🍀 Vizitele la domiciliu interzise la nivel național, în timp ce Cavan, Monaghan și Donegal intră în Nivelul 4.
Guvernul a anunțat o interdicție la nivel național pentru vizitele la domiciliu sau în grădini în aproape toate circumstanțele, cu excepția cazurilor când vizitele sunt pentru îngrijirea copiilor, persoanelor în vârstă și persoanelor vulnerabile.
De asemenea, Guvernul a anunțat că Cavan, Monaghan și Donegal vor trece la nivelul 4 al planului Guvernului Leaving with Covid, de la miezul nopții de joi până pe 10 noiembrie.
În Nivelul 4, oamenii nu ar trebui să aibă niciun vizitator la domiciliu, numărul maxim de participanți la o nuntă este de șase, magazinele neesențiale se vor închide și toți lucrătorii neesențiali vor lucra de acasă, a spus Taoiseach Micheál Martin. El a spus că sectorul construcțiilor și producția vor rămâne deschise în condițiile în care se respectă strict regulile de sănătate publică.
Tánaiste Leo Varadkar a spus „Știm că o mulțime, dacă nu cea mai mare parte a transmisiei Covid se întâmplă acum în case private”.
„Uneori oamenii asociază asta cu petrecerile din case, dar nu este doar asta”, a spus el, spunând că sunt adunări de familie și prieteni care vin să bea o ceașcă de cafea. ”
„Toate aceste lucruri trebuie să se oprească”, a spus el.
El a spus că noul program Covid Restrictions Support Scheme va fi disponibil și actualizat în ziua bugetului, iar cererile vor fi prioritizate pentru cele trei comitate care vor fi plasate la nivelul 4. „Vor fi mii” disponibilizați în următoarele zile, a spus el, plata șomajului pandemic fiind disponibilă pentru ei. „Vom încerca să vă readucem la muncă cât mai curând posibil”
„Coronavirusul este în plină desfășurare”, a spus el, adăugând „că este mai probabil că mai multe comitate vor trece la nivelul 4 decât invers”.
Domnul Martin a spus că măsurile vor avea un impact economic semnificativ, subliniind că 20.000 de persoane în plus au intrat în șomaj pandemic după introducerea restricțiilor de nivel 3. El a mai spus că nu regretă decizia de a nu trece țara la nivelul 5 când a fost recomandată de Nphet.
Școlile din cele trei comitate afectate vor rămâne deschise, dar lucrul de acasă va fi puternic încurajat pentru meserii neesențiale, a spus el. Taoiseach a spus că vacanța va rămâne la o săptămână. Nuntile planificate pentru weekendul următor vor fi permise să continue.
El a spus că Halloween-ul nu a fost anulat, dar va fi „diferit” și că “trick or treat” nu ar fi recomandat și că nu ar trebui să aibă loc niciun fel de petreceri de stradă.
În ceea ce privește Crăciunul, el a spus dacă oamenii se adaptează și își schimbă comportamentul „bineînțeles că putem avea un Crăciun bun și un Crăciun plăcut”, dar că ar fi un „Crăciun diferit”, adăugând că „până când vom avea un vaccin, nu va exista viața normală”.
🍀 Ombudsman: copii care așteaptă ani de zile pentru evaluări vitale
Mai puțin de 10% dintre copiii vulnerabili primesc evaluări în termenele legale
Întârzierile de câțiva ani în evaluarea nevoilor copiilor cu suspiciuni de handicap reprezintă o încălcare gravă și continuă a drepturilor lor, potrivit unui raport extrem de critic al Ombudsmanului pentru copii.
Există o cerință legală pentru autoritățile sanitare de a evalua nevoile copiilor în termen de șase luni de la primirea unei cereri.
Cu toate acestea, ultimele cifre arată că puțin sub 10% din evaluări sunt efectuate în acest interval de timp. În prezent, 5.533 copii au depășit cu câțiva ani termenul legal de așteptare pentru un răspuns la cererea de evaluare.
Aceste evaluări sunt cruciale pentru a ajuta copiii vulnerabili să vorbească, să se miște, să învețe și să participe la educație.
Ombudsmanul, dr. Niall Muldoon, a declarat că aceste întârzieri „extrem de nedrepte” le-au răpit copiilor potențialul și pot afecta copiii pentru tot restul vieții.
„În calitate de părinte, știind acest lucru, este devastator să afli că copilul tău va aștepta ani de zile pentru servicii precum cele ale copiilor pe care le-am inclus în acest raport”, a spus el.
Ancheta sa a constatat că unii părinți sunt atât de disperați încât au luat împrumuturi de la creditori pentru a plăti terapii private. Alții au plătit facturi legale costisitoare pentru a duce HSE în instanță pentru a obține un ordin care îi obligă să efectueze o evaluare pentru copilul lor.
„Acest lucru este complet de înțeles, dar rezultatul este că, inevitabil, împinge mai jos pe listă un copil al cărui părinte cu mijloace limitate nu își permite să meargă în instanță”, a spus el. „Acest lucru este extrem de nedrept pentru ceea ce este un drept legal pentru copiii din Irlanda.”.
🍀 „Barajul Norvegian” ar putea afecta Irlanda ”din cauza faptului că La Nina va aduce schimbări neobișnuite de „început de iarnă”
Dar Met Eireann nu a menționat acest fenomen meteo în ultima lor actualizare pe termen lung.
Un „Baraj Norvegian” cu o lățime de 1.000 de mile ar putea să-și croiască drum spre Irlanda ca urmare a fenomenului „La Nina”, potrivit unui expert meteo.
Temperaturile din unele părți ale Marii Britanii ar putea scădea până la -10˚C în următoarele săptămâni, cu posibilitatea unei „ierni timpurii” cu îngheț și zăpadă.
Și se spune că această schimbare se datorează fenomenului „La Nina” despre care a vorbit și Met Eireann la începutul lunii octombrie, când a afectat tiparul vremii din Irlanda.
La Nina apare o dată la câțiva ani, perturbând tiparele normale ale vremii și provocând ravagii în condițiile meteo din întreaga lume.
Fenomenul a afectat Irlanda, pe măsură ce curentul din Atlanticul de Nord s-a intensificat, aducând „condiții răcoroase și schimbări meteo severe”.
Meteorologul, Brian Gaze, de la Weather Outlook a declarat: „Se pare că ar putea veni o iarnă timpurie din cauza barajului norvegian, cu predicții în favoarea unei a doua jumătăți a toamnei reci din cauza fenomenului La Nina.
Dar Met Eireann nu a menționat acest fenomen meteo în ultima lor actualizare pe termen lung.
🍀 Un studiu arată că un sfert dintre imigranții fără acte câștigă sub salariul minim
Se estimează că între 17.000 și 20.000 de persoane fără acte locuiesc în Irlanda
Mai mult de un sfert dintre migranții fără acte care lucrează în Irlanda câștigă sub salariul minim, în timp ce aproape jumătate lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână, potrivit noilor cercetări ale Centrului pentru Drepturile Migranților din Irlanda (MRCI).
Studiul, condus de grupul Justice for the Undocumented, a constatat că 93% dintre persoanele fără acte lucrează pentru a se întreține pe ei înșiși și familiile lor, în timp ce mai mult de trei sferturi locuiesc în Irlanda de mai bine de cinci ani.
Sondajul efectuat pe mai mult de o mie de persoane fără documente care locuiesc în Irlanda, publicat joi, a constatat, de asemenea, că mai mult de un sfert dintre respondenți lucrează ca îngrijitori pentru persoanele în vârstă și o cincime lucrează în restaurante sau catering.
Aproximativ 17% au spus că lucrează la curățenie și întreținere, 10% au lucrat la îngrijirea copiilor, 5% au lucrat în construcții și 4% au lucrat în comerțul cu amănuntul. Mai mult de opt din 10 au spus că au lucrat în același sector timp de trei sau mai mulți ani.
Se estimează că între 17.000 și 20.000 de persoane fără documente trăiesc în Irlanda, inclusiv între 2.000 și 3.000 de copii, potrivit datelor MRCI.
Aproape 40% dintre persoanele fără acte din Irlanda provin din Filipine, 14% provenind din Mongolia, 11% din China, 7% din Bangladesh, 6% din Brazilia și 5% din Malawi.
MRCI solicită guvernului de ani de zile să introducă o cale spre rezidență pentru persoanele fără acte care lucrează în Irlanda, în special pentru copiii care și-au petrecut cea mai mare parte a vieții în această țară. Un raport MRCI din 2019 a constatat că șapte din 10 copii nedocumentați s-au născut în Irlanda și a avertizat că multor tineri le este greu să treacă la învățământul de nivel al treilea, în principal din motive financiare, dar și pentru că nu vor să-și declare statutul.
🍀 Un nou test de sânge prezice care pacienți cu Covid-19 vor dezvolta o infecție severă
„Scorul Dublin-Boston” are potențialul de a informa medicii despre cele mai bune opțiuni de tratament
Oamenii de știință au dezvoltat pentru prima dată un sistem gradat care poate prezice cu exactitate ce pacienți spitalizați vor dezvolta o formă severă de coronavirus.
Testul de sânge a fost dezvoltat de cercetători de la Universitatea RCSI de Medicină și Științe ale Sănătății din Dublin și cercetători din Statele Unite.
Măsurarea, denumită „scorul Dublin-Boston”, este concepută pentru a permite medicilor să ia decizii în cunoștință de cauză atunci când identifică pacienții care pot beneficia de terapii, cum ar fi steroizii, inclusiv dexametazona, și admiterea în unitățile de terapie intensivă.
Înainte de aceasta, nu existau „pronostice” specifice coronavirusului pentru a ghida luarea deciziilor clinice. Scorul Dublin-Boston poate prezice acum cât de severă va fi infecția în ziua a șaptea, după analiza sângelui pacientului în primele patru zile.
Testul de sânge funcționează prin măsurarea nivelurilor a două molecule care trimit mesaje către sistemul imunitar al corpului și controlează inflamația.