🍀 Covid-19 duminică seara: 301 de cazuri noi – niciun deces
Departamentul Sănătății a anunțat încă 301 de cazuri noi confirmate cu Covid-19, în timp ce nu au fost înregistrate alte decese în ultimele 24 de ore.
Acesta aduce numărul total cumulat de cazuri în Irlanda la 74.246, în timp ce numărul total de decese rămâne la 2.099.
Dintre cazurile anunțate aseară, 133 sunt bărbați, 168 sunt femei, 64% dintre cazuri au sub 45 de ani. Vârsta medie este de 32 de ani.
Din punct de vedere geografic, 119 cazuri sunt în Dublin, 32 sunt în Donegal, 16 sunt în Cork, 13 în Kildare, 13 în Kilkenny și restul de 108 cazuri sunt răspândite în alte 18 comitate.
Rata de incidență de 14 zile a Covid-19 la 100.000 de locuitori la nivel național este de 80,7.
Comitatele cu cele mai mari rate de incidență includ Donegal (224,9), Louth (159,1), Kilkenny (171,3) și Limerick (141,1). Comitatele cu cea mai mică rată de infecție sunt Leitrim (15,6), Wexford (19,4), Westmeath (23,7) și Clare (33,7).
🍀 Accesul la cetăția irlandeză trebuie să fie mai transparent și să fie făcută într-un timp mai mic
În ultimul deceniu s-au înregistrat progrese substanțiale în facilitarea accesului la cetățenia irlandeză prin naturalizare, cu toate acestea, Rețeaua Europeană de Migrație a avertizat că oamenii ar trebui să poată face acest lucru într-un mod mai rapid și mai transparent.
Noile cercetări efectuate de Institutul de Cercetare Economică și Socială (ESRI) și Rețeaua Europeană de Migrație (EMN) arată că peste 145.800 de persoane au primit cetățenie irlandeză prin naturalizare între 2006 și 2018.
Studiul face parte din cercetarea la nivel european privind naturalizarea, care este principala modalitate prin care migranții pot accesa cetățenia și drepturile asociate acesteia.
Din cele 24 de state membre UE examinate în studiu, Irlanda se numără printre cele patru țări ale UE care au cele mai mari taxe de naturalizare, alături de Marea Britanie, Austria și Țările de Jos.
Solicitanții plătesc 175 EURO și se aplică o taxă suplimentară pentru certificat de 950 EURO pentru adulții cărora li s-a aprobat cererea, cu 200 EURO pentru copii și anumite alte cazuri. Refugiații și apatrizii sunt scutiți de taxa de certificare.
Raportul arată că întârzierile în procesarea cererilor de naturalizare au apărut parțial din cauza rezultatului unei hotărâri a Înaltei Curți din 2019 privind definiția „reședinței contabilizate” și a restricțiilor legate de Covid-19.
În octombrie 2020, Departamentul a raportat că „o cerere simplă durează un an pentru a fi procesată”, cererile mai complexe durând mai mult.
Există trei „căi” principale către cetățenia irlandeză: la naștere prin descendență, prin naștere pe insula Irlanda și naturalizare. Solicitanții de naturalizare trebuie să aibă, în general, cinci ani de ședere în Irlanda. Trebuie să aibă un „caracter bun”, să intenționeze să locuiască în Irlanda și să facă o declarație de loialitate față de stat. Soții și partenerii civili ai cetățenilor irlandezi și alte grupuri pot aplica după trei ani.
Studiul afirmă că Departamentul Justiției a raportat că nerespectarea cerinței „caracterului bun” și incapacitatea de a îndeplini criteriile de reședință sunt printre principalele motive pentru refuz.
Se spune că numărul persoanelor cărora li se acordă cetățenia irlandeză prin naturalizare „a crescut rapid” începând cu 2010, atingând punctul culminant în 2012 și a scăzut constant de atunci, în linie generală cu tendințele de la nivelul UE. Puțin peste 8.200 de persoane au primit cetățenie irlandeză prin naturalizare în 2018 și aproape 5.800 în 2019.
Ponderea cetățenilor UE printre noii cetățeni irlandezi a crescut de la 4% în 2011 la 49% în 2018. Dintre cetățenii UE care au obținut cetățenia irlandeză prin naturalizare, primele trei naționalități din 2005 sunt Polonia, România și Marea Britanie.
🍀 4039 de români din Irlanda au votat
Conform cifrelor obținute de la Biroul Electoral Central în cele 16 secții de votare din Irlanda, pe parcursul a două zile, 5 decembrie și 6 decembrie au votat 4039 de cetățeni români. 153 dintre aceștia au votat prin corespondență.
În Irlanda se estimează că trăiesc neoficial aproximativ 40 de mii de români, ultimul recensământ oficial din 2016 arătând că aici trăiau atunci 29.186 de români. Detalii AICI
🍀 Proprietarii de restaurante se plângă că au rezervări pe care clienții nu le onorează
Un restaurant va introduce depozitul după ce 18 clienți care au făcut rezervări pentru vineri seara, nu s-au prezentat.
Un proprietar de restaurant din Dublin a declarat că a trebuit să introducă o politică de depozite pentru rezervări după ce 18 clienți nu s-au prezentat vineri seara la orele rezervate.
Damien Quinn, co proprietar al restaurantului Sussex din Leeson Street Upper, a declarat că nu a cerut depozite pentru rezervările din această lună, fiind „înțelegător cu buzunarul oamenilor din cauza Covid-19”. „Au fost cinci rezervări în total care nu au venit, în total 18 clienți. Toți era confirmați pentru ziua respectivă ”, a spus domnul Quinn.
„Nu am luat depozite doar pentru că în situația în care ne aflăm, o mulțime de oameni nu și-o permit, o mulțime de oameni sunt fără muncă. Am avut o masă anulată cu 15 minute înainte de ora rezervată. ”
Domnul Quinn a spus că, de sâmbătă, va lua depozite de 20 EURO pe persoană, așa cum au făcut în luna decembrie anul trecut.
„A fost frustrant că a fost seara în care am deschis prima dată și restaurantele în general au fost atât de afectate. Toți cei care lucrează în restaurante au muncit din greu pentru a se asigura că toată lumea este în siguranță. Este doar un pic dezamăgitor când există acest nivel de oameni care nu se prezintă ”, a adăugat el.
„Recunosc că am greșit probabil că nu am luat depozite, dar motivul pentru care nu am făcut-o este că am simțit înțelegere față de buzunarul oamenilor afectați de criza Covid-19. Am crezut că mulți oameni sunt acolo pentru a sprijini restaurantele și nu vom avea aceeași problemă pe care o avem în fiecare an. ”
Restaurante și gastropuburi s-au redeschis vineri pentru servi masa în interior, ca parte a ridicării treptate de la restricțiile de nivel 5 pentru perioada de Crăciun.
🍀 Planul de vaccinare Covid – prioritizarea spitalelor și a azilurilor
Spitalele și căminele de îngrijire medicală vor fi prioritare la lansarea vaccinului Covid-19 conform planului care va prezentat Guvernului marți.
Principalul accent inițial al unei campanii de vaccinare împotriva virusului vor fi lucrătorii din domeniul sănătății și rezidenții căminelor de îngrijire medicală, conform planurilor elaborate de serviciul de sănătate.
Planurile spun că experiența dobândită din programele de vaccinare existente va fi vitală pentru asigurarea succesului unui program de imunizare pentru Covid-19, la fel ca și comunicarea eficientă pentru a convinge populația, a declarat o sursă pentru The Irish Times.
Departamentul Sănătății a recunoscut duminică că există multiple speculații cu privire la grupurile care vor fi prioritare, dar a declarat că nu au fost luate decizii. Acest lucru nu se va întâmpla decât după ce grupul guvernamental responsabil cu vaccinarea va da raportul vinerea viitoare.
Duminică, ministrul pentru învățământul superior, Simon Harris, a declarat că vaccinurile vor duce la „o schimbare majoră” dacă ar fi aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Irlanda va primi aproximativ 1% din vaccinurile achiziționate prin schema UE.
Ministrul a spus că, deși este o veste bună, el a avertizat asupra riscurilor ca oamenii să-și lase „garda jos”. “Dacă nu rămânem precauți, am putea ajunge într-o situație periculoasă, vom auzi vești bune, dar mulți oameni se vor îmbolnăvi între timp și trebuie să evităm acest lucru”, a spus el pentru RTÉ. „Este începutul sfârșitului, dar nu este sfârșitul. Va dura câteva luni pentru a ajunge la toată lumea din țara noastră. Trebuie să ascultăm medicii. Aceiași oameni care ne-au condus prin această pandemie au făcut o treabă foarte bună pentru a ne ține în siguranță și pentru a ne oferi sfaturi bune și oneste.
Aceștia sunt aceiași oameni care iau deciziile cheie cu privire la cine ar trebui să primească primul vaccin și cum ar trebui să fie lansat.
Eoin Ó Broin, de la Sinn Féin, a spus că există o lumină la capătul tunelului, dar este „vital” să existe claritate în ceea ce privește sănătatea publică și mesajele politice. Ca întotdeauna cu medicamentele noi, vor exista oameni care au îngrijorări și care au întrebări”, a adăugat el.