🍀 Guvernul a anunțat reintroducerea restricțiilor în Kildare, Offaly și Laois.
Decizia a fost luată după ce numărul de cazuri de Covid-19 în cele trei comitate este în creștere.
Restricțiile au intrat în vigoare de la miezul nopții și rămân în vigoare două săptămâni.
CĂLĂTORII
Locuitorilor li se va permite să călătorească în afara acestor comitate doar în următoarele motive:
- Pentru a călători la și de la locul de muncă, unde nu este posibil să se lucreze de acasă
- Pentru a participa la programări medicale și pentru a colecta medicamente și alte produse de sănătate.
- Din motive vitale de familie, cum ar fi îngrijirea copiilor, persoanelor în vârstă sau a persoanelor vulnerabile, dar excluzând vizitele sociale.
- În scopuri agricole, inclusiv producția de alimente și îngrijirea animalelor
Oamenii nu ar trebui să utilizeze transportul public decât dacă este necesar.
Tranzitul este permis prin comitate, dar oamenii sunt rugați să nu se oprească în acestea.
EDUCAȚIE ȘI COPII
Creșele și facilitățile de îngrijire a copiilor vor rămâne deschise. Vor fi, de asemenea, deschise locurile de joacă și alte facilități în aer liber. Pregătirile pentru redeschiderea școlilor pot continua.
SOCIAL
- Cafenelele, restaurantele și pub-urile care servesc mâncare s-au închis la miezul nopții și nu vor mai redeschide decât cu excepția scopului de a servi preparate pentru a fi luate la pachet.
- Se vor permite mesele în aer liber până la maximum 15 persoane cu distanțare socială adecvată.
- Cinema-urile, teatrele, muzeele, galeriile, sălile de bingo, cazinourile, magazinele de pariuri și alte puncte de recreere și culturale interioare sunt închise.
- Toate magazinele pot rămâne deschise, dar respectând cu strictețe liniile directoare de sănătate publică, inclusiv purtarea de măști.
ADUNĂRI
- Toate adunările, întâlnirile la interior vor fi limitate la maximum șase persoane din cel mult trei familii diferite în total.
- Toate adunările în aer liber trebuie să fie limitate la maximum 15 persoane.
Distanța socială trebuie menținută în toate cazurile.
SPORT
- Sunt interzise evenimentele sau meciuri sportive, cu toate acestea, antrenamentele la sporturile fără contact pot continua în aer liber, cu condiția să participe maximum 15 persoane.
- Sporturile de contact sunt interzise, cu excepția antrenamentelor pentru sportivii profesioniști și de elită.
- Cursele de cai în spatele ușilor închise pot continua.
- Sălile de gimnastică vor fi închise timp de două săptămâni.
VIZITE
- Vizitele la casele de îngrijire medicală, închisorile și locurile acute din aceste trei județe ar trebui să fie suspendate, cu excepția motivelor de compasiune.
- Lăcașurile de cult pot rămâne deschise dar doar pentru rugăciune individuală.
- Liturghia și alte slujbe religioase trebuie făcute online sau prin mijloace la distanță.
- Cel mult 25 de persoane pot participa la înmormântări.
🍀 Coronavirus: încă patru decese și 98 de cazuri noi în Republica Irlanda
Au mai fost înregistrate încă patru decese și încă 98 de cazuri confirmate de Covid-19 înregistrate în Republica, a declarat echipa națională de urgență pentru sănătate publică (NPHET).
Numărul morților a ajuns la 1.772 dintr-un total de 26.470 de cazuri.
Dintre noile cazuri, 68% au vârste sub 45 de ani, iar 67 sunt asociate cu focare confirmate sau sunt contacte apropiate ale unui caz confirmat.
Treizeci și cinci de cazuri sunt localizate în Kildare, 26 în Offaly, șase în Wexford, cinci în Laois, cinci în Dublin și 21 sunt răspândite în alte 10 județe (Carlow, Cavan, Donegal, Kilkenny, Limerick, Louth, Meath, Monaghan, Westmeath și Wicklow).
Vestea vine în condițiile în care Taoiseach a anunțat un blocaj regional în comitatele Kildare, Laois și Offaly în urma unei creșteri în cazurile de coronavirus.
Adresându-se țării, domnul Martin a spus că virusul este încă o „amenințare profundă și urgentă”.
Aproximativ 289 de cazuri de coronavirus au fost identificate în cele trei comitate în ultimele 14 zile – aproape jumătate din totalul național înregistrat în această perioadă – cu multe cazuri legate de instalațiile de procesare a alimentelor din regiune.
🍀 Un nou pui de siamang născut în Dublin Zoo în weekendul trecut
Un bebeluș de gibbon siamang s-a născut în Grădina Zoologică din Dublin în timpul weekendului prelungit din august.
Siamangul pe cale de dispariție, este un gibon cu blană neagră, originar din pădurile din Indonezia, Malaezia și Thailanda. Gibonii sunt un tip de primate care trăiesc în pădurile tropicale subtropicale și tropicale.
Zoo Dublin a spus că bebelușul s-a născut în noaptea de duminică 2 august din părinții Cahaya (10 ani) și Luca (19 ani).
Bebelușul este sănătos și a fost observat că sugea.
Înainte de această naștere, Cahaya și Luca erau singurii giboni siamang la Dublin Zoo, Cahaya ajungând în 2014 și Luca în 2018.
Au creat o legătură puternică încă din prima zi în care s-au întâlnit, iar acest copil sănătos este o veste excepțional de binevenită pentru toți cei implicați în grădina zoologică.
🍀 Un “fake news” demonstrat: Nu, purtarea măștii, nu duce la boala legionarilor (sau pleurezie)
O POSTARE CARE a fost circulată pe scară largă de către utilizatorii irlandezi de Facebook în ultimele zile speculează că recentele creștere ale infecției cu Covid-19 ar putea fi de fapt boala legionarilor cauzată de purtarea măștilor. Și o serie de români stabiliți în Irlanda au răspândit acest mesaj în ultimele zile.
Multe dintre postările, care au fost circulate și în SUA în săptămâna trecută, fac referire la un apelant la o emisiune radio, a cărei soție i s-a spus că are Covid-19, apoi a informat mai târziu că a avut boala legionarilor din cauza „umiditații” și bacteriilor din masca ei”.
TheJournal.ie și deasemenea și noi cei de la informatiairl.com am căutat orice referințe la o emisiune radio în Irlanda, în care un apelant a spus această poveste despre soția sa și nu a găsit nicio dovadă că acest lucru s-ar fi întâmplat.
Site-ul american de verificare a informațiilor Snopes a încercat, de asemenea, să identifice show-ul radio, dar nu a putut găsi nicio mențiune despre acesta sau dovezi că ar există. (Dacă greșim și aveți un link către acest program radio, trimiteți-l).
O altă postare similară sugerează că purtarea unei măști ar putea duce la pleurezie.
Să începem cu boala legionarilor
Acesta este un tip de pneumonie care poate provoca boli grave la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, fumătorii și cei cu condiții de sănătate subiacente. Atât boala legionarilor, cât și forma ei mai ușoară, febra Pontiac, sunt cauzate de creșterea bacteriilor Legionella în sistemele de apă care nu sunt gestionate în mod adecvat, practic unde sistemele nu sunt curățate și apa staționează pentru mult timp.
O persoană poate lua boala legionarilor dacă respiră picături mici de apă care conțin bacterii care provoacă infecția. Oamenii sunt cel mai expuși riscului în locuri precum hoteluri, spitale sau birouri unde bacteriile au intrat în rețeaua de apă. Este foarte rar să contactezi această boală acasă!
Oamenii o iau de obicei din apa potabilă care conține bacterii, de la alte persoane cu infecție sau din locuri precum iazuri, lacuri și râuri.
Rata de fatalitate a bolii este de aproximativ 10%. Boala începe de obicei cu simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, oboseală, dureri de cap și dureri musculare. Aceasta este urmată de o tuse uscată și dificultăți de respirație care pot progresa spre o pneumonie severă.
De ce legătura dintre Covid-19 și boală?
Postările de pe Facebook par a fi legate de dezinformarea generală legată de purtatul măștilor.
Dacă au existat rapoarte legitime recent despre boala legionarilor, niciuna dintre acestea nu a fost legată de măști.
Un articol distribuit pe scară largă publicat de radiodifuzorul american Georgia Public Broadcasting weekendul trecut a arătat similitudini între simptomele bolii legionarilor și cele ale Covid-19, cum ar fi respirația îngreunată, tuse și febră.
Programul include, de asemenea, comentarii ale experților cu privire la riscurile potențiale asociate cu închiderea recentă a hotelurilor, școlilor și clădirilor de birouri care ar putea duce la stagnarea apei pe sistemele de alimentare.
În mai, Centrul de Supraveghere pentru Protecția Sănătății (HSPC) al HSE a emis o atenție similară.
HSE a spus că ar putea crește bacteriile în aparatele care au fost lăsate neatinse din cauza pandemiei Covid-19. Din cauza pandemiei actuale, multe clădiri au fost închise sau utilizarea lor restricționată.
„Acest lucru poate crește riscul creșterii bacteriei Legionella în sistemele de apă și echipamentele asociate, inclusiv sisteme de aer condiționat, fântâni, dușuri, bazine spa și alte echipamente dacă sistemele de apă nu au fost gestionate în mod adecvat”, a declarat HSE.
Cu toate acestea, HSE nu a făcut nicio legătură între simptomele Covid-19 și cele ale bolii legionarilor și nu a indicat o creștere a numărului de cazuri. A fost pur și simplu un avertisment înainte de revenirea la muncă pentru unele întreprinderi.
HSE a spus că o persoană nu poate contracta boala dacă poartă masca – și, de fapt, cazurile de infecție cu legionella sunt mai mici în acest an față de 2019.
🍀 DoneDeal suspendă reclamele pentru vânzarea câinilor după o creștere a furturilor de câini
Site-ul de vânzări online, DoneDeal, a suspendat temporar reclamele pentru vânzarea câinilor în urma anunțurilor făcute de Garda legate de o serie de furturi de câini în ultimele luni.
Compania a declarat că a luat decizia de a suspenda temporar secțiunea de câini de pe pagina sa de web, ca urmare a discuțiilor cu organizațiile pentru protecția animalelor și a cererii recente fără precedent din partea celor care postează anunțuri din Irlanda.
„Acest lucru ne va permite să ne concentrăm pe introducerea de soluții suplimentare care să limiteze posibilitatea publicării necorespunzătoare a anunțurilor cu câini pe pagina DoneDeal”, a adăugat aceasta.
Grupurile de protecție a animalelor și-au exprimat îngrijorarea că câinii furați sunt ulterior oferiți spre vânzare online pe diverse site-uri web.
Garda a făcut o serie de confiscări în ultimele săptămâni de câini furați, inclusiv recuperarea a 10 animale în timpul unei operațiuni de căutare în Rathkeale, Co Limerick, sâmbătă trecută.