🍀 218 de cetățeni români și 233 de cetățeni moldoveni din Irlanda infectați cu Covid-19, arată un raport HPSC
Brazilienii care locuiesc în Irlanda au devenit comunitatea străină cea mai afectată de răspândirea coronavirusului, urmată de nigerieni și cei din Regatul Unit, arată date furnizate de HPSC și publicate de Irish Times.
Aproximativ 397 de brazilieni care locuiesc în Irlanda au fost testați pozitiv pentru virus între martie și începutul lunii octombrie, 300 de nigerieni, 241 de persoane din Marea Britanie și 233 de moldoveni, comunitatea moldovenilor devenind a patra cea mai infectată comunitate.
Centrul de Supraveghere a Protecției Sănătății (HPSC), care a lansat cifrele, a declarat că datele despre etnie „nu sunt întotdeauna disponibile” la colectarea informațiilor de la pacienții cu coronavirus și a avertizat că etnia persoanelor capturate în focare comunitare „nu poate fi întotdeauna completă”. Datele puse la dispoziție se bazează pe țara de naștere a pacienților.
„Departamentele regionale de sănătate publică se străduiesc să îmbunătățească calitatea acestor date și putem revizui aceste cifre în viitor”, se arată în declarație.
Datele HPSC privind cetățenii străini infectați care locuiesc în Irlanda arată, de asemenea, până în octombrie 229 de polonezi, 220 de indieni, 218 de români, 162 de lituanieni, 134 de filipinezi și 66 de congolezi.
119 membri ai comunității de romi din Irlanda au fost testați pozitivi cu cinci decese raportate la HPSC. În centrele de azilanți, 314 de persoane au fost testate pozitiv până la începutul lunii octombrie, cu mai puțin de cinci decese în rândul solicitanților de azil din aceste centre.
Aproximativ 66 de pakistanezi, 60 de letoni și 51 de sud-africani care locuiesc în Irlanda au fost testați pozitiv, cu mai puțin de cinci sirieni care au contractat virusul, potrivit HPSC.
Șaisprezece cetățeni străini care s-au născut în afara Irlandei, dar locuiesc în aici, au murit din cauza virusului între martie și începutul lunii octombrie.
🍀 Legislația privind amendarea petrecerilor de casă „ar putea cauza dificultăți”
Persoanele care organizează sau găzduiesc petreceri sau alte adunări ar putea primi o amendă de până la 1.000 EURO sau închisoare pentru o lună.
Guvernul a publicat legislația care detaliază amenzile pentru persoanele care organizează petreceri în timpul pandemiei.
În cazul unei infracțiuni, cineva găsit vinovat ar putea fi supus unei amenzi maxime de 1.000 EURO și / sau până la o lună de închisoare.
Legislația prevede, de asemenea, că ocupantul unei locuințe în care a avut loc o presupusă infracțiune va fi presupus ca fiind „organizatorul evenimentului”.
Persoanele care se îndreaptă spre o petrecere sau adunare și care refuză să părăsească zona într-o manieră pașnică atunci când este solicitat acest lucru de garda ar putea primi o amendă de până la 1.000 EURO sau o pedeapsă cu o lună de închisoare.
Legislația prevede, de asemenea, o sancțiune fixă de până la 500 EURO pentru anumite nerespectări ale restricțiilor.
Acestea se înțelege că includ nepurtarea unei măști pe transportul public sau într-un magazin sau depășirea limitei de 5 km în timpul Nivelului 5 fără justificare.
În timp ce legislația prevede aceste amenzi, punerea lor în aplicare va depinde de reglementările stabilite de ministrul sănătății.
Președintele Asociației Reprezentanților Garda a declarat că aplicarea amenzilor va fi folosită ca ultimă soluție de către Gardai, care va continua să facă activitate de verificare a respectării în acord cu restricțiile de nivel 5 care au intrat de astăzi în vigoare.
Vorbind la News at One de la RTÉ, detectivul Garda Jim Mulligan a declarat că GRA s-a întâlnit ieri dimineață cu conducerea superioară a garda pentru a discuta noile puteri. El a spus că nu este încă clar dacă amenzile vor fi date pe lor sau dacă ar fi trimise prin poștă sau de către instanțe.
El a spus că marea majoritate a oamenilor au respectat primul blocaj, deși au existat ocazii recente în care oamenii au acționat nesăbuit, în special la petreceri organizate în case.
Anterior, Asociația Sergenților și Secretarului General al Inspectorilor Generali, Antoinette Cunningham, a avertizat că legislația ar putea „provoca dificultăți”.
Într-o declarație, ea a spus: „Rămânem îngrijorați de practicile emiterii de amenzi pe loc în legătură cu petrecerile din case și alte chestiuni”.
Vorbind la emisiunea Today cu Claire Byrne de la RTE, doamna Cunningham a spus că amenzile pe loc nu ar trebui să fie o soluție pentru toate problemele de poliție legate de Covid.
Ea a spus că AGSI „nu crede că a fost gândită suficient” și nu este „sigură care a fost procesul consultativ în acest sens”.
Dna Cunningham a spus că modelul de poliție „explică, angajează și încurajează” a funcționat bine până în prezent în majoritatea cazurilor, iar An Garda Síochána a avut succes.
Ea a spus că limita de călătorie de 5 km este cel mai ușor lucru de verificat pentru Garda, deoarece este susținută de legislația privind traficul rutier, dar că „direcționarea către petreceri și proteste … devine vagă și ambiguă”.
Vorbind în același program, directorul executiv al Consiliului Irlandez pentru Libertăți Civile, Liam Herrick, a declarat că o schimbare a abordării Garda poate risca pierderea încrederii publice care a fost câștigată până în prezent.
Domnul Herrick a declarat că impunerea amenzilor în Regatul Unit și în Irlanda de Nord nu a fost eficientă în schimbarea comportamentului celor care nu respectă sănătatea publică. Dovezile din Marea Britanie și Irlanda de Nord arată că jumătate dintre persoanele care au primit o amendă nu au plătit-o, a spus el.
El a spus că respectarea în Irlanda a fost „ridicată” din martie până acum și a existat o relație bună între public și Garda.
🍀 Operațiunea Garda a început pentru verificarea restricțiileor de nivelul 5
Garda a început ceea ce spun ei că este o operațiune majoră de poliție cu vizibilitate ridicată pentru a sprijini noile restricții de sănătate publică pentru a reduce răspândirea Covid-19.
Orarele de lucru sunt schimbate și peste 2.500 de ofițeri vor fi în fiecare zi în 132 de puncte de control statice și mobile, la patrulele comunitare și pentru a sprijini persoanele în vârstă și cele vulnerabile.
Instruirea la Colegiul Garda a fost suspendată pentru următoarele nouă săptămâni, deoarece 260 de stagiari Garda și tutorii lor, precum și membri din roluri administrative sunt detașați pentru a controla restricțiile de nivelul 5.
Gardaí a declarat că vor exista patrule de înaltă vizibilitate în parcuri, locuri pitorești, plaje și facilități publice.
De asemenea, Garda va continua să sprijine victimele abuzurilor domestice.
Cu toate acestea, Women’s Aid – o organizație națională care oferă sprijin și informații femeilor care se confruntă cu violență domestică – a declarat că se așteaptă ca restricțiile să ducă la o creștere a cazurilor în următoarele săptămâni.
În timpul înăspririi anterioare a restricțiilor de la începutul acestui an, a spus că a răspuns la o creștere de 43% a apelurilor de la femeile care au fost prinse acasă cu agresori, multe dintre care au trebuit să vină cu modalități ingenioase de a intra în legătură cu organizația caritabilă. Femeile, au sunat din mașină, din magazia din grădină și din baie cu dușul pornit pentru a raporta abuzul de către partenerii lor.
Directorul executiv pentru asistență pentru femei, Sarah Benson, a declarat că apelanții raportează o anxietate crescută în legătură cu partenerii abuzivi care continuă să lucreze de acasă, care au mai multe oportunități de abuz și control.
“Primim mai multe apeluri de la femei cu idei suicidare decât am face față în mod normal și sunt mai multe apeluri noaptea, când partenerul abuziv doarme”, a spus doamna Benson.
„Vedem, de asemenea, o mulțime de mesaje către serviciul de chat online, pe care unele femei le găsesc mai ușor de accesat, deoarece se poate face în tăcere de pe laptopuri și telefoane mobile”.
Garda a spus că, în cadrul operațiunii Faoiseamh, au fost stabilite mii de contacte cu victimele abuzurilor domestice și că, pe lângă arestări, au început peste 100 de urmăriri penale.
🍀 Sistemul de circulație semaforizat al UE va funcționa în aeroporturile irlandeze din noiembrie
Sistemul UE de circulație semaforizată pentru testarea COVID va începe oficial să funcționeze în toate aeroporturile irlandeze de duminică, 8 noiembrie.
Acest sistem va implica o intrare directă de către cei care călătoresc din țări „verzi” sau cu risc redus.
Cei care vin din zone „galbene” sau „roșii” cu risc mai mare care sosesc în aeroporturile irlandeze se vor confrunta cu teste, izolare și carantină.
Celor care călătoresc din țările „galbene” sau „roșii” li se va oferi, de asemenea, posibilitatea de a face un test COVID înainte de călătorie. Dacă este negativ, călătorul poate purta cu ei un certificat de autorizare Covid-19, care să le permită să evite orice cerință de izolare sau carantină la sosire.
Ministrul transporturilor internaționale, Hildegarde Naughton, a declarat comitetului pentru transporturi din Oireachtas că decizia de aderare la schema „semaforizată” a UE a fost luată în cadrul reuniunii de marți a Guvernului.
Ea a explicat că această schemă s-a bazat pe testarea recunoscută „validată” în țara de plecare a călătorului, probabil acesta fiind testul PCP.
Participarea la acest program semaforizat a celor 27 de țări ale UE și statele asociate ar depinde de fiecare țară în parte.
Ministrul Naughton a confirmat că Guvernul a înființat o echipă în cadrul departamentelor de transport, agricultură, afaceri externe pentru a supraveghea introducerea noii scheme „semaforizate” și redeschiderea sectorului aviației.
Ea a explicat comitetului că scopul este de a face sectorul aviației să lucreze într-un mod sigur pentru ca pasagerii să zboare și să se redea încrederea în călătoriile aeriene.
Ca parte a sistemului semaforizat, o țară cu semafor verde este clasificată ca raportând mai puțin de 25 de infecții noi la 100.000 de locuitori și o pozitivitate a testării sub 4% din toate testele.
O țară galbenă va raporta mai puțin de 50 de noi infecții la 100.000 de locuitori cu o pozitivitate la test mai mare de 4%, în timp ce o țară roșie va raporta mai mult de 50 de cazuri la 100.000 și o pozitivitate la test de peste 4%.
🍀 Lansarea serviciului Facebook Dating în Irlanda
Facebook și-a lansat serviciul de întâlniri matrimoniale în Irlanda, permițând utilizatorilor să întâlnească alte persoane care doresc să fie mai mult decât prieteni.
De astăzi, utilizatorii Facebook vor vedea o opțiune de “dating” în bara de meniu. Trebuie să aleagă să se înscrie și să creeze un profil, dar pot face acest lucru numai dacă au peste 18 ani.
Profilurile conțin doar prenumele și vârsta profilului Facebook al utilizatorului și nu pot fi editate – informații suplimentare pot fi, de asemenea, partajate cu ceilalți utilizatori doar dacă utilizatorul optează pentru asta.
Utilizatorilor li se vor oferi apoi potriviri potențiale în funcție de preferințe și alte informații pe care le-au introdus în profilul lor.
Este a doua oară când Facebook încearcă să lanseze serviciul în Irlanda, după ce planurile au fost retrase în februarie, când Comisia pentru protecția datelor și-a exprimat îngrijorarea privind confidențialitatea.
DPC a luat cunoștință de acest plan de lansare doar cu câteva zile înainte ca acesta să aibă loc. Ulterior, a efectuat o inspecție la fața locului la oficiile Facebook din Dublin și a depus o serie de întrebări, deoarece nu au fost furnizate documente adecvate.
Într-o declarație, DPC a declarat că compania a furnizat de atunci clarificări detaliate cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal în contextul funcției de întâlniri.
“Facebook a furnizat, de asemenea, detalii despre modificările pe care le-au făcut produsului pentru a ține seama de problemele ridicate de DPC”, a declarat comisarul adjunct, Graham Doyle.
“Vom continua să monitorizăm produsul pe măsură ce va fi lansat în întreaga Uniune Europeană săptămâna aceasta.”
Facebook a declarat că a amânat lansarea la începutul acestui an pentru a avea timp pentru a se asigura că produsul este pregătit pentru piața europeană. „Acum suntem încântați să lansăm Facebook Dating în Europa”, a spus compania.
După lansare, utilizatorii Facebook vor vedea de astăzi o opțiune de întâlnire “dating” în bara de meniu.
Trebuie să aleagă să se înscrie și să creeze un profil, dar pot face acest lucru numai dacă au peste 18 ani.
Profilurile conțin doar prenumele și vârsta profilului Facebook al utilizatorului și nu pot fi editate. Informații suplimentare pot fi, de asemenea, partajate dacă utilizatorul optează pentru. Utilizatorilor li se vor oferi apoi potriviri potențiale în funcție de preferințe și alte informații pe care le-au introdus în profilul lor. Ei pot comenta direct fotografia persoanei sau pot atinge un buton de inimă pentru a-i informa că sunt interesați să se conecteze.
Serviciul le va permite utilizatorilor să se conecteze cu prietenii prietenilor, dacă doresc, dar nu le va sugera prietenii utilizatorului. Dacă cineva decide că nu mai vrea să folosească serviciul de întâlniri, îl poate șterge fără a șterge întregul profil de Facebook.
Facebook spune că activitatea din dating este utilizată pentru a personaliza experiența utilizatorului în cadrul celorlalte servicii ale companiei de socializare, inclusiv furnizarea de reclame.
În total, alte 32 de țări din întreaga Europă vor primi serviciul ca parte a lansării.
Întâlnirile sunt deja disponibile în alte 20 de țări din întreaga lume.