🍀 Fără coruri, fără muzică festivă, fără părinți: școlile primesc sfaturi noi despre celebrarea Crăciunului

Piesele sau spectacolele de teatru legate de Crăciun trebuie înregistrate, astfel încât părinții să le poată viziona online

Școlilor li se vor oferi sfaturi menite să asigure că sărbătorile sau spectacolele de la sfârșitul trimestrului au loc în conformitate cu liniile directoare de sănătate publică. Noul ghid al Departamentului Educației spune că sărbătorirea Crăciunului este importantă pentru a sprijini „bunăstarea pozitivă a elevilor”.

Cu toate acestea, se adaugă faptul că liniile directoare actuale privind sănătatea și siguranța recomandă evitarea adunărilor sau grupurilor școlare mari, cum ar fi corurile.

„Instrumentele de suflat și de alamă, inclusiv fluierele, nu ar trebui să fie folosite în interior, din cauza riscului de infecție pe care o prezintă o astfel de activitate”, se afirmă în comunicat. „Spectacolele în aer liber și alte măsuri de precauție, cum ar fi protecția împotriva umezelii pentru instrumentele de suflat, pot fi considerate opțiuni alternative.

În timp ce adunările școlare obișnuite ar trebui evitate, se spune că spectacolele organizate în clasă pot fi împărtășite cu alte clase și cu părinții prin tehnologia digitală.

„Părinții / tutorii nu ar trebui să fie invitați să participe la festivitățile de la sfârșitul trimestrului în acest an nici dacă acestea sunt organizate în aer liber”.

Comunicatul notează că elevilor le place adesea să împărtășească felicitări de Crăciun și mici cadouri colegilor. Deși acest lucru este permis, se spune că trebuie făcut într-o „manieră controlată, astfel încât să nu implice elevii / studenții care se deplasează și interacționează în afara clasei sau contactelor lor obișnuite”.

Orice card sau cadou, ar fi în mod ideal ar trebui oferite direct unui membru al personalului și apoi distribuite elevilor într-un „mod controlat”.

„Ar trebui să se pună un accent puternic pe igiena mâinilor în orice moment”, adaugă comunicatul.

🍀 „Este permis moral” pentru catolici să accepte vaccinul Covid-19 care utilizează celule fetale avortate

Biserica catolică laudă programul de vaccinare pentru „binele societății”

Este „permis moral” ca catolicii să accepte vaccinarea Covid-19 care implică utilizarea unor linii celulare derivate de la embrionii avortați, a spus Biserica Catolică Irlandeză.

Biserica Catolică învață în mod tradițional că nu este etic să se utilizeze celule stem derivate de la embrioni avortați utilizați în cercetarea medicală.

Cu toate acestea, într-o declarație de miercuri, Conferința Episcopilor Catolici Irlandezi a spus că catolicii ar putea accepta vaccinuri care utilizează aceste celule stem dacă nu este disponibilă o altă alternativă mai „acceptabilă din punct de vedere etic”.

„Au apărut întrebări cu privire la faptul că celulele fetale umane, care își au originea în avorturi efectuate în trecut, sunt utilizate în dezvoltarea și producerea unora dintre vaccinurile pentru Covid-19”, se menționează în comunicat.

„Dacă nu le este disponibilă o alternativă mai acceptabilă din punct de vedere etic, este moral permis ca catolicii să accepte un vaccin care implică utilizarea de celule fetale, mai ales dacă riscul potențial pentru viață sau sănătate este semnificativ, ca în caz de pandemie ”

Declarația spunea că refuzul de a accepta un vaccin ar putea contribui la „pierderea semnificativă a vieții în comunitate”, în special în rândul celor mai vulnerabili.

„Această realitate trebuie să informeze orice judecată de conștiință”, a adăugat aceasta.

Biserica și-a reafirmat „învățătura consecventă … că avortul este întotdeauna grav și imoral”.

„Totuși, Biserica a făcut o distincție între implicarea formală (deliberată) într-un act imoral și implicarea materială, care poate fi incidentală”, a spus ea. Decizia celor care decid să accepte vaccinuri care au avut o anumită legătură cu celule fetale în trecut nu implică niciun consimțământ din partea lor pentru avort”.

Biserica a menționat, de asemenea, că multe dintre vaccinurile aflate în prezent în desfășurare „nu depind de proiectarea sau producția lor cu celule fetale”.

„Catolicii ar trebui să pledeze în continuare pentru disponibilitatea vaccinurilor dezvoltate etic. În acest fel, ei mărturisesc că cercetarea biomedicală ar trebui să se desfășoare întotdeauna într-un mod care să fie în concordanță cu respectul pentru viață și pentru demnitatea umană “, a adăugat comunicatul.

Biserica i-a încurajat pe catolici să susțină un program de vaccinare, nu numai pentru binele lor, ci pentru binele comun al umanității.

Celulele derivate din avorturi elective au fost utilizate din anii 1960 pentru fabricarea vaccinurilor, inclusiv vaccinurile actuale împotriva rubeolei, varicelei și a hepatitei A.

Mesaje au circulat luna trecută pe rețelele de socializare că vaccinul AstraZeneca / Oxford Covid-19 conține celule fetale avortate, ceea ce a determinat îngrijorarea că membrii publicului s-ar opune vaccinului din motive morale.

AstraZeneca a declarat că vaccinul său folosește o tulpină celulară prelevată de la un făt feminin avortat în anii 1970. Cu toate acestea, compania a spus că celulele sunt folosite pentru propagarea virusului pentru vaccin, dar aceste celule nu ajung în vaccinul final.

🍀 FSAI retrage loturi de “Jacobs rice cakes” după descoperirea unui pesticid neautorizat

Autoritatea pentru Siguranța Alimentară din Irlanda (FSAI) a emis o rechemare a anumitor loturi de prăjituri din orez Jacobs după ce a fost descoperit urmele unui pesticid neautorizat.

Supermarketurile retrag anumite loturi de Jacob’s 18 Rice Cakes Multigrain & Seeds în ambalaje de 80g după ce pesticidul chimic oxid de etilenă a fost găsit în semințele de susan ale produsului. Potrivit FSAI, acest pesticid chimic nu este autorizat pentru utilizare în alimentele vândute în UE.

În timp ce consumul loturilor contaminate ale produsului Jacobs nu prezintă un risc imediat pentru sănătate, pot exista probleme de sănătate dacă există un consum continuu de oxid de etilenă pe o perioadă îndelungată de timp.

Prin urmare, expunerea la pesticide trebuie redusă la minimum. Anunțul de retragere la punctele de vânzare vor fi afișate în magazinele care au vândut aceste produse împreună cu loturile implicate.

FSAI a emis, de asemenea, o retragere urgentă a unui produs de șuncă afumată poloneză ‘Wedzonka boczkowa’ după ce s-a detectat bacteria Listeria monocytogenes într-un anumit lot. Conform unei notificări a Autorității pentru Siguranța Alimentelor, anunțurile de retragere la punctul de vânzare vor fi afișate în magazinele furnizate cu lotul implicat.



🍀 Sistemul de amenzi pentru nepurtarea măștilor a intrat în vigoare. Garda poate amenda persoanele care nu poartă mască cu maximum 80 de euro. 

Sistemul de amendă pentru nepurtarea măștilor este acum în vigoare și va permite Garda să amendeze persoanele cu maximum 80 EURO dacă nu respectă ghidurile de purtare a măștii în unele spații publice.  Amenzile pot fi date persoanelor care nu poartă o mască în zonele publice care sunt considerate esențiale.

Legislația propusă pentru introducerea amenzilor a fost stabilită în urmă cu șase săptămâni și se va aplica, de exemplu, nepurtării măștii pe transportul public.

Rapoartele sugerează că oficialilor Garda li s-a spus la începutul acestei săptămâni să înceapă să acorde amenzi pentru nerespectare, dar numai în ultimă instanță. Se înțelege că  li s-a spus să discute întâi cu oamenii și să le oferie o serie de șanse de a purta masca înainte de a le fi dată o amendă.

Persoanele cu deficiențe fizice sau psihice care nu pot să poarte o mască sunt scutite de amendă.

The Irish Times relatează că un proces de contestație a amenzilor va fi disponibil pentru persoanele care sunt amendate, dar detaliile acestui proces nu sunt încă disponibile.

În situațiile în care oamenii refuză să poarte o mască de față în mijloacele de transport în comun, șoferul are voie să ceară pasagerului să-și pună o mască și, dacă nu vrea, șoferul îi poate spune să coboare. Garda trebuie chemată la fața locului doar dacă pasagerul nu va părăsi autobuzul după ce a fost rugat de șofer.

Amenzile pot fi date pentru nepurtarea măștilor în magazine, cinematografe, muzee, saloane de coafură, de manichiură și case de pariuri, pentru a numi doar câteva din spațiile publice unde purtarea măștilor este obligatorie.