🍀 Stephen Donnelly se pregătește să adauge mai multe țări pe lista de carantină obligatorie în hotel

Se pare că o nouă serie de țări vor fi adăugate pe lista obligatorie de carantină hotelieră în următoarele săptămâni.

Surse guvernamentale au declarat pentru cotidianul Irish Examiner că Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, se pregătește să adauge mai multe țări pe listă. În ciuda opoziției unor membri ai partidului Fine Gael, Franța va fi una dintre țările adăugate pe listă pe măsură ce rata infecției Covid-19 se înrăutățește în această țară.

Dl Donnelly are puterea legală de a adăuga țări pe listă fără aprobarea miniștrilor de cabinet.

Cu toate acestea, el are nevoie de sprijinul procurorului general Paul Gallagher. Procurorul general și-a exprimat îngrijorarea cu privire la legalitatea planurilor de a adăuga mai multe țări pe listă săptămâna trecută.

Un ministru a declarat că există „o viziune puternică din partea experților în sănătate că trebuie adăugate mai multe țări și că există o îngrijorare reală că se poate repeta ce s-a întâmplat la Crăciun, când irlandezii au venit acasă și ar fi putut aduce cu ei noi variante ale virusului.

Ofițerul-șef medical adjunct, dr. Ronan Glynn, va fi informat miercuri de un grup de consultanță în călătorii, și se așteaptă ca acest grup să recomande adăugarea de țări pe listă, inclusiv Polonia și Olanda.

Oficialii din domeniul sănătății publice au recomandat adăugarea a 43 de țări (inclusiv Statele Unite, Franța și Germania) pe listă săptămâna trecută, ceea ce a condus la un scandal între Departamentul Sănătății și Departamentul Afaceri Externe. În schimb, doar 26 de țări au fost adăugate pe listă, inclusiv Republica Moldova.

Dintre cele 59 de „state desemnate” ai căror pasageri trebuie să finalizeze două săptămâni de carantină hotelieră obligatorie, 12 țări au o rată de incidență Covid-19 foarte mică, sub 10. Șaptesprezece dintre aceste țări au, de asemenea, o rată mai mică decât orice țară din Europa și 28 au rate mai mici decât cea a Irlandei (157.12).

La discuțiile pe această temă care vor începe de mâine, Informatia IRL înțelege că unii miniștri vor cere imperativ un compromis, prin introducerea unei carantine obligatorii la domiciliu în loc de cea hotelieră.

🍀 Opt arestați la Dublin în timpul unei acțiuni legată de un protest anunțat în centrul orașului

Au fost arestați cinci bărbați și o femeie pentru încălcarea Legii sănătății și doi bărbați pentru nerespectarea ordinii publice.

Garda a arestat opt ​​persoane la Dublin duminică, ca parte a unei operațiuni de poliție în jurul unui protest antiblocare planificat în centrul orașului.

Legea privind sănătatea din 1947 (Secțiunea 31A-Restricții temporare), (Covid-19) (Nr. 10) Regulamentele 2020 în vigoare, impun restricții persoanelor care organizează anumite evenimente în aer liber și călătoresc peste 5 km, cu excepția unei scuze rezonabile.

O purtătoare de cuvânt a Garda a declarat că pandemia a adus o criză de sănătate publică și „An Garda Síochána continuă să facă apel la toți cetățenii pentru a demonstra responsabilitatea personală și socială de a respecta orientările și reglementările de sănătate publică, în special călătoriile esențiale, pentru a continua să salveze vieți”.

🍀 Temperaturile vor scădea săptămâna aceasta sub media normală pentru această perioadă

Se așteaptă ca temperaturile să fie sub medie pe parcursul săptămânii, cu îngheț în unele nopți.

Met Éireann prognozează că temperaturile peste noapte vor scădea până la -3 ° C luni pe marți, ducând la îngheț. Marți vor fi averse de iarnă cu temperaturi care nu depășesc 8˚C.

Perspectiva pentru weekendul viitor este ca acesta să fie mai rece decât media normală, cu un flux de aer rece dinspre nord care aduce precipitații, unele ar putea fi de iarnă cu un risc crescut de grindină, lapoviță și îngheț pe timpul nopții.

Totul vine după o perioadă scurtă de vreme frumoasă, cu periode fără precipitații și mult soare.


🍀 Aproape 50% dintre irlandezi vor reduce cheltuielile pentru haine și petrecerea timpului liber dacă veniturile scad din cauza pandemiei

Sondajul KPMG a constatat deasemenea că aproape 7 din 10 irlandezi fac mai multe cumpărături online decât înainte de Covid

Aproape jumătate dintre irlandezi vor reduce cheltuielile cu îmbrăcămintea sau petrecerea timpului liber dacă veniturile lor scad ca urmare a pandemiei, arată un nou sondaj.

Cu aproximativ 100.000 de persoane susceptibile de a rămâne fără muncă, ca urmare a restricțiilor Covid-19 și a sprijinului guvernamental pandemic care urmează să se încheie, multe familii se vor trezi cu scăderi masive ale veniturilor în lunile următoare.

Un sondaj efectuat de firma de contabilitate KPMG, publicat luni, arată că, atunci când li s-a cerut unde vor reduce cheltuielile în cazul în care veniturile lor vor scădea, 46% dintre irlandezi au spus îmbrăcăminte și 44% au spus activități de agrement.

Studiul, “Eu, viața mea, portofelul meu”, parte a unei lucrări despre obiceiurile de cheltuieli a 18.000 de oameni din întreaga lume, arată că aproape 7 din 10 irlandezi fac cumpărături online mai mult decât înainte de pandemie.

Irlandezii își protejează informațiile personale. Sondajul arată că 92 la sută dintre aceștia doresc ca companiile să le protejeze datele fără a fi solicitate, în timp ce 93 la sută nu ar dori niciodată ca acestea să fie vândute altor companii.

🍀 Numărul de scutiri de la învățarea limbii irlandeze scade după implementarea unor noi reguli

Tot mai puțini studenți din învățământul secundar primesc scutiri de la învățarea irlandezei, de când au fost introduse noi reguli acum doi ani.

Sistemul de scutire a fost regândit în urma unei revizuiri a Departamentului Educației, care a constatat că nu mai este adecvat.

S-a constatat că există o mare varietate de practici diferite în rândul școlilor care aveau autoritatea de a acorda scutiri de la învățarea irlandezie, un număr tot mai mare de elevi obținând scutiri simplu pe baza „stresului sau anxietății”.

În cadrul noului sistem, limba irlandeză rămâne obligatorie în școală, iar opțiunile de renunțare sunt disponibile doar în „circumstanțe excepționale” pentru elevii din străinătate sau cei cu dificultăți de învățare.

Ultimele cifre arată că a existat o scădere de 11% a scutirilor acordate studenților de la introducerea regulilor revizuite, de la 11.717 la 10.439 în ultimii doi ani. Acest lucru este pe fondul creșterii numărului de studenți care urmează acum o școală secundară.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro