🍀 ȘTIRI DIN IRLANDA 🍀
🍀 MESAJUL AMBASADEI ROMÂNIEI LA DUBLIN PRIVIND ORGANIZAREA ÎN IRLANDA A ALEGERILOR
Ambasada României la Dublin a transmis aseară un mesaj comunității românești prin intermediul paginii de socializare Facebook.
Prezentăm mai jos mesajul integral:
“Precizări ale Ambasadei României la Dublin privind organizarea în Irlanda a alegerilor pentru Parlamentul European și a referendumului național, la 26 mai 2019
Ambasada apreciază în mod deosebit spiritul civic al comunității române din Dublin, care a dorit să se implice într-un mod impresionant în procesul electoral din România pentru Parlamentul European și să participe la Referendumul național pentru justiție.
Ambasada împărtășește fără rezerve nemulțumirea cetățenilor români față de modul în care a decurs procesul de votare la cele două secții din Dublin și își cere scuze pentru multele ore de așteptare și, cu atât mai mult, față de cei care nu au avut în final posibilitatea de a vota.
În aceste condiții, Ambasada dorește să facă următoarele precizări:
Ca urmare a declanșării, la începutul acestui an, a procesului de pregătire a organizării în Irlanda a secțiilor de votare pentru Parlamentul European, Ambasada a procedat la lansarea unui amplu proces de consultare cu liderii comunității, inclusiv prin convocarea unei reuniuni pe acest subiect cu toate asociațiile comunității române din Irlanda, la sediul misiunii, la 25 februarie 2019.
In urma acestui dialog, Ambasada a luat notă de dorința comunității române din Irlanda de a se organiza o secție de votare în zona Blanchardstown (cu cea mai mare concentrare de populație românească din Dublin), respectiv de asigurare a unei bune reprezentări geografice la nivelul teritoriului Irlandei, prin înființarea unei noi secții de votare în Cork (al doilea oraș ca mărime din Irlanda, cu o semnificativă comunitate românească).
In consecință, pe baza acestui dialog și a celor câteva semnalări punctuale din partea comunității (în număr de două), Ambasada a propus suplimentarea la cinci a numărului secțiilor de votare din Irlanda (față de una la alegerile prezidențiale din 2014, deci de cinci ori mai multe, și de patru la ultimul scrutin), așadar cel mai mare număr de secții din istoria organizării alegerilor în Irlanda: două secții la Dublin și câte o secție la Cork, Limerick și Galway.
La această evaluare a contribuit și prezența anterioară la vot – de pildă, la ultimele alegeri pentru Parlamentul European (2014), prezența la vot în Irlanda a fost de 305 persoane, iar la Referendumul național din octombrie 2018 a fost înregistrat un număr de 3.520 votanți, în condițiile în care respectivul referendum a fost organizat pe parcursul a două zile de votare.
De asemenea, la data la care au fost formulate aceste propuneri nu era adoptată decizia privind organizarea, la aceeași dată, a unui referendum național, iar din estimările Ambasadei secțiile propuse ar fi putut asigura desfășurarea fără probleme a procesului electoral, chiar și în condițiile prezenței la vot a unui număr de până la 10.000 de persoane. Existența a trei buletine de vot și necesitatea completării olografe a două liste cu alegătorii au condus cel puțin la dublarea timpului necesar unui singur alegător pentru exercitarea dreptului de vot.
Prezența la vot la 26 mai 2019 în secțiile de votare din Irlanda a depășit cu mult evaluările inițiale. Astfel, au votat 1.259 de persoane la Secția de votare nr. 134 (Dublin Ambasadă), 1.547 persoane la Secția de votare nr. 135 (Centrul Comunitar Mulhuddart), 590 persoane la Secția de votare nr.136 (Cork), 567 persoane la Secția de votare nr. 137 (Galway) și 1.030 persoane la Secția de votare nr. 138 (Limerick).
In cele trei secții de votare din afara Capitalei irlandeze au votat în total 2.187 de persoane, fără a se înregistra incidente și fără ca la încheierea procesului de votare să rămână în afara secțiilor de votare persoane care să nu fi avut posibilitatea de a-și exercita dreptul de vot.
In cazul celor două secții de votare din Dublin, prezența, încă de la primele ore ale programului de votare, a depășit cu mult atât evaluările inițiale ale Ambasadei și ale comunității române, cât și capacitatea secțiilor respective de procesare a celor interesați.
In aceste condiții, atât Ambasadorul, cât și președinții celor două secții de votare au solicitat repetat Biroului Electoral Central (BEC), în scris și telefonic, din primele ore ale după-amiezii de 26 mai 2019, prelungirea programului de votare și procesarea tuturor celor aflați în curtea Ambasadei și în incinta Centrului Comunitar Mulhuddart. Din partea președinților și a membrilor birourilor secțiilor de votare a existat întreaga disponibilitate, în pofida presiunilor extreme și a ritmului de lucru la limita rezistenței fizice, de a continua activitatea dincolo de ora 21.00, până la oferirea posibilității tuturor celor prezenți de a-și exercita dreptul de vot.
Decizia BEC, comunicată în scris, a fost una negativă, în condițiile legii, iar sistemul centralizat de validare a solicitărilor de vot și-a încetat automat funcționarea, din România, la ora locală 21.30.
De asemenea, sunt regretabile unele manifestări violente, îndreptate împotriva președinților și membrilor birourilor celor două secții de votare, alcătuite din reprezentanți ai comunității românești din Irlanda și din membri ai formațiunilor politice (care au făcut tot ce se poate, încercând, în condiții extrem de dificile, să permită unui număr cât mai mare de persoane să voteze, inclusiv în intervalul 21.00-21.30, până la întreruperea sistemului electronic de validare a alegătorilor), precum și împotriva sediilor celor două secții – Ambasada României la Dublin și Centrul Comunitar Mulhuddart.
Ambasada își exprimă speranța că, în colaborare cu membrii comunității și cu o implicare activă a acestora, va reuși, în pregătirea unor scrutine viitoare, să contureze o imagine mai clară a interesului de a vota al românilor din Irlanda. Membrii comunității române pot conta pe disponibilitatea fără rezerve a Ambasadei în acest sens.
Rămâne imperios necesară realizarea unor modificări legislative (cum ar fi, de exemplu, introducerea votului prin corespondență și a votului electronic, renunțarea la completarea olografă a Listelor suplimentare de votare, proces ce prelungește foarte mult perioada alocată confirmării fiecărui votant etc.), care să faciliteze procesul de vot în străinătate. În legătură cu aceste modificări Ambasada României la Dublin a formulat în mod repetat propuneri de-a lungul timpului, inclusv in ultimele zile.
De altfel, Autoritatea Electorală Permanentă a propus înființarea unui grup de lucru instituțional, în care a fost inclus și Ministerul Afacerilor Externe, care ia în calcul schimbarea legislației electorale, inclusiv prin introducerea votului electronic și a votului prin corespondență, precum și a prelungirii numărului de zile în care diaspora va putea să voteze.
Pentru perioada următoare, Ambasada își propune să răspundă tuturor inițiativelor cetățenești din Irlanda ce vor fi lansate pe această temă, în scopul transmiterii la București a celor mai bune idei și soluții pentru ca la următoarele procese electorale să nu se repete aceeași situație la secțiile de votare organizate de misiune în Irlanda.”
Reacțiile nu au întârziat să apară și românii au început să răspundă Ambasadei, cele mai multe comentarii fiind critice. Prezentăm câteva dintre ele:
Robert Stegaru Sper ca aceste noi intalniri cu reprezentantii comunitatilor publice sa fie cat mai transparente si cu discutii la obiect despre constatarea, asumarea problemelor descoperite si gasirea de solutii atat la nivel institutional dar si local prin suportul comunitatilor locale. Este bine sa afisati un calendar al acestor intalniri pentru a fi cat mai transparenta aceasta procedura Multumesc
Nelu Ciorîngă Ar fi fost bine sa se stie dinainte ca or sa fie 3 buletine de vot si ca o sa dureze votarea, astfel s-ar fi luat masuri, pentru a vota cat mai multi oameni… Dar STAI ca se stia ca or sa fie 3 buletine de vot SI NU S-A LUAT NICIO MASURA!!!
Sofia Suru Totul e tinut in secret la fel si organizarea a nu stiu ce evenimente la consulat. De altfel si “reprezentantii comunitatilor de romani” pe care ii numiti nu fac nimic public ci se face anunt in grupuri restranse fiecare cu interesul lui. Cum se face ca doar Marius Marosan si-a “umplut frigiderul” dupa alegeri? Nici RCI-ul nu e preajos… de fapt nu si-au asumat deloc raspunderea… Nu sunt romani doar in Blanchardstown… sunt si in Swords si in Bray-Wicklow-…- Ashbourne- etc… De ce trebuie sa spuneti ca celelalte sectii de votare nu au fost aglomerate? Am fost personal la Belfast- 200km ca sa votez… Limerick tot la 200km .. imi platiti banii de benzina data viitoare cand credeti ca va organizati???
Sorin Sarba Doamna Breazu, e simplu să aruncați pisica in curtea alegătorilor, ca li s-a năzărit brusc să voteze.
Păi dvs sunteți plătită să ne oferiți servicii de reprezentare si servicii consulare de calitate, nu să ne batjocoriți inghesuindu-ne ca pe vite in subsolul clădirii ambasadei/consulatului, atat in ce privește procedurile consulare obișnuite (eliberare pașapoarte, documente
…) cat si la vot. Asta unu la mână.
Doi la mână, stiind prea bine ca in Dublin se concentrează 80% din populatia de cetățeni români care locuiesc si lucrează în Irlanda e matematic evident ca dacă ati deschis 3 sectii de vot in “provincie”, ca să ma exprim ca la București, ar fi trebuit sa deschideți 9 sectii de votare in Dublin. Nu trebui sa fi geniu si nici ambasador să calculezi necesarul de secții de votare si nr de tablete si ștampile. Bașca ca legea spune ca la 10.000 de alegători trebuie sa existe o sectie de votare. Prin urmare in Irlanda ar fi trebui sa existe minim 9 sectii de votare.
În concluzie, doamma Breazu, vorbim de un mix de rea voință si incompetență crasă, atât la nivel de AEP, MAE, cât si la nivelul Ambasadei României in Irlanda.
🍀 ACCIDENT ÎNTRE UN CAMION ȘI UN AUTOBUZ PE N7
Șoferul unui camion a rămas încarcerat în cabină și câțiva pasageri ai unui autobuz au fost răniți în urma unei coliziuni pe N7 într-o oră de vârf când lumea se întorcea de la muncă.
Accidentul a avut loc în jurul orei 5:40pm și traficul în zonă a fost oprit pentru câteva ore, provocând numeroase probleme în trafic în zonele Clondalkin și Tallaght.
Din fericire în urma accidentului, viața nimănui nu a fost pusă în pericol, majoritatea celor implicați suferind răni minore.
🍀 NOI PUNCTE DE CONTROL AUTOMATE ÎN AEROPORT
Noile puncte de control ale pașapoartelor, intitulate eGates, vor fi inaugurate mâine în Aeroportul din Dublin. Puctele de control automate, fără personal, sunt menite să scurteze timpul pe care pasagerii îl petrec pentru verificarea documentelor.
Inaugurarea oficială va fi făcută sâmbătă de Ministrul Justiției Charlie Flanagan.
Noile porți de control vor folosi tehnologie de ultimă generație și vor ușura procesul de verificare în special pentru călători. Pentru prima data, la aceste noi porți pot fi folosite și noile pașapoarte de tip card, lansate anul trecut în Irlanda.
🍀 TRAGEDIE ÎN CO. LIMERICK
Trei femei, toate cu vârste de peste 70 de ani au murit în urma unei coliziuni dintre două mașini.
Accidentul grav a avut loc pe N69 în zona Loughill din Co. Limerick.
Una dintre victime călătorea singură în mașină, iar din cea de a doua mașină au murit șoferița și o pasageră. Al treilea pasageri al mașinii a fost transportat cu răni grave la spitalul din Limerick, dar este în afara oricărui pericol.
🍀 GREVĂ LA AMBULANȚE
500 de membri ai personalului de pe ambulanțe încep în această dimineață o grevă de 24 de ore în semn de protest că sindicatul din care fac parte nu este recunoscut.
Personalul de pe ambulanțe care face parte din sidicatul PNA (Psychiatric Nurses Association) au mai organizat greve în lunile ianuarie, februarie și martie.
La grevă participă paramedici, paramedici avansați și tehnicieni în medicina de urgență.
Greva are scopul de a obține recunoașterea sindicatului PNA și este diferită de greva prin care se cereau măriri de salarii și a numărului de angajați, grevă făcută la începutul anului de membrii aceluiași sindicat.
🇷🇴 ȘTIRI DIN ROMÂNIA 🇷🇴
ACTUALITATE
[wp_rss_retriever url=”http://ftr.fivefilters.org/makefulltextfeed.php?url=www.ziare.com/rss/stiri.xml&max=&links=preserve” items=”5″ excerpt=”100″ read_more=”true” credits=”true” new_window=”true” thumbnail=”200″ cache=”7200″]
POLITICA
[wp_rss_retriever url=”http://ftr.fivefilters.org/makefulltextfeed.php?url=www.ziare.com/rss/politica.xml&max=&links=preserve” items=”3″ excerpt=”100″ read_more=”true” credits=”true” new_window=”true” thumbnail=”200″ cache=”7200″]
🌍 ȘTIRI INTERNAȚIONALE 🌍
[wp_rss_retriever url=”https://www.agerpres.ro/mondorama/rss” items=”5″ excerpt=”100″ read_more=”true” credits=”true” new_window=”true” thumbnail=”200″ cache=”7200″]
🍀 METEO IRLANDA 🍀
🇷🇴 METEO ROMÂNIA 🇷🇴
♏️ HOROSCOP ♉️
✝️ SĂRBĂTORI RELIGIOASE ✝️
|
Susține proiectul Informația IRL
Citești aceste știri pentru că în urmă cu mulți ani niște oameni s-au încăpățânat să creadă că pot face ceva fără interese ascunse, doar pentru cititori, pentru comunitatea românească din Irlanda.
Informatia IRL este o publicație care se autofinanțează din bani proprii, publicitate și din donațiile cititorilor. Și tu poți susține această publicație și continuarea acestui proiect!
Dacă vrei să ajuți Informatia IRL lunar, alege suma pe care vrei să o donezi și apasă butonul subscribe de mai jos. Dacă vrei să anulezi plata lunară, intră în contul tău de Paypal și oprește plata recurentă. |
Ajută Informatia IRL devenind patronul nostru.
Become a Patron!