Un român a fost condamnat la doi ani și nouă luni de închisoare pentru că a furat bani de la bancomatele din Dublin pe o perioadă de patru zile în ianuarie 2020.
Ovidiu Răducanu (38 de ani) s-a angajat în ceea ce se numește “fraudă de inversare a tranzacțiilor” (TRF) pentru a fura peste 8 500 de euro din unsprezece bancomate diferite ale băncii AIB.
Răducanu, cu o adresă la Pinebrook Lawn, Huntstown, Dublin 15, a pledat vinovat pentru 32 de infracțiuni în total, dintre care 15 de furt, șapte de tentativă de furt și 10 de daune penale, la date cuprinse între 6 și 10 ianuarie 2020.
Tribunalul penal din Dublin a auzit că Răducanu a provocat daune în valoare de 5.800 de euro la bancomate în timp ce a efectuat fraudele.
AIB nu a recuperat niciodată banii retrași din aparate și rămâne cu o pierdere totală de 14.343 de euro, incluzând furturile și costurile pentru daune penale, a declarat instanța.
Un gardian de investigație i-a spus Fionei Crawford BL, procurorul, că procesul de fraudă de inversare a tranzacțiilor implică utilizarea unui card bancar autentic într-un bancomat pentru a retrage o sumă foarte mică de bani.
Un dispozitiv de captare este apoi plasat în fanta de bani în timp ce cardul bancar este scos și se introduce un card cadou sau un card de fidelitate, a declarat instanța. Se efectuează apoi o a doua tranzacție pentru cea mai mare sumă posibilă care poate fi retrasă, iar acești bani coboară în fanta unde sunt îndepărtați manual. Dispozitivul de prindere declanșează un mecanism în aparat care detectează o eroare în fanta pentru card și recreditează contul bancar cu banii care au fost retrași.
La pronunțarea sentinței, judecătoarea Orla Crowe a declarat că a fost o “schemă ingenioasă”, deoarece pe extrasul de cont bancar al cuiva apare că banii au fost debitați și apoi recreditați.
Judecătoarea Crowe a spus că a fost un factor agravant în acest caz faptul că Răducanu a fugit în Marea Britanie după ce a fost arestat, acuzat și eliberat pe cauțiune. Ea a stabilit o pedeapsă principală de trei ani și jumătate, dar a redus-o la doi ani și nouă luni, cu începere de la 12 aprilie 2022.
Instanța a auzit că gardaí a început o investigație după ce AIB a raportat presupuse furturi și daune criminale la unsprezece dintre bancomatele lor din Dublin, inclusiv în Sandymount, Firhouse, Killiney și Rathfarnham.
Camerele de supraveghere au arătat doi bărbați care se îndreptau spre bancomate, iar acest lucru a fost comparat cu înregistrările GPS ale mașinilor închiriate Go-Car folosite de bărbați pentru a se deplasa între bancomate.
Garda a găsit diverse carduri lăsate în interiorul bancomatelor, care au fost urmărite până la conturi bancare din Abu Dhabi și la un cont Revolut. Un coacuzat în acest caz a fost deja condamnat, a declarat instanța.
Răducanu are 55 de condamnări anterioare, dintre care 51 se referă la infracțiuni comise în Irlanda, printre care tâlhărie, agresiune cauzatoare de prejudicii, posesie de substanțe interzise și infracțiuni în traficul rutier.
Instanța a aflat că, după ce a fugit în Marea Britanie, Răducanu a comis infracțiuni de furt, pentru care a fost condamnat la patru ani de închisoare.
Gardaí a asigurat legătura cu poliția din Regatul Unit pentru a emite un mandat european de arestare, iar Răducanu a fost returnat în Irlanda la expirarea pedepsei cu închisoarea în Regatul Unit.
Dl Fleming a spus că Răducanu era căsătorit și avea trei copii și că a avut foarte puține relații cu copiii săi din cauza faptelor sale. Instanța a auzit că Răducanu a lipsit de la înmormântarea mamei sale când se afla în închisoare în Marea Britanie. Dl Fleming a spus că, deși clientul său s-a luptat cu dependența de droguri în trecut, el susține că acum este curat.
Judecătorul Crowe a reținut dintr-o scrisoare prezentată de soția lui Răducanu că viața a fost foarte dificilă pentru ea, crescând trei copii fără niciun sprijin.