🍀 IBEC îmbunătățește previziunile de creștere economică ale Irlandei

Grupul de angajatori IBEC și-a îmbunătățit previziunile privind creșterea economică din acest an în cea mai recentă ediție a Perspectivei economice trimestriale. Acesta prevede acum că economia irlandeză va crește cu 3,6% în acest an, în timp ce PIB-ul ar urma să crească cu 5,2%.

De asemenea, se așteaptă ca inflația să fie mai mică decât se preconiza anterior, prețurile de consum urmând să scadă sub 4% până la sfârșitul anului și să se situeze în medie la 4,5% pe parcursul anului. Se așteaptă ca inflația să scadă și mai mult anul viitor până la o rată medie de 2,8%.

Potrivit acesteia, previziunile sale privind inflația depind de stabilizarea prețului energiei.

Acesta spune că există “necunoscute” în acest an în ceea ce privește cererea globală de GNL, care este transportată pe navă. Dar subliniază că nivelurile de stocare a gazelor în Europa sunt mai ridicate decât în trecut și ar trebui să reducă fluctuațiile de preț.

Potrivit raportului, locuințele și infrastructura publică rămân “principalele provocări economice și sociale” ale Irlandei.

Acesta avertizează însă că ratele mai mari ale dobânzilor vor duce la o divergență în ceea ce privește performanța diferitelor sectoare ale economiei. Potrivit raportului, acest lucru va reprezenta o provocare pentru întreprinderile nou înființate și pentru companiile cu un nivel ridicat de îndatorare, precum și pentru unele părți ale industriei imobiliare.

De asemenea, avertizează că, pe măsură ce guvernele retrag ajutoarele pentru costul vieții și pentru întreprinderi, acest lucru va declanșa “presiuni și pretenții suplimentare asupra resurselor atât pentru întreprinderi, cât și pentru gospodării”.

Raportul descrie migrația internă în Irlanda ca fiind “o componentă vitală a puținului spațiu liber rămas pe piața muncii după mai mulți ani de creștere rapidă a locurilor de muncă”. Raportul notează că cele puțin sub 30 000 de permise de muncă acordate lucrătorilor din domeniul asistenței medicale și sociale în ultimii cinci ani reprezintă 9% din totalul lucrătorilor din acest sector.

De asemenea, raportul precizează că creșterea în sectorul TIC a fost posibilă doar datorită migrației interne. Potrivit raportului, puțin peste jumătate din cele 40 000 de permise de muncă acordate anul trecut au fost acordate lucrătorilor din domeniul TIC, al asistenței medicale și sociale.

În ceea ce privește munca de acasă, raportul arată că proporția lucrătorilor care au declarat că lucrează în principal de acasă a scăzut anul trecut în majoritatea sectoarelor.

🍀Adolescentul de origine română grav rănit în atacul din Swords a murit la spital

Tânărul român de 19 ani, care a fost grav agresat în Swords joi seara, a murit la spital.

Marius Mamaliga a fost lăsat în stare critică în urma incidentului de pe Brookdale Avenue și a fost tratat pentru rănile sale la Spitalul Beaumont.

Un tânăr de 20 de ani din Dublin a apărut ieri în fața Tribunalului districtual din Dublin, fiind acuzat de agresiune cauzatoare de vătămări grave. Brandon Gavin, din Brookdale Road, în Swords, a fost arestat preventiv cu consimțământul de a ieși pe cauțiune, cu condiția să semneze de trei ori pe săptămână la secția Swords Garda, să rămână în contact cu gardaí și să nu aibă niciun contact cu partea vătămată.

El se va prezenta din nou în instanță la 1 martie.

Un vecin și totodată un prieten, Matthew Czujek, a setat o pagină de donații pentru familia lui Marius și până la momentul publicării știrilor Informatia IRL pe pagină s-au strâns donații în valoare de 14.000 de euro.

“Marius a fost iubit de toți cei din jurul său și a însemnat foarte mult pentru prietenii săi, niciodată nu reușea să îi facă să râdă și era mereu acolo pentru ei când aveau nevoie de el. Îl iubim cu toții foarte mult și fie ca el să fie veșnic în inimile noastre.

Am vrut să creez personal acest GoFundMe pentru a-l sprijini pe Marius și familia sa în aceste momente grele și pentru a-i oferi lui Marius comemorarea pe care o merită. Marius și familia lui au fost vecinii și prietenii mei apropiați timp de mulți ani, am crescut cu Marius și mi-am petrecut cea mai mare parte a copilăriei cu el, mergând și venind de la școală în fiecare zi. El a fost mereu alături de toată lumea în momentele grele. El m-a făcut ceea ce sunt astăzi și voi fi mereu recunoscător pentru bunătatea și prietenia lui. ❤️

Donațiile vor fi folosite pentru a acoperi costul înmormântării sale și pentru a sprijini familia sa cu orice alte costuri. Orice donație este foarte apreciată! TOATE donațiile vor fi trimise direct părinților săi.”

🍀 Rata de mortalitate excesivă din Irlanda este a patra cea mai mare din UE

O creștere bruscă a numărului de decese excesive în Irlanda în decembrie 2022 a dus la cea mai mare rată de mortalitate excesivă de la începutul pandemiei Covid-19, în urmă cu aproape trei ani, potrivit noilor cifre ale UE.

Cele mai recente date privind numărul suplimentar de decese înregistrate peste mediile istorice arată că statul a avut a patra cea mai mare rată de mortalitate excesivă dintre cele 27 de state membre ale UE în decembrie.

Datele au arătat că în decembrie au existat cu 25,4% mai multe decese în Republica în comparație cu numărul mediu de decese pentru aceeași lună în fiecare an între 2016 și 2019.

Aceasta a reprezentat cea mai mare rată lunară de mortalitate excesivă în stat de la începutul pandemiei în aprilie 2020, când a ajuns la 38% și a arătat, de asemenea, o creștere bruscă față de cifrele din noiembrie, când a fost de 15,5%.

Cifrele, compilate de Comisia Europeană, oferă o măsură generală a impactului unei crize de sănătate asupra ratelor de mortalitate prin numărarea tuturor deceselor, indiferent de cauza lor.

Doar Germania (+37,3%), Austria (+27,4%) și Slovenia (+25,9%) au avut rate de mortalitate excesivă mai mari decât Irlanda, în timp ce creșterea medie la nivelul UE a fost de 19% – cea mai mare valoare medie înregistrată în cursul anului 2022.

Cu toate acestea, cele mai recente cifre din UE arată, de asemenea, o mare variație în ceea ce privește ratele de mortalitate excesivă, România și Bulgaria înregistrând niveluri sub condițiile normale, în timp ce Ungaria, Luxemburg, Spania și Malta au avut toate rate mai mici de jumătate din media UE.

Potrivit Comisiei Europene, vârfurile majore ale mortalității excesive din UE din ultimii ani au coincis în mare parte cu pandemia de Covidiu. Aceste vârfuri au fost înregistrate în aprilie 2020 (+25%), noiembrie 2020 (+40%), aprilie 2021 (+21%) și noiembrie 2021 (+27%).

Acesta a subliniat că o creștere bruscă a ratei de mortalitate excesivă în luna iulie a anului trecut s-a datorat, probabil, valurilor de căldură care au afectat anumite părți ale Europei.

În afară de începutul pandemiei în 2020, rata de mortalitate excesivă din Irlanda a fost sub media UE până în martie 2022. Cu toate acestea, în ultimele 12 luni, ea a rămas peste media UE, cu excepția lunii iulie anul trecut.

Ca răspuns la o întrebare parlamentară adresată la începutul acestei luni cu privire la numărul de decese în exces în Irlanda, ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a declarat că cifrele provizorii au arătat că a existat un exces de decese cauzate de pneumonie și gripă pe o perioadă de trei săptămâni între decembrie și ianuarie, precum și o creștere a tuturor deceselor în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 75 și 84 de ani în ultimele două săptămâni din decembrie.

Cu toate acestea, dl Donnelly a declarat că estimările privind ratele de mortalitate în exces pentru ultimele săptămâni au fost “raportate cu o anumită incertitudine și ar trebui interpretate cu prudență”. Ministrul a declarat că Departamentul de Sănătate și Centrul de Supraveghere a Protecției Sănătății (HPSC) monitorizează în mod activ ratele excesului de mortalitate pentru a evalua impactul gripei sezoniere, al pandemiilor și al altor amenințări la adresa sănătății publice.

Dl Donnelly a declarat că HPSC a anticipat că va exista o mortalitate excesivă suplimentară pentru perioada de iarnă 2022/2023 pe parcursul a cel puțin patru până la cinci săptămâni între decembrie și ianuarie. El a menționat că ratele de mortalitate excesivă au fost observate și în perioadele anterioare în care virusurile gripale au circulat la niveluri ridicate în stat și în anumite perioade ale pandemiei Covid.

“Activitatea gripală a fost la niveluri foarte ridicate în Irlanda în decembrie 2022 și la începutul și mijlocul lunii ianuarie 2023, fiind raportat un număr mare de spitalizări cauzate de gripă”, a declarat dl Donnelly. “Alți factori importanți care pot avea un impact asupra mortalității excesive includ pandemia Covid-19 în curs de desfășurare, circulația altor virusuri respiratorii, impactul vremii reci, îmbătrânirea populației, comportamentul de căutare a sănătății și accesul la asistență medicală”, a adăugat el.

🍀 Propuneri de majorare a pedepselor pentru agresiuni asupra ofițerilor Garda

Ministrul justiției, Simon Harris, va înainta guvernului, în următoarele săptămâni, propuneri de modificare a legilor pentru a mări pedepsele pentru agresiunile care cauzează prejudicii membrilor An Garda Síochána și altor lucrători ai serviciilor de urgență.

El a declarat că va introduce o pedeapsă maximă de 12 ani pentru astfel de agresiuni împotriva unui lucrător al Garda sau al unui serviciu de urgență aflat în timpul serviciului, cum ar fi personalul spitalicesc, ofițerii din penitenciare, membrii brigăzii de pompieri, personalul de ambulanță sau membri ai forțelor de apărare.

Aceasta ar acoperi, de asemenea, și acroșarea unui vehicul al gardienilor sau a altor vehicule de urgență.

În ultimele luni, gardienii au fost atacați în Ballyfermot din Dublin și în alte zone.

“Vreau să modific legea pentru a mă asigura că noi, reprezentanții poporului, transmitem un mesaj foarte clar că atacurile asupra membrilor An Garda Síochána nu vor fi tolerate și vor fi tratate cu fermitate printr-o lege care prevede pedepse mai lungi”, a declarat dl Harris. În plus, o nouă lege se află în prezent în curs de adoptare în Oireachtas pentru a crește pedeapsa maximă pentru agresiune cauzatoare de prejudicii asupra unui membru al populației generale de la cinci la zece ani.

Dl Harris a declarat că va modifica, de asemenea, legea pentru a prevedea în mod specific o pedeapsă maximă mai mare pentru o agresiune asupra unui gardian sau a unui alt lucrător al serviciilor de urgență care își face treaba. Luna trecută, comisarul Garda, Drew Harris, a cerut actualizarea legislației care se referă la agresiunile asupra membrilor forțelor de ordine.

Garda Representative Association (GRA) s-a întâlnit cu ministrul în ultimele luni pentru a discuta această problemă și a solicitat înființarea unui grup de lucru special pentru a aborda problema. De asemenea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la nivelul scăzut de noi recruți de garda la colegiul de formare din Templemore.

🍀 Este nevoie de măsuri pentru a pune capăt discriminării romilor, potrivit unui raport

Sunt necesare acțiuni în sectorul public și privat pentru a pune capăt rasismului, discriminării și posibilei exploatări a persoanelor de etnie romă, care se confruntă cu inegalități semnificative la locul de muncă.

Aceasta este concluzia unei cercetări conduse de Pavee Point Traveller and Roma Centre în parteneriat cu Universitatea Maynooth și realizate de cercetători romi.

“Romii din Irlanda: Access to Fair and Decent Work” explorează experiențele romilor în ceea ce privește ocuparea forței de muncă în Irlanda. Este pentru prima dată când are loc o cercetare de acest gen.

Echipa de cercetare a intervievat 23 de romi care locuiesc în Irlanda, concentrându-se în special pe patru zone cu o populație numeroasă de romi – Longford, Kildare, Wexford și Dublin. Echipa de cercetare a intervievat, de asemenea, 11 membri ai personalului din cadrul agențiilor de stat, al inițiativelor de ocupare a forței de muncă și de formare și al organizațiilor societății civile care lucrează cu romii.

Experiența rasismului a fost raportată în toate aspectele vieții, inclusiv în momentul în care se apelează la servicii, pe stradă și la locul de muncă.

Analiza a arătat, de asemenea, modul în care “vizibilitatea ca rom” a mediat această experiență – în cazul în care participanții au putut să își ascundă identitatea ca romi, le-a fost mai ușor să aibă acces la un loc de muncă și să rămână în câmpul muncii.

În cazul în care romii erau ușor de identificat ca romi, de exemplu prin îmbrăcăminte sau aspect fizic, aceștia au raportat că au fost victime ale unui rasism semnificativ și au avut dificultăți în a avea acces la un loc de muncă sau a rămâne în câmpul muncii.

Persoanele intervievate au raportat că femeile rome au fost supuse unui rasism și unei discriminări mai directe decât bărbații. Capacitatea femeilor rome de a intra pe piața forței de muncă a fost, de asemenea, afectată din cauza responsabilităților pe care le au față de copii, de familiile cu un membru cu handicap sau cu o persoană în vârstă care are nevoie de îngrijire.

Printre provocările directe în ceea ce privește accesul la un loc de muncă s-au numărat barierele lingvistice și de alfabetizare, precum și accesul la formare profesională pentru ocuparea unui loc de muncă. Printre barierele mai largi se numără rasismul, problemele de sănătate, care au fost adesea cauzate de condițiile de trai precare sau de condițiile de muncă precare.

Participanții au descris modul în care au fost vizați la locul de muncă, au fost tratați diferit față de ceilalți angajați și o ierarhie a puterii în care se aflau la baza ierarhiei. De asemenea, aceștia au descris experiențe de neplătire corespunzătoare sau de risc de accidentare în cazul în care nu au fost respectate rotațiile în fabrică sau protocoalele de siguranță pentru ei.

Le-a fost dificil să abordeze sau să conteste acest rasism și această discriminare și au descris lipsa unor sisteme de raportare a acestor experiențe.

Unii participanți au descris, de asemenea, întârzieri semnificative în obținerea unui număr PPS; faptul că au fost impozitați de urgență pentru perioade lungi de timp, locuri de muncă nesigure și contracte de muncă cu zero ore; probleme legate de primirea plății integrale pentru munca depusă și pierderea locului de muncă atunci când s-a aflat că sunt de etnie romă.

S-au înregistrat unele îmbunătățiri în cazul romilor din a doua generație care s-au născut sau au crescut în Irlanda, însă acest lucru nu a fost general. S-au înregistrat îmbunătățiri în cazul în care tinerii au avut acces la învățământul primar și secundar și au avut oportunități de a progresa în învățământul superior.

Cu toate acestea, nu toți au avut această experiență.

În cazul în care familiile erau marginalizate și se confruntau cu șomajul, sărăcia și rasismul, în cazul în care oportunitățile educaționale nu puteau fi accesate, sărăcia și excluderea au limitat oportunitățile pentru tineri și familii.

A doua generație de romi cu experiențe pozitive, în special romii mai tineri, au simțit că ar putea fi mai deschiși în privința etniei lor.

Raportul a constatat că problemele cu care se confruntă romii în ceea ce privește accesul și reușita pe piața forței de muncă sunt multidimensionale și interconectate și sugerează că intervențiile trebuie să fie, de asemenea, multidimensionale. Raportul afirmă că este nevoie de o colaborare între serviciile/agențiile de stat și romii/romii și organizațiile comunitare pentru a aborda aceste provocări.

Pe termen mediu și lung, se afirmă că trebuie elaborat un plan de acțiune specific și că trebuie să se aloce resurse pentru a face ca serviciile de ocupare a forței de muncă să fie accesibile și eficiente pentru romi.

Raportul sugerează că este nevoie de căi clare de acces la serviciile de ocupare a forței de muncă și la protecția socială de bază pentru romi, cu sprijin specific pentru a naviga în sistem și pentru a depăși decalajul digital.

Raportul face o serie de recomandări de politică pentru sprijin specific pentru romi și recomandări pentru locul de muncă, inclusiv pentru ca Inspectoratul pentru relații la locul de muncă să efectueze inspecții specifice în anumite sectoare.

“Este pentru prima dată când are loc o cercetare de acest gen și pune în lumină problemele cu care se confruntă romii la locul de muncă”, a declarat Rudolf Simonic, cercetător asociat la Pavee Point.

“Sperăm ca aceste experiențe să poată fi luate în considerare în planul promis de ocupare a forței de muncă și de formare a romilor și a călătorilor, la care s-a angajat în Programul de guvernare.”

🍀 O manifestație ANTIIMIGRANȚI a blocat ieri dimineață accesul rutier la Aeroportul Dublin.

Garda a fost la fața locului în timp ce un mic grup de persoane care purtau steaguri tricolore și alte pancarte s-au adunat pe carosabil la intrarea în aeroport.

Videoclipurile postate online au arătat protestul care părea a fi o demonstrație împotriva sosirii migranților la aeroport. Un purtător de cuvânt al Garda a confirmat că polițiștii se aflau la fața locului.

Aeroportul Dublin a declarat că protestul s-a mutat la mijlocul după-amiezii din zona sensului giratoriu și a precizat că traficul în zonă a revenit la normal.

❤️ DONEAZĂ ❤️

Fă o donație pentru Informatia IRL

Dacă vrei să ajuți Informatia IRL și să continuăm să vă aducem știri zilnice o poți face cu o mică donație apăsând pe butonul DONAȚIE.
Vă mulțumim!

Donații lunare pentru Informatia IRL