🍀 De astăzi putem călători din Irlanda în România fără a fi nevoie să intrăm în autoizolare la domiciliu
Irlanda a intrat oficial pe lista verde a țărilor din care nu se mai intră în carantină/izolare la intrarea în România
„Premierul României, Ludovic Orban, a convocat luni 22 iunie a.c. Comitetul Național pentru Situații de Urgență care a adoptat hotărârea nr. 31 prin care a fost actualizată lista statelor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină/izolare (zonă verde). Excepția se aplică persoanelor asimptomatice care sosesc în România din statele aflate pe listă. Astfel, au fost adăugate încă cinci (5) state: Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda și teritoriul european al Franței (Franța metropolitană)”, precizează în comunicat.
Astfel, zborurile către și dinspre țările care fac obiectul excepției de la carantinare/izolare vor putea fi reluate de pe toate aeroporturile din România.
„Lista actualizată intră în vigoare la data 23.06.2020 și poate fi consultată pe site-ul www.cnscbt.ro. În evaluarea statelor propuse de INSP pentru zona verde, s-a ținut cont de criteriul mediei numărului de cazuri noi înregistrate în ultimele 14 zile, respectiv mai puțin de cinci (5) cazuri la 1 milion de locuitori”, se mai arată în comunicat.
Din 23 iunie 2020, toți cei care intră în România din Italia, Franța, Irlanda, Estonia, Finlanda, Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Elveția, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, și Ungaria, nu mai sunt supuși obligativității de a intra în carantină sau autoizolare la domiciliu.
🍀 Mai mult de o treime din noile cazuri de Covid-19 din Irlanda sunt în rândul tinerilor – Dr. Tony Holohan
Mai mult de o treime din cazurile confirmate de Covid-19 în ultima săptămână au fost printre tineri cu vârsta sub 35 de ani, a declarat ofițerul medical șef din Irlanda.
Un nivel ridicat de nerespectare a măsurilor Covid-19 ar putea duce la reapariția unei boli care a fost în retragere în ultimele săptămâni, a avertizat Dr. Tony Holohan.
El a acceptat ca adolescenții și tinerii au fost foarte afectați de interdicțiile puse vieții sociale, sportive și educaționale de la blocajul din martie.
Medicul a declarat: „În Irlanda, în ultimele 14 zile, peste o treime din cazurile noi confirmate sunt la tineri sub 35 de ani. „Aceasta nu este o boală care afectează doar persoanele în vârstă. „Nimeni nu este imun, toată lumea este responsabilă de limitarea răspândirii Covid-19.” Dacă va exista un nou val al bolii, va fi din cauză că avem un nivel ridicat de nerespectare a regulilor.
Centrul de supraveghere pentru protecția sănătății a fost informat luni că două persoane cu Covid-19 au murit. Până acum sunt înregistrate în Irlanda un număr total de decese de 1.717.
De la miezul nopții de duminică 21 iunie, sistemul de asistență medicală a fost notificat de patru cazuri noi confirmate de Covid-19, ceea ce a dus totalul numărului de infectări în Irlanda la 25.383.
Datele oficiale arată că respectarea măsurilor au fost bună în rândul persoanelor în vârstă, dar a reprezentat provocări în rândul celor cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani.
Dr. Holohan a adăugat: „Am văzut o revenire la activitatea socială similară cu cea dinaintea Covid, cum ar fi petrecerile în case.
🍀 Șervețelele și produsele sanitare poluează, arată un studiu NUIG
Un studiu realizat la NUI Galway a descoperit că produsele sanitare de îngrijire personală contribuie la poluarea microplastică în apele irlandeze.
Cercetările efectuate în trei locații din Galway, Clare și Mayo au arătat că 50% din șervețele care se pot arunca în toalete au fost făcute din plastic.
Oamenii de știință de la “Earth and Ocean Sciences” și de la “Ryan Institute” de la NUIG au examinat sedimentele de pe plaja Grattan, aproape de stația de epurare a apelor uzate din Insula Mutton din Galway. Au găsit sedimentele îmbâcsite cu fibre microplastice albe.
Numărul total a fost de 6.083 de fibre microplastice pe kilogram de sediment și 91% din aceste fibre au fost rezultate din șervețele umede și prosoape sanitare.
Cele două locuri rurale testate în studiu – Bell Harbour în Clare și Bellacragher în Mayo – au avut niveluri mai scăzute de poluare microplastică (Bell Harbor 1.627 și Bellacragher 316).
Cercetătorii au descoperit că 50% dintre șervețele etichetate „flushable” nu erau biodegradabile. Sunt preocupați în special de ceea ce ei spun că este o etichetare înșelătoare și o lipsă de reglementare în industria șervețelelor.
Studiul a fost condus de dr. Liam Morrison cu doctorandul Ana Mendes și absolventul universitar Oisín O’Briain.
Ei au raportat că ploile abundente au dus la refularea canalizărilor și depunerea acestor materiale pe plajele irlandeze.
Plasticul devine apoi fragmentat și se descompune în micro plastice care în cele din urmă vor fi absorbite de organismele din mare.
Echipa de cercetare solicită oamenii să se oprească și să se gândească înainte de a arunca aceste produse la toaletă. Pe lângă faptul că contribuie la criza plastică din oceanele noastre, acestea blochează frecvent sistemele de canalizare.
🍀 Ibec a cerut o „intervenție dramatică” pentru salvarea întreprinderilor mici și mijlocii
Un fond guvernamental destinat să ajute întreprinderile mici și mijlocii să se redeschidă și să se reconstruiască – trebuie să fie cel puțin patru ori mai mare, potrivit grupului de angajatori IBEC.
De asemenea grupul, spune că sunt necesare împrumuturi garantate de stat 100% și o scutire de la dobândă de 12 luni pentru ca firmele mici să-și revină după această pandemie.
Recomandările sunt cuprinse într-un nou plan numit Susținerea IMM-urilor.
IBEC vrea ca acest plan să fie luat în considerare de Fine Gael, Fianna Fáil și Green Party ca parte a „Stimulului din iulie” conținut în noul program propus de guvern.
Cu toate acestea, organizația indică, de asemenea, instabilitatea continuă în jurul formării guvernului ca o altă problemă care trebuie soluționată.
„Un executiv și un legislativ stabil sunt cruciale pentru a permite punerea în aplicare a măsurilor politice urgente”, a declarat Gerard Brady, economistul șef al IBEC.
Grupul de afaceri a declarat că sectorul IMM-urilor a fost cel mai grav afectat de măsurile de blocare din Irlanda și că este necesară o acțiune susținută pentru salvarea firmelor.
IBEC a spus că peste 100.000 de IMM-uri sunt printre cele mai afectate de închidere și că acestea angajează peste o jumătate de milion de oameni.
“Dacă nu există o intervenție dramatică, un număr semnificativ de companii se vor închide în 2020”, a spus Brady.
Domnul Brady a spus că este recunoscut faptul că nu toate IMM-urile vor reuși să supraviețuiască, dar este esențial să se protejeze cât mai multe dintre ele, prin implementarea unei serii de măsuri fără precedent.
🍀 „Vandalism teribil” – Garda investighează după ce sculptura celebră făcută dintr-un copac din Dublin a fost incendiată peste noapte
Garda a lansat o anchetă după vandalizarea uneia dintre cele mai celebre sculpturi din zona de nord a Dublinului.
Numită „Arborele Vieții” din Raheny, lângă începutul traseului de pe Bull Island, cioplirea complexă a unui copac a luat sculptorului Tommy Cragg aproape trei ani pentru a fi finalizată.
Însă, într-un act fără sens de distrugere, similar cu vandalizarea repetată a statuii lui Luke Kelly, huliganii au pus foc la baza copacului în primele ore ale zilei de luni dimineața.
Un material inflamabil a fost folosit, lăsând o mare parte din sculptură grav carbonizată, spre supărarea localnicilor.
Garda a confirmat că sunt la curent de un incident soldat cu pagube penale care a avut loc în parcul St Anne la primele ore ale zilei de luni dimineață. Ei au spus că o anchetă este în desfășurare.
Joe Duffy, de la RTE, care locuiește în apropiere, a descris actul huliganic ca fiind drept un „vandalism teribil”.
Consilierul Christy Burke a spus că a fost „indignat” când a văzut nivelul de daune cauzate unei piese de artă atât de frumoase și a spus că speră să poată să fie refăcută. „Această structură este văzută ca o bijuterie. Familiile și vizitatorii merg să o viziteze în fiecare zi ”, a spus el.
Primarul Dublinului, Tom Brabazon, a condamnat și el atacul și a vorbit despre supărarea pe care o simte.
“Aceasta este o sculptură frumoasă de care se bucură adulții și copiii deopotrivă și vreau să condamn acest act de vandalism în termeni cei mai puternici”, a spus el pentru Independent.ie. „Este atât de trist să vezi că se întâmplă așa ceva. Fac apel la orice persoană cu informații să contacteze Garda. ”