🍀 Ambasadorul Irlandei la București, Paul McGarry a susținut un interviu la Digi24

Fragment din interviul difuzat de Digi24.

Irlanda, atrăgătoare pentru români

Românii aleg în continuare Irlanda pentru a merge la muncă, chiar şi în vreme de pandemie. Din fericire, nu au fost înregistrate cazuri de sclavie modernă în cazul lucrătorilor de la noi care lucrează în fermele irlandezilor.

Cristina Cileacu: În zona rurală a Irlandei, dacă tot ați pomenit-o, putem vedea chiar și acum, în perioada în care se circulă mai puțin, mulți muncitori migranți români. Ei călătoresc din România, spre fermele irlandeze, să facă treabă acolo. În același timp, în aceeași perioadă am văzut în toată Europa multe cazuri de sclavie modernă. Cum sunt muncitorii protejați în Irlanda?

Paul McGarry: În primul rând, ar trebui să spun despre comunitatea de români din Irlanda că este una foarte apreciată.

Cristina Cileacu: Și este și mare.

Paul McGarry: Și este și mare. Dar mai este și problema că pentru foarte multă vreme, Irlanda a fost o țară monoetnică. Nu am avut oameni din afara țării care să trăiască în Irlanda. Cam în ultimii 20 de ani populația noastră s-a diversificat și acum cam 16% din cei care trăiesc în Irlanda au fost născuți în afara insulei Irlandei. Aceasta a fost o adaptare a Irlandei la primirea oamenilor din afară.

Trebuie să spun că românii sunt foarte bine integrați în Irlanda. Avem în fiecare an o ceremonie de primire a celor care vor să ia și cetățenia irlandeză. Ultima ceremonie a fost în decembrie și al treilea cel mai mare grup din cei de acolo erau români. Cred că în acel moment cam 1.600 de români au primit cetățenia irlandeză. Iar asta spune multe despre cât de bine se simt românii în Irlanda și cât de bine se integrează în Irlanda.

O altă latură a acestei chestiuni sunt drepturile muncitorilor și cred că lucrătorii din Irlanda sunt foarte bine protejați de lege și de toate instituțiile care se ocupă de acest domeniu și nu cred că m-am intersectat cu situații în care să existe plângeri despre muncitorii români care să fi fost tratați diferit de cei irlandezi. Și cred că așa și trebuie să fie.

Un alt lucru bun, atât pentru România, cât și pentru Irlanda, este că acum avem români care au lucrat pentru companii irlandeze în Irlanda, vin în România și deschid filiale ale acelor companii în România. Deci, am fost foarte mulțumit să…

Cristina Cileacu: În mod special în IT.

Paul McGarry: În IT. Am fost la Cluj, în ianuarie, pentru prima aniversare a unei companii în România și erau 30 de oameni acolo și 200 de oameni în Irlanda. Dar cercetarea și dezvoltarea pentru companie se făcea la Cluj, iar operațiunile propriu-zise se fac în Irlanda. Deci, aceasta este un exemplu de situație în care câștigă toți și sperăm că va fi un model viitor pentru creșterea relațiilor noastre.

Interviul integral poate fi vizionat AICI

🍀 Irlanda pe lista țărilor considerate în zona galbenă – autoizolarea la domiciliu a persoanelor care ajung din Irlanda în România rămâne obligatorie

INSP a publicat lista țărilor considerate „zonă verde” și precizează că toate celelalte țări sunt considerate „zone galbene”, existând astfel obligativitatea izolării la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste zone.

„Toate persoanele asimptomatice care sosesc dintr-o călătorie internaţională dintr-o țară care NU face parte din lista țărilor exceptate vor sta în izolare la domiciliu/carantină timp de 14 zile; izolarea se aplică tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă”, precizează INSP.

Irlanda nu se află pe lista țărilor din “zona verde”, deși mulți consideră că ar fi trebuit să fie.

Pe această listă a ţărilor „sigure” se regăsesc acele țări care au un coeficient mai mic de cinci cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus, în medie, în ultimele 14 zile, la un milion de locuitori.

Numărul mic al populației Irlandei de aproximativ 4.9 milioane de persoane, raportat la cazurile zilnice din ultimele 14 zile, face ca media de infectări să fie depășită.

Practic ar trebui ca numărul zilnic de infectări să fie sub 24 de noi cazuri, când facem o media a ultimelor 14 zile. Deși au fost câteva zile sub această limită, cumulativ cu zilele dinainte, pragul nu a fost sub cel acceptat de autoritățile din România.

Aseară de exemplu în Irlanda s-au anunțat 46 de noi cazuri de infectări ceea ce practic înseamnă prelungirea perioadei pe care Irlanda o va petrece în zona galbenă.

O nouă evaluare se va face săptămânal, iar dacă numărul cazurilor din Irlanda va scădea zilnic sub 24 de cazuri este posibil ca impunerea autoizolării la domiciliu a persoanelor care călătoresc din Irlanda în România să fie ridicată cel mai devreme lunea viitoare.

🍀 Un bărbat arestat după ce două persoane au fost înjunghiate într-o casa din Dublin

O anchetă a fost lansată în urma unui atentat grav care a avut loc la o casă din zona Darndale din nordul Dublinului.

Un bărbat și o femeie, în vârstă de 40 și 50 de ani, ambii au suferit răni în incidentul care a avut loc în jurul orei 7.30.

Ambii au fost duși la spitalul Beaumont unde starea bărbatului este descrisă ca fiind critică și se înțelege că rănile femeii sunt grave, dar care nu îi pot pune viață în pericol.

Locul unde s-a produs incidentul de la Snowdrop Walk din Darndale, Dublin 17 este izolat în prezent pentru un examen tehnic garda.

Un bărbat, în vârstă de 20 de ani, a fost arestat la fața locului și este în prezent reținut la Coolock Garda. Garda nu caută alte persoane în legătură cu acest incident.



🍀 Zeci de chiriași evacuați din 9 apartamente din centrul Dublinului fără a fi notificați în scris

Zece de chiriași, înghesuiți în câteva apartamente din centrul Dublinului au rămas fără adăpost după evacuarea verbală

Chiriașii în principal studenți străini, au rămas fără adăpost după ce au fost evacuați din nouă apartamente din centrul orașului Dublin și fără a primi nici o notificare scrisă.

Locatarii, care sunt în principal tineri studenți străini, împărțeau apartamente cu trei dormitoare cu până la alte șapte persoane și apartamente cu un dormitor cu până la trei persoane pe Abbey Street.

Un dormitor dublu într-unul dintre apartamente a fost anunțat anterior ca fiind disponibil pentru închiriere către doi străini pentru 560 de euro pe lună pe Daft.ie.

🍀 Pubul istoric Queen’s Bar din Dalkey a anunțat închiderea permanentă

Pubul istoric din Dalkey The Queens a anunțat că și-a închis porțile pentru ultima dată.

Personalul de la extrem de popularul bar din sudul Dublinului a fost informat despre această decizie ieri dimineață.

Queen’s Bar a fost un loc preferat al celor din sudul Dublinului din 1745 și până în prezent.

O scrisoare, de la proprietarul Tom Mulcahy către personal, care a fost postată pe platformele de socializare, scrie că lucrătorii pubului au fost „puși în concediere începând cu 16 martie 2020” din cauza pandemiei coronavirusului.

„Din păcate, vă informez că The Queens va începe un proces de concediere colectivă, a mai scris proprietarul”

Acesta continuă: „Cu regret și tristețe, trebuie să vă informez că The Queens Limited nu se va redeschide și a încetat permanent activitatea.

„Din păcate, vă informez că The Queens va începe un proces de concediere colectivă.”