🍀 Garda a identificat 126 de membri ai unei bande de infractori români care operează în Irlanda

Una dintre cele mai mari bande organizate din lume, aceasta a spălat cel puțin 21 de milioane de euro în toată Europa.

Garda spune că a identificat 126 de membri ai unuia dintre cele mai mari grupuri criminale organizate vreodată în Republica Irlanda, care a spălat cel puțin 4,7 milioane de euro din crimele sale aici.

Aceeași bandă a spălat cel puțin 21 de milioane de euro în toată Europa și este punctul central al unei anchete majore în domeniul justiției penale din întreaga Uniune Europeană, scrie “The Irish Times”.

Grupul este cunoscut pentru planificarea minuțioasă, membrii acesteia păstrând chitanțele pentru cheltuielile zilnice și fiind rambursate. În cazul în care membrii bandei, chiar și criminali tineri, sunt închiși pentru diferite perioade de timp după ce au fost arestați, banda plătește sume mici de bani în închisori pentru ca aceștia să-i poată cheltui în timpul detenției. De asemenea, gașca are grijă familiile oricăruia dintre membrii săi atunci când se află în închisoare.

Membrii bandei sunt din România și cei mai mulți provin din Vâlcea. Marți, un membru al bandei a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru rolul său în fraudele organizate în care este specializată gașca.

Banda era specializată în plasarea de produs inexistente pe site-urile web ale comercianților din Irlanda și din Europa, inclusiv mașini, rulote, mașini agricole și bijuterii de lux. Când cumpărătorii au achiziționat vehiculele sau mărfurile online, banii lor au dispărut, dar achizițiile nu au ajuns niciodată la ei. Banii plătiți de victime au intrat în conturi bancare deschise cu acte false.

Până în prezent, Garda a descoperit conturi în Republica, deschise încă din 2017 de 71 de membri diferiți ai bandei, folosind 189 de acte false și în care 4,7 milioane de euro au fost depuși și retrasi în numerar de către membrii bandei.

De asemenea, banda este cercetată de forțele de poliție din Marea Britanie, Finlanda, Polonia, Olanda, Germania, Suedia, Spania, Croația și Portugalia. Acestă anchetă vizează conturile bancare din Europa, cu excepția Irlandei, prin care au trecut 21,6 milioane de euro în ultimii trei ani.

🍀 Coronavirus: Irlanda planifică „poduri aeriene” cu țările în care Covid-19 este sub control – restricțiile ar putea fi prelungite în țările cu multe cazuri noi de coronavirus

Obligativitatea izolării și carantinării ar putea fi ridicată numai pentru cei care ajung în Irlanda din țările țin coronavirusul sub control, în ciuda unei forțe de lucru care solicită să se renunțe complet la cerința de carantină de două săptămâni.

Surse guvernamentale au spus că miniștrii ar fi probabil să respecte planurile pentru așa-numitele „poduri aeriene” între Irlanda și alte țări care au pus virusul sub control, problema care ar putea fi discutată de Guvern în zilele următoare.

Grupul “Taskforce for Aviation Recovery”, desemnat de stat, a cerut marți să se renunțe complet la obligativitatea carantinării de 14 zile pentru cei care intră în Irlanda. Un raport provizoriu al grupului a solicitat renunțarea la carantină până la 1 iulie, adăugând: „O perioadă de carantină de 14 zile face o călătorie neesențială și discreționară o provocare și inhibă călătoriile legate de afaceri, ceea ce este esențial pentru economia irlandeză.

„Grupul de lucru constată că punerea în aplicare a unor regimuri eficiente de testare și urmărire poate oferi alternative eficiente la măsura actuală de carantină de 14 zile.”

În ciuda acestui fapt, surse bine plasate din Guvern spun că orice relaxare se va aplica numai călătoriilor din acele țări unde Covid-19 este sub control. Primul Ministrul al Irlandei, Leo Varadkar, a declarat marți seară, pentru Prime Time, că Irlanda trebuie să fie foarte „atentă și prudentă” și că țara va fi „legată” cu alte țări care au câștigat lupta cu coronavirusul.

Domnul Varadkar a spus că problema va fi discutată de un comitet al Cabinetului în această săptămână, alte surse sugerând că acesta ar putea fi discutată joi, care ar putea fi ultima întâlnire a administrației în forma actuală.

🍀 Diageo va lansa un fond global de 100 milioane de dolari pentru a ajuta sectorul pub-urilor

Gigantul din industria băuturilor, Diageo, a anunțat că va lansa un fond global de 100 de milioane de dolari pentru a ajuta pub-urile și barurile să se recupereze în urma închiderii impuse de Covid-19.

Fondul va oferi sprijin pentru baruri pentru a implementa noi măsuri de distanțare fizică, investiții digitale și alte tehnologii pentru a ajuta la redeschiderea acestora.

Compania va aloca 14 milioane de euro din acest fond pentru Irlanda.

Fondul numit ‘Raising the Bar‘ va fi axat pe furnizarea de echipamente, măsuri de consolidare a încrederii pentru consumatori și asigurarea igienei în baruri, potrivit Diageo.

Închiderea comerțului în pub-uri și restaurante a avut un impact masiv la nivel global. Adevărata scală a blocajului din sector a ieșit la iveală când Diageo a confirmat faptul că fabrica de bere de la St James’s Gate făcea doar bere pentru a-și menține drojdia în timpul blocajului.

Acest lucru nu s-a întâmplat de la Easter Rising din 1916.

Producția de la St James’s Gate este acum la capacitate maximă, întrucât la nivel global barurile și restaurantele se redeschid.

Directorul de operații al berăriei Aidan Crowe a declarat pentru RTÉ News că stocurile de bere au satisfăcut cererea de vânzare din timpul blocării.

De asemenea, compania a mai spus că trebuie să se confrunte cu „sute de mii de keg-uri” din întreaga lume care au fost returnate companiei pentru că sunt expirate.

Berea expirată va fi folosită ca îngrășământ pentru plantațiile de salcie și brazi de Crăciun. Acesta va fi, de asemenea, utilizată pentru compostare și o mare parte din acesta a fost trimisă pentru digestia anaerobă din care rezultă bio-gaz.

Directorul general al Diageo Ireland, Oliver Loomes, a declarat: “Sectorul ospitalității din Irlanda necesită investiții și sprijin pe termen lung pentru a se repune pe picioare.

„De asemenea, va fi esențial ca autoritățile de pe această insulă să lucreze împreună cu industria noastră pentru a construi un sector de baruri sigur și durabil”.



🍀 NTA sfătuiește navetiștii să meargă pe jos sau cu bicicleta în loc să folosească transportul public pe măsură ce economia se redeschide

Autoritatea națională de transport (NTA) a încurajat navetiștii să ia în considerare ciclismul sau mersul pe jos ca alternative la utilizarea transportului public în săptămânile următoare.

Sfatul vine înainte de următoarea fază a foii de parcurs a guvernului pentru ridicarea restricțiilor Covid-19, de pe 29 iunie.

Deși multe servicii de transport public au fost reduse în timpul pandemiei, majoritatea serviciilor de autobuze și trenuri au fost repuse în serviciu în ultimele săptămâni.

Se preconizează că va exista o cerere sporită de servicii de transport public, pe măsură ce economia se va deschide și oamenii se vor întoarce la muncă.

Există îngrijorări speciale că măsurile de distanțare socială vor limita disponibilitatea de spațiu în transportul public.

Un purtător de cuvânt al NTA a declarat că face o serie de recomandări către navetiști, inclusiv să folosească transportul public doar pentru călătoriile esențiale.

De asemenea, autoritatea le-a reamintit pasagerilor să folosească măști și să respecte distanțarea socială și a sugerat, de asemenea, că ar trebui să ia în considerare alte forme de transport, dacă este posibil.

„Dacă puteți folosi un alt mod de transport precum mersul pe jos sau mersul pe bicicletă, cu siguranță recomandăm oamenilor să facă asta”, a spus purtătorul de cuvânt al NTA.

🍀 „Un scandal absolut”: Irlanda are cea mai mare rată de infecție cu Covid în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății din lume – declarație în comitetul “Special Covid-19” 

Rata INFECȚIEI cu COVID-19 a lucrătorilor din domeniul asistenței medicale irlandeze este cea mai mare din lume, a declarat ieri secretarul general al INMO, Phil Ní Sheaghdha, în fața comitetului special Covid-19.

INMO a declarat că până la sfârșitul zilei de 8 mai au fost raportate 8.018 cazuri de infecție a lucrătorilor din domeniul sănătății, lucrătorii din domeniul sănătății reprezentând o treime din toate cazurile pozitive de Covid-19 din Irlanda.

Infirmierii (2.591) și asistenții medicali (2.056) au reprezentat mai mult de jumătate din cele 8.018 infecții cu Covid-19 confirmate în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății, urmate de alți lucrători din domeniul asistenței medicale (1.878), medici (483), și portari (90), a spus Ní Sheaghdha în declarația de deschidere din fața comisiei.

Comitetul a auzit astăzi că 88% dintre lucrătorii din domeniul sănătății au primit virusul într-un cadru medical. Șapte cadre medicale au murit din cauza virusului.

„În acest moment, Irlanda este în topul ligii, cu cea mai mare rată de infecție a lucrătorilor din domeniul sănătății la nivel mondial. Acesta este un scandal absolut “, a spus Ní Sheaghdha.

Ultimele cifre arată că 4.823 de angajați din domeniul sănătății sunt încă infectați cu Covid-19. Aceste cifre au fost trimise către INMO în urma unei întâlniri cu ministrul Sănătății, Simon Harris.

De asemenea, comitetului i s-a spus că atunci când creșele redeschid muncitorii de prim rang, cum ar fi lucrătorii din domeniul medical ar trebui să beneficieze de tratament preferențial. Șeful INMO a fost, de asemenea, critic pentru lipsa de testare și de urmărire a lucrătorilor medicali din spitale.