ȘTIRI IRLANDA
🍀 Irlandezii scot blasfemia din Codul Penal. Cazul actorului care a spus că ”Dumnezeu e rău și prost”
La cinci luni după ce au votat pentru a ridica interdicţia avortului, irlandezii mai îngroaşă puţin graniţa dintre Biserică şi stat.
71 % dintre ei s-au pronunţat pentru scoaterea blasfemiei din Codul Penal, la un referendum organizat sâmbătă, odată cu alegerile prezidenţiale. În prezent, blasfemia e inclusă în legea calomniei, iar irlandezii nici nu ştiau, până când actorul Stephen Fry s-a trezit cu o plângere pentru aşa ceva.
Fry spusese că Dumnezeu e capricios, rău şi prost. Ancheta a fost închisă, după ce poliţia n-a reuşit să găsească partea calomniată în această poveste.
🍀 Michael D Higgins reales în funcția de președinte al Irlandei
Michael D Higgins s-a bucurat că a fost reales și spune că votul irlandezilor a fost un vot pentru speranță, vot care a învins frica.
Michael D Higgins de 77 de ani, poet, profesor și activist a câștigat cel de-al doilea mandat cu puțin peste 55%.
Rezultatele din cele 40 de circumscripții electorale au fost date publicității cu puțin timp înainte de ora 7:30pm. La vot s-au prezentat 1.492.338 de persoane, fiind cea mai slabă prezență la vot înregistrată vreodată la alegerile prezidențiale.
🍀 Mii de atleți vor participa astăzi la Dublin City Marathon
🍀 Bărbat de 26 de ani în stare critică
Garda investighează împrejurările în care un bărbat de 26 de ani a fost lovit pe M6 în apropiere de Moate.
Bărbatul a fost lovit de un camion în această dimineață în jurul orei 2:45, între joncțiunea 7 și joncțiunea 6 a autostrăzii M6.
Nu este clar încă ce căuta bărbatul pe autostradă la acea oră.
Acesta a fost transportat în stare critică la spitalul Tullamore General. Șoferul camionului nu a fost rănit.
🍀 500 de euro un pistol care trage sau 200 unul care nu funcționează
Închirierea de arme de foc, un obicei din ce în ce mai popular în rândut tinerilor infractori din Irlanda
VREI SĂ DONEZI PENTRU INFORMATIA IRL?
Dacă vrei să donezi o singură dată, apasă pe butonul Donate mai jos și alege suma pe care vrei să o donezi. Va fi o singură plată, fără recurență lunară. |
🍀 METEO IRLANDA (LIVE) – harta interactivă 🍀
ȘTIRI ROMÂNIA
🇷🇴 Cutremur de 5,8 în România
Un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter s-a produs duminică, 28 octombrie 2018, în zona Vrancea, la ora locală 3:38, la o adâncime de 150 de kilometri, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Sinteza evenimentelor:
►Un cutremur cu magnitudine 5,8 s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona Vrancea, fiind resimţit şi în Bucureşti. A fost simțit și în Bulgaria, Republica Moldova,
►Cutremurul s-a produs în Zona seismică Vrancea, judeţul Covasna, la o adâncime de 150 de km.
►A fost urmat de două replici: una de 3,1 și alta de 3,2
►Mai mulţi oameni au suferit atacuri de panică
►ISU Bucureşti-Ilfov: Nu sunt înregistrate pagube
►Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de VI grade Mercalli.
►Nu au fost anunţate pagube materiale sau răniţi. Alimentarea cu energie electrică a oraşului Întorsura Buzăului a fost oprită pentru scurt timp însă situaţia s-a remediat.
🇷🇴 Primăria unei comune a desființat cozile de la ghișee
Birocraţia continuă să sufoce România, deşi suntem în plină eră a tehnologiei, când orice plată, a unui impozit de pildă, ar putea fi rezolvată mult mai uşor de pe telefon sau calculator.
În timp ce în ţară este haos, cei din primăria Şelimbăr arată că totul depinde de voinţa oamenilor. Aşadar, au reuşit să digitalizeze tot sistemul pentru cetăţeni şi nimeni nu mai aşteaptă la ghişee.
Pentru digitalizarea primăriei din Şelimbăr, una dintre cele mai dezvoltate comune din ţară, autorităţile au plătit 80.000 de lei, din bugetul local. În ultimul deceniu, zona s-a extins, iar populaţia s-a triplat, ajungând acum la aproximativ 15.000 de locuitori.
🇷🇴 Coadă la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou. ”Am venit bolnavă, acum merg pe picioarele mele”
Mii de credincioşi au stat la coadă până seara târziu pe Dealul Mitropoliei să atingă moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou.
După ore în şir, în care le-a fost încercată răbdarea, enoriaşii şi-au spus rugăciunile în fata raclei sfinte.
Credincioşii veniţi să-l prăznuiască pe Cuviosul Dimitrie cel Nou au aşteptat până seara târziu să atingă racla sfântă de lângă Catedrala Patriarhală. Nu puţini au fost cei ajunşi pentru prima oară pe Dealul Mitropoliei.
Participant: “N-am fost niciodată. E pentru prima oară. Care sunt bolnavi se însănătoşesc. Care au credinţă, bineînţeles, şi eu am avut credinţă. Am venit foarte bolnavă. Când am ajuns la racla Sf. Dimitrie, după ce am plecat, am început să merg pe picioarele mele.”
🇷🇴 Liviu Dragnea a împlinit 56 de ani. Când a intrat în politică actualul președinte PSD
Liviu Dragnea a împlinit, duminică, 28 octombrie, 56 de ani. S-a născut în comuna Grația, din județul Teleorman și în 2015 a devenit președintele celui mai mare partid din România, PSD.
Liviu Dragnea este inginer, iar în politică a intrat imediat după Revoluţie, în prima perioadă ca membru al Partidului Democrat. În 2001 s-a înscris în Partidul Social Democrat.
Printre funcţiile publice pe care le-a deţinut sunt cele de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman (2000–2012), ministru al Afacerilor Interne în guvernul Emil Boc (2009) şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi viceprim-minstru în guvernele Victor Ponta (2012–2015).
Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul „Referendumul”, în aprilie 2016.
🇷🇴 Regizorul Stere Gulea despre Legile Justiției: De doi ani de zile ei nu fac altceva decât să facă legi ca să-l scape pe Dragnea de inchisoare / Păi dacă ai furat atâta, nenorocitule, de ce să scapi de pușcărie?/ Mesaj pentru tineri: Nu abandonați
🇷🇴
METEO ROMÂNIA (LIVE) Hartă interactivă
🇷🇴
ȘTIRI INTERNAȚIONALE
🍀
Patronul echipei Leicester City se afla în elicopterul prăbușit. Pompier: Accident tragic
🍀 Atac armat la o sinagogă din Pittsburgh: 11 persoane au murit. Ce ar fi strigat atacatorul
🍀 Un spital întreg a câștigat un milion de dolari la loto.
Loteria americană a făcut fericit un spital întreg din New Jersey.
Angajaţii au contribuit fiecare la cumpărarea unui bilet care le-a adus un milion de dolari. 30% din sumă a ajuns în cuferele statului, iar restul a fost împărţit de cei 142 de angajaţi şi de un pacient.
Bărbatul de 87 de ani a fost adus de urgenţă la spital chiar când voia să cumpere un bilet. Aşa că cei care îl îngrijeau l-au lăsat să joace alături de ei.
După împărţirea câştigului, fiecare angajaţii şi pacientul au primit fiecare 4800 de dolari. Dacă ar fi nimerit un număr un plus, ar fi împărţit marele pot, în valoare de un miliard şi jumătate de dolari.
🍀 Protest cu 22.000 de oameni la Roma. Locuitorii, exasperați de mizerie: ”Vin mistreții să mănânce gunoaie”
Locuitorii Romei spun “basta” în faţa mizeriei şi a problemelor grave de infrastructură ale oraşului. În jur de 22.000 de oameni s-au adunat sâmbătă, în faţa primăriei şi au cerut demisia edilului.
Protestatarii spun că oraşul lor frumos, vizitat de milioane de turişti, e sufocat de gunoaie. Îi deranjează găurile din asfalt care se înmulţesc ameţitor şi problemele din transportul public.
Într-un gest de respingere a partidelor tradiţionale, alegătorii i-au dat votul de încredere Virginiei Raggi, membră a partidului populist Mişcarea Cinci Stele. La doi ani de la alegeri, mulţi sunt dezamăgiţi şi o numesc pe Raggi “incapabilă”.
🍀 Facebook a închis mai multe pagini, grupuri şi conturi din Iran
Facebook a anunţat că a închis 82 de pagini, grupuri şi conturi din Iran folosite pentru influenţarea politicii din SUA şi Marea Britanie cu mesaje despre imigraţie şi relaţii interasiale.
Reţeaua de socializare le-a identificat ca având un comportament „neautentic”, a spus şeful departamentului de securitate cibernetică al Facebook, Nathaniel Gleicher.
El a precizat că a existat o suprapunere cu cele închise anul acesta şi legate de presa iraniană de stat, însă identitatea învinuiţilor urmează să fie determinată.
„Este deseori greu de aflat cine se află în spatele acestui gen de activitate”, a spus Gleicher, citat de AFP.
♏️ HOROSCOP ♉️
SCORPION
Apar surprize plăcute, de unde vă aşteptaţi cel mai puţin şi o să daţi şi voi dovadă de generozitate faţă de cei din jur. O să vă bucuraţi de sosirea cuiva care a lipsit o vreme şi speranţele pe care vi le-aţi pus în această persoană nu vor fi deşarte, o să puteţi fi împreună.
SĂGETĂTOR
O s-aveţi prilejul să reglaţi comunicarea cu anturajul, c-au fost, se pare, nişte disensiuni şi o să fie bine. Întrevedere cu cineva care v-a dat de-nţeles că puteţi forma un cuplu şi-acum poate s-a decis, a ieşit definitiv din fosta relaţie şi-aveţi un viitor în doi.
CAPRICORN
O veste bună de la cineva care s-o fi însănătoşit şi-a apreciat ajutorul pe care i l-aţi acordat. O să vă daţi intâlnire cu prietenii, poate vă nimeriţi pe la vreo nuntă, un botez şi o să reluaţi o parte dintre preocupările comune care vă fac plăcere.
VĂRSĂTOR
O să luaţi parte la un moment festiv, poate primiţi o invitaţie la teatru, la film, la o expoziţie. Se poate să apară vreo pasiune fulgerătoare şi care să vă năucească de-abinelea, şi-ar trebui să vă fie bine, să vă revigoreze, să vă schimbe viaţa.
PEŞTI
O să aflaţi dacă mai e valabilă oferta de plecat în străinătate fie cu treaba, fie în plimbare, ca să ştiţi şi voi ce-aveţi de făcut. O să puteţi da o fugă la rudele sau la prietenii care v-au invitat la o zi de naştere, de botez, de nuntă de aur, de argint, sau la reînnoirea jurămintelor.
BERBEC
O ieşire la aer, să faceţi mişcare v-ar dezmorţi şi la corp şi la suflet şi o să vă tonifiaţi pe toate părţile. Poate-o să găsiţi o modalitate să vă revanşaţi faţă de partenerul de cuplu c-oti fi uitat să-i luaţi, să-i daţi ceva pe care v-a rugat mai demult să-l faceţi.
TAUR
Poate vă faceţi curaj să-ntrebati de ce n-aţi primit, încă răspuns la o întrebare pusă mai demult şi spargeţi gheaţa şi aflaţi. Poate v-aţi căsătorit deja sau urmează s-o faceţi până la sfârşitul anului, oricum relaţia voastră promite să fie unsă cu toate ingredientele.
GEMENI
Se poate să vă pregătiţi de o plecare pe o perioadă mai mare de timp şi să vă-ntâlniţi cu prietenii la un suc, o cafea, de la revedere. Un prânz în familie ar detensiona toată atmosfera şi ar contura şi mai bine partea voastră de contribuţie la evenimentele care vor avea loc în curând.
RAC
Poate vă duceţi la un botez sau la un minipartiy, oricum o să fie o atmosferă care să vă destindă, să vă descreţească frunţile. Se pare c-au revenit vremurile bune şi puteţi avea o relaţie cu cineva care să vă completeze, să aducă lumina în viaţa voastră, să respiraţi alt aer împreună.
LEU
Poate-i chemaţi pe prieteni pe la voi diseară, să schimbaţi impresii, să vă confesaţi, să cereţi o părere şi aşa mai departe. e bine să nu mai amânaţi discuţia între patru ochi cu cineva cu care nu v-aţi mai înţeles la un moment dat, şi dacă daţi cărţile pe fatza o să puteţi trece peste.
FECIOARĂ
O s-aveţi prilejul să vă spuneţi un punct de vedere pe o scenă într-o sală de conferinţă, de spectacol, la radio, la tv. Poate vă faceţi timp şi pentru nepoţi, veri, să-i coateti la plimbare, să strângeți relaţiile, că au şi ei nevoie şi voi la fel.
BALANŢA
Se poate să faceţi o cheltuială că se căsătoresc nişte prieteni, rude sau chiar voi. Se poate să vă treziţi cu nişte bani şi să ieşiţi cu prietenii, să le faceţi cinste, c-aveţi nişte emoţii de împărtăşit cu cei dragi şi oţi fi într-o derută, aşa.
✝️ SĂRBĂTORI RELIGIOASE și originea lor ✝️
Ortodoxe
Sf. Ier. Iachint, mitropolitul Ţării Româneşti; Sf. Mc. Terentie, soţia sa Neonila, şi cei 7 fii; Sf. Ier. Firmilian, episcopul Cezareei Capadociei
Duminica a 24-a după Rusalii
Greco-catolice
Duminica 24 dR. Sf. m. Terenţiu şi Neonila; Sf. cuv. Ştefan Savaitul
Romano-catolice
Duminica a 30-a de peste an
Ss. Simon şi Iuda, ap.
Sfântul Ierarh Iachint, mitropolitul Ţării Româneşti, este sărbătorit în calendarul creştin ortodox în ziua de 28 octombrie.
A fost ultimul mitropolit al Vicinei şi primul ierarh al Bisericii lui Hristos din Dobrogea şi Ţara Românească, reunite.
Sfântul Iachint a păstorit doar câţiva ani la Vicina, cetate din nordul Dobrogei, iar în 1359 şi-a mutat scaunul la Curtea de Argeş, la cererea voievodului Alexandru I Basarab, întemeietorul Ţării Româneşti, care dorea să aibă un sediu mitropolitan în ţara sa.
Mitropolitul Iachint devine astfel păstor duhovnicesc al tuturor românilor din Dobrogea şi Ţara Românească. Iar ca “exarh al plaiurilor”, mitropolitul Iachint purta grijă de credincioşii ortodocşi din părţile vecine, îndeosebi din Transilvania, cărora le trimitea preoţi şi călugări misionari.
Dispare astfel Eparhia Vicina şi ia fiinţă o nouă mitropolie românească, cunoscută sub numele de “Mitropolia Ungrovlahiei”, dependentă de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol.
Ierarhul Iachint, ajutat de domnul ţării, Vladislav I (1364-1377), a încurajat şi susţinut mult monahismul românesc, al cărui început urca până în secolul al IV-lea.
A adus în ţară pe Sfântul Nicodim de la Tismana, care venea din Muntele Athos, pentru a organiza câteva mănăstiri-lavre după model atonit. A trimis numeroşi călugări “vlahi” la Mănăstirea Cutlumuş-Athos. Iar în ţară a organizat mai multe mănăstiri la Tismana, Curtea de Argeş, Câmpulung-Muscel, Cozia, Snagov, Târgovişte, Bolintinul din Deal şi din Vale, Tânganu, Cotmeana şi altele.
Sfântul Ierarh Iachint s-a săvârşit în linişte, în anul 1372.
Astăzi sunt pomeniţi şi Sfinţii Mucenici Terentie, soţia sa Neonila, şi cei şapte fii.
Aceştia erau creştini şi au fost denunţaţi că nu se supun poruncilor împărăteşti cu privire la jertfele păgâne, fiind cu toţii prinşi, în vremea în care cei doi soţi împreună cu fii lor Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vil şi Evnichi se aflau la rugăciune în casă.
Aduşi la judecată, au fost supuşi la chinuri fără de măsură şi apoi spânzuraţi. În timpul chinurilor, rănile le erau stropite cu oţet şi arse cu foc, iar sfinţii se rugau unul pentru altul şi se alinau. Rămânând neclintiţi în credinţă, atât părinţii cât şi copii au fost omorâţi. (surse: vol. “Vieţile Sfinţilor”; http://www.crestinortodox.ro)