🍀 Pasagerii din țările din afara listei verzi ar trebui să dovedească că au făcut un test negativ
Autoritatea aeroportului din Dublin (DAA) dorește ca pasagerii care sosesc în Irlanda din țările din afara listei verzi să demonstreze că s-au testat negativ pentru Covid-19.
Autoritatea consideră că ar trebui ca aceștia să fie obligați să facă un test cu mai puțin de 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Țările în care numărul de infectări este în creștere, sunt categorisite în două liste: roșii sau portocalii, în funcție de gravitate. Între timp, lista verde înseamnă țări în care numărul de infectări scade și unde este suprimat.
Autoritatea aeroportului, care conduce aeroporturile din Dublin și Cork, va face astăzi această cerere la comitetul de coronavirus al Dáil.
Președintele comisiei, Michael McNamara, se așteaptă să fie ridicate astăzi o serie de alte probleme.
“Ce putem face pentru a deschide turismul într-un mod sigur sau poate turismul să fie deschis într-o manieră sigură? De asemenea, ce suporturi sunt necesare până când țara este în măsură să se deschidă mai mult.”
„M-aș aștepta, de asemenea, la unele întrebări cu privire la dezvăluirile din weekendul trecut, precum că guvernul obține date cu privire la pasageri și le folosește pentru a-i priva de la plata șomajului pandemic.”
🍀 Aproape un sfert dintre îngrijitori au o vulnerabilitate crescută la Covid-19
Douăzeci și două la sută dintre profesioniștii care lucrează în îngrijirea persoanelor au o boală cronică vulnerabilă la Covid-19, conform informațiilor din ESRI.
Bolile cronice vulnerabile la Covid-19, cum ar fi boli cronice de inimă sau boli respiratorii cronice, s-au dovedit că provoacă simptome mai severe și rate crescute de mortalitate la pacienții care contractează virusul.
Cifrele arată că 15 la sută dintre lucrători au o afecțiune medicală preexistentă, ceea ce îi pune un risc mai mare de a necesita spitalizare, dacă sunt pozitivi pentru Covid-19.
Muncitorii care s-au dovedit a fi cei mai expuși riscului au fost cei din serviciile de menaj și servicii conexe (34 la sută) și șoferii de transport rutier (26 la sută).
Aceste sectoare au, de asemenea, printre cele mai mari rate de lucrători cu vârsta peste 50 de ani, cu 53% din personalul de menaj și servicii conexe și 47% dintre șoferii de transport rutier cu vârsta peste 50 de ani. Agricultura a avut cea mai mare rată de lucrători peste 50 de ani, cu 63 la sută.
Studiul a examinat, de asemenea, unde locuiesc lucrătorii, dacă trăiesc într-o zonă defavorizată, crește vulnerabilitatea la o boala severă de la COVID-19.
Cifrele au arătat că mulți lucrători esențiali din ocupațiile elementare, cum ar fi curățenie (39 la sută), securitate (30 la sută) și lucrătorii fabricilor de procesare (25 la sută) au mai multe șanse să trăiască în zone defavorizate.
🍀 Beneficiarii de șomaj pandemic Covid ar trebui să-și caute de lucru, spune Taoiseach
Oamenii care primesc plata șomajului pandemic (PUP) ar trebui să-și caute de lucru, a spus Taoiseach Micheal Martin.
Duminică, Departamentul de Protecție Socială a confirmat că au fost oprite 104 cazuri de PUP, ca urmare a verificărilor efectuate pe aeroporturi.
Departamentul a spus că, dacă cineva pleacă în vacanță în străinătate, va trebui să intre în carantină timp de două săptămâni când se va întoarce, ceea ce le-ar afecta capacitatea de a căuta un loc de muncă.
Dl Martin a spus: „Șomajul pandemic se dă până în luna martie viitoare, cred că persoanele care primesc acest ajutor ar trebui să caute un loc de muncă”
„Mulți oameni găsesc locuri de muncă, de aceea cifrele au scăzut în ultimele luni.
„Ar trebui să caute un loc de muncă și cred că se întâmplă în economie… ca regulă generală, dorim ca oamenii să renunțe la plățile de șomaj pandemic în mod progresiv”.
Anterior, ministrul Protecției Sociale, Heather Humphreys, a apărat decizia Guvernului de a opri plățile pentru ajutoarele sociale pentru cei care au călătorit în străinătate în scopuri neesențiale.
Dna Humphreys a reiterat sfatul sănătății publice să nu se călătorească în străinătate, cu excepția unor motive esențiale.
„Sfatul public de călătorie este să nu călătoriți în străinătate, iar acest lucru se aplică tuturor.
„De exemplu, avem 340.000 de funcționari publici în țară, iar dacă vreunul dintre aceștia a ales să călătorească în străinătate, nu vor fi plătiți pentru carantina de două săptămâni la întoarcere”, a spus ea pentru radio RTÉ.
Ea a spus: „Ideea este că, dacă beneficiați de prestația de șomaj în acest moment, și dacă nu aveți un loc de muncă, atunci ar trebui să căutați activ unul.”
Dna Humphreys a spus că oricine primește PUP și care trebuie să călătorească din motive esențiale va continua să primească plata.
🍀 Miniștrii guvernului sunt de acord să-și reducă salariile cu 10%
Guvernul a decis să reducă salariul cu 10%, a declarat luni Taoiseach Micheál Martin.
Reducerea se va aplica de la Taoiseach la toți miniștrii de stat, a spus el.
Cabinetul a fost de acord cu această măsură în urma unui memoriu făcut de Ministrului Cheltuielilor Publice, Michael McGrath.
Miniștrii au convenit, de asemenea, că nu vor accepta majorarea de 2% la salariu pe care o aveau în octombrie în cadrul acordului public de salarizare existent.
“Guvernul a luat astăzi o decizie, care era în proces, de a returna 10% din salariile sale înapoi statului și de la începerea Guvernului”, a spus Martin.
„Deci, aceasta este o reducere de 10% a ratei de plată începând de la Taoiseach chiar, la întregul guvern și la miniștrii de stat. Asta a fost oficializat astăzi de către Cabinet. ”
🍀 Garda anchetează cazul unui bărbat bătut și băgat în portbagajul unei mașini ziua în amiaza mare
Garda investighează un presupus „atac de răzbunare” după ce un bărbat a fost agresat și „ținut ostatic” în nordul comitatului Dublin, ziua în amiaza mare.
Duminică, 26 iulie, un bărbat în vârsta de aproximativ 20 de ani a fost agresat pe St Margaret’s Road din Finglas. Incidentul s-a produs pe timp de zi la 2:40 pm. El a fost apoi băgat în portbagajul unei mașini care a plecat de pe St Margaret’s Road.
Se crede că a fost apoi bătut din nou într-o altă locație.
Garda a confirmat ulterior că anchetează posibile motive din spatele atacului.
S-a raportat că bărbatul a fost oprit de o serie de bărbați care au început să-l atace și să-l lovească în zona capului.
S-a sugerat că Garda studiază o teorie care sugerează că bărbatul ar fi fost pus la punct după ce a fost acuzat că a jefuit o casă din zonă. De asemenea, Garda a confiscat o mașină care cred că a fost implicată în atac.
Un purtător de cuvânt a confirmat că bărbatul s-a ales cu răni grave în timpul atacului din Finglas, dar este de așteptat să se recupereze complet.