500 de pasageri care sosesc în țară în fiecare zi, 10.500 de persoane au ajuns pe aeroportul din Dublin săptămâna trecută.
În timpul unei dezbateri în Dáil cu privire la legislația de carantină obligatorie, domnul Donnelly a spus că, deși Marea Britanie a implementat carantina hotelieră obligatorie, foarte puține alte țări europene au implementat astfel de măsuri.
Cu toate acestea, el a adăugat că riscul de a importa diferite tulpini și impactul lor potențial asupra programului de vaccinare înseamnă că Irlanda trebuie să acționeze.
El a spus că crede că proiectul de lege al Guvernului privind carantina obligatorie a atins un „echilibru echitabil și proporțional”.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al sănătății Sinn Féin, David Cullinane, a acuzat Guvernul că a pus în aplicare jumătăți de măsuri în ceea ce privește normele de carantină.
Domnul Cullinane a declarat pentru Dáil „au trecut nouă luni de când NPHET a recomandat ca elementele discreționare ale călătoriei să se încheie”, adăugând că este „dezamăgitor faptul că nouă luni mai târziu soluțiile referitoare la controale și controale la aeroporturi nu sunt încă puse în aplicare”.
Domnul Cullinane a spus că, dacă nu se pune în aplicare carantina hotelieră obligatorie pentru toți călătorii neesențiali, atunci eforturile oamenilor de a reduce răspândirea Covid-19 vor fi în zadar. El a spus că crede că oamenii „își pierd credința, dacă nu mulți oameni și-au pierdut deja credința”.
El l-a acuzat pe domnul Donnelly că nu a împărtășit informații cu omologul său din Irlanda de Nord, adăugând că „ministrul sănătății din nord s-a oferit de fiecare dată cu privire la această problemă și totuși dumneavoastră, în calitate de ministru și guvernul dumneavoastră, nu ați răspuns”.
El a spus că Sinn Féin va depune mai multe amendamente la legislație, inclusiv unul pentru a se asigura că există „schimb de date la nord și sud”.
Co-liderul social-democraților, Róisín Shortall, a declarat că eșecul în abordarea călătoriilor internaționale și în permiterea importului de tulpini reprezintă „unul dintre cele mai mari eșecuri ale acestui guvern”.
Ea a spus că a contribuit la „starea de spirit scăzută” din toată țara.
Richard Boyd Barrett, de la People-Before-Profit, a declarat că legislația propusă privind carantina obligatorie a fost „ultima tranșă din politica total defectă și eșuată a acestui guvern pentru tratarea Covid-19”.
🍀 Garda a oprit un șofer neesențial care era la aproape 200 km de casă
Garda a oprit un șofer neesențial în co. Waterford, care călătorea la aproape 200 km distanță de casa lui. Șoferul a devenit suspect după a întors mașina pentru a evita un filtru Garda.
Distribuind incidentul pe rețelele de socializare, Garda a îndemnat oamenii să respecte regulile și liniile directoare actuale COVID, rămânând la 5 km de casă, reducând contactele și călătorind doar în scopuri esențiale.
Într-o declarație Garda se scria: „Garda din Waterford a observat că această mașină s-a oprit pentru a evita punctul de control, mașina a fost oprită și șoferul a fost găsit la 175 km de casă.
„Motivele furnizate nu erau esențiale. Reglementările și liniile directoare actuale sunt că trebuie să rămânem acasă, să reducem contactele, să facem mișcare doar la 5 km de casă.” Garda a adăugat că șoferului neesențial a primit o amendă.
🍀 Locuitorii din West Dublin sunt sfătuiți să-și verifice conturile bancare după ce doi bărbați au fost arestați sub suspiciunea de furt dintr-un bancomat local
Garda a confirmat arestările și a declarat că cei doi bărbați sunt în prezent reținuți la Secția Garda din Clondalkin. Garda i-a prins pe cei doi bărbați la bancomatul Ulster Bank din Palmerstown în jurul orei 18:50 miercuri seară.
Pagina de Facebook Palmerstown Neighborhood Watch susținea că bărbații erau „în proces de instalare a unei mașini de skimming” și au îndemnat localnicii să-și verifice conturile și să vadă dacă au dispărut bani.
„Dacă ați utilizat acel bancomat, vă rugăm să vă verificați contul și să contactați banca, dacă este necesar”, au adăugat aceștia.
Garda a declarat: „Garda din Ballyfermot a arestat doi bărbați în această seară, miercuri, 24 februarie 2021, la aproximativ 6.50 pm în legătură cu un incident de furt. În prezent sunt reținuți în conformitate cu Secțiunea 4, Legea privind justiția penală, 1984, la stația Clondalkin Garda. Investigațiile sunt în curs de desfășurare”.
🍀 Purtarea măștilor în școlile primare ar ajuta la reducerea riscului de infecție, spune un sindicat al profesorilor
Un sindicat al profesorilor susține purtarea măștilor în școli, spunând că ar putea ajuta la reducerea riscurilor de infecție.
Organizația Națională a Profesorilor din Irlanda (INTO) a declarat că măsura ar putea ajuta la întoarcerea elevilor la cursuri în următoarele săptămâni.
Aproximativ 320.000 de elevi din învățământul primar și gimnazial sunt pregătiți să se întoarcă la școală de lunea viitoare.
Sfaturile guvernamentale actuale sunt ca personalul și elevii din liceu să poarte mască atunci când nu se poate menține o distanță fizică de 2 m față de alți angajați și elevi.
Cu toate acestea, în prezent nu este obligatoriu ca copiii din școala primară să poarte măști.
Un purtător de cuvânt al INTO a declarat că este de părere că o politică obligatorie privind masca în școlile primare „ar contribui la reducerea riscului de infecție în școli”, pe măsură ce elevii se întorc la clasă în martie.
„Deși Departamentul Educației și Nphet au opinii diferite și, în timp ce respectăm expertiza autorităților noastre de sănătate publică, încurajăm totuși membrii noștri să poarte masca în următoarele săptămâni și să insiste ca acestea să fie furnizate de școala lor”, au spus ei.
INTO a spus că este conștient de faptul că mulți elevi au fost trimiși la școală cu măști, deși în prezent nu este obligatoriu în școlile primare, iar școlile au permis acest lucru.
Directorul unei școli secundare din Cork a spus că introducerea măștilor s-a dovedit a fi una dintre „lucrurile cele mai puțin provocatoare” pe care școala a adoptat-o în timpul pandemiei, pentru a proteja copiii și personalul.
În timp ce atât personalul, cât și studenții nu le-au agreat la început, directorul colegiului Éamann Rís, Aaron Wolfe, a spus că toată lumea s-a adaptat „în prima sau a doua zi” și că acum este regulă.
„Ai putea purta o mască toată ziua și nici nu ai ști că o ai. Tocmai a devenit parte a vieții în școală. ” „Cred că fiecare școală secundară ar spune că a fost unul dintre cele mai puțin problematice lucruri.” În plus, domnul Woulfe a declarat că au observat un comportament îmbunătățit „dramatic”.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 17 februarie.
Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document. Atenție: conform Art.2 aliniatul 5 de mai jos, operatorii de transport nu au voie să primească pasageri fără test RT-PCR, vaccin sau dovadă că deja au fost infectați cu Covid-19 în ultimele 90 de zile și au trecut 14 zile de confirmare.
Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.
(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.
(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.
(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.
Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.